Reguli forum
Forum rules
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
O singura zi este absolut insuficienta pentru Florenza. Pe 20 dimineata conform planificarii am plecat spre Roma nu inainte de a goli rezervoarele masinilor de reziduuri si a umple cu apa proaspata.
Seara am ajuns la acea area sosta programata, care s-a dovedit excelenta.
GPS 41g 47m 5,97s N si 12g 37m 35,62s E Este la circa 3km de aeroportul Ciampino si la 1 km de gara Ciampino. Este o locatie apartinatoare de Vatican unde exista un hotel mare pentru prelati dar departe de acesta exista acea parcare aerisita cu verdeata, prize electrice, apa potabila si loc de golire. Pretul 10 euro pe noapte de camper indiferent de ocupanti. La 300m exista o statie de tren la 4 statii de termine pe ruta Roma Termine- Albano. Pretul biletului 1,80 euro valabil si pe autobuze si troleibuze in Roma toata ziua. In Roma, chiar din gara am urcat intr-un autobuz descoperit cu etaj linia albastra care avea 12 opriri. Am regretat apoi alegerea, circuitul galben avea 10 opriri dar veneau 4 calbene pana sa venea unul albastru.
La prima oprire am vizitat biserica santa Maria Magiore. O biserica superba, cea mai frumoasa vazuta in toat Italia.
Apoi am oprit in zona Coloseumului si am colindat intre Forum si Columna lui Traian pe Via Apia pe jos printre atatea monumente milenare.
Am continuat cu fantanile si pietele vazute din Openbus pana la Fantana di Trevi dupa care pe langa Vatican din nou la gara si la cazare.
Adoua zi am rezervat-o pentru Vatican.
Fişiere ataşate
DSCF6615.JPG (94.32 KiB) Vizualizat de 2823 ori
Columna cu Traian
DSCF6642.JPG (73.51 KiB) Vizualizat de 2823 ori
o bucata de Columna
DSCF6646.JPG (75.58 KiB) Vizualizat de 2823 ori
Fantani vazute din openbus
DSCF6709.JPG (84.13 KiB) Vizualizat de 2823 ori
DSCF6712.JPG (82.96 KiB) Vizualizat de 2823 ori
DSCF6723.JPG (87.21 KiB) Vizualizat de 2823 ori
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
Vaticanul
Erea a 5-a oara cand vizitam Roma si niciodata nu am vizitat Capela Sixtina din cauza cozilor de km. Catedrala am vizitat-o acum a patra oara, la 10 ani dupa ultima experienta. Ultima oara in timp ce vizitam catedrala mi-au spart masina in parcarea platita de pe malul Tibrului cu multe probleme neplacute, printre care ca am ramas fara pasapoarte si bagaje. Am jurat atunci ca nu mai merg in Roma.
Ca prima impresie, am constatat ca noul Papa Francisc este mai auster, in catedrala au disparul florile, iar in piata sunt instalate scaune care ocupa intreaga piata.
Nu se mai poate vizita decat o mica parte din catacombe si nici tezaurul. Vizitarea este ghidata incepand cu vizita cupolei dupa care se intra in catedrala.
Am urcat pe cupola, nenumarate scari, intortochiate, dificile, ca sa ajungi pana sus in varful cupolei. Spre interior nu se pot face poze corect datorita unui grilaj de metali, iar spre exterior eglomeratia este deranjanta.
Capela Sixtina am vizitat-o de data asta impreuna cu muzeul colectiilor de arta ale Vaticanului. Am stat la o coada de un km pe langa ziduriel catedralei in soare circa 30mn . Se misca bine. Capela sixtina in intuneric, fara aparate foto, plina de turisti ca sardelele, m-a dezamagit. Cu dificultate am decelat picturile de pe tavanul catedralei. Tavanul este dreptunghiular usor curbat si picturile sunt greu vizibile, Peretii sunt partial acoperiti cu perdele probabil datorita unor reparatii.
Muzeul insa este foarte bogat, pictura, sculpturi, ceva bijuterii. Trebuie timp pentru a admira amanuntit atatea valori.
