Florin Smolnicki scrie: ...Am următorii consumatori:...
- iluminat pe bandă LED, aprox. 1 metru (nu știu de câți wați/ metru e banda). Poate voi mai adăuga în timp câțiva metri în plus, inclusiv la exterior...
Puterea consumata per metru de banda este data de tipul smd-urilor utilizate (5050; 3528; 3014; 2835; 5630) si de numarul acestora per metru. Pe net puteti gasi consumul/m aferent fiecarui tip de smd functie si de numarul acestora per metru.
In general, pe ambalajul benzii de leduri ar trebui sa existe indicat consumul in w/m, dar pentru ca am vazut si marcaje relative, de genul: "< sau egal" cu 14,4 w/m in cazul smd 5050 cu 60 led-uri/m, va recomand masurarea benzii cu un ampermatru inseriat. Daca banda are 5m, impartiti amperajul masurat la 5 si aflati consumul/m, iar daca banda masurata nu este multiplu de 1m, puteti imparti valoarea masurata la numarul de smd-uri alimentate si aflati o valoare per smd. Functie de lungimea folosita din banda, se inmulteste consumul per smd cu numarul de smd-uri utilizate.
Determinarea consumului prin masurare este solutia cea mai corecta.
Chiar zilele astea incerc sa aleg o banda de leduri pentru iluminarea exterioara si ma tot gandesc sa fac un compromis intre lumina furnizata si consumul cat mai rezonabil al benzii montate.
Si ca sa nu fiu cu totul off-topic, pentru camperul meu am ajuns la concluzia ca nu se merita sa-mi montez panouri solare. La ce consumatori am, daca bateria este ok, voi putea sta off-camping fara probleme 5-6 zile. In general, cand plecam in concediu, nu stam mai mult de 1-2 zile intr-un singur loc.