Adaptare ventilator de calculator la Truma 12v?

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei de incalzire
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Marius Beldiman

Re: Adaptare ventilator de calculator la Truma 12v?

Mesaj de Marius Beldiman »

în situaţia asta soluţia cea mai simplă e să-l vinzi pe cel de 220 v şi să-ţi iei unul la 12v! Meştereaua cade!
silviu ignatius
Membru forum
12
Oras: Focsani
Data nasterii: 24 Dec 1971

Mesaj de silviu ignatius »

Va salut
L-as vinde dar nu cred ca e cineva interesat de unul la 220V, iar unul de 12 V este cam 100 euro second.
Mersi
Cu stima
Eriba Troll, Santa Fe 2.2 Crdi 4x4, 2008, 150 cp
silviu ignatius
Membru forum
12

Va salut
Nu poate fi scos trumavent-ul de 220 V cu totul , pur si simplu sa dispara de acolo si in locul acestuia sa introduc in soba , direct, un conector Y fiecare cu ventilatoare de 12V?
Daca are cineva un trumavent de 12 V sunt interesat sa-l cumpar, multumesc
pana_ionel2006
Membru forum
11
Oras: Aiud
Data nasterii: 20 Sep 1953

Mesaj de pana_ionel2006 »

Privitor la trecerea vent-ului de la 220 v la 12 v eu am rezolvat- o prin montarea unui ventilator de la batrana Dacia in locul celui de 220 v. Am adaugat la carcasa ventilatorului de Dacia un ,,Y" facut din fibra de sticla( confectionat de mine). Ventilatorul de Dacia merge aproape perfect pe carcasa Trumei. Partea de comanda electrica poate fi rezolvata prin mai multe metode :folosirea unor rezistente ceramice de la masin second hend ( tot de la ventilatoare) ,sau montarea unui Variator de tensiune de tipul folosit la benzile cu led de 12 v( in acest caz se poate pleca de la ,,o" si merge pana la turatia maxima). Varianta 1 am incercat-o si avand o defectiune electrica am ars variatorul. Mai tarziu am descoperit de ce . Dar deja trecusem la alta varianta. Cred ca ar merge foarte bine dar n- am mai testat-o. Varianta 2 nu mi- a placut deoarece reducerea tensiunii prin rezistentele ceramice sau nichelina ar consuma curent in plus. In final am ales solutia ideala : am montat un buton de ventilator cu 4 trepte luat de second hend si am montat un ventilator de 12 v- 2 w pe prima treapta,pe treapta a 2- a am montat inca un ventilator de 12 v-2w inseriat cu o dioda astfel ca merge impreuna cu ventilatorul de pe prima treapta( deci merg 2 ventilatoare ) ,pe treapta a treia am montat alt ventilator de 12 v-10 w( se poate inseria,daca vrei cu treapta 1 sau cu treapta 2 caz in care ar rezulta 12 v-12 w sau 12v-14 w). Pe treapta a 4-a am legat ventilatorul de Dacia care consuma 36 w. Oricum pe ultima treapta nu folosesc decat la inceput,apoi merg pe treapta 1 sau 2. In acest caz nu se pierde curent de loc,este economic. Dar trebuie muncit mult,confectionat adaptoare la fiecare ventilator etc. Am uitat sa precizez ca am strapuns tabla de protectie din aluminiu din spatele Trumei si am montat in ea trei tevi cu diametrul de 2 cm prin care ventilatoarele sufla aerul pe incalzitor si de acolo se disperseaza in rulota. In acest fel protejez ventilatoarele de aerul cald . Mentionez ca acestea sunt libere , pe podeaua din spatele Trumei ,aerul circula pe tubulatura spre teava montata in carcasa Trumei. Dar este perfect ! Pentru cine este interesat poate cere detalii la tel. 0742029079,Ionel Pana. Daca vrea sa vada pe viu trebuie sa vina in Aiud,judetul Alba. Nu am facut poze si acum ar fi cam greu... Si nu stiu cum as putea ,ca totu-i montat. Nu prea am timp sa intru pe forum,dar daca ma sunati,va raspund cu placere.
pana_ionel2006
Membru forum
11
Oras: Aiud
Data nasterii: 20 Sep 1953

Mesaj de pana_ionel2006 »

Nu merge ,aerul cald va trece prin ventilatoare si le va distruge. Cu acest tip de ventilator ( pt. Calculatoare) trebuie sa sufli aerul pe calorifer. Citeste ce am scris pe forum sau tel . La 0742029079 si- ti spun mai multe. Noapte buna!
David Maria
Membru forum
11
Oras: Calan / Hunedoara
Data nasterii: 24 Sep 1958

