Legislatie pt circulatia auto + RV

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Marian Enache
Membru forum
12
Oras: BRASOV
Data nasterii: 21 Noi 1958

Legislatie pt circulatia auto + RV

Mesaj de Marian Enache »

Stimati Rulotisti

Ptr conducerea ansamblului auto+remorca/RV pe drumurile publice in RO avem doua cazuri :

1.Ordonanta de Urgenta a Guvernului Nr 195 /2002 care prevedea la categoria B trei cazuri posibile -PREVEDERI MODIFICATE SAU ANULATE ( unele)

2.Legea 203 /2012 ( in conformitate cu Directiva 2006 /126 /CE a Parlamentului European care prevede in
Anexa 1 (pag 5-6)punctul f categoria B paragraful 1,2,3 modul categoriile de vehicule valabil de condus incepand cu 2012 -deci in curs de valabilitate
Anexa 1 (pag 6)punctul g categoria BE avem un singur caz acceptat (personal aici am avut contradictia legislativa in Bulgaria eu avand carnet cat B)

-Ma refer la aceste doua caterii de carnet de conducere ( ptr ca aici pot sa apara probleme -in iunie 2014 am avut personal probleme cu un politist bulgar la iesire din Sofia pe centura -si numai eu stiu cum am recuperat carnetul de conducere si taloanele )

Indiferent ce va spune unul sau altul ( pers oficiala -politist sau numai conducator auto ) din cunoscutii dvs ,nu inseamna ca se cunoaste realitatea legala .
Ptr cunosterea legilor ( dpdv circulatia pe drumurile publice mai ales cu RVul ) ptr care sunteti direct raspunzator, este bine sa detineti o informare corecta .

Dupa parerea mea, legea in forma ei scrisa ,valabila prin aprobare si in curs de aplicare, este obligatoriu sa o cautam ,sa o analizam/cunoastem si apoi prin aplicarea acesteia ( in litera si spiritul ei )sa nu avem nici o problema de natura juridica sau mai grav penala pe drumurile publice ( atat in RO cat mai ales in CE sau oriunde ).

Va recomand sa faceti ( ptr linistea dvs ) un efort si sa analizati cele de mai sus Personal eu asa am facut(venind din BULGARIA ) + am o copie in RV dupa aceasta legislatie ptr orice discutie in contradictoriu ( ma gandesc sa fac si o traducere oficiala/ a paragrafelor din anexa )
cu politistul ( mai problema cu cei din Bulgaria-sunt unii care pricep foarte greu si de multe ori nu cunosc limba lor materna dar engleza sau franzeza ) care va opreste in traseu
Am constata ca si pe forumuri discutiile sunt uneori bazate pe presupunerile unora sau altora dar in afara legislatiei in viguare .
Ptr mine personal singura realitate de aplicat, este in acest moment ,dpdv conducere ( auto +Rv )pe drumurile publice in RO si EU ,
aceasta Lege 203 /2013 care transpune in realitatea legislatiei romanesti prevederile Directivei 2006/126/CE aParlamentului European si a
Consiliului din 20 12 2006 ( privind permisele auto si implicit circulatia pe drumurile publice ) publicata in Jurnalul Oficial UE nr L403/30 12 2006

Salutari de bine tuturor si deplasari fara nici un eveniment deranjant

Marian Enache
Brasov
marianenache21@yahoo.com
alexdan
Membru forum
14
Oras: PLOIESTI
Data nasterii: 09 Iun 1969

Re: Legislatie pt circulatia auto + RV

Mesaj de alexdan »

Asupra carei probleme ai avut divergenta in Bulgaria ?
AUTORULOTA RIMOR 727 TC
PLOIESTI
0744357466
Adrian Rusinaru
Membru forum
10
Oras: Ploiesti
Data nasterii: 07 Feb 1974

Mesaj de Adrian Rusinaru »

Stimate domn Enache cred că ați omis să citiți art. 24.1 paragraful 3 din Legea 203/2012, articol la care, sunt mai mult ca sigur, făcea referire polițistul bulgar.
Renault Koleos 2.0 DCI + .....................
Marian Enache
Membru forum
12
Oras: BRASOV
Data nasterii: 21 Noi 1958

Mesaj de Marian Enache »

Dle Alex Dan
Dle Rusinaru
1.Politistul Bulgar sustinea ca, carnetul de conducere B nu permite decat tractarea unei remorci de 750 kg ( greutatea max ) cu un autovehicul care se incadra legal la cat B ( din carnetul de conducere )

