CEL MAI SCURT DRUM SPRE GRECIA, PRIN NOUL PUNCT DE FRONTIERĂ

Reguli forum
Forum rules
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Doru Stoicescu
Membru forum
19

CEL MAI SCURT DRUM SPRE GRECIA, PRIN NOUL PUNCT DE FRONTIERĂ

Mesaj de Doru Stoicescu »

Cel mai scurt drum spre Grecia, prin noul punct de frontieră Makaza.
bulgaria  grecia.jpg
bulgaria grecia.jpg (97.89 KiB) Vizualizat de 3837 ori
Pe traseul Makaza se poate ajunge cel mai repede în Grecia
Noul punct de trecere a frontierei dintre Bulgaria şi Grecia, Makaza-Nimfea, aduce mai aproape de români celebrele plaje greceşti. Cei 375 de kilometri ai drumului Ruse-Makaza, care leagă România de Grecia, se parcurg în aproximativ 5 ore.
Cum Grecia este una dintre destinaţiile cele mai accesibile, ca în fiecare an, românii vor lua cu asalt litoralul elen. Până acum, turiştii aveau la dospoziţie mai multe rute de tranzitare a Bulgariei, fiecare cu anumite dezavantaje. În septembrie 2013, Bulgaria şi Grecia au inaugurat un nou punct de trecere a frontierei la Makaza-Nimfea.
Este cel de-al doilea punct de trecere deschis între cele două ţări, în ultimii trei ani, după cel de la Zlatograd-Thermes.
Punctul de frontieră Makaza a fost închis în anul 1945, consecinţă a izolării blocului comunist, din care făcea parte şi Bulgaria, de statele care nu erau satelite URSS.
Indiferent de destinaţia aleasă, fie că este vorba de Thassos, Halkidiki, Paralia Katerini, Lefkada, Corfu sau Atena, noul traseu este mai convenabil decât ruta ”clasică” prin vama Kulata-Promachonas (via Sofia) sau Svilengrad-Ormenio şi Zlatograd-Thermes. Drum mai scurt şi mai rapid Noul traseu are avantaje incontestabile în comparaţie cu celelalte, indiferent de destinaţia aleasă. Pe lângă faptul că scurtează drumul spre Grecia cu câteva zeci de kilometri (în funcţie de destinaţia finală), ruta este mai rapidă, datorită reliefului relativ plat şi a modernizării unor sectoare de drum atât în Bulgaria, cât şi în Grecia.
La scurtarea timpului de deplasare contribuie şi autostrada Egnatia Odos, la care se ajunge după numai 20 de kilometri de la vama Makaza. Egnatia Odos, care are 670 de kilometri, străbate Grecia de la est la vest, de la frontiera cu Turcia (Kipoi) până la portul Igoumenitsa. Ruta prin Makaza trece prin localităţile Ruse, Byala, Veliko Târnovo, Gurkovo, Maglizh, Tulovo, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Kardzhali, Nimfea şi Komotini, unde se intră pe autostradă. Pe la Makaza pot trece graniţa doar autovehicule sub 3,5 tone şi autocare, această fiind cererea Greciei, în timp ce Bulgaria a solicitat să fie acceptate şi vehicule comerciale sub 5 tone.
Nu uitaţi de vinietă
Turiştii care merg cu maşina personală spre Grecia nu trebuie să uită să-şi cumpere viniete de drum, pentru a nu risca amenzi usturătoare. Circulaţia fără vinietă în Bulgaria se sancţionează cu amenzi de până la 300 de leva (aproximativ 154 de euro). Vinieta, care costă echivalentul a 5 euro pentru o săptămână sau 13 euro pentru o lună, se poate procura de la un ghişeu din apropierea vămii Ruse sau de la benzinării.
