Caracteristicile masinii cu care tractez rulota

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Scrie răspuns
csizek gyula
Membru forum
15

Re: Caracteristicile masinii cu care tractez rulota

Mesaj de csizek gyula »

Tavi Dragotoiu scrie:Eu am permis B+C+E, luat (C+E) cand mi-am cumparat prima rulota pentru ca aveam un Range Rover si tot ansamblul avea 3510kg :D . In rest... se pare ca s-a rezolvat totul: am carlig omologat, rulota e pregatita... sambata dimineata la drum!
Numai bine va doresc!
nu te doare nici la basca, drum bun si mare atentie
Bmw 7 er ,knaus SUDWIND 435 deoacamdata +dethleffs camper luxus
made in germany
Sandu Toma
Membru forum
17

Mesaj de Sandu Toma »

Am ,mutat aici discutiile cu privire la caracteristicile auto cu care se tracteaza rulota :

Re: categoria BE sau EB sau B+E sau E+B
de danutlupu » 23 Aug 2011, 10:38

Din ciclul tot patitul e priceput va mai impartasesc din experientele mele si ale altora. In primul rand nu tractati rulote cu masini la limita, in cel mai bun caz va uzati masina, in cazurile mai nefericite se strica ceva vital sau la o curba luata mai cu viteza sau in coborare riscati sa va rasturnati in sant impreuna cu rulota.

Pentru posesorii de disel cu turbina, nu mergeti cu rulota subturat adica sub 2000 ture ca sufera turbina. In cazul meu eu trag o rulota cu MMA 1250 cu un Opel Vectra de 2000 cm cu MMA 1500 si 101 cai si cu o Toyota Hilux de 2500 cm cu MMA 2870 si 120 cai. Daca va uitati la diferenta de cm sau cai putere, ati zice ca nu e cine stie ce lucru, dar in realitate diferenta de comportament e imensa, Vecta cam gafaie la deal desi nu e la limita, Hiluxul nu o simte in spate avand un cuplu superior si o greutate mai mare.

De asemenea temperatuta apei la motor creste, la Vectra am un regim constant de 85 grade, cu rulota de obicei sta pe la 90 grade si cam stau cu ochii pe ceasuri ca uneori ajunge apa si la 93 grade, incerc sa merg cu 85-90 km/h in treapa 4 la 2100 ture, in treapta 5 ca sa ajung la 2000 ture imi trebuie 100-110 km/h ceea ce e riscant pe sosele noastre cu o rulota mare la un vant mai puternic sau un tir care trece pe langa tine in viteza.
La mers subturat temperatura apei creste alarmant si trebuie schimbat intr-o treapta inferioara de viteza. Sunt diseluri din gereratie mai noua computerizate care citesc temperatuta apei si a uleiului si care cand se incalzesc prea tare nu te lasa sa mergi decat in trepte inferioare 1-2 considerand ca e avarie, asta se intampla des cand se tracteaza rulote si se merge subturat.

E bine de stiu lucrurile astea ca sa nu va alarmati daca vi se intampla sau sa va stricati concediul.

Cosarca Elddis Avante 482 / 2005 trasa de magarii Toyota Hilux & Opel Vectra
danutlupu

--------------------------------------------------------------------------------

de Odenie Sergiu » 23 Aug 2011, 10:53

Interesante constatari.Ar fi bine de cunoscut astfel de detalii tehnice si la motoarele pe benzina,daca a studiat cineva comportamentul lor la tractarea rulotei,dar poate mutate intr-un topic,spre ex.: "Sfaturi pentru protejarea masinii si a motorului,cand tractam rulota" .Poate nu toti au computer de bord,sau au studiat comportamentul masinii,pentru a optimiza deplasarea cu rulota,dar experientele altora le-ar fi utile.Eu unul as fi interesat de unele detalii in acest sens.

Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING
Ca sa studiezi cat mai bine o problema,incearca s-o intelegi mai intai...
Odenie Sergiu

