ionutcostache scrie: ...Intrucat usile spate nu au o izolare buna in zona chederelor, indiferent cat as izola de bine panourile celor doua usi, frigul s-ar simti in pat, asa ca am gandit un perete despartitor intre pat si usi, pastrand un loc de depozitare obiect lungi (undite, bete, etc)...
Ionut, nu te sfatuiesc sa faci asa ceva. Incearca sa rezolvi problema chederelor si a etanseitatii usilor. Daca e cazul apeleaza la un tinichigiu bun. Daca chederele etansaza bine, nu ai sa ai probleme cu pierderea caldurii in acea zona. Ai sa castigi acei 20 cm la interior, lucru foarte important.
ionutcostache scrie: ... Instalatia de apa as vrea s-o fac pe teava de cupru, la colac, care se muleaza usor pe orice traseu ...
Nu te sfatuiesc sa faci asa ceva. Folosirea tevii de cupru va face ca instalatia sa fie foarte rigida, nu poti sa stii ce surprize neplacute poti avea, mai ales pe drumurile din Romania.
Gasesti furtune de foarte buna calitate, cu insertie, care se muleaza mult mai usor, iar in plus, acestea sunt capabile sa absoarba si anumite socuri date de trepidatii.
Este foarte important ca de pe acum sa iti pui problema cum vei depana o astfel de instalatie. Mergi pe mana producatorilor consacrati, mergi pe furtun de calitate chiar daca acesta este mult mai scump decat teava de cupru.
Eu am avut mari probleme cu instalatia de apa datorita folosirii de catre constructor a unor materiale de proasta calitate si a unor solutii de pozare a circuitului total neadecvate:

- gatuire-furtun.jpg (99.79 KiB) Vizualizat de 7443 ori
Furtunul a frecat de acel colt de mobila. In primul rand, furtunul este de proasta calitate (fara insertie) iar in al doilea rand, traseul ales trece peste un colt de mobilier care putea fi usor indepartat prin taiere oblica in acea zona, acea zona de mobila nefiind la vedere. In zona in care furtunul a frecat de acel colt, acesta este compromis. In mod normal, in astfel de zone furtunele se protejeaza cu intarituri speciale.
ionutcostache scrie: ... Sub cadita de dus ramane un spatiu suficient pentru instalarea aerotermei pe motorina (Webasto), pentru pompa de apa (hidrofor) si poate chiar pentru incalzitorul de apa calda (tot Webasto, tot pe motorina). Unele accesorii nu le voi monta de la inceput, chiar daca bugetul este limitat, vreau sa fac toate pregatirile pentru un montaj ulterior, fara modificari....
Da, o buna idee dupa parerea mea, folosirea instalatiilor webasto, tot ai motorina in rezervor, dar atentie ! Nu va face fata la incalzirea aerului decat modelul de 3900w. Cel de 2000w cred ca va fi insuficient.
Legat de montajul acestor instalatii, cred ca locul ales de tine - sub cada, nu este deloc potrivit. La orice astfel de aparate trebuiesc gasite solutii de montaj cat mai accesibile unor posibile interventii. Ai suficiente alte locuri in care poti monta asemenea subansambluri. La fel de important este sa stabilesti un loc cat mai la indemana a panourilor de comanda a acestor instalatii. Spre exemplu, comanda incalzitorului webasto sa fie in apropierea patului, cu acces din pat, sa nu fii nevoit sa cobori din acesta pentru a modifica temperatura interioara peste noapte.
ionutcostache scrie: ...Instalatia electrica va fi in principal pe 12V, cu un mic convertor la 220V, pentru cateva prize. Ma atrage ideea unui cuptor cu microunde, insa nu m-am decis daca va fi instalat. Unul la 24V este extrem de scump, la 12V nici nu am vazut, asa ca solutia ar fi un cuptor de putere cat mai mica, la 220V, si un convertor pe masura. Am sa folosesc bateria masinii pentru inceput, urmand sa instalez o a doua baterie de minim 100 Ah, deep cycle, exclusiv pentru rulota...
Despre instalatia electrica sunt multe lucruri de discutat. Eu zic ca inca de la inceput sa instalezi acea a doua baterie de 12v/100Ah. Cat despre cuptorul cu microunde, cred ca bine ar fi ca intai sa gasesti acel cuptor la 12v si apoi sa vezi de ce circuit ai nevoie si unde il montezi. Sincer, m-as lipsi de acel cuptor. Mult mai important mi s-ar parea sa incerci sa gasesti un frigider
cu compresor la un pret bun. La camperul meu, frigiderul este cel mai mare consumator electric si sunt foarte multumit de consumul acestuia.
ionutcostache scrie: ...Izolatia este una din cele mai importante lucrari la acest proiect. Inca nu am studiat toate posibilitatile, insa deocamdata m-am oprit la solutia izolatiei cu spuma poliuretanica rigida, care se aplica direct pe tabla. Va fi un strtat de 3-5 cm, urmat de un strat de vata minerala, apoi placarea interioara. Izolatia de spuma va fi un strat de minim 3 cm pe toti peretii, plafon si podea, urmat de placarea finala, care are si rol estetic...
Asa este Ionut, izolatia este extrem de importanta.
Daca folosesti acea spuma poliuretanica aplicabila cu pistolul, aparuta de data mai recenta, cu aplicatii in special in domeniul constructiilor la izolari termice, pot sa-ti spun ca aceasta aplicata in acest domeniu are marele neajuns ca in situatia in care atingi la exterior camperul, tu, sau intra altul in tine (Doamne fereste!), posibilitatea de a repara acea zona este practic aproape imposibila.
Din cate stiu, folosirea acelei spume este si destul de costisitoare. Poate bine ar fi sa dai doar o mana cu pistolul (strat foarte subtire) pe toate elementele de tabla unde poate aparea condensul, dupa care, sa folosesti acel material de izolare aplicat de Mircea la izolarea camperului sau - armaflex - vezi aici:
viewtopic.php?f=24&t=7096
Si la fel cum a procedat si Mircea, peste acest armaflex (placa cu gr. pana la 33 mm) vii cu o izolatie suplimentara de vata bazaltica.
La camperul meu izolatia este realizata doar cu armaflex, probabil din motive de economie.

- izolatie-armaflex.jpg (99.18 KiB) Vizualizat de 7443 ori
Sunt convins ca in materie de izolatie se pot face lucruri mult mai bune fata de ce fac constructorii specializati, dar ... cu o singura conditie valabila nu numai in ceea ce priveste izolatia ... In permanenta trebuie sa urmariti evolutia greutatii vehiculului in noua configurare. Greutatea acestuia nu trebuie sa sara in aer, trebuie sa va incadrati in limitele impuse de producatorul platformei si binenteles in limitele de greutate legale ... altfel veti circula cu morcovul in partea dorsala, riscand sa transformati o plimbare de agrement intr-una plina de stres.