Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
In acest moment rulota mea este dotata cu un panou solar de 100W, monocristalin Truma, cu regulator de incarcare PWM tot Truma. Tin acest kit in teste (in curte) si ajung la concluzia ca toate-s bune si minunate cat timp e soarele pe cer, dar parca ar folosi un plus de energie pentru cazul in care soarele s-a ascuns intr-un nor. Acum studiez posibilitatea de a instala inca un panou monocristalin, probabil unul de vreo 150W (astfel incat sa ajung la o putere instalata de 250W) si studiez posibilitatile de conectare, cu pro si contra.
Eu in acest moment cred ca cea mai buna solutie este sa leg panourile in SERIE (nu in paralel) si sa folosesc un regulator MPPT.
Cred ca posibilitatile de conectare ar fi:
Panourile legate paralel, regulator PWM.
Panourile legate paralel, regulator MPPT.
Panourile legate in serie, regulator MPPT.
Cel mai bine este cu panourile in paralel daca bateria este de 12v. Legat de regulator s-a mai discutat la puteri mici 100 - 200 w eu raman la parere mea ca nu renteaza mppt. Mai bine un panou de calitate din diferenta de bani.
Eu am instalat panou solar monocristalin Truma, nu chinezarii. Daca instalez al doilea panou solar va fi mai mult ca sigur tot Truma si tot monocristalin. Nu cred ca din diferenta de pret intre regulatorul PWM si regulatorul MPPT pot cumpara panou mai bun :) Avantajos ar fi sa pastrez regulatorul PWM Truma din simplul motiv ca e deja instalat, adica regulatorul MPPT m-ar costa de 2 ori: o data regulatorul, inca o data din faptul ca nu mai folosesc regulatorul PWM pe care-l am deja.
Pentru 10% eficienta suplimentara eu sunt dispus sa schimb regulatorul, pentru 5% nu.
Eu am doua panouri in paralel ,insumind 240 W cupalate printr-un regulator STECA de 15A la doua baterii de cite 100A .
Cel mai mult a incarcat 14.2 A .
Niciodata nu am ramas in acumulatori cu mai putin de 75 %, am consumat fara restrictii ( satelit , televizor, laptop , ventul de la truma toata noaptea , lumini ,etc)
Chiar daca este inourat afara ,tot incarca 3 - 4 A .
Am aceasta configuratie de 4 ani si nu am avut probleme pina acum