Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Gabi Peterca scrie:Zap Energy Plus Marine nu este cu gel. Insa e bine capsulata, pana acum mie nu mi-a curs.
... Scuze , nu despre "curs bateria " era intrebarea , ci despre cat de multumit esti de ea, de cat timp o ai , cat tine curent, cat poti s-o incarci cu consum in conditiile incarcarii zilnice cu un panou fotovoltaic de 100 w ? Si stiu ca nu este cu gel , acelea sunt mai scumpe inca o data si mai bine, depinde de typ! . Vanzatorul ,http://www.sorgeti.ro/baterii-auto/185- ... ndard.html , spune bine despre "marfa "lui, am citit si eu detalii despre ea, dar nu este special pentru rulote, barci, etc... ci auto , dar se preteaza si la rulote. Acum avand si folosind asa ceva esti in masura sa ma lamuresti in acest sens . Multumesc anticipat !
Gabi Peterca scrie:.... cat tine curent, cat poti s-o incarci cu consum in conditiile incarcarii zilnice cu un panou fotovoltaic de 100 w ? ...
Buna seara! Din pacate nu va pot ajuta cu un raspuns la intrebarea de mai sus.
Bateria o am din vara, cred ca e cea mai buna din prisma pretului. Eu o incarc cu un redresor Bosh SG12B, nu stiu cum s-ar comporta cu un panou fotovoltaic. Cel mai des am folosit-o la un motor electric de barca si foarte rar la rulota. La rulota nu as putea sa va spun cat tine curent, fiindca de cand am bateria aceasta nu prea am iesit cu rulota sa o pot consuma toata. Ca s-o incarc la maxim o tin pe redresor cam doua zile pe setarea Low. Pe High se incarca cam in 12 ore, insa mi-a facut impresia ca incarcata pe Low parca tine mai mult.
Am avut posibilitatea sa o compar cu un acumulator model Optima Blue Top. Acesta a tinut de doua ori mai mult ca Zap-ul. Insa e de vreo trei ori mai scumpa decat Zap :mrgreen: . Deci, daca optati pt ceva de calitate v-as recomanda Optima Blue Top. Daca doriti ceva ieftin, atunci Zap e ok.
Buna seara , in general bateria tine cam 2 zile la rulota acum depinde ce consum ai pe ea . Eu cu bateria careval luata de la Gabi Peterca am stat 7 ore cu un consum de 10 ah ora cand am consumat ca omul normal am stat fara incarcare 3 zile , repet depinde ce consumatori sint pe ea...
Sorin.Sibiceanu scrie:Buna seara , in general bateria tine cam 2 zile la rulota acum depinde ce consum ai pe ea . Eu cu bateria careval luata de la Gabi Peterca am stat 7 ore cu un consum de 10 ah ora cand am consumat ca omul normal am stat fara incarcare 3 zile , repet depinde ce consumatori sint pe ea...
... :!: Sa-nteleg ca in off-camping nu a-ti mai incarcat bateria :?:
Eu nu voi fi nevoit sa limitez consumul ! Si asa este destul de la limita,circa 150 w /h cu functionare tv 12v + leptop 220 v prin invertor ( asta cam 2 - 3 h/ zi , seara ) cu restul de peste zi = in jur de 600 w/24h , frigider functionand pe gaz ) asta insemnand cam 45 A socotind 13,5 v pe baterie, dar am incarcare solara,( pe langa cea de la masina ) si in urmatoarea zi sper ca panoul de 100 w sa reancarce bateria ( maxim 5,81 Ah dar socotind o medie de 4 Ah/12 h =48 Ah) Inca nu sunt hotarat asupra acumulatorului pe care urmeaza sa-l cumpar .Nu am luat in calcul la consum receverul pentru antena, am unul la 220v, dar vreau sa iau unul la 12v. Nu stiu ce putere are dar nu cred ca mai mult de 30w, 40 are tv-ul, ceiia ce va duce consumul zilnic undeva la 50 A . Pana acum am primit confirmare de la colegii de forum pentru cele typ AGM de la Exis de 120A http://www.exis.ro/accesoriu_rulota/Bat ... -1371.html , la care voi avea destui amperi rezerva raportat la consumul meu ! Sunt multe alte typuri/firme dar inca nu a spus nimeni nimic despre ele , bunaoara cele de aici http://www.sorgeti.ro/baterii-auto/185- ... ndard.html , pret bun, nu sunt speciale pentru incarcare solara dar se preteaza si pentru asa ceva . Probabil ca nu vor avea " viata lunga " ca si cele cu gel s-au AGM ? Acum fiecare vanzator isi lauda marfa ! Depinde de ce spune consumatorul ? S-auzim numai de bine !
