Panouri fotovoltaice, controler MPPT sau PWM?

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
David Maria
Membru forum
11
Oras: Calan / Hunedoara
Data nasterii: 24 Sep 1958

Re: Panouri fotovoltaice, controler MPPT sau PWM?

Mesaj de David Maria »

Concluzionand dupa discutiile citite : Se poate folosii pentru "incarcarea bateriei "ambele panouri cu regulatoare separate avand grija ca pe timp de noapte, nori, conditii slabe de luminozitate sa se deconecteze cel de-al doilea ansamblu ( panou + regulator ). Asta in conditiile in care se potriveste algoritmul de incarcare, sau mai bine un singur regulator de 20 A, in cazul meu . Poate fi si cel indicat de Sorin ce este tocmai pentru conectarea mai multor panouri . Oricum noaptea panoul mobil vine strans si depozitat la loc sigur si din alte motive .
"Cand viata iti impune limite , depaseste-le "! Hyundai Tucson CRDi + Caravelair Palma 420
pirvuhoratiu
Membru forum
12
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 16 Apr 1964

Mesaj de pirvuhoratiu »

Daca nu se pune problema pretului, luati un singur regulator, este cel mai sigur.
Iar panourile le cuplati in paralel.
Altfel va trebui sa stati tot timpul cu ochii pe aparatele de masura. Succes !
VW passat TDI 4motion + Hymer Eriba Nova 392
0723909090 e-mail god_guard@yahoo.com
David Maria
Membru forum
11

Mesaj de David Maria »

Sorin.Sibiceanu scrie:Am gasit acum pe net regulator cu 2 intrari de panouri si iesire pentru 2 bat. Sau una dupa caz , cel mai bine este sa cumparati un asemenea regulator si rezolvati problema daca legati si frigiderul la iesire din regulator nu se intampla nimic dar nu va facefata panoul singur si regulatorul va trage curent si din baterie deci nu veti avea incarcarea bateriei normala..
Daca nu te deranjez imi spui te rog unde ai gasit asa ceva ? Multumesc !
"Cand viata iti impune limite , depaseste-le "! Hyundai Tucson CRDi + Caravelair Palma 420
georgemarcu53
Membru forum
12
Data nasterii: 23 Apr 1953

Mesaj de georgemarcu53 »

Buna ziua.
Dupa ce am achizitionat rulota si 2 acumulatori de 95 ah/buc.,am luat si un panou fotovoltaic de 240 wati si un controller PWM de 10 amperi.
Abia mai tirziu(la intoarcerea din concediu)am aflat ca de fapt panoul meu nu poate da mai mult de 8 amperi la o tensiune de 14v,adica 112 wati.
Am interbat in stinga si-n dreapta cum e posibil ca un panou care poate da 240wati sa folosesc numai 112 wati.
Era destul de simplu pentru ca de fapt panoul scotea 240 wati dar astfel 7,9, amperi si 29,9 v,iar prin controller panoul scotea de fapt 14v cu 8 amperi.
Cititi cu atentie citi amperi da panoul.
De regula nu poate da mai mult de 8 amperi(doar daca are o suprafata foarte mare)
Controlerele care au 20 sau 30 amperi de fapt sunt folosite atunci cind sun puse mai multe panouri in paralel.
Durata de descarcare a acumulatorilui depinde de citi wati consumati si de cita lumina este.
Pentru cantitatea de lumina captata de panou sunt harti care indica pe anotimp, zona,ora si inclinarea panoului.
Atentie totusi ca la munte este cea mai slaba incarcare cu un panou fotovoltaic.
Anul acesta voi face o incercare si intr-un camping off la munte.
VW SHARAN+Hobby Prestige 520
George Marcu 0722454584 e-mail : georgemarcu53@yahoo.com
Eşti inteligent dacă nu crezi decât jumătate din ceea ce auzi; eşti înţelept dacă ştii care jumătate.
pirvuhoratiu
Membru forum
12
Data nasterii: 16 Apr 1964

Mesaj de pirvuhoratiu »

Nu cumva ati cumparat panou de 240 W, la 24 V ?
VW passat TDI 4motion + Hymer Eriba Nova 392
0723909090 e-mail god_guard@yahoo.com
Cosmin Prund
Membru forum
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980

Mesaj de Cosmin Prund »

Informatia relevanta este cu siguranta "codificata" in specificatiile panoului solar si specificatiile controllerului de incarcare. Panoul solar are o plaja de tensiuni de iesire in functie de conditiile de temperatura si soare. Controllerul de incarcare trebuie sa se adapteze la conditiile oferite de panou (si de vremea de-afara) si sa "ghiceasca" parametrii optimi de preluare a puterii (tensiunea si amperajul). Pentru exemplificare m-am uitat la specificatiile unui panou solar de 240W, tensiunea optima de iesire era la 37V si curentul optim de iesire era la 6.5A; Adica pentru ca acel panou sa scoata 240W trebuie in primul rand sa aiba temperatura optima, iluminarea optima si pe urma controllerul de incarcare trebuie sa se configureze astfel incat sa preia puterea la 37V si 6.5A. M-am uitat de curiozitate si la un controller PWM de 10A: la cel peste care am dat eu curentii de intrare SI de iesire erau limitati (in specificatii) la 10A. Pai daca controllerul nu poate da mai mult de 10A la baterie, si avand in vedere ca tensiunea de incarcare nu depaseste 14.4V, inseamna ca sub nici o forma nu se pot transfera mai mult de 144W spre baterie!