--------------------------------------------------------------------------------

de Gabi Peterca » 23 Aug 2011, 12:33

Daca tot veni vorba de constatari tehnice, am si eu niste experiente.
Voi face referire la greutatea proprie a rulotei, nu la greutatea maxim autorizat cu lungimea proprie (fara protap).
Prima aventura a fost tractarea unei rulote de aprox. 900kg, lungime aprox 4,5m, cu un Opel Astra (1995) motor de 1,4, benzina. Alegerea masinei a fost cam nefasta, am tractat-o din Anglia pana in Romania. Viteza max a fost de 80km ora, in conditii de vreme urata cu ploie si vant cam tot timpul. In Ungaria am prins si ceva gheata si polei ca sa fie meniul complet. In Austria prin munti cu greu prindeam 70km/ora. Viteza a cincea am folosit-o doar la coborare sa mai prind ceva demaraj. Pana la urma am ajuns cu toate atelajele in Romania fara sa aiba de suferit motorul. Insa nu as recomanda la nimeni acest experiment. Consumul a fost ceva de genul 11-12litri/100km.
A urmat un Vw passat 1,9tdi, 90cai, 1995. Rulota a fost una de aceeasi greutate, dar cu un metru mai scurta. Tractare din Anglia pana in Romania. S-a vazut o schimbare majora in tinuta de mers, viteza de croaziera a crescut la 100km/ora, am folosit viteza a cincea in mod frecvent, mers lejer, consum aprox de 8-9litri/100km cu viteza de 80-90km/ora, 10litri peste 100km/ora. Aceeasi rulota am tractat-o cu un Vw Sharan 1,9tdi, 110cai, 2002. A rulat f usor, viteza 100-120km/ora fara sa fortez masina. In viteza a sasea, la 2000 de ture, anul trecut in drum spre mare, pe la Braila mi-a s-a incins f tare motorul, fierbea apa in borcan. Inca nu sunt pe deplin convins ca aceasta a fost cauza, dar dupa incident am cautat informatii tehnice si a reiesit ca nu era genul de masina care sa mergi cu ea subturata cu rulota la carlig. E adevarat ca la 2000 ture scotea un consum mai mic.
Am avut si o experinta cu un Vw benzinar, 1996, motor 2000cmc, tractare din Anglia pana in Romania. Rulota a fost una de 600kg, lungime aprox 3,7m, masina pur si simplu zbura cu rulota in spate, viteza 100-120km/ora. Insa consumul a fost enorm, 12-13litri/100km. In spate venea Opelul lui Dan care se cam « poticnea » la 100km/ora cu rulota sa actuala, insa a scos un consum de 8-9litri/100km.
Acum tractez o rulota de 5metri si ceva, 1075kg cu un Vw Sharan 1,9tdi, 110cai, din 2002. Masina trage f bine, e intr-o stare tehnica f buna. Are ceas si la temperatura uleiului din motor, apropos de ce spunea Dan mai sus. Cand tractez rulota « uit » de viteza a sasea, viteza de deplasare max 100km ora, 2500turatii, viteza a cincea. Anul acesta, ma grabeam putin pe la Bacau, cred am scapat-o mai mult timp pe la 120km/ora, la un monendat masina nu mai tragea, nu mergea cu mai mult de 80km/ora, indiferent de treapta de viteza. Indicatorul la apa era la 90grade dar la ulei trecuse bine de 100 grade, era undeva intre 100 si 150 grade. Am tras pe dreapta, am facut o pauza, dupa care masina si-a revenit. Mi-a spus un mecanic ca computerul a contatat ceva “anormal » in cresterea temp la ulei si e posibil ca din aceasta cauza sa fi redus viteza masinei.
Subscriu la ce spunea Segiu, pt deschiderea unui topic separat cu acest subiect.

Sterling Eccles Emerald 2000
Gabi Peterca
Orice problema are o rezolvare practica
Mihnea Donescu
Membru forum
16

Mesaj de Mihnea Donescu »

La masini normale,vit 4 e raport 1/1,rezulta ca vit 5 si eventual 6 sunt demultiplicate.La tractare cuplul motor conteaza(s-a vorbit pe tema asta)Deci altfel spus economia iese din discutie la tractat...de aici deriva(sau ar trebui) un comportament adecvat la schimbarea vitezelor in cazul tractarii...
Mercedes W124.019,Audi A3 quattro +Hobby Prestige 545,si ultima achizitie,o veche remorcuta de 750 cu suspensie McPherson...
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Pai tocmai asta ar fi util de stiut,stilul de conducere recomandat,cum ar fi ideal schimbate vitezele(la ce turatie),ce turatie de croaziera(deci ce viteza) e optima la 80-90km/h,cat e maxim admis,pentru a avea si un consumpe cat posibil redus dar si sa nu se uzeze masina mai mult decat e necesar,eventual sa o protejam cat se poate.Adica un compromis intre consum si uzura inevitabila in plus a masinii,la tractarea rulotei
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
DanutLupu
Membru forum
14

Mesaj de DanutLupu »

Gabi Peterca scrie:@geologu79
Daca ai carlig la Polo si vrei sa vezi cum se comporta, iti dau eu Beyerland-ul (max autorizat 900kg) sa facem o tura cu ea pe europeana. Eventual urcam putin si la Bucium sa-ti faci o idee cam ce inseamna un "munte" pt rulota.

@geologu79 Ar fi o idee buna! Saptamana asta urmeaza sa imi montez carlig pe Polo. Cand il voi avea pe masina va contactez!

