Daca v-a impresionat un produs sau serviciu pe care il recomandati colegilor...
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici: http://clubrv.ro/forum/viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
De curand mi-am montat un panou solar pe rulota, am schimbat bateriile si am inceput sa fac diverse experimente in rulota, sa vad cat de multe pot face in regime de off-camping, sau mai precis fara sa ma conectez la curentul electric. Am descoperit astfel necesitatea unui dispozitiv pentru monitorizarea consumului si al starii de incarcare a bateriei. Eu ma uit din cand in cand la televizor, dar este o activitate optionala, daca bateria nu ma ajuta, pot sa nu ma uit! Cea mai simpla solutie pentru monitorizarea bateriei este cu un voltmetru: cand bateria scade sub 12.10V in regim de circuit deschis atunci este la 50% din capacitatea teoretica si n-ar mai trebui folosita pana la re-incarcare pentru a nu-i cauza probleme permanente. Problema aici este ca masuratoarea trebuie facuta in regim de CIRCUIT DESCHIS: asta inseamna ca daca avem un televizor pornit trebuie sa-l oprim inainte de masuratoare, sa stingem toate becurile, altfel rezultatul obtinut este irelevant. In plus rulota mea este dotata cu spot-uri led cu o lumina albastra de veghe, deci singura modalitate de a masura bateria in circuit deschis este sa decuplez borna "+", altfel masuratoarea nu-i in circuit deschis, am in permanenta consumatori!
Dispozitivul la care m-am oprit este Monitorul de baterie Victron Energy BMV-600. L-am ales din cauza tehnologiei folosite: are in dotare un "shunt" ampermetric, un dispozitiv care permite masurarea curentului de incarcare/descarcare instantaneu. In plus monitorul urmareste si tensiunea din baterie. Practic avand acces la curentii de incarcare/descarcare si tensiunea bateriei poate face calcule: cati Ah (amperi-ora) s-au descarcat din baterie, cati Ah s-au incarcat, cati Ah mai sunt disponibili in baterie etc. Monitorul poate stabili cand bateria se aproape de 50% din incarcare si fara sa fie in circuit deschis (deci in timp ce ma uit la televizor sau tin becurile aprinse) si in plus poate sa-mi spuna cat timp bateria mai poate sustine consumul curent, in conditii de siguranta.
Monitorul arata asa. Se vede pe ecran voltajul bateriei:
Fişierul ataşat Voltaj.jpg nu mai este disponibil
Butoanele +/- permit schimbarea informatiilor afisate. Aici se vede curentul instantaneu (ce trece prin shunt). N-are semnul minus in fata, inseamna ca este un curent de incarcare. Bateria se incarca in acest moment de la panoul solar:
Fişierul ataşat CurentDeIncarcare.jpg nu mai este disponibil
Acest ecran (simbolul CE in fata) afiseaza consum de energie curent, cat "lipseste" din baterie ca sa fie plina:
Dispozitivul este configurat sa stie care este capacitatea bateriei conectata la sistem. Se foloseste capacitatea bateriei la rata de descarcare "50C", din pacate pe baterii in general se afiseaza rata de descarca "20C" si "5C". Inca n-am stabilit formula de calcul prin care sa determin capacitatea "50C" pornind de la cele 2 cifre afisate per baterie, dar in mod sigur rata "50C" este mai mare decat rata "20C". Eu am 2 baterii de 55Ah fiecare, deci 110Ah la rata de descarcare "20C", pe monitor am configurat 150Ah capacitate 50C. Monitorul de energie afiseaza cat din capacitatea "50C" configurata mai este disponibil in acest moment:
Un alt ecran foarte important este ecranul "TTG": Time To Go, cat timp mai pot continua sa consum in ritmul actual pana ajunge sa consum 50% din capacitatea bateriei. Daca eu am pus la configurare ca bateria mea este de 150Ah monitorul imi va permite sa consum circa 75Ah, dar va tine cont de formula Peukert pentru a calcula consumul real in functie de rata de descarcare a bateriei. Timpul afisat mai jos "INF" (infinit) este din cauza ca in acest moment nu am consum, din contra, bateria se incarca de la solar:
Experimental am pus frigiderul rulotei pe 12V, sa consume curent din baterie. In ecranul de mai jos se vede consumul instantaneu si este URIAS: de-asta nu-i bine sa tinem frigiderul pe 12V:
Ecranul "TTG" cu frigiderul pornit afiseaza cam cat am putea tine frigiderul pe baterie. In realitate cifra este mai mica, dureaza un pic (cateva minute?) pana se stabilizeaza calculul si eu n-am asteptat, am facut o poza:
Alte informatii obtinute de cand ma joc cu aparatul
- Din panoul solar de 100W am vazut maximum 4,5 - 5 A curent de incarcare. De cum se face lumina afara apare un curent de incarcare, e drept, foarte mic: 0.1 - 0.2A, dar orice e mai bun decat nimic.
