Incet-incet se disting "ramurile" RV-ismului: Rulota, Camper-vanul, Camper-ul; Excursia de-o saptamana in concediu si de 6 luni (sau 6 ani) la pensie.
Cred ca socoteala asta (in spiritul numelui topic-ului, "se merita?") este utila in primul rand celor care se uita la RV de pe margine. Dupa ce te-a prins microbul... nu mai conteaza. Cum bine spune d-l Curelea, si rulotismul este un Hobby; Dar nu e un hobby ieftin eu m-as bucura sa nu se mai amageasca lumea cu aceasta idee.
Excursie Bucuresti-Berlin cu 3 zile petrecute in Berlin se poate face cu Camper-van-ul. Avem 1600 x 2 = 3200 km de parcurs. La un consum mediu de 7.5% asta inseamna 240 litri de motorina; La un cost de 1,45 euro/litru avem minim 348 euro. In realitate vor fi mai muli si kilometrii, si euro-ii. Preturile la motorina pe autostrada sunt mai mari decat media si daca se iese de pe autostrada se fac km in plus. Daca luam distanta pe un sens de mers, 1600 km, asta se poate face relativ comod in 4 zile (aprox 400 km pe zi). Bineinteles ca sunt unii care ar face 1600 km intr-o singura zi, fara oprire, dar cred ca 400 km pe zi e o valoare rezonabila. Asadar avem nevoie de 4 + 4 + 3 = 11 zile pentru excursia de Berlin, din care 8 zile sunt "la volan" - e drept, si in zilele de volan mai vizitezi cate ceva, mai ales cu camper-van-ul (se poate opri, vorba d-lui ionut costache, in centrul orasului). Se adauga cheltuieli cu mancarea si minim cateva zile in camping pentru a putea goli si reumple rezervoarele. Sa zicem ca mai pun 100 euro pentru cele cateva cazari in camping + mancare pe drum.
A doua varianta ar fi Bucuresti-Berlin cu 3 zile in Berlin cu avionul. Acum am facut o interogare si se pot lua bilete pentru 2 persoane, dus-intors, pentru 438 euro. La care se adauga 2 nopti de cazare. Booking afiseaza suficiente oferte la hoteluri de 3 stele cu preturi sub 50 euro per noapte; Sa zicem ca adaugam 100 euro pentru cazare.
Cod: Selectaţi tot
Durata excursiei: Costul cu deplasarea si cazarea Cheltuieli in Berlin
Camper-van: 11 zile 448 sau mai mult (348 + 100) identice/irelevante
Avion+hotel: 3 zile (weekend!) 538 (438 avion + 100 hotel) identice/irelevante
Din punct de vedere al eficientei si costurilor lucrurile nu-s deloc clare. Avion+hotel este FOARTE aproape ca pret de campervan+offcamping+cateva zile in camping si in plus varianta cu avionul are avantajul urias al timpului de deplasare mult mai scurt! Pe de alta parte excursia in format campervan cu multe cazari "off" nu este neaparat accesibila oricui. Eu am 2 copii, n-as pleca cu ei intr-un van pentru 11 zile din lipsa de spatiu. In plus la socoteala pentru "campervan" trebuie luata in calcul si AMORTIZAREA van-ului!! Van-ul costa N mii de eruo, dupa 5 ani de folosinta daca-i vandut va costa semnificativ mai putin. Diferenta (in mii de euro) trebuie impartita la numarul de zile in care van-ul este *efectiv* folosit.
Pe urma este de mentionat ca aceasta socoteala nu este valabila pentru rulota sau autorulota: nu poti parca rulota in mijlocul berlinului pentru economie de bani, si o autorulota (nu campervan) este cu siguranta prea mare pentru a fi parcat in centrul orasului. Costurile cu combustibilul la rulota/autorulota sunt mai mari decat la van. Amortizarea autorulotei este cred mai mare decat la campervan.
Sa nu ma intelegeti gresit:
nici eu nu-mi socotesc zilele cand sunt plecat cu rulota in bani! Sunt doar constient ca "altii" ar putea face aceeasi excursie, mai ieftin, fara rulota. Si uneori ar putea face excursia chiar mai bine.
Excursia cu RV-ul "se merita" pentru ca e frumos, ne place si cat timp putem - nu ne intereseaza cat costa.
Din punct de vedere financiar "se merita" numai in conditii speciale: foarte multe zile petrecute in rulota, eventual cu deplasari scurte intre statii. Sunt convins de exemplu ca vesticii care pleca 6-12 luni cu rulota sa viziteze europa, fac 150-200 km dupa care stau 2 zile intr-un loc, intr-adevar fac o economie uriasa. Pentru cine merge o saptamana la mare in concediu... nu cred. In Grecia la mare camping-ul costa cat pensiunea. Si in Romania se gaseste cazare la pensiune pentru tariful perceput de camping-urile mai rasarite (S, GPM).
Pentru Romania mai ramane varianta cazarii off-camping, dar asta e sub semnul intrebarii. Legal nu mai exista, in practica cine poate sti cat va mai functiona...