Panourile fotovoltaice le cunoastem, le folosim aproape toti. Randamentul lor este dat de pozitionare, puterea soarelui si multe alte criterii. Ma gandesc sa cumpar sau sa construiesc o instalatie eoliana de mici dimensiuni care sa produca curent si noaptea, instalatie care impreuna cu panourile solare sa asigure necesarul de energie electrica indiferent de ora sau vreme. Initiez acest topic pentru cei ce detin informatii despre aceste instalatii, stiu scheme, modele sau cunosc firme ce comercializeaza turbine, piese sau accesorii in vederea construirii acestora sau chiar instalatii complete la un pret accesibil. Am vazut instalatii facute cu alternatoare de Dacia (varianta ce nu o recomand, trebuie musai un dinam, cu magneti permanenti, nu intru in detalii acum), cu generatoare bobinate si construite artizanal, motoare transformate in generatoare etc. dar cel mai dificil cred ca e constructia elicei (material, designul profilului palei, echilibrare, alegerea corecta a diametrului si numarului de pale etc ) Constructia unei astfel de instalatii nu este simpla asa cum pare, necesita multe calcule atat pentru functionare si randament bun la viteze mici ale vantului cat si protectie la viteze prea mari, etc. si din pacate pretul uneia gata construite nu se justifica in scopul doar folosirii ocazionale pentru rulote off camping. Una din cele mai ieftine instalatii dar cu putere cam mica am gasit-o aici :
http://www.esolar.ro/turbine-eoliene-mi ... w-44w.html