Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
DAVID MARIA scrie:Circuitul "frigi " imi vine f simplu sa-l leg direct de pe baterie, dar va fi atunci toata lumina ca este existentul vechi din rulota la 12 v, doar tv-ul si inca ceva tras de acum . App ai frig cu compresor, nu cu rezistenta ! S-au sa trag un circuit separat doar pt " frigi " ?
Vreti sa conectati frigiderul rulotei (cel cu absorbtie) cu rezistenta la 12V ? sau am inteles gresit ? daca e asa, nu va raci mai nimic in schimb va consuma imens si chiar daca aveti 2 panouri si 2 acumulatori in scurta vreme nu veti mai avea curent. Cel mai eficient raceste pe gaz; nici conectat la 220v nu are aceeasi eficienta. La 12V se foloseste doar in timpul deplasarilor ca sa mentina temperatura la care a fost in prealabil folosit/pornit, in nici un caz nu o scade; trebuie sa fim multumiti daca o mentine pe cea exisenta in momentul conectarii la 12V.
DAVID MARIA scrie:Circuitul "frigi " imi vine f simplu sa-l leg direct de pe baterie, dar va fi atunci toata lumina ca este existentul vechi din rulota la 12 v, doar tv-ul si inca ceva tras de acum . App ai frig cu compresor, nu cu rezistenta ! S-au sa trag un circuit separat doar pt " frigi " ?
Vreti sa conectati frigiderul rulotei (cel cu absorbtie) cu rezistenta la 12V ? sau am inteles gresit ? daca e asa, nu va raci mai nimic in schimb va consuma imens si chiar daca aveti 2 panouri si 2 acumulatori in scurta vreme nu veti mai avea curent. Cel mai eficient raceste pe gaz; nici conectat la 220v nu are aceeasi eficienta. La 12V se foloseste doar in timpul deplasarilor ca sa mentina temperatura la care a fost in prealabil folosit/pornit, in nici un caz nu o scade; trebuie sa fim multumiti daca o mentine pe cea exisenta in momentul conectarii la 12V.
... Cu scuzele de rigoare , dar nu am spus ca doresc sa folosesc frigiderul tot timpul, a fost o scapare , doar in timpul transportului ! Numai ca si atunci consuma . Dar intreb una si mi se raspunde alta . Multumesc !
Salut , eu am folosit frigiderul in timpul mersului si pe linga ca are un consum mare nici nu mentine mare lucru asa ca l-am deconectat de tot de la reteaua de 12v iar in timpul mersului mai folosesc gpl ca nu are nici pe dracu merge foarte bine si nici nu se stinge flacara . Sint mai multi care folosesc gpl in timpul mersului ...
pirvuhoratiu scrie:Panourile fotovoltaice se leaga in paralel la acelasi regulator. Curentul produs de cele doua panouri se insumeaza, nu conteaza ca unul este poli iar altul monocristalin.
Dar nu se leaga niciodata doua regulatoare diferite la aceeasi baterie. Trebuie un singur regulator sau cel mult doua identice.
Cred ca trebuie sa lasati diodele de pe panou asa cum au fost calibrate din fabrica.
Frigiderul meu cu compresor, se opreste singur cand tensiunea e mai mica de 10,5 V, dar nu se leaga la baterie un frigider cu rezistenta electrica.
Scuze dar tot n-am inteles ! Inainte de regulator se pot lega stiu 2 s-au mai multe panouri cu un regulator adecvat si o baterie pe masura .Adeca suma curentilor produs sa nu depasasca 10% din Ah apartinand batariei , si este in regula ! De ce nu se pot insuma curentii doar in batarie ( deci dupa 2 regulatoare cu panourile lor fiecare ) ? Este o regula ( lege ) s-au doar o supozitie ? App ce se poate intampla ?
Ventul si pompa de apa sunt consumatori inductivi dar de mica putere. Consumatorii care produc un soc (necesita curent mare la pornire) cum este compresorul sau moverul, nu se leaga niciodata la regulator pentru ca-l distrug.
Chiar daca regulatorul este un element de protectie pt baterie, trebuie si el protejat.
De ce simbolul desenat pe regulator este un bec si nu un motor sau altceva? Pentru ca se leaga doar micii consumatori.
Haideti sa va spun de ce nu se leaga doua regulatoare diferite la aceeasi baterie.
Ceeace vreti sa faceti cu cele doua regulatoare, am facut eu acum vreo doi ani.
Pe timp de zi incarca fiecare regulator cum putea fiecare, curentii se insumeaza si merg in baterie.
Marea problema apare pe timpul noptii, cand tensiunea bateriei imi scadea si sub 10 V iar regulatoarele blocau consumatorii.
