Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
De curind am intrat in posesia unei rulote Hobby Classic 450T si are niste manifestari care nu stiu daca sunt normale sau nu. Mai precis la frinare sau la plecarea de pe loc se aud niste pocnituri in spate si imi da impresia ca la plecarea de pe loc ramine mai mult timp infrinata dupa care se aude o pocnitura si isi da drumul , iar la frinare se pare ca frina nu actioneaza de prima data ci dupa unele pocnituri. Stiu ca are frina inertiala , dar este normal sa faca asa? Cirligul de pe masina este nou, este posibil ca oala de pe protap in care intra nuca carligului sa fie uzata si sa aiba joc eventual? Mentionez ca protapul are sistemul clasic fara stabilizator de balans si este gresat cum trebuie. Care este principiul de functionare al frinei inertiale, cum se transmite de la nuca la roti? Are cineva o schema a sistemului de frinare. Mentionez ca desi am mers 1500 km jantele rotilor nu s-au incalzit deci frinele nu au ramas blocate pe roti. Poate are cineva o documentatie tehnica pentru rulota aceasta.
Multumesc tare mult.
Salut Liviu!
Frana o verifici tragand frana de mana de la rulota si pe urma incerci sa o tragi cu masina si daca nu poti,tine!
Am inteles ca ai gresat cupla,dar in cazul tau e important de stiut daca ai gresat axul pistonului (nu stiu cum sa ii zic altfel).Are2-3 supape cu bila pe unde bagi veselina sub presiune cu un decalimetru,daca nu ai si esti prin Bucuresti se rezolva!
pokemon scrie:Salut Liviu! Frana o verifici tragand frana de mana de la rulota si pe urma incerci sa o tragi cu masina si daca nu poti,tine! Am inteles ca ai gresat cupla,dar in cazul tau e important de stiut daca ai gresat axul pistonului (nu stiu cum sa ii zic altfel).Are2-3 supape cu bila pe unde bagi veselina sub presiune cu un decalimetru,daca nu ai si esti prin Bucuresti se rezolva!
Am vazut cele 2 supape cu bila, dar nu am stiut pentru ce sunt si practic nici nu am avut timp. Marti am cumparat rulota din Germania, ajunging acasa vineri, iar cele relatate le-am constatat pe drum. Sper sa nu fie nimic grav. Frina cred ca tine, oricum am sa verific cum mi-ai spus. Multumesc pentru sprijin , dar sunt tocmai din Suceava. Am sa caut un decalimetru. Acolo se baga vaselina sau ulei, eventual de transmisie? Cum se procedeaza? Acolo inauntru nu este un piston? Nu are niste garnituri? S-ar putea ca garniturile respective sa fie uzate si sa nu mai amortizeze? Am observat ceva vaselina in capatul burdufului ala de cauciuc de la protap. Iese probabil din piston? Multumesc pentru sfaturi.
Sa pui vaselina nu altceva,bagi pana iese pe la burduf,acolo e fier pe fier de aceea se greseaza periodic sa nu apara pete de rugina care sa gripeze axul pe portiuni.
Sper ca asta sa fie problema ta pentru ca se rezolva usor si oricum trebuia facut :D
Supapele respective se mai numesc si GRESOARE si in tip datorita caldurii si prafului s-ar putea sa fie blocate (adica sa nu mai permita trecerea vaselinei (NU ULEI) prin ele.
Problema se rezolva simplu. Se demonteaza cu o cheie carespunzatoare hexagonului gresorului, se pun intr-un mic vas cu diluant si se lasa acolo suficient cat sa se inmoaie si dilueze vaselina uscata, dupa care se curata si se sufla cu aer comprimat.
In cazil in care nu reusiti sa le deblocati, ungerea se poate face cu succes prin orificiul ramas in urma demontarii gresorului.
Se pune o vaselina pe baza de litiu sau calciu care va intra intre tija protapului pe care este prinsa cupla si bucsa care este prinsa de sasiu.
La franare, remorca tinde sa se apropie (datorita inertiei) de autoturism lucru care determina culisarea spre inapoi a tijei in bucsa. Tija actioeaza o parghie de gradul I care trage de tirantul (la randul lui o tija de 10-14 mm) care actioneaza la nivelul puntii cele doua cabluri de frana si duce la UMFLAREA celor doi saboti in tamburul rotii.
Acelasi lucru se intampla cand actionezi frana de mana .
Vreme frumoasa, drum bun si vant din spate !
Samson
@liviu: incerc maine, la servici, sa-ti scanez cam cum arata o cupla si cum functioneaza sistemul de frana inertial. De altfel, cred ca voi incerca sa pun acele poze la Biblioteca tehnica, astfel incat si altii sa poate beneficia de ele.