Sa chemi si niste prieteni cu camera video, ar putea iesi un clip interesant de genul http://www.trilulilu.ro/dreamvedi/aa8bf ... oogle_com=
Elddis Avante 482 trasa de Toyota Hilux la pescuit
Sandu Toma
Membru forum
17

Mesaj de Sandu Toma »

Orice problema are o rezolvare practica
Mihai Vatav
Membru forum
13
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 08 Mai 1975

Mesaj de Mihai Vatav »

Masina cu care tractez eu rulota este Dacia Logan 1.4MPI GPL. Am fost cu ea la mare si a mers destul de bine. Am simtit tot timpul in ceafa rulota, dar am mers cu 80km/h constant. Rulota este KIP KG40EK cu masa proprie 748kg. Asa am si pastrat-o. Bagajele le-am pus in masina pe locul fata dreapta pt a echilibra ansamblul si sotia si fetita pe bancheta. Rulota era goala, doar cu utilitatile ei din fabrica. Am mers cu 80 si nu a balansat deloc, chiar mi s-a parut ca se redreseaza foarte bine dupa treceri mai denivelate. A consumat 10% GPL la viteza asta.
La multe inca nu am ajuns cu ea, dar cred ca o sa mearga mai incet si cu alimentare pe benzina in zonele mai abrupte.
Eu cred ca mai mult conteaza masa proprie a rulotei si cat pui pe ea si pe unde le amplasezi. Asta este greutatea pe care efectiv o tractezi.
Suzuki Vitara 1.6i + Dacia Logan 1.4MPI + KIP KG40EK + Kawasaki KLE500
Szombati Peter
Membru forum
11
Oras: Dupus, jud. Sibiu
Data nasterii: 22 Sep 1980

Mesaj de Szombati Peter »

Peste aproximativ 2 saptamani plec dupa rulota achizitionata in Germania, un Hobby 495 De Luxe din 1994, cu masa maxima autoriziata de 1350 kg. Masina cu care voi tracta aceasta rulota este un Ford Galaxy II 1.9TDI din 2003 cu 115 cp-

Voi avea probleme cu tractarea acestei rulote, dat fiind ca masa Fordului gol este de 1700kg?
Ford Galaxy II + Hobby 495 De Luxe
George Stanescu
Membru asociat
15
Oras: Ploiesti
Data nasterii: 14 Dec 1963

Mesaj de George Stanescu »

Drum bun,este OK!
Hobby 450
Octavia Break
George Marcu
Membru forum
18

Mesaj de George Marcu »

Szombati Peter scrie:Peste aproximativ 2 saptamani plec dupa rulota achizitionata in Germania, un Hobby 495 De Luxe din 1994, cu masa maxima autoriziata de 1350 kg. Masina cu care voi tracta aceasta rulota este un Ford Galaxy II 1.9TDI din 2003 cu 115 cp-

Voi avea probleme cu tractarea acestei rulote, dat fiind ca masa Fordului gol este de 1700kg?
Sa ne spui cum a tras motorul, parca a cam puturos pentru masina si rulota. Am si eu unul de 120 cai dar nici nu i-am pus carlig. Chiar sunt curios daca si cum se descurca.
Niciodata sa nu mergeti cu viteza mai mare decat poate ingerul vostrul pazitor sa zboare...

George Marcu @ maurice
Campervan Weinsberg CaraBus 600DQ
Szombati Peter
Membru forum
11
Oras: Dupus, jud. Sibiu
Data nasterii: 22 Sep 1980

Mesaj de Szombati Peter »

Salutare. Am ajuns acasa de aprox 1 saptamana si am facut si prima iesire cu noua noastra achizitie, rulota Hobby De Luxe 495.
Am tractat rulota aceasta (masa 1300 kg) cu Ford Galaxy II (116 cp) de la Cuxhaven din nordul Germaniei pana la Medias pe ruta: Cuxhaven - Hannover - Kassel - Nürnberg - Passau - Wien - Budapest - Debrecen - Oradea - Ungheni - Acatari - Sighisoara - Dupus (Medias).
Ganduri mi-am facut la dealurile de pe A7 la Kassel, dar degeaba. Fordul a tras rulota fara probleme si am urcat chiar cu 75-80 kmh dealurile acelea. Apa nu s-a incalzit, motorul nu era fortat, doar consumul a fost destul de ridicat, dar e si normal la greutatea trasa. Fara rulota consuma cca 5,5 l la 100 km. Asa cu rulota a consumat cam 8-8,5 litri la 100km.

Pe scurt, a fost chiar ok, nu m-as fi asteptat sa traga Fordul asa de bine!

Acu inmatriculez Hobby-ul!:)
Ford Galaxy II + Hobby 495 De Luxe
Scrie răspuns