Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Citind tot ce s-a scris, raman totusi nedumerit de un fapt pe care nu l-am inteles: cum se "strange" protapul rulotei la urcarea unei pante :shock: :shock: :shock: ???
Cristian, pentru lamurirea problemei, te-as ruga sa revezi mesajele postate de tine si sa ne dai datele corecte... La urcarea unei pante, sistemul de franare inertiala se destinde, distanta dintre masina si rulota creste cu cei cativa centimetri permisi de culisa, iar sistemul de franare al rulotei nu mai actioneaza rotile acesteia, permitand plecarea de pe loc a ansamblului. Acelasi lucru se intampla si la orizontala, caci asa functioneaza sistemul de franare inertiala cu care sunt dotate toate rulotele.
PS: Acest subiect trebuia deschis in sectiunea tehnica, unde il voi muta.
Ford Focus Tournier 1,6 TDCi + Wilk DeLuxe 450
Membru asociat
+40 729 082819
+40 730 RULOTA
costin.tabra@gmail.com
Atunci va rog sa editati (sau sa-mi dati mie dreptul sa fac treaba asta) partea aia cu franarea in panta. Am mai spus-o si-o mai spun. M-am exprimat gresit !!!
Desi nu stiu daca e o adevarata problema tehnica ... In fine ...
Rationament:
"Strangerea" protapului este evidenta, pentru ca alt punct elastic nu mai am in lantul tractor. Carligul e fix, cupla e fixa, am tras de toate in toate felurile. Fenomenul este simplu cu strangerea asta. Si acum il inteleg si eu. Este fizica elementara. Mecanica. Eu trag rulota la deal si, datorita faptului ca am cuplu suficient la roata, masina o "zbugheste" mai repede din fata rulotei cumva. Protapul se destinde la maxim dupa care urmeaza o cursa de "du-te/vino" a sistemului mobil pe care eu simt ca o smucitura. Daca sistemul de tractare al rulotei ar fi fost fix (cum e la remorcile alea vechi de la C.A.P.-urile comuniste) n-ar trebui sa am fenomenul asta.
OARE ?
Totusi, asa cum am mai spus, nu se simte lovitura adevarata, asa cum stiu ca se intampla cand e amortizorul defectat si nu-si mai face treaba. Eu n-am vazut acel "du-te/vino" cu ochii mei, si nici nu stiu daca se poate vedea intinderea si destinderea burdufului protapului din masina, chiar daca e hatch. De aceea am precizat si faptul ca am cutie foarte scurta, in sensul ca masina e destul iute in mers normal, dar "da in nas", "smuceste" cand ii agat rulota de spate. Si asta numai la urcare !!! Pe drum drept, la plecare de pe loc, la franare totul este ok. Nu zgomote, nimic, nimic. E ca si cum masina da sa plece repede, iar rulota ii zice "mai stai oleaca" :) .
Si inca ceva: cu ce fel de vaselina (daca exista vreun tip special) se unge sistemul acoperit de burduf ?
Megane II bicorp 1.5dci/63kW + Chateau GrandPrix 364
Eu zic sa incercati sa impingeti sau sa trageti cu mana de capatul protapului, daca merge usor, e clar ca e defect amortizorul ( eu am avut problema asta si l-am schimbat la Gamapel, pentru asta v-am dat link-ul). Vaselina normala sau daca sunteti mai pretentios se pot folosi si altele, se pune prin orificiile special facute. Pozitia amortizorului e normal destin, deci ar trebui sa mearga greu cand impingeti si sa se destinda singur, ca la plecarea dupa loc sa nu existe acel soc. Daca e asa si va hotarati sa-l schimbati singur, ( nu e greu), mare grija la degete ca doare al dracului de tare :D , mai ales cand pui maneta de franare.
Eu am stat ca 5 minute cu doua degete in gura :twisted: .
Opel Insignia Sport Tourer+Chateau Chiara 450
Când ești mort, nu știi că ești mort. E greu doar pentru ceilalți... la fel și când ești prost. "Philippe Geluck"
Domnule Serpescu, la vaselina nu eu sunt pretentios. Ma gandeam ca poate e vreun material mai special si are nevoie de vreo vaselina adecvata.
De protap am tras, am impins, am mutat rulota de colo-colo tinand-o de protap (evident cu ajutor) - niciun semn din ce ziceti Dvs.
Hai sa mai incerc o explicatie :) : e ca si cum eu accelerez, iar la picioarele mele e un chinez mic care se apasa ritmic pe pedala de frana. Intra asa, ca intr-un fel de oscilatie rezonanta. Nu pot sa scot ansamblul din acea frecventa. Cum s-a indulcit rampa un pic, gata, dispare fenomenul. Poate nici la acest capitol n-am fost destul de explicit: nu apare la cea mai mica urcare in rampa. Inchipuiti-va ceva de genul serpentinelor de la munte de pe Oituz, stiu si eu, un 5-6% urcare in rampa. Stiu ca deja de la 7% deja e cam "pieptis".
Va tin la curent.
Megane II bicorp 1.5dci/63kW + Chateau GrandPrix 364
Incearca si sa pui ceva mai multa apasare pe carlig. In rampa centrul de greutate al rulotei se muta spre spatele rulotei, iar balansul acesteia poate da senzatia de franare. Am patit si eu ceva asemanator atunci cand am exagerat cu plasarea bagajelor grele in spatele rulotei.
Cei care cer restrangerea libertatii in schimbul securitatii nu merita sa aiba parte nici de una, nici de cealalta.
Si eu inclin sa-i dau dreptate lui Dragos si sa va sfatuiesc sa echilibrati cat mai bine rulota, sa va asigurati ca apasa pe carlig, dar nu mai mult de 80kg (cred, sa intervina cine stie mai bine daca ma insel), si asta se poate face simplu, punand un cantar cat mai aproape de cupla, eu il pun sub roata de manevra si e ok.
Aaa, si inca ceva: verifica strangerea carligului de remorcare al masinii, eu am patit sa-l gasesc slabit la Megane II hatchback...
Ultima oară modificat 01 Iun 2010, 21:56 de către Tavi Dragotoiu, modificat 1 dată în total.