Mesaj de David Maria »

silviu ignatius scrie:Va salut
Nu poate fi scos trumavent-ul de 220 V cu totul , pur si simplu sa dispara de acolo si in locul acestuia sa introduc in soba , direct, un conector Y fiecare cu ventilatoare de 12V?
Daca are cineva un trumavent de 12 V sunt interesat sa-l cumpar, multumesc
...Va salut ! Eu acum recent am cumparat vent sh la 12 v cu 2 iesiri la 50 de euro de la un baiat din Alba, aduce rulote si piese din GB. Acum stiu ca a plecat dincolo , are si numar de Anglia , daca nu a-ti cumparat s-au altcineva doreste va pot da nr de tel RO si GB . Numai de bine !
"Cand viata iti impune limite , depaseste-le "! Hyundai Tucson CRDi + Caravelair Palma 420
Niky Radu
Membru asociat
14
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 22 Apr 1967

Mesaj de Niky Radu »

@Pana Ionel...adaptarea ta la soba cu acele ventilatoare care sufla spre radiator aerul cald nu este decat un "turbo" facut sobei, prin aceasta metoda nu poti incalzi sub paturi, la baie in mod direct...nu cred ca ai inteles rolul acestor ventilatoare la 12v...rolul este de a "conduce" aerul cald printr-un sistem de tubulatura la nivelul podelei sub paturi, de a incalzi spatiul de la baie...rulotele care vin din fabrica cu trumavent au reteaua facuta doar pe jumatate de rulota, pentru un randament ridicat aceasta se prelungeste in toata rulota,la baie, in spatiul destinat buteliilor, in spatiul din spate al chiuvetei sau a lavoarului daca nu vrei sa inghete apa, mai ales sub patul in care se doarme, in forma de U, sa nu te multumesti doar cu modelul L...se fac gaurele mici si rare pe tubulatura in dreptul pernelor, caldura facuta de soba in mod normal se aduna si stationeaza la nivelul tavanului, cine baga caldura sub perne in cazul tau (este diferenta mare de temperatura de sub perne si deasupra lor,este ca si cum dormi pe un cub de gheata si deasupra mori de cald, in acest mod apare condensul) daca zici ca ventilatoarele sunt montate pe podea , deci ele extrag aer rece de sub rulota si sufla catre radiator, dupa parerea mea randamentul sobei tale este la jumatate cu modificarea facuta de tine daca vrei sa folosesti soba iarna sau pe timpul rece, ai indeplinit doar o functie din ceea ce face acest trumavent original, bagi aer rece in rulota vara!!
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India

0744670978
silviu ignatius
Membru forum
12

E posibil sa spun numai tampenii dar incerc si eu
Care ar fi efectul daca pe soba, pe partea din fata a sobei Truma , deci partea dinspe culoar/interiorul rulotei, sub masca frontala in dreptul grilelor de aerisire pe care le are fiecare soba, s-ar monta un ventilator /cooler de calculator care sa impinga aerul spre soba , nu sa-l absoarba.
Rulota mea Eriba Troll 1978 este destul de joasa la interior, nu am baie, nu tin neaparat sa incalzesc prin tubulaturile de sub pat, ma gandesc ca ar da randament si ar incalzi spatiul si un ventilator care sa sufle aerul spre soba. De altfel am inteles ca unii folosesc soba si fara ventilator.
Va multumesc

p.s. ma gandesc ca ventilatorul s-ar putea monta fie pe exteriorul grilei fie sub interiorul grilei
Radu Pascu
Membru forum
15
Oras: Brasov
Data nasterii: 11 Sep 1958

Mesaj de Radu Pascu »

În ambele cazuri se va topi ventilatorul.
De ce să inventăm apa caldă? Sistemul Truma Vent funcționează excelent. Încercați să reproduceți ce au făcut cei de la Truma.
invata repede si aplica... tot repede.

RENAULT Megane IV TCE140
Rulotă T.E.C. Siena Saphir 390T
tel. 0742044570
Gabriel Schuster
Membru forum
10
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 20 Ian 1967

Mesaj de Gabriel Schuster »

Toate solutiile alese de a inlocui Trumaventul sunt doar incercari care nu dau rezultatul scontat. Se poate cumpara un Trumavent 12v SH la preturi decente ( 50-70 )euro si astfel se rezolva problema incalzirii pt cei ce au rulote de dimensiuni mari. La modelele cu 350-400 cm lungime interioara inclzirea doar cu Truma functioneaza foarte bine, pana la temperaturi exterioare etul de joase. Singurul inconvenient este baia, dar cu usa lasata deschisa se rezolva.
Personal mi-am montat un SH ,desi nu era nevoie, mai mult ca exercitiu tehnic( am efectuat personal lucrarea) , fiind foarte multumit de rezultat. Pretul total nu a depasit 100 euro ( aparatul, tubulatura si fitingaraia).
Kia Sportage GTi
Campervan CITROEN Jumper 2,2 dCi
gschuster67@gmail.com
0722 545963
Bucuresti
Scrie răspuns