Fara sa stim exact modelul de panou solar nu cred ca se poate spune mai mult. Cauza problemei poate varia:
  • Panou chinezesc facut pe vapor si care are 240W doar in materialele promotionale.
  • Controller incapabil sa preia intreaga putere a panoului solar.
  • Conditiile atmosferice nu au permis nici o data atingerea puterii maxime (240W).
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
David Maria
Membru forum
11

Mesaj de David Maria »

DAVID MARIA scrie:
Sorin.Sibiceanu scrie:Am gasit acum pe net regulator cu 2 intrari de panouri si iesire pentru 2 bat. Sau una dupa caz , cel mai bine este sa cumparati un asemenea regulator si rezolvati problema daca legati si frigiderul la iesire din regulator nu se intampla nimic dar nu va facefata panoul singur si regulatorul va trage curent si din baterie deci nu veti avea incarcarea bateriei normala..
Daca nu te deranjez imi spui te rog unde ai gasit asa ceva ? Multumesc !
App, cred ca deocamdata am sa raman doar cu un singur controler de 10 A. Nu stiu in vara la temperaturi mari cat vor reusii sa incarce cele 2 panouri de 100 w ? Dar acum nici pe departe nu trec de 10A , asta insemnand ca n-ar fi nevoie de unul mai mare ! N-am inteles , poate ma ajuta cineva ? Regulator de 10 A, (normal atat ar trebuii sa lase maxim sa treaca de la panou/i, dupa caz in conditiile in care primeste un curent mai mare de 10 A), dar nu stiu cati amperi poate controla ? Bunaoara tensiunea max in gol ce-o debiteaza panoul este undeva pe la 22 V, si este redusa pentru incarcare in jur de 14V. Curentul de incarcare ce trebuie regularizat in cazul unui regulator de 10 A, nu poate fi mai mare ? In cazul meu incarcare optima la o baterie AGM de 120 Ah ar fi 12 Ah ( de aceiia doream sa pun fiecare panou cu regulatorul lui! Dar daca se creiaza probleme intre ele incerc sa intreb ce va fi incarcand ambele pe unul singur de 10A ?. Oricum si in conditii de incarcare optima nu se depaseste cu mult cei 10 A. Iar cu unul din panouri montat pe rulota in mod sigur nu se vor depasii cei 10 A (am vazut ca la orizontala incarca mult mai putin un panou decat in pozitie oblica, undeva pe la 30-40°) Tocmai de aceia am vazut pus panoul cu balamale pe rulota, pentru a putea fi pozitionat cat mai optim.( Atunci nu am inteles de ce ? Dar cand am masurat incarcarea in diferite unghiuri de inclinare am intales.). Multumesc si astept sfaturile voastre . Dumineca placuta !
Sorin.Sibiceanu
Membru forum
16
Oras: ora
Data nasterii: 21 Mar 1908

Mesaj de Sorin.Sibiceanu »

Salut scuze de intarziere , sincer nu mai stiu exact unde am gasit un asemenea regulator cu 2 intrari si 2 iesiri din cate imi aduc aminte pe un site made by china dar era pwm regulatorul . Din cate stiu eu daca un panou de 100 w scoate 5,6 ah la 18,5 v iar daca scade voltajul si anume ajunge la 14,4 v atunci creste ah si anume daca calculam 100 w /18,5 =5,40 ah iar daca facem 100w/14.4=6,9 ah max unde regulatorul incarca constant 12v avem 100 w/12=8.33 . Avem pierdere de max 25% ceea ce inseamna o incarcare de 5 ah la un soare perfect pe panou sau 3 ah incarcare la soare de dimineata , seara sau la umbra..

Bafta
Dacia Duster 4x4 + Fendt Karaat 470TF
Tel: 0766652014
cornelsavu
Membru asociat
12
Data nasterii: 09 Apr 1978

Mesaj de cornelsavu »

Puteti pune linistit cele 2 panouri de 100 w pe regulatorul de 10A, cei aproape 6A max pe care ii dau producatorii la un panou de 100w se obtin in conditii ideale de laborator, cum panourile dvs nu vor fi la fel orientate este foarte putin probabil sa obtineti10A.
Carado A464
0723830014
David Maria
Membru forum
11

Mesaj de David Maria »

Multumesc ! Si eu am gandit cam asa, dar nu eram destul de sigur! Oricum unul dintre regulatoarele de 10 A l-am schimbat cu diferenta cu unul de 20 A. Numai de bine !
Scrie răspuns