Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
week-end-ul trecut bucuresti -busteni si retur 7% cu ford focus 1.6 diesel...110 cp...rulota chateau 850 kg...acelasi drum alta data cu logan 1.5 dci..80cp aceeasi rulota consum 8.5 %...viteza in functie de drum... dar nu mai mult de 100 km/h unde se putea...
Voluntari (IF) - Fagaras - am ajuns la Laguna cu media de consum pe CB de 7,9 %, iar la intoarcere (la vale) media de consum a scazut la 7,4 %
Autorulota pe Ford Transit 2,2; 140 cp, 6 trepte de viteza. Viteza de deplasare in limite legale - max. 60 in localitate si max. 100 in afara acestora.
Pentru iesirea din Week-end Aninoasa D-ta- Fagaras-Aninoasa 340 km am avut un consum de 9,3 in conditiile in care la intoarcere am alergat 120,si am prins coloana din Predeal -Sinaia iar dupa asta liber :D pina acasa.
Intotdeauna placerile costa !
PS Consumul l-am avut cu o autorulota 1.9 TD si 2,5T
Bucuresti -Navodari la 110 km/h constant consum 11l/100 km
Retur Navodari - Cernavoda ( vant foarte puternic ) la 80 km/h constant si apoi pana la Bucuresti 100 km/ h constant consum 9,5 l/100km.
Masina Nissan X trail 2,0 dci /150 CP, rulota Delta 3500, aproximati 900 kg cu bagaje.
Dupa ultima iesire cu rulota mma 1300 kg si R Megane 2/ 120 cp/ 1.9dci la Fagaras am avut consumul 9% la dus si 8.2% la intors, 4 adulti cu bagaje rezonabile, mers regulamentar
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India
KIA Sorento , motor 2.5 CRDI , 400Nm , 170CP , cutie in 5 trepte - manuala.
Rulota LMC 545 Dominant , mma1400Kg ( in realitate nu a reusit sa o cantaresc, dar estimez cel putin 150Kg in plus )
Pe autostrada viteza de croaziera 100-110Km/h , pe nationale in general cu 90Km/h (poate doar la depasiri sa ma duc pana in 120)
Consumul undeva intre 11 si 12 , in conditiile in care fara rulota consuma undeva in jur de 8.5l/100Km , incarcata cu 4persoane si portbagajul full pana in tavan.
Oricare dintre masini , in momentul in care tracteaza o rulota , au o crestere a consumului cu pana la 5ltr/100Km si asta se vede cel mai bine la cele care sunt mai usoare.
Ai o masina de 1600Kg ( adica un Logan, VW Golf , Ford Focus, etc...) si ii pui o rulota de 1100Kg , trebuie sa fii constient ca aproape ii dublezi greutatea , caz in care trebuie sa iti asumi si consumul in plus.
Ideal este ca greutatea rulotei sa fie undeva la jumatatea greutatii masinii , dar din pacate multi trec peste aceasta limita si ajung la un raport de 2/3 ceea ce este destul de rau pentru masina, motor, ambreiaj , planetare , si mai ales pentru consum.
Pentru un calcul cat mai corect al consumului in varianta masina+rulota se poate face: consum masina+30%, nu 3litri sau 5litri in plus la 100km parcursi. Daca se doreste un calcul al costurilor cu rulota se aplica acelasi calcul cu precizarea ca costurile sunt si cresc la masina, uzura, consumabile, chiar si km mai mult cu 30%; costurile rulotei fiind foarte mici, pentru o rulota in mintile ei. In cazul meu volvo xc90 2,4cm 185cp 2590mma + hobby 1350mma un consum de la 9,5% masina la 12,5% in asamblu.
Consumul asta nu este "matematica" curata , pentru ca tine de foarte multi factori : viteza , greutate , capacitate motor , calitate combustibil, conditii de drum ( panta, rampa , vant lateral sau din fata) iar cel mai important este stilul de condus si "marimea de la pantofi".
Consumul de combustibil, ca dealtfel orice alt consum, se raporteaza la timp.
Cconsumul suplimentar de aproximativ de 30% fata de un parcurs cu maşina solo, se raporteaza la o utilizare efectiva a ansamblului de 15-20 zile/an.
In acest interval se pot parcurge 4000-7000 km.
Personal, am parcurs pana la aceasta data, 1500 km.
Cred ca voi ajunge la sfârsitul anului la un parcurs de 7000 km de mers efectiv cu rulota.
De ani buni, consumul a fost de 10%, Logan 1,4 MPI+rulota mma 900kg-2 persoane in echipaj.
7000 km inseamna 700 l benzina.
210 l din cei 700 l sunt consumati suplimentar datorita tandemului auto+rulota.
210 l X 6,3 lei/l=1323 lei/an.
E mult, e putin. apreciaza fiecare in felul său.
Constantin Curelea
Bucuresti
Renault FLUENCE+Rulota Knaus Sudwind 420
0723 206 708
e-mail : cureleacostel@yahoo.com
Corect, orice consum se raporteaza la timp. In practica auto, in RO, se foloseste litru/100km in alte tari se foloseste km/100litri la masinile mari si la cele mici km/10 litri. Inteleg ca la logan or fi litri/h nu vreau sa va contrazic, de curiozitate cati litri/h consuma?