Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici: viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Prieteni eu am inteles demult cam care e treaba cu rulota, am capacitatea asta, mi-a pus-o mama undeva intr-un locsor special amenajat si anume dibla.Stiu ca nu de putine ori singurul meu neuron isi baga picioarele si ma lasa cu ochii in soare dar de data asta l-am pus sa-si cheme rudele si sa ne concentram pe situatie. Ninel Gavanescu pare a fi un tip practic iar raspunsurile lui sunt concise, m-au ajutat mult si tin sa-i multumesc. BE il fac asa, de placere cum ar spune un clasic arogant.
Dupa discutii cu oameni care activeaza in domeniu, adica sefi pe la militia rutiera si profesori de legislatie rutiera, dupa citirea ord.195 art. 30, cu doua zile in urma am tras cocluziile urmatoare
Cu B-ul
a)nu poti conduce un ansamblu de vehicule cu mma>3500 Kg
b)nu poti conduce un ansamblu de vehicule cu mma<3500 kg in care masa proprie a tragatorului este < decat mma al remorcii (cazul meu)
Am rezolvat imediat asta, imi pun carlig pe masina de serviciu, un MCV.
BE-ul, din cate am inteles le cam da cu sare in ochi militienilor, adica daca au vazut BE pe permis nu prea mai cauta alte prostii prin taloane, plus ca ar fi o pecete de seriozitate pe diploma mea nescrisa de rulotist incepator :)
Si ca o paranteza, pe nicaieri in lege nu e stipulat concret faptul ca daca masa proprie a vehiculului tragator e mai mica decat mma al remorcii il poti conduce cu BE, asta se deduce, cel puti astea-s explicatiile unui prieten militian la rutiera.
V-am pupat respectuos!
Dacia Duster 1.5 dCi, 4x4 + Hobby 440 Excellent Easy Totul pentru țară, nimic pentru mine- Carol I
Tel. 0748124289
Va salut,
Nu as vrea sa fac reclama unei anumite scoli de soferi sau sa nasc pe forum polemici interminabile, dar ca sfat, din experienta personala, a milioane de km parcursi in toata Europa cu diverse ans. de vehicule, de la cele mai mici pana la cele mai mari( foto), sfatuiesc posesorii de campere sau rulote turistice( sau alte remorci utilitare) sa detina pe permis macar in afara de categoria B si un E daca nu chiar CE. Ideal este un ,,abecedar'' cu toate categoriile in fata caruia ,,organul'', ca este el din RO sau EU are mai putin de comentat referitor la greutati( MMA -uri,< 3500 kg , > 3500 kg,etc,etc). Nu spun ca permisul de cond. cat. CE da dreptul sa depasesti sarcina utila a ansamblului, dar in general, cand am fost oprit cu diverse ocazii la ,,Polizei controlle - bitte papiere !'' mi-au fost inapoiate actele fara probleme si alte complicatii. Au existat si exceptii cand s-a verificat ansamblul cu cantarul si eram incarcat mai mult cu 50-100 kg in remorca si am luat din incarcatura remorcii si am mutat-o in masina tragatoare, acest lucru fiind mai putin posibil in cazul platformelor de tractare( depanare) auto, asta apropos de ce scria cineva mai sus. In cazul platformelor se ia in calcul masa proprie a vehiculului de pe platforma, ca si incarcatura.
Concluziile personale sunt urmatoarele:
- Nu mergeti niciodata la limita categoriei ce o detineti pe permisul de conducere d.p.d.v al greutatilor/persoanelor deoarece puteti da nastere la interpretari, abuzive sau nu, indiferent ca rulati in Ro sau EU.
- Respectati cu strictete, minus cateva kg. sarcinile utile sau de tractare a autovehiculelor, fiind in avantajul sigurantei dvs. cat si a celorlalti parteneri de trafic.
- Cand tractati o remorca( rulota) conduceti cat se poate de defensiv, fara viteza excesiva, adaptata conditiilor meteo.
