Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Si imi aduc aminte ca la montajul primului regulator, avand montajul inclus in pret, baietii vroiau sa-mi puna o dioda de sens pentru siguranta la descarcare inversa, care insa reducea curentul de incarcare a bateriei. Nu am fost de acord, fiindca teoretic orice regulator are o astfel de protectie.
Dar m-am inselat, pentru ca o parte din curentul incarcat ziua, il consuma panoul noaptea, iar dimineata aveam tensiunea bateriei de 11,5 V. Am dat vina pe panouri, apoi pe baterii, dar in final tot regulatorul a fost buba. Nu l-am vandut, ca sa nu bag si pe altii in ceata, iar investitia a fost consemnata la pierderi.
Astept o continuare a interventiei, pentru ca tot ce am relatat eu cat si dvs, ar trebui sa aiba suportul unor specialisti de pe forum.
Multumim anticipat, dle Costin Tabra.
Salut , daca desfaceti cutia aflata pe spatele panoului vedeti acolo diodele de sens care nu dau voie curentului sa vina inapoi in panou cand acesta nu incarca .. Daca acesta nu are se poate monta pe tablou exact la conexiunile celulelor .
De curiozitate ce regulator era cel de care vorbiti ca a fost trecut la pierderi?
Pierderea de curent pe diode daca sunt alese corect este nesemnificativa. Eu folosesc in mod curent diode atunci cand combin intr-un sistem panouri policirstaline cu monocristaline, sau panouri de acelasi fel orientate pe directii diferite.
Nu-mi aduc aminte marca regulatorului, dar stiu sigur ca este chinezesc.
Iar la demontare nu am vazut nici o dioda montata in interior.
Cu privire la reducerea incarcarii prin montarea unei diode de sens intre regulator si panou, am discutat cu cativa profesori de electrice din Politehnica (UPB) care au un in exploatare o ,,casa verde" amplasata in incinta, si mi-au spus ca pierderea este de pana la 15% in functie de dioda aleasa, de radiatia solara, temperatura celulelor si etc.
Daca se mai topeste zapada, am sa merg la garaj sa caut regulatorul si va spun si numele lui.
Oricum, este un chinez hot !
Salut dioda nu este in regulator este pe panou in spate exista o black box si acolo sint conexiunile celulelor , tot acolo se afla si diodele.
Azi am pus aparat de masura exact la conexiuni si pa sensul panou regulator intra curent dar invers nimic ceea ce ma face sa cred ca exista si in regulator dioda , eu am un pwm de 20 ah incarcare .
ATENTIE!!!!!!
Conectati regulatorul exact cum arata pe schema , adica toti consumatori din rulota sa-i conectati in redulator acolo unde arata becul . De ce ?
In momentul in care bateria este plina si aveti consum in rulota ,tot ce produce panoul merge direct catre consumatori iar daca consumul depaseste ceea ce scoate panoul atunci regulatorul preia diferenta din baterie si o trimite catre consumatori . Daca nu este cazul atunci regulatorul baga baterie in conservare si o protejeaza.
Tot ce am scris este probat de mine cu un electronist ..
Buna seara ! Am citit cu deosebit interes ce s-a scris aici si nu numai. Un subiect de un real interes .Vad ca pricepeti, aveti si vechiime, ca sa zic asa, eu fiind incepator ! Va rog daca puteti sa ma " puneti si pe mine pe drumul cel bun " . Am un panou policristalin de 100w montat pe rulota, cu un controler de 10 A care incarca o baterie de 120 Ah, implicit consumatorii legati de la regulator . Am mai cumparat un panou tot de 100 w dar monocristalin pentru a-l pune in soare daca este nevoie, rulota fiind (sa admitem )la umbra, si inca un controler tot de 10 A, si vreau sa le pun pe fiecare panou cu regulatorul lui sa incarce bateria . Bineanteles consumatorii sunt legati de pe controlerul cu panoul de pe rulota. Cel de-al doilea il voi folosii pentru incarcare la nevoie cu cablu separat direct pe baterie prin intermediul celui de-al doilea controler. O fi bine? O fi rau ? Nu stiu :roll: ! Trebuia sa fi pus un singur controler de 20 A ? Nu stiu cum s-ar " fi impacat " sa incarce prin acelasi regulator, 2 panouri ( aceiasi putere, isc, u max etc ), dar de tipuri diferite ? Asa ca am optat pentru 2 regulatoare ! "conform regulei: fiecare cu ... masii ) Scuze , :D ,am glumit ! Nu stiu daca se potriveste si in cazul asta ? App regulatoarele sunt tot niste " chinezisme " .primul spune ca are functie MPPT, se cheama CMPT02 iar cel de la panoul mobil un PWM . Va multumesc ! Si inca o nelamurire ! La panoul policristalin dioda de 10 A , era legata intre cele 2 borne (+ si -) in cutia de jonctiune , in schimb la cel mono sunt 2 diode de 10 A legate tot in paralel . L-am sunat pe cel de la care am cumparat s-a uitat la alte panouri si tot asa legate , intre + si -,( o dioda la policristaline si 2 la cele mono). La primul am legat din nou dar inseriata dioda pe firul de ( + ) cum am mai vazut . I-am facut proba si functioneaza, functiona si cu dioda in paralel, iar cel de-al doilea abia l-am primit . Va rog ce-mi puteti spune ? :roll: Va multumesc , si numai de bine !