Gresoarele trebuie mentinute in permanenta stare de curatenie; dupa curatare, cum a spus parpa, este bine sa folosesti acel tecalemit (sper sa fie corect termenul :D ), iar DUPA ce vaselina curata iese prin articulatii, sa acoperi capetele gresoarelor cu niste capacele de cauciuc (merg perfect acele capacele de cauciuc care se pun peste suruburile de aerisire de la pistonasele de frana).
Ford Focus Tournier 1,6 TDCi + Wilk DeLuxe 450
Membru asociat
+40 729 082819
+40 730 RULOTA
costin.tabra@gmail.com
poate fi gasit catalogul de piese de schimb pentru tot felul de repere Knott.
Acolo este prezentat "explodat" un cuplaj de remorcare cu franare inertiala, de unde iti poti da seama ce si cum.
Tot acolo, se gaseste si modul de montare, reglare si functionare a franelor (Knott, dar ma indoiesc de faptul ca alte frane difera principial de cele Knott :lol: ) care echipeaza remorcile si rulotele.
Sper sa iti foloseasca ce vei gasi acolo.
Ford Focus Tournier 1,6 TDCi + Wilk DeLuxe 450
Membru asociat
+40 729 082819
+40 730 RULOTA
costin.tabra@gmail.com
Si la mine se simte cam la fel dar nu cred ca este vreo problema.
Dupa mine (daca gresesc nu ma omorati cu pietre) este normal sa existe o mica rezistenta dupa ce rulota s-a infranat datorita inertiei, spun asta gandindu-ma la o coborare a unei pante, franezi la masina, rulota se apropie si se infraneaza la randul ei, daca nu ar ramane un pic infranata pana cand masina trage din nou si intinde pistonul cred ca ar fi incomod la coborare. A mea este gresata foarte bine (parerea mea, o sa o gresez din nou, eventual sa demontez totul sa verific) si in 7500 Km asta vara a mers foarte bine, nu s-au incalzit rotile iar de franat pot spune ca nu sunt probleme.
Am demontat si reparat multe sisteme de franare si situatia sta astfel:
Zgomotele aparute la accelerare sau franare nu tin de gresarea axului principal ci de pistonul din interiorul lui.Pistonul are rolul de a face ca miscarea axului care se greseaza sa fie lina si nu brusca.Cand pistonul din interiorul tevii nu mai functioneaza la parametrii proiectati apar astfel de zgomote.In timp zgomotele se vor amplifica iar schimbarea amortizorului va fi neaparat necesara.
Alte zgomote pot aparea si datorita uzurii bucsilor de teflon(acestea sunt uzate la majoritatea rulotelor mai vechi de 10 ani) .Daca bucsile se greseaza macar o data pe an(si corect) ele se vor uza mai greu.Ovalizarea bucsilor se poate verifica prin miscarea sistemului de cuplaj in plan vertical sus-jos fara ca rulota sa fie cuplata la cui.Daca se simte un joc bucsile trebuiesc inlocuite.Deasemenea in capatul axului gresat se afla si o garnitura cu rol de tampon.In situatii mai rare aceasta se poate rupe si astfel apar zgomote doar la plecarea de pe loc.
Sistemul nu este complicat dar trebuie sa se tina seama de cote si reglaje.
Revin din nou cu precizarea ca la mine este un alt sistem de frinare , nu Knott , ci Peitz, dar care ca principiu de functionare este acelasi. Mai precis la mine este Peitz PAV/SR-1.3. As dori sa stiu daca stie cineva daca se pot cumpara de undeva din Romania subansamble pentru un astfel de sistem, findca nu gasesc nimic pe net. Multumesc.
Eu am avut o problema asemanatoare pe care am rezolvat-o prin scimbarea amortizorului din interiorul protapului. E drept problema am rezolvat-o in Olanda chiar la firma de unde am cumparat rulota. Cred ca poti gasi amortizor la reprezentanta KNOTT. Daca nu , stiu ca poti schimba tot ansamblu fata pt aprox 500 ron( daca gresesc scuze anticipate).
Reprezentanta Knott se afla in comuna Dobroiesti
ATENTIE :!:
Cind mergeti la ei trebuie sa cumparati numai pe firma pt ca la particulari nu vand. Drept pt care e bine sa aveti datele unei firme la d-voastra.
Salut, stie cineva daca in Bucuresti exista vreun atelier unde pot fi batute alte ferodouri pe sabotii de frinare?
Cu respect.
VW SHARAN+Hobby Prestige 520
George Marcu 0722454584 e-mail : georgemarcu53@yahoo.com
Eşti inteligent dacă nu crezi decât jumătate din ceea ce auzi; eşti înţelept dacă ştii care jumătate.