Atenţie însă la faptul că nu toate benzinăriile comercializează documentele pentru taxa de drum.
La ghişeul de lângă vamă, se poate plăti şi în lei, dar la un curs valutar mai mare.
La benzinării, plate este posibilă cu ajutorul unui card bancar. Lipirea vinietei pe parbriz este obligatorie, în caz contrar riscaţi aceeleaşi amenzi.
De unde alimentăm cu carburanţi?
În privinţa alimentării cu benzină sau motorină, şoferii au la dispoziţie pe traseu mai mai multe benzinării ”civilizate”, unde se poate plăti electronic, fără să fie nevoiţi să schimbe valută în moneda locală – leva.
Cei mai mulţi turişti care tranzitează Bulgaria pe această rută preferă să facă ”plinul” în ultimul oraş înainte de vamă, Kardzhali (45 km de vamă). Aici, sunt mai multe benzinării ale brandurilor OMV, Rompetrol, LukOil sau, mai nou, Gazprom. Benzinării asemănătoare se găsesc şi în alte oraşe de pe traseu (Haskovo – 93 km de vamă sau Dimitrovgrad – 115 km). Drumul este foarte bine marcat cu indicatoare, astfel că poate fi parcurs şi fără ajutorul unui aparat GPS.
Odată intraţi pe autoastrada Eganatia Odos, puteţi ajunge uşor la orice destinaţie.
Trebuie ştiut că autorităţile greceşti nu percep taxă de drum (vinietă), precum România sau Bulgaria, dar în schimb taxează folosirea autostrăzilor. Astfel, Egnatia Odos are în total şase puncte de taxare, la fiecare plătindu-se 2,40 euro pentru un autoturism: Iasmos (zona Komotini), Moustheni (Kavala), Analipsi (Langadas), Polymylos (Kozani), Malakasi (Metsovo) şi Tyria (Paramythia). Makaza, Zlatograd, Svilengrad sau Sofia? În numai trei ani, Bulgaria şi Grecia au deschis punctele de trecere de la Zlatograd (2011) şi Makaza (2013) aflate la aproximativ 30 de kilometri unul de altul. Drumul prin Zlatograd este recomandat iubitorilor de adrenalină, curbele în ac de păr şi prăpăstiile ameţitoare aducând aminte de Transfăgărăşan. Prin urmare, chiar dacă are aproximativ aceeaşi distanţă ca ruta Makaza, drumul prin Zlatograd este mult mai lent, din cauza vitezei mici de deplasare. Traseul prin Sofia este ”clasic” pentru şoferii de autocare. Acesta presupune tranzitarea sau ocolirea capitalei Bulgariei. La orele de vârf, traficul în Sofia este asemănător cu cel din Bucureşti, irosindu-se timp preţios. Sofia se poate ocoli pe şoseaua de centură, dar starea drumului nu este cea mai bună. Avantajul acestei rute, folosită mai ales de către cei care merg în sudul Greciei, sunt cele două sectoare de autostradă Yablanitsa-Sofia (80 de kilometri) şi Lyulin-Dyakovo (50 de kilometri). Traseul prin Svilengrad, care trece pe lângă graniţa cu Turcia, nu este nici el foarte recomandat. Deşi este un drum rapid pentru că străbate numai zone de câmpie, ocoleşte prea mult pentru a justifica tranzitarea Bulgariei pe aici.
ionutcostache
Membru forum
11
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 01 Ian 1970