Eu am dat fuga la profii de electrice din UPB care mi-au spus ca nici un producator nu recomanda montarea a doua regulatoare diferite la aceeasi baterie. Doar regulatoare identice, pot fi si mai multe, in fct de cat curent electric produc panourile.
Daca dvs folositi regulatoarele cuplate la baterie doar pe timul incarcarii este ok, dar e musai sa decuplati unul din ele atunci cand nu mai aveti incarcare de la panouri, altfel vine noaptea un mic chinez hoţ care fura curent.
Am gasit acum pe net regulator cu 2 intrari de panouri si iesire pentru 2 bat. Sau una dupa caz , cel mai bine este sa cumparati un asemenea regulator si rezolvati problema daca legati si frigiderul la iesire din regulator nu se intampla nimic dar nu va facefata panoul singur si regulatorul va trage curent si din baterie deci nu veti avea incarcarea bateriei normala..
Si dc regulatoarele sunt identice nu mai fura curent? Motivatia pt care nu se cupleaza regulatoare diferite mppt si pwm impreuna sau mai multe tipuri de mppt dar producatori diferiti pe aceasi baterie este dat de faptul ca au algoritmi diferiti de incarcare si se incurca unul pe altul.
Simbolul pentru consumatori pe regulatoare este bec pt ca este cel mai comun consumator si simbolistica nu se adreseaza doar profilor si inginerilor. Cititi instructiunile de la mai multi producatori seriosi si veti vedea ca nimeni nu spune ca acolo se pot conecta doar becuri, puteti pune orice consumator ce nu depaseste puterea regulatorului chiar si in timpul pornirii: pompe, invertoare etc.
Este logic ca doua regulatoare diferite au algoritmi diferiti de incarcare, dar nu se incurca in timpul incarcarii.
Inainte de a cumpara al doilea regulator, m-am documentat si nimeni nu mi-a putut spune ce se poate intampla.
Doar mi-au spus ca nu se recomanda montarea a doua regulatoare diferite. Asa ca am cumparat, le-am montat si noaptea s-au descarcat bateriile.
Iar producatorii Waeco pt frigider si Reich pt mover, in instructiuni spun clar ca se cupleaza direct la bornele bateriei.
De curiozitare si daca puneati cele doua regulatoare separat nu va descarcau bateriile?
Eu am masurat curentul de incarcare cu doua panouri puse impreuna pe acelasi regulator si a fost mai mare decat atunci cand am pus cele 2 panouri pe regulatoare diferite conectate in paralel. Daca primul regulator incepea sa incarce primul ,al doillea dadea baterie incarcata si intra in stand by. Chiar daca in teorie (UPB Electronica) am invatat ca se insumeaza curentii, in practica nu este chiar asa cu regulatoarele astea destepte care cauta tot felul de momente de maxim , incarca in pulsuri si alte traznai.
Singura justificare pentru care probabil producatorii echipamentelor respective recomanda montarea direct de la baterie este ca in momentul pornirii lor tensiunea pe baterie cateva momente poate sa scada sunt 11,4V ( in cazul IVT) si acesta sa decupleze bateria pentru a o proteja.( Masurati voltajul bateriei de pe masina cand actionati demarorul sa vedeti cat poate sa scada chiar daca bateria este incarcata ) altfel daca echipamentele ar consuma la pornire de exemplu 100A si regulatorul ar fi de 110A nu ar fi nici o problema daca tensiunea bateriei nu ar scadea sub 11,4 V sau la cat este reglata protectia regulatorului pentru baterie.
Cu regulatoarele cuplate separat nu aveam nici o problema. Si nici cand erau in faza de incarcare.
Cand le cuplam pe ambele, unul de 10 A MPPT made china si altul de 15 A MPPT made italia, fiecare cu panou de 90 W , incarcau cu curenti diferiti, dar niciunul nu indica incarcare finalizata sau baterie plina pentru ca aveam frigiderul in functiune( cu putere de max 45 W).
Iar cand folosesc moverul, tensiunea bateriilor scade si la 9,5 V dar pt scurt timp.
Ok la vara verific si eu cand se mai incalzeste. Cu mooverul e clar acum dc ziceti ca scade la 9.5 v ca nu se poate folosi prin regulator caci il deconecteaza.
In vara am desfacut un PWM care se arsese si am observat ca minusul era comun intre cele 3 borne (panou, consumator si baterie) si toata electronica lucra asupra plusului. Daca se nimereste ca celalalt producator sa lucreze invers adica plusul comun si cele doua regulatore sunt in paralel si au un consumator comun curentul se cam intoarce in panouri si iata hotul chinez. Poate a desfacut cineva si un mppt si ne lamureste.