Salut pentru laptop te sfatuiesc sa nu il tii prin invertor odata ridici din 12v in 220v dupa care cobori la 19 v ptr laptop, consum inutil mai bine cumperi incarcator pe 12 v la laptop si altceva este sa ridici 12 v in 19 v . Tu spui ca ai consum 650w la 24 h adica 1.9 ah /ora ceea ce este putin cred eu , ok. La acest consum este de ajuns o baterie de 100 max 120 ah , din punctul meu de vedere ,.
:D , Multumesc :!: Consumul il pot suplimenta, nu este o problema, dar intai sa vad cum se comporta toata " treaba ". Ai dreptate referitor la alimentatorul pentru leptop , numai ce am achizitionat un invertor cu sinus pur pe langa cel cu unda modificata , dar nu-i problema este bun oricand. Nu stiu unde voi gasii un alimentator de la 12 la 19 v pentru leptop dar voi cauta :!: Iar pentru baterie cred ca optez pentru un AGM de 120 Ah .http://www.exis.ro/accesoriu_rulota/Bat ... -1371.html .
Alimentatoare la 12V pentru laptop gasiti la "magazinele de specialitate": Altex, Domo, MediaGalaxy, eMag: cam toate magazinele care vand echipamente IT au si asa ceva in oferta. In functie de laptop si cunostintele de specialitate este posibil sa fie singura varianta viabila: unele laptop-uri fac "detectia sursei de alimentare" si refuza sa se incarce de la alimentatoare "neidentificate". Altele au mufe atat de ciudate incat trebuie cumparat alimentator original sau taiat firul de la alimentatorul laptop-ului (am eu laptop de-asta!!). Altele au 3 contacte in mufa de alimentare, ceea ce inseamna ca fie folosesc mai multe "voltaje" de alimentare, fie fac ceva ciudat acolo, cum ar fi "detectia alimentatorului". Nu in ultimul rand trebuie un alimentator de calitate, si n-ar strica sa poata fi testat inainte de achizitie (sau sa existe posibilitatea de returnare). Laptop-ul consuma multicel curent si un alimentator de calitate mai proasta s-ar putea sa nu furnizeze puterea necesara. De probat ar fi bine sa se probeze in rulota, sau daca se probeaza in masina sa se probeze cu motorul oprit: nu cumva sa functioneze corect cand merge motorul si implicit alimentatorul si sa nu mai functioneze bine cand bateria furnizeaza tensiunea nominala de 12V.
Ca alternativa puteti incerca sa luati un "buck up convertor" sau "step up" sau "boost convertor" de pe eBay. Vand chinezii o gramada de montaje de-astea, eu am cateva in rulota: regulator tensiune de 12V sa pot alimenta televizoare si alte chestii sa nu le stric, convertor pentru 19V si pentru 24V cu randament peste 90%. Sunt OK, sunt ieftine, dar deh, sunt chinezarii. Taxele postale nu sunt mari dar dureaza vreo 2 saptamani pana vin si ajung la destinatie prin Posta Romana.
"Damblaua" mea a fost sa nu folosesc inverter in rulota, totul functioneaza la 12V prin regulator de tensiune sau prin genul de convertoare deja mentionat. La mine lista de echipamente e luuunga.
Multumesc ! Pana la urma si leptopul meu tot o chinezarie este, l-am luat din Italia dintr-un magazin dar nu de produse orientale, marca HP. Cand am ajuns acasa am vazut pe el made in PRC . De consumat ? consuma fiindca are 90 w si functioneaza la 19 v, iar mufa este din aceea cu contacte concentrice dar model mare, nu ma pricep, sper sa gasesc ! O seara faina la toata lumea !