Camper sau Rulota?

topicuri de informare
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Scrie răspuns
Cica Ovidiu
Membru forum
14
Oras: craiova
Data nasterii: 19 Apr 1967

Re: Camper sau Rulota?

Mesaj de Cica Ovidiu »

radu !
ok!
bmw din ala cu carterele scoase in lateral?din alea pe care le foloseau nemtii in razboi?
vezi ca la vanzari am vazut deja biciclete electrice
multam
Cica Ovidiu
Sa mai auzim si de Bine , ca de rau este pamantul plin !
Iveco Daily 4x4 - expedition vehicle
0722 299 447
Cica Ovidiu
Membru forum
14

Mesaj de Cica Ovidiu »

tizule?
esti cumva ,,frate-meu ,,geaman?chiar daca ai cu 2 ani mai putin :D
am ratat un camper ford transit cu punte dubla pe spate din 1995,un pic mai mult decat rulota la pret
am mai auzit chestia cu zdranganela la toate cele
asa o fii si la rulota !dar daca nu o auzi...inseamna ca nu e
la o iesire am fost cu un prieten care si-a luat un vw multivan
consum super mic 6-7(mai ales ca a stat in spatele meu tot timpul-eu nedepasind 80)
eu sunt un tip comod
nu m-as baga sa adaptez o duba in camper
cu toate ca nu e imposibil
tot aici am vazut cum un coleg a facut o modificare la un iveco(super treaba!)
Cica Ovidiu
0722 299 447
Nelu Predonu

Mesaj de Nelu Predonu »

Incerc sa-mi dau si eu cu parerea vis a vis de tema subiectului deschis de Ovidiu.
De la inceput trebuie sa precizez ca nu am avut rulota, am "sarit" direct de la cort la camper.
Dupa cativa ani de la achizitia camperului si numeroase iesiri cu colegi posesori de rulote, cred ca pot trage cateva concluzii:

1. plecarea la drum. Camperul nu necesita nici un fel de timpi (cuplare) pentru plecare - avantaj camper.
2. rularea pe timpul deplasarii si tinuta de drum. Conducerea camperului este mult mai comoda, chiar placuta, permitand totodata viteze de deplasare superioare atelajului autoturism cu rulota -
avantaj camper.
3. consumul de carburant este mai rentabil in cazul camperului (< 3,5 to), in cazul meu: 7,1 - 8,2 %; - avantaj camper.
4. uzura atelajului pe timpul deplasarii este in cazul camperului mai mica, sasiu mai solid, mecanica adecvata. In cazul rulotei (sasiu mai fragil, mai ales pentru drumurile din ro.), dar si a autovehiculului tractor, uzurile sunt mai pronuntate - avantaj camper.
5. vizitare obiective turistice in orase, cumparaturi, diverse alte opriri pe traseul ales pana la campare. Camperul (lungime redusa) ofera posibilitati mult mai mari de satisfacere a acestor dorinte. - avantaj camper.
6. traversarea oraselor. Manevrabilitate mult mai buna in cazul camperelor - avantaj camper.
7. campare propriuzisa. Calare rulota si manevrarea acesteia in locul de campare mai dificile - avantaj camper.
8. vizitarea locurilor din apropierea zonei de campare. Aici discutia se poate face un pic mai nuantat.
- in situatia unor deplasari pe distante mai mari, avantajul este dat de disponibilitatea autoturismului tractor al rulotei - avantaj rulota;
- in situatia unor deplasari turistice de agrement prin folosirea bicicletei, acest lucru face ca ambele atelaje sa puncteze in mod egal;
- in situatia vizitarii unor orase aflate in apropierea zonei de campare (in special in strainatate valabil), folosirea bicicletelor devine mai rentabila decat folosirea autoturismului tractor - economie de carburant, eliminarea taxelor de parcare (deloc mici, afara), evitare blocaje, miscare fizica benefica. In occident este deja o moda ca dupa ce ai campat sa-ti iei bicicletele, un rucsacel in spate cu sandvisuri si sa pleci sa vizitezi diverse puncte de interes.
9. conditii in caz de intemperii. Rulotele beneficiaza de corturi ce fac fata unor astfel de conditii mult mai bine decat marchizele camperelor - avantaj rulota.
10. parasirea locului de campare. Mai dificila si mai de durata in cazul rulotelor - avantaj camper.
11. acces in zone mai dificile (drumuri forestiere). Aventajele si dezavantajele celor doua vehicule se cam anuleaza reciproc - rulota are avantajul ca este mai joasa, trece fara probleme pe sub coraonele copacilor - camperul are avantajul ca este mai scurt, cu unghiuri de atac mai bune si o garda la sol suficienta parcurgerii unor astfel de drumuri.
12. campare in afara campingurilor (in strainatate). Exista multe locuri de campare (in afara campingurilor propriuzise) pe traseele din diferite tari europene, special amenajate pentru campere in
care rulotele nu au permis accesul - avantaj camper.
13. pretul de cost. Camperele sunt substantial mai scumpe - avantaj rulota.
14. costuri de intretinere. Avand in vedere ca aici ar trebui tinut cont in cazul rulotei si de o cota parte a costurilor de intretinere ale autovehiculului tractor, nu cred ca sunt diferente majore intre cele doua vehicule, sau daca acestea exista, atunci ele sunt in avantajul rulotei - avantaj rulota;
15. taxe si impozite. Costuri mult mai mici in cazul rulotelor - avantaj rulota;
16. utilitati, autonomie - din acest punct de vedere poate fi considerat un usor plus in cazul rezervoarelor de apa menajera si uzata de capacitate mai mare la campere, insa, in general totul tine de modul de dotare al vehiculelor, fie din fabrica, fie din montarea ulterioara de diverse optionale.