Re: CEL MAI SCURT DRUM SPRE GRECIA, PRIN NOUL PUNCT DE FRONT

Mesaj de ionutcostache »

Acest drum e superb, la fel ca si cel "vechi", prin Zlatograd-Kilkis, insa nu cred ca e recomandat rulotistilor. Pentru autorulote e in regula, insa pentru rulote e cam sport extrem: serpentine cu curbe foarte stranse, pante abrupte, portiuni de drum ingustat.
De la Xanthi pana la Salonic este o singura casa de taxare, care poate fi evitata, iesind la Asprovalta si continuand pe N2. E interesant de vazut Egnatia Odos, dar parca mai frumos e pe national. Oricum, cine are treaba de la Salonic spre sud, nu prea are motive sa mearga prin Komotini sau Xanthi, drumul prin Sofia e mai scurt / rapid. Pentru zona nordica a Greciei (Halkidiki, Thassos), merita cele doua drumuri.
..............Expedition Camper 4x4 Sprinter 508 (under construction)..................

Dacă libertatea cuvântului chiar înseamnă ceva, ea este dreptul de a le spune oamenilor ceea ce nu vor să audă.
Niky Radu
Membru asociat
14
Data nasterii: 22 Apr 1967

Mesaj de Niky Radu »

90% din drum prin Bulgaria coincide cu "drumul turcilor", sunt TIR-uri cata frunza si iarba, e aglomerata ruta...eu nu as face comparatie cu Komotini, acolo nu e de stat, e o simpla localitate, dau un exemplu camping Melissi din Halkidiki, pe ruta asta noua sunt 770 km in 10 ore 44 minute (calcul google) la care treci prin statii de taxare, cam 7-8 euro se plateste cu rulota, autostrada trece prin munti, din punct de vedere al consumului si a forjei dupa parerea mea nu merita, pe ruta clasica prin Sofia-Kulata-Thesaloniki sunt 850 km in 11ore si 44 minute(calcul google), sunt doar 80km diferenta si o ora diferenta ca timp...acum sa judece fiecare costurile pe fiecare ruta, poate fi o ruta buna pentru un autoturism dar pentru un ansamblu cu rulota poate ca nu!
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India

0744670978
Cosmin Prund
Membru forum
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980

Mesaj de Cosmin Prund »

Am mers pe acest drum marti (19 august) cu rulota. Drumul este in cea mai mare parte bun, TIR-uri putine, exceptie o bucata de circa 20-30 km unde drumul era rau (piatra cubica!!). Am vazut 2 echipaje de politie dar nu cred ca erau cu radar, stateau la linia continua. Nu vad de ce drumul n-ar fi o optiune pentru rulota, nu au fost pante remarcabile si nici serpentine extraordinare. Cred ca orice masina care poate parcurge Valea Prahovei poate merge pe aici fara cea mai mica emotie. Singurul "stres" vine de la soferii care merg tare si depasesc pe unde nu te-astepti, fie ca-i linie continua sau nu. Evident, un mare numar dintre acesti soferi este cu numere de romania, dar nici bulgarii nu se lasa :)

Drumul este solicitant pentru motor pentru ca se trec muntii si asta se simte si la consum. Din cate stiu eu muntii se trec oricum, indiferent de traseul ales. N-am mai fost de cativa ani la Greci, nu mai stiu cum sunt celelalte drumuri, dar la intoarcere o sa vin pe alt drum, de curiozitate. Consumul meu mediu a fost un pic mai mare decat in mod normal (de-asta spun ca a fost solicitant pentru motor), dar eu n-am mers deloc la consum, am mers cat de repede mi-a permis drumul si masina.

Pentru cei carora nu le place "maratonul" se poate dormi o noapte in camping Natura, la circa 1 ora dupa intrarea in Greica, il gasiti pe Eurocampings. Noi am stat acolo 2 nopti, dupa care am plecat mai departe spre Sithonia.
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
Toni Conecini
Membru asociat
12
Data nasterii: 13 Feb 1968

Mesaj de Toni Conecini »

Dupa parerea mea merita mers prin Makaza doar daca punctul final de destinatie este Alexandropoli/samothraky sau Thassos cel mult. Pt Halkidiki sau mai vest, sud vest cred ca este mai aproape pe drumul prin Kulata .
Toni

Adria Coral Silver 660 SP
Cosmin Prund
Membru forum
12

Mesaj de Cosmin Prund »

Cel mai bun drum este o chestie subiectiva si relativa, dar cel mai "aproape" este o comparatie obiectiva: este mai aproape prin Makaza.

Bucuresti-Sarti cu trecut Dunarea cu bacul la Turnu Magurele si apoi prin Sofia si Kulata: 802 km.
Bucuresti-Sarti cu trecut Dunarea pe pod la Giurgiu/Ruse apoi prin Sofia si Kulata: 837 km.
Bucuresti-Sarti cu trecut Dunarea pe la Giurgiu/Ruse apoi vama prin Makaza: 762 km.

Presupun ca nimeni nu trece cu bacul ca sa "salveze" 25 de km, asa ca se compara 837 km cu 762 km. Drumul prin Makaza este cu 9% mai scurt! Si daca luam o destinatie mai aproape de continent (de exemplu Porot Elea din Vuruvuru) probabil traseul prin Makaza ar fi fost cu 10% mai scurt.