Fişiere ataşate
scarile pe acoperisul catedralei San Pedro
DSCF6740.JPG (82.67 KiB) Vizualizat de 2761 ori
DSCF6745.JPG (73.21 KiB) Vizualizat de 2761 ori
Interiorul catedralei vazut din cupola printre gratii
DSCF6749.JPG (66.94 KiB) Vizualizat de 2761 ori
Vedere exterioara cu Tibrul de pe cupola
DSCF6762.JPG (80.04 KiB) Vizualizat de 2761 ori
Pe scarile spre cupola
DSCF6783.JPG (60.41 KiB) Vizualizat de 2761 ori
Tot pe acoperis
DSCF6790.JPG (57.43 KiB) Vizualizat de 2761 ori
Cristi si Geta epuizati dupa atatea scari
DSCF6795.JPG (79.42 KiB) Vizualizat de 2761 ori
scari spre varful inclinat al cupolei
DSCF6757.JPG (68.5 KiB) Vizualizat de 2761 ori
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
Cateva observatii despre calatoria cu trenul in Italia.
Sunt foarte multe trenuri, ieftine si punctuale.
Pretul este de bun simt si nu sunt aglomerari. In Roma Termini sunt peste 37 de linii dintre care jumatate pleaca din afara peronului principal adica de la 400m de mers pana la o linie ce apare intre alte doua care ajung pana in gara.
Cei ce merg cu trenul trebuie sa citeasca cu atentie pe panouri de la ce linie se ia trenul si sa caute linia care aparent lipseste, altfel trebuie sa fuga cu bagalele 400m pana la linia exterioara.
Pe liniile respective sunt 2-3 baieti binevoitori care sunt dispusi sa iti care bagajele si sa ti le duca (eventual pana in Romania ca sunt baieti de-ai nostri bruneti)
Biletele se composteaza la aparate amplasate pe peron o singura data la prima calatorie si sunt valabile toata ziua.
In toate statiile si in trenuri sunt afisate statiile care urmeaza si sunt anuntate in difuzor.
( in italiana linia ferata se numeste binari, iar linia galbena de protectie se numeste linia gialo, va spun asta pentru ca ne tot intrebam de la ce linie se anunta plecarea, de la linia galbena?)
Nu sunt controlori permanenti dar vin controlori inopinati care taie bilete pe loc de 50 de euro dupa cum ne-au spus cei de la camping de unde am cumparat bieltele.
In cele doua zile cat am stat langa Ciampino si am mers la Roma am mers foarte lejer cu trenul si gara Roma Termini este chiar centrala.
In aceasta perioada am cautat cu ajutorul prietenului Tudor un loc unde sa lasam camperele pe o saptamana cat suntem in croaziera.
Exista varianta sa le lasam in curtea sefului lui unde tinea materiale de constructii, desigur gratis dar nu aveam curent acolo si frigiderele pe gaz ne creeau emotii.
In plus, Cristi cu masina lui foarte joasa avea probleme la intrare in acea curte. Asa ca tot Tudor ne-a gasit o parcare langa aeroportul Ciampino la 3 km de camping.
Existau si parcari speciale ale liniilor de croaziera in portul Civita Vechia dar costau 180 euro pe saptamana si trebuia sa lasam cheile la receptie.
Parcarea asta gasita langa aeroport s-a dovedit excelenta.
A costat 40 euro pe 8 zile de fiecare camper legat la curent, cu camere de supraveghere si paza permanenta zi si noapte.
Tot ei ne-au asigurat transferul la gara de tren din Ciampino si ne-au luat la intoarcere din gara pana la parcare.
Oameni surprinzator de amabili (pentru niste italieni).
Acolo ereau multe autoturisme cu numere de Romania parcate pe termen lung pentru ca aeroportul Ciampino este cel in care aterizeaza avioanele Lowcost dinspre Romania.
Deci in dimineata de 23 maii vineri am fost dusi de un microbuz al parcarii la gara din Ciampino cu bagajele pentru croaziera. De acolo am urcat in tren si am schimbat trenul in Roma Termini cu un tren spre Civitavechia. Biletele au costat 8 euro de persoana si drumul a durat 15mn pana la Roma si o ora si 15 minute de la Roma la Civitavechia, cu o asteptare de 30mn in Roma, intre trenuri.
Din nou linia de plecare erea la 400m de peron si cu bagajele a fost dificil.
In gara din Civita, am luat un taxi cu 20 euro toti 8 si bagaje care ne-a dus pana la punctul de imbarcare. Distanta de un km nu e mare dar mai mult de jumatate se face in interiorul portului si nu se poate intra fara permis de trecere pe care taximetristii il au.
Ca sa nu uit cand descriu debarcarea va spun acum ca la intaorcere ne-a scos din port un autobus al companiei MSC dar ne-a dus la 2 km de gara, asa ca de acolo a trebuit sa luam un autobuz pana in gara.