Avand in vedere mentiunile anterioare, ar putea fi considerat mai util un camper, insa sunt cateva dezavantaje in cazul acetuia care il pot face inabordabil, respectiv, pretul de cost, taxe si impozite.
In general consider camperul mult mai util decat rulota in situatia unor circuite cu stationari de scurta durata (1-2 zile).
In situatia unor deplasari in locatii in care se sta o perioada mai indelungata de timp (5-10 zile), rulota este mai potrivita.
Un camper se justifica numai in situatia in care proprietarul isi poate permite mai multe sejururi pe parcursul unui an de zile, adunat sa zicem, macar 50-60 de zile.
Integrala se justifica numai la modul in care este folosita de dl. Mihail Rusu, cat mai mult folosita.
Trendul in europa, in ultimul timp, este favorabil camperelor.
Cica Ovidiu
Membru forum
14

Mesaj de Cica Ovidiu »

va salut domnu nelu!
ia uite aici om analitic!
asa da analiza!(va scuz ca nu ati avut rulota 😉 )
5- ok-datorita lungimii ansanblului rulota+masina nu am putut aborda un traseu splendid(Campu lui Neag- Cerna sat)
6 -da-sa ma fii vazut prin belgrad-vai!
9- am vazut si veranda inchisa pt camper
12- si aici face diferenta camperul-costuri mult reduse
la fel imi place si mie:1-2 zile per locatie(ori ma plictisesc,ori sunt avid de cunoastere locuri noi)

ce garda la sol are camperul d-voastra?

multumesc frumos!
Cica Ovidiu
0722 299 447
Cica Ovidiu
Membru forum
14

Mesaj de Cica Ovidiu »

intrebare pt posesorii de campere!
tancurile(rezervoarele de apa-uzata si curata)de fluide sunt cumva cel mai de jos punct(deci nevralgic!)al camperului?
multumesc
Cica Ovidiu
0722 299 447
Nelu Predonu

Mesaj de Nelu Predonu »

Garda la sol Ovidiu, este mai mare decat la Rav 4 spre exemplu, nu am gasit-o mentionata in acte, insa cred ca este mai mare de 20cm, in cazul meu camperul nu are diferential, are tractiune fata.
Pe nici un drum forestier pe care am intrat nu am atins camperul pe dedesupt. Sunt foarte multumit de garda la sol. Problema pe drumurile forestiere o reprezinta crengile copacilor care de multe ori ating caroseria avand tendinta de a o zgaria in zonele superioare. in acest sens mi-am cumparat o foarfeca de defrisare cu coada lunga pentru a-mi face loc in zonele cu vegetatie mai densa.
Rezervorul de apa uzata este in locul traditional al rotii de rezerva de la Ford Transit, respectiv sub caroserie in zona centrala spate. Rezervorul de apa menajera este in compartimentul interior in lateral dreapta spate si are capacitatea de 96 litri.
Sigur, ce ti-am mentionat este valabil la camperul meu care este un campervan, deci un camper mai mic, pe caroserie standard de Ford Transit cu suprainaltare.
Rusu Mihail
Moderator
20
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 22 Iun 1956