- Referitor la tahografe, fiecare tara UE are reglementarile proprii, dar din cate cunosc, nici una nu obliga la tahograf pe camper, indiferent de MMA. Legislatia este publica si accesibila oricui pe internet .
-Atentie , ca de multe ori nu corespund datele de pe tablitele de identificare ale vehiculelor( greutate proprie / mma) cu cele inscrise in certificatul de inmatriculare, si de aici sarcina utila devine mai mare sau mai mica, dupa caz. In Ro se tine cont de ce este inscris in Certif. de Inm. dar spre ex. in Germania se citeste placuta de identificare de pe vehicul.
In final, revenind la ceea ce am mentinat la inceput, consider ca o categorie in plus pe Permisul de cond. ar da loc la mai putine interpretari abuzive a legislatiei referitoare la mase totale, proprii, s.a.m.d.
Stima, Bogdan Dobrovat
0751545024
Aline, vad ca ai un Hobby 425. Din cate stiu, mma la el este 1000Kg. Tot din cate stiu, Loganul berlina poate trage 1100Kg. De ce-ti trebuie MCV? Macar teoretic, ca practic, ai dreptate, MCV-ul se preteaza mai bine la tarat rulota decat berlina.
MCV+Hobby Prestige 425
Imi place sa gatesc cu vin. Uneori pun si in mancare.
Din 19-01-2013 va intra in vigoare Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice care este deja trimis la Presedentie pt promulgare.
Aici este specificat mai clar ce avem voie sa conducem cu categoria B
f) CATEGORIA B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg; 3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;
si http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck ... ?idp=12847 este tot procesul legislativ cu amendamente cu tot si aici http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2012/pr328_12.pdf forma pt promulgare
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRATIEI ŞI INTERNELOR DIRECTIA GENERALĂ DE POLITIE A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI BRIGADA RUTIERĂ NESECRET
Bucureşti
Nr: 590644 din 18.09.2012
La intrebarea dumneavoastra adresata Brigazii rutiere, inregistrata sub numarul 590644 / 2012, referitoare la conditiile legale in care un posesor de permis de conducere categoria B poate conduce pe drumurile publice un ansamblu de vehicule format dintr-un autoturism din categoria B cu masa proprie de 1350 kg. care tracteaza o remorca avand masa totala maxima autorizata de 1250 kg., va comunicam urmatoarele :
In conformitate cu prevederile art. 30 alin. 1 lit. b. din Regulamentul pentru aplicarea OUGR nr. 195/2002 – modif. si rep.- privind circulatia rutiera, permisul de categoria B confera dreptul de a conduce :
- un ansamblu de vehicule a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg., cu conditia ca masa totala maxima autorizata a remorcii sa nu depaseasca greutatea proprie a vehiculului tragator.
In cazul expus de dumneavoastra, aceasta conditie poate fi indeplinita, daca masa totala maxima autorizata a vehiculului tragator nu depaseste 2250 kg.
Cu stimă,
ŞEFUL BRIGĂZII RUTIERE
Comisar şef de politie
NICU DRAGOŞ
adriandoliniuk scrie:In cazul expus de dumneavoastra, aceasta conditie poate fi indeplinita, daca masa totala maxima autorizata a vehiculului tragator nu depaseste 2250 kg.
Unde este expus cazul :?: ca sa intelegem la ce se refera raspunsul.
(b) Categoria B:
Fără a aduce atingere dispozițiilor privind normele de omologare pentru vehiculele respective, la autovehiculele din această categorie se poate atașa o remorcă având masa maximă autorizată de peste 750 kg, cu condiția ca masa maximă autorizată a acestui ansamblu să nu depășească 4250 kg. În cazul în care un astfel de ansamblu depășește 3500 kg, statele membre, în conformitate cu dispozițiile anexei V, solicită ca acest ansamblu să fie condus numai după:
- efectuarea unui curs de formare sau
- promovarea unui test de verificare a aptitudinilor și comportamentului.