Lupu Ciprian scrie:Cumpar statie CB portabila , model cu antena mica , nu pe plafon cu magnet .
Din experienta personala si a colegilor de serviciu, antena MARE este cea mai ieftina si cea mai buna. Pentru masinile de la noi mai "de fite" s-au folosit antene ceva mai scurte foarte-foarte bune cu statii ultra-performante si combinatia nu rezolva ce rezolva o statie ordinara + antena mare. Daca cei cu antene de 1 metru de foarte buna calitate montate sus pe masina se plang ca nu receptioneaza bine, nu vad ce treaba faci cu o statie cu antena mica in masina. Ma tem ca o solutie fara antena te va ajuta numai cand NU esti in masina (ie: dirijezi traficul in camping) sau pe drum sa auzi ce se vorbeste 2 masini in fata sau in spate.
Treaba cu auzi "n" km in fata sau in spate este relativa la traseu, si atunci din nou castiga antena mare. De exemplu pe valea oltului, fara o antena buna, e liniste tot timpul.
O statie ordinara (sa nu zic chiar de supermarket) cu antena normala (deci mare) cu talpa magnetica poate fi transferata fara probleme de pe o masina pe alta. Chiar daca statia nu-i prevazuta din fabrica cu mufa de 12V de bricheta, poti sa-i pui o astfel de mufa, nu te opreste nimic. Pui antena pe masina, inchizi usa peste cablu, pui statia intre scaunele din fata si bagi la bricheta. Eu am mers mult asa. Acum am si eu o statie de fitze, cu "unitatea" ascunsa de electrician undeva sub bord si cu toate comenzile pe microfon. Cu cablul de antena mascat de nici nu stiu pe unde merge. Dar antena mea este MARE: nu-mi bat capul cu o antena mica.
Eu zic ca statiile CB nu-s doar pentru vitezomani. Eu nu ma consider vitezoman :D dar cand merg la drum lung imi place sa stiu ce-i pe drum. TIR-istii anunta tot: vezi ca-i biciclist pe sosea, atentie la balta sa nu faci acvaplanare, vezi ca-i ceva cazut pe sosea, atentie accident.