Inbarcarea a insemnat predarea bagajelor mari ca la aeroport pe care le-am gasit la usile cabinelor peste 2 ore. Bagajele au fost scanate pentru ca printre altele nu aveam voie cu bauturi.
Eu am plasat in fiecare bagaj cate o sticluta de 500ml tip icetee cu poolpuch asa ca pentru copii, pline cu suc de ..coniac, de-al meu si au trecut cu bine.
MSC Lirica este o nava cu 12 punti(etaje) dintre care primele 4 nu sunt accesibile turistilor, puntea 5 contine numai receptia si un bar pentru fumatori, puntile 6-10 contin atat cabine cat si restaurante, cazinou, sala de spectacol, fiecare cu nume de compozitori.
La etajul 11 este un restaurant de tip bufet suedez deschis permanent de la 5.30 la 03.00 noaptea.
Intr-o aripa se serveste permanent pizza si spaghete prepaarte permanent si hamburgheri americani si alte produse de tip fast food american. Acest etaj erea cel mai plin permanent si cel mai folosit.
Tot pe puntea 11 se afla piscina cu jakuzi, dusuri, etc.
Circulatia intre punte se face cu lifturi dar intre Pupa si prora nu se poate trece la orice etaj ci numai pe la puntile 6 sau 11. Ca urmare pentru a ajunge de la 7 unde aveam noi una dintre cabine, 7146 la cabina fiului meu la 8143 sau la cabina lui Cristi 7167 trebuia sa cobor la 6 sa parcurc 200m prin restaurante si baruri si sa urc la etajul dorit sa caut cabina respectiva.
Cabinele au paturi duble mari cu capul spre o freastra larga spre mare care nu se deschide. Sifonier destul de mare, minibar in frigider, seif cu cifru, noptiere. Baia cu dus separat de wc cu perdea, alfel foarte eleganta.
Spatiul micut dar comparabil cu cel din autorulota.
Pe unul dintre pereti erea un pat rabatabil pentru o a treia persoana unde au dormit 2 npti cei doi nepoti cand nu au dormit in cabina parintilor unde aveau acelasi pat.
Fişiere ataşate
DSCF7038.JPG (69.22 KiB) Vizualizat de 2529 ori
DSCF7043.JPG (76.78 KiB) Vizualizat de 2529 ori
DSCF7044.JPG (72.67 KiB) Vizualizat de 2529 ori
In lift intre oglinzi paralele
DSCF7053.JPG (74.17 KiB) Vizualizat de 2529 ori
La masa la bufetul suedez de pe puntea 11
DSCF7055.JPG (70.06 KiB) Vizualizat de 2529 ori
la piscina
DSCF7131.JPG (76.91 KiB) Vizualizat de 2529 ori
printre putinele locuri de fumat erea si in zona piscinei
DSCF7132.JPG (73.19 KiB) Vizualizat de 2529 ori
DSCF7139.JPG (72.98 KiB) Vizualizat de 2529 ori
DSCF7143.JPG (80.67 KiB) Vizualizat de 2529 ori
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
Masa noastra erea la etajul 6 unde in conditii foarte elegante eream serviti de 2 ospatari a la cart la o masa rotunda de 6 locuri.
In pimazi am fost la cina acolo si ne-a deranjat atitudinea ospatarului. Nu vorbea decat engleza relativ prost fiind din Costarica. Lista cu felurile disponibile in italiana si in engleza continea 7 categorii :
antreuri (3 variante),
supe (2 feluri),
paste sau pizza
peste (2 feluri),
felul principal (2-3 feluri-cu carne de vita, porc, pasare),
desert cu fructe si branzeturi,
desert cu prajituri si inghetate destul de variate
Un meniu special erea cu bauturi la pahar sau la sticla cu preturi incepand e la 5 euro un pahar de vin sau o sticla de bere sau o cola.
Si apa minerala costa 3,20 euro sticla de 1l.
La asezarea la masa prima data am aratat cardurile pe care ni le-au dat la inbarcare si pe care a trebuit sa le alimentam la receptie cu minim 250 euo de camera cu cash sau cu un card pe care l-au fotocopiat.
Orice cumparam pe vas se facea cu cardul respectiv si barmanul sau cei de la magazine expuse in holuri sau restaurante, plateai cu acel card.
Revenind la masa de la restaurantul a la cart, prima data ni s-a parut dificil si jenant nestiind ca putem cere toate cele 7 feluri sau chiar si toate variantele din fiecare fel.