2. ART24 la care faceti referire este defapt cuprins in OUG 195 din 12 12 2002 si a fost modificat prin legea 203 /2012 ( ART 1 Punctul 8 ) si se refera la examinarea si eliberarea carnetelor de conducere. Nu avea nici o legatura cu incidentul prezentat de mine - sau nu inteleg la ce va referiti prin afirmatia dvs

Politistul Bulgar nu contesta eliberarea sau valabilitatea carnetului de conduscere ( Cat B in cazul meu ) ci faptul ca aceasta categorie B ,IN OPINIA LUI/LOR , nu-mi permitea accesul pe drumurile din EU cu ansamblu format din
un autoturism ( cu masa max admisa F1- 1930 KG) si o remorca ( cu masa max admisa F1 -1200 KG ) Motivatia lui era aceea ca remorca avea masa max adm F1mai mare de 750 kg .( va aduceti aminte de vechile prevederi legale ptr care pe forum exista si un raspuns mai mult sau putin oficial al Politiei Romane datat 2006 )
A fost destul de greu sa il conving ca in nici o varianta legislativa 2002 sau 2012 el nu are dreptate iar eu ca persoana responsabila, circul si am circulat in mai multe tari EU fara sa fii avut incidente ( adevarat este ca nici nu am mai fost oprit ) .Am facut uz de toata puterea de convingere sa il fac sa inteleaga -nu stiu daca a inteles, dar cand am afirmat ca doresc sa filmez aceasta conversatie ( ptr a ma putea apara in relatie oficiala ) acesta ( defapt erau doi ca ei asa sunt totdeauna min 2 ) au cedat si foarte nervosi, unul catre celalalt ,au hotarat sa-mi dea inapoi actele .
In paranteza va spun ca daca veti cauta TESTUL DE EXAMINARE PE CALCULATOR ( INCA VALABIL LA EXAMINAREA POLITIEI PTR CARNET CONDUCERE ) o sa vedeti ca inca se pune intrebarea si se da raspunsul dupa o legislatie demult anulata Desii legile se abdateaza la cerintele EU textele de examinarea inca mai au nevoie de timp )

Va declar ca intentiile mele ( in postarea informatiilor )au fost doar de informare ptr forumisti si nicidecum de polemica pe aceasta tema cu cineva .
Salutari cordiale
Marian Enache
marianenache21@yahoo.com
Politic Iulian
Membru asociat
12
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 19 Iul 1978

Mesaj de Politic Iulian »

Inainte de a primii un raspuns oficial de la politie am intrebat foarte multi politisti, am intrebat chiar si un politist si un instructor auto care tocmai se pregateau sa mearga pe traseu pt sustinere examen traseu categoria D
Stupoare, NIMENI nu a putut sa-mi dea un raspuns concret pt ca ei cunosteau legislatia veche
Asadar, ascultati-l pe domnul de mai sus si purtati cu voi o copie a acestei legi
Am sa postez si eu acest raspuns care are nr intrare, nr iesire,stampila,; gradul si numele persoanei care l-a eliberat
Sterckeman 2004 /Kia Sportage/0722585587
Constantin Curelea
Membru CD
20

Mesaj de Constantin Curelea »

Este indicat ca intre alte multe lucruri pe care le avem in RV sa existe si o mapa in care sa avem copiile documentelor legale dupa care circulam.
Adica, OUG 195/2002 cu completarile ulterioare, Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002, CIV-ul autovehiculului, etc.
La o conversatie cu un organ de control, atata vreme cat ne stim a fi corecti, documentul aratat este foarte important.
Majoritatea politistilor merg pe ideea ca soferii nu cunosc legea la amanunt si fac abuzuri.
Conform legislatiei actuale: OUG 195/2002+Legea 203/2012 privind circulatai pe drumurile publice din Romania dar si din UE :

ANEXĂ
(Anexa nr. 1 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002)

Categorii de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere

f) categoria B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

Art, 24/1 (3) Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depăşeşte 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

PS Sunt scoli de soferi care fac acest curs, respectiv sunt colegi care au obtinut aceasta dovada.In general este cazul ansamblurilor la care tragator este un autovehicul de teren iar rulota depaseste 750 kg, anasmablul fiind peste 3500kg dar nu mai mare de 4250kg.

