Daca sunteti hotarati sa facem un foisor la costuri minime, dar suficient de solid, va propun o varianta de foisor octogonal cu diagonala de 5-5,5 m.
Am mai facut doua astfel de foisoare cu diagonala de 4, respectiv de 5,2 m. Pentru a va edifica vis-a-vis de aceste dimensiuni pun mai jos cateva imagini cu acestea ...
Foisor cu diagonala de 4 m, executat in 2009:
Fişierul ataşat imagine-foisor.jpg nu mai este disponibil
Foisor cu diagonala de 5,2 m executat in 2008:
Fişierul ataşat foisor-5,2-m-1.jpg nu mai este disponibil

- imagine-foisor.jpg (98.28 KiB) Vizualizat de 3844 ori

- foisor-5,2-m-1.jpg (98.92 KiB) Vizualizat de 3844 ori
Pentru executie ar fi urmatorii pasi de parcurs:
1. Nivelarea si tasarea terenului in zona de constructie a foisorului.
2. Turnarea unei placi armate din beton de forma viitorului foisor (octogon), placa groasa de 10-12 cm.
3. Achizitionarea materialelor necesare executiei. De achizitia materialelor este bine sa se ocupe o persoana cu responsabilitati din cadrul asociatiei. Voi sprijini aceasta persoana in vederea gasirii de furnizori de materiale la preturi cat mai mici.
4. Executia propriuzisa a foisorului.
Tinand cont de faptul ca amplasarea noii constructii se afla intr-o zona nesecurizata, executia trebuie facuta intr-un timp cat mai scurt. Maxim 6-7 zile, zi lumina.
Daca sunteti de acord cu cele de mai sus, am sa intocmesc o documentatie de executie in care vor fi puse in evidenta costurile aferente constructiei.
Manopera aferenta executiei va fi eliminata din costuri, tinand cont de faptul ca o vom suporta noi prin voluntariat.
In contextul celor de mai sus, sunt dispus sa ma campez la Pasarea pe perioada executiei foisorului si sa lucrez, cum spuneam, zi lumina, in vederea finalizarii intr-un timp cat mai scurt a constructiei.
Am nevoie ca un coleg din asociatie sa fie dispus sa faca acelasi lucru. Sunt repere mari, greu manevrabile pe care nu le pot executa singur.
Cateva cuvinte despre executie in sine.
Lemnul este un material prietenos pentru astfel de executii, cu toate acestea, are cateva hibe in ceea ce priveste rezistenta in timp daca nu este bine protejat.
Apa si soarele ii sunt cei mai aprigi dusmani si cum la o astfel de constructie nu il putem feri de acesti factori climaterici va fi foarte important ca la executia foisorului sa insistam pe finisarea cat mai buna a reperelor expuse la soare si apa. Aceste finisari ne vor lua cel mai mult timp. Sa inchidem prin aceste finisari cat mai mult porii materialului lemnos. Acest lucru va duce la o absorbtie cat mai redusa a apei, dar si inclusiv la reducerea costurilor cu protectia constructiei. Consum de material protector mult redus.
Pentru executia constructiei din lemn am toate sculele necesare. In plus ar mai fi necesar un generator de peste 2 Kw.