Mesaj de Rusu Mihail »

Raspuns online de la Cabana Cascada Putnei - Lepsa. E super topicul si chiar nu ma asteptam la asemenea comentarii, efectiv ne descreteste fruntile.
De acord cu Nelu P cu exceptia punct 9 si partial cu prima parte a punctului 11. Asta e o dovada in plus,a faptului ca citim intreg mesajul a unui coleg

Dificila alegerea, fapt pt care rammin la concluzia " finala - generala " ...Daca nu aveti timp de exploatare, uitati cuvintul camper si pastrati rulota :)
....
Familia Rusu - Lipanesti PH - Granduca Pegaso 63 - 0722.634.800 Mail: familionrusu@gmail.com
Gabi Peterca
Membru forum
14

Mesaj de Gabi Peterca »

Daca tot veni vorba, care sunt taxele ce se platesc la inmatricularea unui camper in Romania? Este acelasi sistem de calcul ca in cazul masinilor ? Camperul este trecut ca masina utilitara la impozite, taxe si asigurari? Am vazut ca presedintele nostru are un camper VW trecut in certificat ca « rulota ». Cum se poate realiza acest lucru si la un camper model 2000 ?
VW Sharan, Sprinter 350
www.prietenipescari.ro
Nelu Predonu

Mesaj de Nelu Predonu »

Gabi Peterca scrie:...Am vazut ca presedintele nostru are un camper VW trecut in certificat ca « rulota ». Cum se poate realiza acest lucru si la un camper model 2000 ?
Pentru acest lucru prima conditie ati mentionat-o : trebuie sa fii presedinte! :D , glumesc, binenteles!
Incepand din toamna anului trecut, in urma demersului facut de rulotisti, in cazul autorulotei, la punctul 2 din civ (caroserie) mentiunea este "autorulota" nu "rulota" cum era gresit trecuta pana la acel moment.
Gabi Peterca scrie:...Camperul este trecut ca masina utilitara la impozite, taxe si asigurari? ...
Nu. Este incadrat functie de cilindree. Din pacate, aici mai erau de facut niste demersuri de reducere a impozitului anual si rca-ului.
In cazul rovinietei, tot in urma unor demersuri ale rulotistilor, camperul este incadrat la autoturisme (115 lei / an).
Rusu Mihail
Moderator
20
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 22 Iun 1956

Mesaj de Rusu Mihail »

Si in completarea lui Nelu care ne da niste raspunsuri clare si la obiect, partea trista este valoarea taxei de inmatriculare, drept pt care de ex. Marcel H are nr de Bulgaria.
Sa dai 30 mii de euro (cu mine a luat masina) si sa fi nevoit a o inmatricula in Bulgaria e trist. Un caz ideal, inteligent si norocos e a lui Stefan, care are nr de RO fara taxa.
Aici o sa discut cu Nelu cind ne vom intilni, ce s-ar putea face ca si Romania sa vada camperele ca pe niste MASINI DE VACANTA si nu de folosinta zilnica cum sint incadrate
De exemplu, eu in Germania dau 450 euro/an impozit dar nu am fost nevoit sa dau 8500 taxa de inmatriculare. Vedeti singuri cam citi ani imi ajung cei 8500 pentru impozit
La rulote e ok, taxe mici si suportabile. Aici trebuie discutat cu autoritatile, la campere, unde e dezastru. De aceea si numarul f mic de campere inmatriculate in Romania..
Familia Rusu - Lipanesti PH - Granduca Pegaso 63 - 0722.634.800 Mail: familionrusu@gmail.com
Gabi Peterca
Membru forum
14

Mesaj de Gabi Peterca »

Rusu Mihail scrie:... Un caz ideal, inteligent si norocos e a lui Stefan, care are nr de RO fara taxa...
Cum a reusit?
VW Sharan, Sprinter 350
www.prietenipescari.ro
Cica Ovidiu
Membru forum
14

Mesaj de Cica Ovidiu »

domnu nelu!
daca nu va cer prea mult ,cand aveti dipozitia necesara puteti masura garda la sol?
multumesc anticipat!
Cica Ovidiu
0722 299 447
Scrie răspuns