In plus, cel mai dificil erea sa intelegi ce contine felul respectiv. De exemplu am cerut escalop si am primit un snitel de curca ornat cu topinguri. Cel mai bine s-a dovedit a fi sa cerem fiecare care un fel diferit si sa vedem ce contine si sa schimbam intre noi daca preferam.
De exemplu antreurile preferate de noi ereau prosciuto crudo, creveti la gratar, steck de vita cu cartofi, cotlete de berbecut, file de peste diferite feluri, dorada, hering sau ton, mix griluri, desert cu branzeturi cu mucegai insotit de stafide, pepene galben sau struguri, fructe proaspete taiate si curatite, inghetate diferite, prajituri diferite... asta din cate imi mai amintesc.
La prima masa luata a la cart ne simteam jenati cu ospatarul permanent in spate asteptand sa iti aduca paine, sa iti aseze prosopul, sa-ti schimbe tacamurile, sa-ti toarne apa in pahar, sa gusti din mancarea care nu semana cu nimic cunoscut...
In plus atitudinea aroganta atotstiutoare a cestei persoane...
Urmatoarele 2 zile am mancat sus la bufetul suedez. Acolo cel putin vedeai ce pui in farfurie desi nu puteai gusta inainte.
Gusturile si calitatea mancarii de acolo ereau inferioare desi pareau foarte variate.
Evident lipsea prezentarea, combinarea farfuriei cum o face un mastersef.
Dupa 2 zile am reluat locul la masa a la cart si la pranz sau numai la cina, dupa ce am dat baietilor cate un pachet de tigari.
Brusc admosfera s-a incalzit si felurile deveneau recomandate, dublate...
Nepotelul Cezar, extrem de mancacios i-a lasat cu gura cascat, unul se ocupa numai de el si il intreba ce sa mai aduca.
Desigur si la etajul 11 mancam intre mese (la restaurantul de la etajul 6 aveam doar o jumatate de ora 7-7,30 seara si 14-14,30 pranzul si nu ajungeam intotdeauna).
Sus am mancat cu precadere dimineata ianinte de a cobora, si intre mese, ba spaghete, ba pizza, ba un bol de fructe, ba o farfurie cu branzeturi.
Varietate mare de prajituri, un singur fel pricipal cu carne, in general la cuptor taiat felii de bucatar in fata ta pentru tine (de exemplu purcel de lapte la tava, sau pulpa de vita la cuptor, sau muschi de porc). Sosuri si topinguri , un singur fel de supa-crema pe zi, mezeluri permanent si branzeturi, pepene verde si galben, compoturi de fructe permanent, etc.
Cert e ca am adaugat 2-3 kg la tona proprie (0,1 tone cum spunea Cristi)
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
Dar pe vas am mai facut si altceva in afara de a manca.
Intr-una dintre seri am dansat dupa muzica retro, asa ca pentru varsta noastra tango, vals, roc, latino, 4 ore, pe un ring plin de italieni, austrieci, francezi.
In fiecare seara am vazut un spectacol in sala de specatacole de cate o ora, cu programe foarte variate, muzical, circ, balet si muzica vocala...
Mie mi-au placut aceste spectacole iar sotia a fost deadreptul incantata.
Intr-una dintre seri an fost seara de gala cand a venit capitanul si ofiterii navei printre turisti si au fost prezentati pe scena, dupa care s-au pozat cu cine vroia. Atunci am primit cocteiluri gratuite cate 3-4 fiecare (care daca le paltean costau 5-12 euro fiecare)
Am facut baie si plaje in 3 dintre zile dar apa erea cam rece. Jacuzii erea permanent full si pentru a prinde un scaun trebuia sa vii mai devreme decat altii.
La piscina ereau permanent activitati sportive si distractive inclusiv zumba si jocuri cu castiguri.
Ca opriri
In 24 dimineata am acostat in La Spezzia. Oraselul asta are centrul langa port dar nu prea ai ce sa vezi decat un parc si o strada comerciala. Punctele de interes ereau vizitabile cu autocare in excursii platite de pe vas cu 80 euro de persoana. Dintre toti numai noi cei doi am iesit de pe vapor pentru 3 ore si ne-am plimbat sa mai consumam caloriile.
Fişiere ataşate
Prcul din fata portului in La Spezzia
DSCF7034.JPG (94.14 KiB) Vizualizat de 2878 ori
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
Trenul e ieftin , deoarece nu e foarte utilizat,italienii folosesc masinile...Croazierele cu nave sunt raspindite si dezvoltate deoarece sunt foarte apreciate de catre italieni....fiind ieftine.....