Aceste prevederi au intrat in vigoare la 19 ianuarie 2013 si s-a mai discutat despre ele pe forum.
Constantin Curelea
Bucuresti
Renault FLUENCE+Rulota Knaus Sudwind 420
0723 206 708
e-mail : cureleacostel@yahoo.com

ORICE CĂLĂTORIE ESTE O EXPERIENŢĂ DE VIAŢĂ !
Ninel Gavanescu
Membru forum
15
Oras: ALEXANDRIA
Data nasterii: 02 Oct 1972

Mesaj de Ninel Gavanescu »

In cadrul sectiunii ,,Legislatie in domeniul RV “ sunt foarte multe dezbateri cu privire la acest subiect , propun a li se da citire .
De asemenea, este obligatorie folosirea optiunii de cautare (search) pentru a vedea daca subiectul pe care doriti sa il dezbateti, sub forma initierii unui nou topic, nu a fost deja discutat. Titlul discutiilor noi trebuie sa fie detaliate, explicite si in directa legatura cu subiectul discutiei.
Va multumesc.
Te doare, osteanul meu?
Numai cand rad, Maria Ta!
Tel. 0770992575
Hobby Prestige 580 + Mitsubisi Pajero
adrian piroi
Membru forum
10
Oras: bucuresti
Data nasterii: 20 Apr 1953

Mesaj de adrian piroi »

Domnilor poate puteti sa ma lamuriti mai bine? Eu am B+C masina are mm2365 iar rulota mm1200, total 3565 Sunt in regula sau trebuie sa am si E lamuritima sau postati legea sa o printez multumesc :shock:

Trebuie sa faci cursul de formare aptitudini pentru a obtine acea dovada, hartie,care atesta ca ai dreptul sa circuli pe drumurile publice cu ansamblul peste 3500kg. Poti lua si E-ul si atunci esti, si mai in regula.
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

adrian piroi scrie: masina are mm2365 iar rulota mm1200 total 3565
(Anexa nr. 1 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002)
f) categoria B:
3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;
Art, 24/1 (3) Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depăşeşte 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

PS Sunt scoli de soferi care fac acest curs, respectiv sunt colegi care au obtinut aceasta dovada.In general este cazul ansamblurilor la care tragator este un autovehicul de teren iar rulota depaseste 750 kg, anasmablul fiind peste 3500kg dar nu mai mare de 4250kg.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
alexdan
Membru forum
14
Oras: PLOIESTI
Data nasterii: 09 Iun 1969

Mesaj de alexdan »

Am facut si eu acest curs . Întrebarea mea este daca pentru Europa trebuie sa fac treducere legalizata la acest document .Din cite am citit in legislatia europeana este stipulat ca trebuie sa ai acest curs absolvit pentru a conduce un ansamblu cu o sarcina intre 3500 - 4250 kg .
S-a lovit cineva de aceasta problema in afara tarii ?
AUTORULOTA RIMOR 727 TC
PLOIESTI
0744357466
Razvanstanescu
Membru forum
10
Oras: Dragasani
Data nasterii: 13 Aug 1981

Mesaj de Razvanstanescu »

adrian piroi scrie:Domnilor poate puteti sa ma lamuriti mai bine? Eu am B+C masina are mm2365 iar rulota mm1200, total 3565 Sunt in regula sau trebuie sa am si E lamuritima sau postati legea sa o printez multumesc :shock:

Trebuie sa faci cursul de formare aptitudini pentru a obtine acea dovada, hartie,care atesta ca ai dreptul sa circuli pe drumurile publice cu ansamblul peste 3500kg. Poti lua si E-ul si atunci esti, si mai in regula.
STĂNESCU RĂZVAN
biosfarmsrl@me.com

La petiţia dumneavoastră, adresată prin e-mail, conducerii Brigăzii Rutiere şi înregistrată cu numărul de mai sus, vă comunicăm următoarele:
Conform prevederilor Anexei nr. 1 la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, lit. f, pct. 3: ”Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2), se definesc astfel:... ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg...”
Potrivit prevederilor art. 24^1 alin. 3 din O.U.G. nr. 195/2002 rep. ” Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depăşeşte 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule”.
Din prevederile legale menţionate, rezultă că în cazul în care deţineţi un autoturism cu masa maximă admisă de 2400 kg, ce poate fi condus cu un permis de conducere categoria B şi o rulotă cu masa maximă admisă de 1200 kg, ansamblul de vehicule având în acest caz o masă totală de 3600 kg, puteţi conduce pe drumurile publice ansamblul menţionat, cu permisul de conducere eliberat pentru categoria B, numai în cazul în care absolviţi un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule .
Cu stimă,

ŞEFUL BRIGĂZII RUTIERE
Comisar şef de politie
NICU DRAGOŞ
Weinsberg 450FU + Audi Q7 + Mazda CX7
ciprianduga
Membru forum
9
Oras: resita
Data nasterii: 29 Dec 1977

Mesaj de ciprianduga »

unde ati facut acest curs?, este cumva vorba de categoria b+E?
Scrie răspuns