Ca timp, coform Google Maps, traseul prin Makaza este 10h 33 minute si traseul prin Giurgiu/Ruse cu trecere pe la Kulata este 11h 41 minute: cu 1 ora mai rapid prin Makaza. Va fi asa in practica? Depinde de volanul si pedalele fiecaruia. Sunt convins ca bucurestenii care ma depaseau pe linie continua pe drumul spre Makaza faceau chiar mai putin de 10 ore total. E drept, cu riscul sa nu mai ajunga la destinatie. Fiecare cu ale lui :)

Dragos Marin
Membru forum
14
Oras: Ploiesti
Data nasterii: 17 Noi 1979

Mesaj de Dragos Marin »

Mie mi s-a parut foarte ok drumul prin Makaza, sunt munti dar si pe alta parte sunt mai multi, drumul e nou, nu sunt gropi, e foarte ok, aglomeratie nu am prins deloc, nici in vama, iar cum spunea si Cosmin se poate oprii in camping Natura (am scris eu in postarea despre Grecia si am pus si cateva poze de acolo ) viewtopic.php?f=102&t=7656
Avantajul major fata de oricare alta ruta este ca la 22 km de iesirea din Bulgaria te urci pe autostrada si deja mergi altfel...
Eu recomand acest traseu spre orice destinatie din Grecia !
Rulota - Fendt Bianco 435 (2017)
Dezmembrari Auto - Dez.ro
Dragos Marin
Membru forum
14
Oras: Ploiesti
Data nasterii: 17 Noi 1979

Mesaj de Dragos Marin »

Am uitat sa precizez, prin aceasta vama nu au voie vehicule mai mari de 3,5 tone, deci sa stai dupa camioane e exclus !
Rulota - Fendt Bianco 435 (2017)
Dezmembrari Auto - Dez.ro
Cosmin Prund
Membru forum
12

Mesaj de Cosmin Prund »

M-am intors acasa din Grecia pe acelasi drum. La intoarcere l-am gasit mult mai bun! N-au reparat Bulgarii nimic, pur si simplu mi-a fost mie mai usor sa urmaresc indicatoarele rutiere (m-am bazat mai putin pe GPS). Pe drumul dinspre Grecia, imediat dupa intrarea in Haskovo apar semnele cu Ruse/Pyce.

La intoarcere am oprit o noapte in camping "Veliko Tarnovo", situat la 12 km de localitatea Veliko Tarnovo in Bulgaria. Pentru cei din sudul tarii (cei din Bucuresti) probabil nu-i un loc bun de oprit peste noapte, dar pentru mine din Sibiu este foarte OK: Se ajunge relativ usor din locurile de vacanta uzuale din Grecia, este ieftin si d-na Nicky face mancare foarte buna! Camping-ul este construit de la zero de-un cuplu de englezi, Nick si Nicky. Preturile sunt insa Bulgaresti, nu Englezesti si in plus ofera discount in baza cardului CCI / FICC!

Web-site camping: http://www.campingvelikotarnovo.com/
Pe pagina web gasiti si coordonatele GPS, numere de telefon, instructiuni pentru a gasi camping-ul.
Din pacate pe drum nu veti gasi indicatoare rutiere: se pare ca Guvernantii Bulgari nu-i dau voie sa pune semne, am inteles ca incearca Englezii si tot incearca si spera sa obtina curand aprobare sa instaleze un indicator rutier in satul langa care este camping-ul.

Camping-ul este maricel si are o piscina de asemenea maricica. Cand am fost nu era apa in piscina, am inteles ca a avut loc o defectiune urmare a ploilor:
DSC00822.jpg
Fiecare loc de campare beneficiaza de conexiuni pentru curent si apa curenta, si cel putin jumatate din locuri beneficiaza si de conexiune pentru apele reziduale:
DSC00823.jpg
Eu in mod sigur ma voi opri acolo si data viitoare cand ma intorc din Grecia, si e posibil sa ma opresc si la dus, nu doar la intors.
Mi-ar place in schimb sa gasesc inca un camping in Bulgaria in vecinatatea orasului Stara Zagora sau chiar Haskovo, astfel incat sa am mai multe puncte in care sa ma pot opri in functie de cat reusesc sa avansez in prima zi de mers.

Scrie răspuns