Mercedes W124.019,Audi A3 quattro +Hobby Prestige 545,si ultima achizitie,o veche remorcuta de 750 cu suspensie McPherson...
Continua nea' Traian ca ne place ! Este un topic de audienta maxima !
Arata-ne si camera , baia care e similara cu cea din rulota , doar putin mai mare ... sunt sigur ca le-ai fotografiat !
Suntem foarte curiosi de MSC pt ca vrem sa mergem pe "Orchestra " ... avem ceva priteni care lucreaza " pe barca " acolo, aceasta facand estul mediteranei cu insulele grecesti , Turcia ...
Autorulota Ford Chausson Flash
IF 26 CIP Lupu Ciprian & Irina
Tel. 0722.227.048 e-mail: lupucipriann@yahoo.com
Nu am poze reusite din cabine.
Despre MSC pot spune ca a luat o intorsatura favorabila catre lowcost dupa accidentul navei din iarna trecuta Costa Concordia.
Eu am platit 375 euro de persoana cu taxele portuare incluse si pe langa asta apare si taxa-participarea de tip bacsis pe camera pe care ti-o opresc automat la debarcare de 98 de euro. Preturile prohibitive la bauturi inclusiv apa minerala si preturile excursiilor organizate mai cresc castigurile companiei.
Dar una peste alta o croaziera este de departe mult mai interesanta decat un sejur intr-un hotel de 4-5 stele din Tircia, Grecia, Spania, etc.
Motivul principal, distractia de la bord si posibiliattea de a vizita orasele din atatea locatii greu accesibile in varianta auto.
In plus senzatia aceea de demnitate pe care ti-o confera confortul si posibilitatile de pe nava sunt un plus important.
Sincer, atat eu cat si fiul meu am vrea sa mai facem astfel de croaziere.
Am inteles ca in noiembrie ar fi o oferta speciala de 10 zile cu marea mediterana plus tenerife si insulele spaniole din Mediterana la acelasi pret cu aceasta croaziera de 7 zile.
Am cunoscut pe Liroca o familie de medici din Oradea, care ereau membrii ai clubului MSC si ereau la a 7-a croaziera.
Voi continua cu imagini din excursiile vacute de pe nava in orasele vizitate.
Dupa La Spezzia a urmat in 25 mai - Marsilia. Aici am mers tot pe cont propriu. Am ajuns in portul turistic unde erea o piata permanenta de dimineta de peste si tarabe cu produse locale printre care sapunuri si parfumuri Provensale.
De acolo am luat un trenulet cu 10 euro de persoana 6 euro copii, care mergea direct la Bazilica Notre Dame de La Garde situata pe un munte de unde se vedea intregul oras. Drumul catre bazilica includea faleza celebra cu turnurile de aparare a le Marsiliei si trecea prin cartierele lucsoase ale Marsiliei.
Dupa vizita cu trenuletul am mers pe jos pe strada principala care pleca din port de tip Champ Elisee (asa erea prezentata strada de catre ghidul din trenulet).
Aici am avut revelatia sa descoperim fata urata a unui oras rau famat cu cersetori, drogati si mizerie generala. Un bazar cu vechituri in plina strada organizat ad-hoc de tigani romani care vindeu gunoaie pe strada, un magazin de cartier Carefour inghesuit, etc.
Fişiere ataşate
in piata de peste din portul marsiliei
DSCF7059.JPG (70.5 KiB) Vizualizat de 2569 ori
DSCF7064.JPG (75.11 KiB) Vizualizat de 2569 ori
In trenuletul catre Notre Dame de la Garde
DSCF7072.JPG (76.44 KiB) Vizualizat de 2569 ori
Fortul de aparare a portului
DSCF7075.JPG (64.42 KiB) Vizualizat de 2569 ori
DSCF7083.JPG (71.44 KiB) Vizualizat de 2569 ori
Interiorul bazilicii
DSCF7095.JPG (76.67 KiB) Vizualizat de 2569 ori
Peretii bazilicii Notre Dame de la Garde ereau plini cu tablouri ale unor copii si oameni normali probabil puse acolo de familii dupa pierderea lor
DSCF7098.JPG (71.38 KiB) Vizualizat de 2569 ori
De sus de la basilica se vedeau insulele Chateau D"if (inchisoarea contelui de Monte Cristo) si alta insula folosita ca si carantina pentru leprosi., dar si golful cu iahturi si nave.
DSCF7112.JPG (59.44 KiB) Vizualizat de 2569 ori
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?