- Cu rulota cuplata la reteaua electrica am curent de incarcare de 10A, dar pentru asta trebuie golita bateria inainte :)
- Cu rulota cuplata la masina am un curent de incarcare de aproximativ 6A!
- Moover-ul rulotei foloseste un curent de circa 30A la pornire dupa care circa 15A pentru miscare.
- Dupa ultima plimbare cu rulota, la parcarea in curte am avut un consum de 0,6Ah pentru parcare. Acasa fac manevra foarte eficient pentru ca stiu exact ce am de facut, probabil in camping as fi consumat mai mult, dar chiar daca as consuma 2Ah, tot nu-i mult.
Filmulet YouTube
In filmulet se vad mai multe lucruri decat in poze. Se vede de exemplu consumul cu un inverter de 900W:
Pret si disponibilitate
Se poate cumpara de la suspectii uzuali: Peti, Exis. Pretul: circa 6-700 ron, intrebati la furnizor.
Dupa cum expuneam niste calcule acume ceva timp in urma: viewtopic.php?p=97102#p97102 am reusit sa imi pun la punct un mic sistem
- montat panoul solar - (cca 500lei) este de 120W si are un curent maxim de incarcare de cca 7Ah.
Pot sa iti spun ca in realitate, pe o zi normala de vara, baga cca 3Ah, iar daca e innorat, nu e soare deloc, atunci baga 100-200mAh.
- montat regulatorul de incarcare de 20A - am ales unul digital cu display (cca 180lei) - si aici voiam sa ajung - acest regulator nu doar afiseaza incarcarea bateriei - voltaj si amperi dar si consumul (pentru ca toti consumatorii trec prin el).
Drept urmare, nu vad utilitatea unui monitor de energie...mai ales daca zici ca e asa de scump: 700lei????
In acest fel am observat intr-adevar cum incarca panoul solar in diverse momente ale zilei si cat consuma diferite lucruri prin rulota.
Din acest punct de vedere, intr-adevar, ai mare dreptate: necesitatea a intelege si a controla consumul electric este foarte importanta.
Am sa revin si eu zilele urmatoare cu diverse statistici despre consum la diverse echipamente, asa, ca informare.
Am si un invertor de 1500W sinus modificat insa nu l-am montat inca; inca ma gandesc unde il intercalez in sistem.
Mai e pe lista adaugarea unei a doua baterii pentru stocarea energiei.
Avantajul monitorului de energie separat de regulatorul de incarcare vine tocmai din faptul ca e separat. Bateria rulotei se incarca si solar, si de la masina in mers, si de la reteaua 220V daca sunt cuplat la curent: sunt practic 3 incarcatoare care baga curent in acelasi acumulator. Indiferent din ce sursa provine curentul de incarcare, monitorul il vede si-l contorizeaza. Indiferent in ce mod este descarcat acumulatorul, din nou monitorul vede si contorizeaza!
Nu in ultimul rand as lua in discutie curentii pe care-i poate tolera dispozitivul care face masurarea. In poza cu regulatorul de incarcare se vad niste cabluri micute cu prindere pe surub. Inverter-ul are nevoie de cabluri cu sectiune semnificativ mai mare. In cartea tehnica de la inverter-ul meu de 900W scrie ca trebuie folosite cabluri cu sectiune de 16mmp DACA lungimea acestora este sub 1 metru! Eu am folosit cablu cu sectiune de 25mmp pentru ca lungimea cablului depaseste cu putin 1 metru (din cauza ca de la baterie face un mic ocol printr-un intrerupator/contactor accesibil din afara spatiului in care e montat inverter-ul). Shunt-ul monitorului de la Victron Energy foloseste suruburi mari, cred ca M13 (se strang cu cheie de 15) si acolo se pot conecta calburi serioase. Shunt-ul masoara pana la 500A! Pare enorm, dar asa cum am aratat in filmulet inverter-ul poate consuma pana la 90A in sarcina nominala si pana la 260A pentru cateva secunde!! Am facut probe in rulota cu masina de paine, am avut consum de 60-70A timp de 40 de minute cat s-a copt painea. Moover-ul foloseste 30A la pornire, 15A cand "ruleza" (asta vad pe ecran) dar tind sa crec ca curentul de pornire e chiar mai mare si in plus pornirile sunt dese, cel putin asa-i la mine. Nu apas butonul de la moover si merg 10 metri non stop: ma misc un metru, ma uit peste ce dau cu rulota, ma mai invart 1 metru, etc-etc-etc.
