Scuze
Aici ceva comentarii si sfaturi in legatura cu subiectul!
http://forum.club4x4.ro/archive/index.php/t-56722.html
Acele sig de 70A, sau cat vor fi ele montate pe borne cred ca sunt prea mari, se va intrerupe ceva in baterie pana sa se arda cei 70A, va lua si conductorul ala de 50 mm foc (izolatia lui), Doamne fereste!
Cat despre sig intre ele, nu stiu ce sa zic? Poate sa faca separatia in cazul defectarii uneia dintre ele!
Nu-i atat de mare "filozofia" sa fie montata o sig acolo!
Am intalnit de multe ori sa se intrerupa elementii in baterie, datorita unui scurtcircuit, dar asta nu pe plecarile si sectiunile de 1,5-2,5 mm cat sunt pe instalatia masinii ci scurt in electromotor, mai rar pe plecarile de sectiune mare de pe baterie.
Sunt ei curenti mari acolo, numai ei nu circula pe acele circuite numai in raport cu consumul de pe acel circuit, insumandu-se pe toate circuitele.
Cablurile de sectiune cat mai mare, sunt bune dar in cazul unei rulote nu se justifica "50mm", puterea instalata a unei rulote nu implica asa sectiuni.
Bunaoara la masina cablajele ce pleaca de la baterie nu au asa sectiuni, desii electromotorul masinii este cel mai mare mare consumator al ei.
Nu vad ce consumatori la 12v poti avea la rulota sa egaleze puterea electromotorului de la masina?
Nu de alta dar la 12v nu ai "capacitatea de a functiona" cu ele.
Cand puterea instalata la o rulota este undeva la 100 de w ( zic mult 100w, asta fiind in jur de 8Ah), fara a tine cont de frigider la 12v, nu se justifica asa sectiune pentru plecare din baterie, nici asa sig de 70A, chiar nu stiu ce scurt puternic sa se arda fuzibil de 70A.
Acea sig oricum nu protejaza decat "coloana principala" de ce sectiune va fi ea pana la celelalte sig!
Acum cazul tau Cosmin, cu 3 baterii pe rulota este ceva mai aparte!
Am circulat ani de zile la serviciu cu Aro, avea 2 baterii, dar sig intre ele sau alte elemente de separatie nu stiu sa fi avut.
Oricum si pana acum am incarcat in mers 2 baterii diferite si ca firma si ca putere, cea a masinii implicit cea a rulotei, numai ca in stationare se foloseste doar cea a rulotei datorita separatiei creiata de dioda montata-n circuit implicit a montajului de pe acolo, relee, etc, ori pur si simplu a deconectarii mufei de lacablul rulotei!
Practic si incarcarea solara de la 2 sau cate panouri in 2 baterii este la fel!
David Eugen Caravelair 420 Palma- Hyundai Tucson CRDi -tel. 0760 450 223