Ultima oară modificat 01 Feb 2014, 01:30 de către David Maria, modificat de 3 ori în total.
Diodele de pe panou au alt rol. Atunci cand un numar de celule se afla in umbra, aceste diode le impiedica sa devina rezistive, pentru a nu consuma curentul produs de restul de celule aflate in soare.
Iar la regulator nu se leaga toti consumatorii.
La mine spre exemplu, motorul frigiderului se leaga direct la bornele bateriei pentru a proteja regulatorul, care nu poate prelua socul pornirii compresorului.
La fel, nu se leaga la regulator nici un consumator inductiv.
Deja sunt la al treilea MPPT si sunt multumit de consumul in stand-by al acestuia. La fiecare 11 min face citiri si comparatii, iar daca simte ca tensiunea panoului este mica, adica nu poate face o incarcare a bateriei, intra automat in regim stand-by.
Cu primul regulator nici nu-mi mai bat capul, nici nu mai vreau sa-l gasesc pe micul hot chinez care mi-a furat curent.
Stiu rolul diodelor, intrebam de felul cum sunt( au fost ) legate, mai intrebam daca este bine fiecare panou cu regulatorul lui. App colegul Sorin da un sfat ( o indicatie ) sa fie legat tot dupa controler ! Circuitul "frigi " imi vine f simplu sa-l leg direct de pe baterie, dar va fi atunci toata lumina ca este existentul vechi din rulota la 12 v, doar tv-ul si inca ceva tras de acum . App ai frig cu compresor, nu cu rezistenta ! S-au sa trag un circuit separat doar pt " frigi " ? Chiar nu stiu cum e mai bine ? Nici un consumator inductiv ? Poi nici vent, nici pompe de apa? doar tv, laptop, lumini ? Sunt inductive, nu ? Ms oricum !
Toti consumatorii se leaga doar prin regulator pentru a proteja bateria in cazul in care tensiunea scade prea mult, cumparati un regilator mai mare care sa faca fata la curentul cerut de frigider la pornire. Nu se leaga doua regulatoare mai ales de tipuri diferite la aceasi baterie se cumpara un regulator mai mare iar cele doua panouri se leaga in paralel folosind diode .
Nu va speriati de ce spune colegul cu 15% pierdere pe dioda este cazul cel mai defavorabil csnd ptobabil dioda este una de curent foarte mare si lumina provine de la luna si nu de la soare ( am exagerat un pic doar ca sa va dati seama cand apare cazul cu 15% pierdere pe dioda)
Panourile fotovoltaice se leaga in paralel la acelasi regulator. Curentul produs de cele doua panouri se insumeaza, nu conteaza ca unul este poli iar altul monocristalin.
Dar nu se leaga niciodata doua regulatoare diferite la aceeasi baterie. Trebuie un singur regulator sau cel mult doua identice.
Cred ca trebuie sa lasati diodele de pe panou asa cum au fost calibrate din fabrica.
Frigiderul meu cu compresor, se opreste singur cand tensiunea e mai mica de 10,5 V, dar nu se leaga la baterie un frigider cu rezistenta electrica.
Ultima oară modificat 01 Feb 2014, 08:53 de către pirvuhoratiu, modificat 1 dată în total.