Nu zic ca dispozitivul de la Victron Energy e cel mai bun, departe de mine gandul asta! Incerc doar sa imi explic decizia.
Este foarte corect si ai gandit bine. Eu doar subliniam ca exista si alte solutii cu avantaje si dezavantaje.
Da, asa e, invertorul nu se monteaza pe regulator ci direct pe bornele bateriei.
Consumul monitorizat prin regulator este specific doar circuitului de 12V. Pentru cel de 220V (eu la rulota am un circuit separat care duce in special la prize) acolo unde intentionez sa intercalez invertorul pentru a comuta intre cele 2 surse, o sa adaug si un mic contor electric obisnuit, digital (fie din acela aplicat fie pe sina DIN) sau un wattmetru digital, astfel incat voi monitoriza consumul fie din camping, pe cablu fie din invertor/baterie.
Probabil ar fi aceeasi treaba cu ce ai gandit tu dar facuta altfel. Oricum, cum spuneam, e foarte util.
Consumul (in Watt) la 220V este corelat cu consumul in W la bornele bateriei de 12V, dar nu este corelat liniar: trebuie luate in calcul caderile de tensiune pe cablurile care alimenteaza inverterul, eficienta inverter-ului, rata de descarcare. Daca un dispozitiv consuma 100W la 220V si inverterul are eficienta 85% inseamna ca consuma 118W la 12V, la bornele inverter-ului. Daca mai adaugam inca 5% cadere de tensiune pe cablurile care duc la inverter inseamna ca avem 124W consum la borna bateriei. Mai departe daca vorbim despre un consum de 124W la bornele bateriei atunci vorbim de un curent de 10 Amperi (la 12V). Pentru un acumulator de 100Ah asta inseamna o rata de descarcare de 10C, deci descarcare mai rapdia decat 20C, ceea ce inseamna ca la acest curent capacitatea bateriei nu mai este de 100Ah, este mai mica. Aici intervine formula de calcul Peukert care ne poate ajuta sa calculam cu cat am descarcat (in Ah) bateria, dar cred ca deja lucrurile devin stufoase si complicate...
Pe scurt: nu cred ca-i foarte utila masurarea consumului energetic la 220V la iesirea din inverter pentru ca acest consum nu se coreleaza liniar cu consumul efectiv din baterie. In plus ar fi o socteala de facut cu pixul pe hartie, si inca o socoteala complicata. Dispozitivul pe care l-am prezentat eu face asta automat si rezultatul este permanent disponibil la o apasare de buton. Pot sa dau drumul la inverter si sa ma uit imediat pe ecranul "TTG" sa stiu cat mai tine bateria avand in vedere ce fac in acel moment. Pot in acelasi timp sa dau drumul si la TV (TV-ul meu este la 12V, nu merge prin inverter) si BMV-ul va afisa un consum cumulat, timpul de functionare estimat va lua in considerare ambii consumatori.
Inteleg ca cei 6-700 ron cat costa acest dispozitiv pot fi folositi de exemplu pentru a pune inca un panou solar :) Sau inca o baterie. Mie insa imi place informatia, vreau acces la informatie. Numai asa pot sa iau decizia corecta pentru viitoare upgrade-uri ale sistemului solar de pe rulota, daca mai e cazul. In plus, dupa parerea mea, existenta unui astfel de dispozitiv in rulota permite o mai buna exploatare a bateriilor si panourilor deja instalate. Stiu exact ce-i in baterie, cat consum, ma intind cat ma tine plapuma, nici mai mult, dar nici mai putin.
domnilor!
privesc din ,,umbra,, pe acest forum si vreau sa fac o prima destainuire
de mult nu am mai citit un topic atat de elocvent prezentat!
felicitari !
ambilor participanti
si acum la subiect:cosmin - exista un controler din acesta mai accesibil ca pret?
ionel - 500 lei cost instalare panou solar 120w -sau si cost panou inclus
urmaresc continuarea(sunt incredintat!)
toate bune ,domnilor!
Cica Ovidiu
Sa mai auzim si de Bine , ca de rau este pamantul plin !
Iveco Daily 4x4 - expedition vehicle
0722 299 447