Acumulator pentru rulota mea !

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
David Maria
Membru forum
11
Oras: Calan / Hunedoara
Data nasterii: 24 Sep 1958

Acumulator pentru rulota mea !

Mesaj de David Maria »

Va salut ! Fiind in prag de an nou va urez "LA MULTI ANI !". Neavand sistem propriu energetic la rulota, am procedat la cumpararea echipamentelor electrice .panou fotovoltaic policristalin 100w, controler 12v/10A, invertor 12v/220v 500w, sig 12v + 220v, ampermetru 12v cc 0-30 A cu suntul afrent, voltmetru 12-30 v cc + voltmetru 220 v ca,si inca ceva intreruptoare si led-uri. Am montat totul intr-un panou de comanda si distribuire a en. electrice 12v + 220 v cu circuitele aferente .Am cumparat deasemenea un acumulator cu gel sh de 105 A, de la unul din colegii de pe forum, dar am returnat-o , era practic terminata , asa ca am hotarat sa cumpar un acumulator nou. Am gasit mai multe oferte la 100 Ah, dar nu stiu pentru care sa optez . De aceia am deschis acest topic pentru a va cere sfatul. De la ZAP ENERGY PLUS de 100 AH la 430 lei cu o tehnologie noua ce se preteaza si in cazul rulotelor cu incarcare solara. http://www.sorgeti.ro/baterii-auto/185- ... ndard.html . De la SORGETI AGM DE 90 AH -688 lei sau 705 de 100AH. http://www.sorgeti.ro/115-baterie-auro- ... ndard.html . De la VICTRON ENERGY AGM de 100 AH la 120 euro + TVA cam 700 lei. Va rog daca a avut cineva sau are acest typ de baterii sa-mi dea o indrumare s-au pentru un alt typ . Multumesc anticipat !
David Maria
Membru forum
11

Re: Acumulator pentru rulota mea !

Mesaj de David Maria »

"Cand viata iti impune limite , depaseste-le "! Hyundai Tucson CRDi + Caravelair Palma 420
pirvuhoratiu
Membru forum
12
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 16 Apr 1964

Mesaj de pirvuhoratiu »

O parte dintre cele prezentate de dvs sunt auto. NU cumparati baterii auto. Nu sunt bune pt aplicatii solare. Au durata de viata mai mica si sunt mai ieftine. Nu va trebuie decat cele cu descarcare adanca(deep-cicle) si doar pentru aplicatii solare. Verificati in specificatii durata de viata a acumulatorului (in general cam 7 ani), cu tehnologie AGM si preferabil cu gel. Evitati un producator chinezesc pentru ca au durata de viata mai mica. Eu am cumparat de la Decathlon asta vara ,110 A la aprox 600 lei, producator frantuzesc, cu garantie 2 ani.
VW passat TDI 4motion + Hymer Eriba Nova 392
0723909090 e-mail god_guard@yahoo.com
Gabi Peterca
Membru forum
14

Mesaj de Gabi Peterca »

DAVID MARIA scrie:...De la ZAP ENERGY PLUS de 100 AH la 430 lei cu o tehnologie noua ce se preteaza si in cazul rulotelor cu incarcare solara. .... Va rog daca a avut cineva sau are acest typ de baterii sa-mi dea o indrumare s-au pentru un alt typ . Multumesc anticipat !
Eu folosesc din vara acest model de 100AH. Ma refer la Zap Energy Plus Marine. Am o barca cu motor electric si merge foarte bine. Am folosit-o si pe rulota, se comporta bine. Insa incarcata pe redresor.
In gama 400-700lei nu o sa va luati baterie frantuzeasca, tot chinezarie dar cu alta palarie :D
Asa cum spunea colegul de mai sus, cele mai indicate sunt deep cycle battery, cu gel.
VW Sharan, Sprinter 350
www.prietenipescari.ro
David Maria
Membru forum
11

Mesaj de David Maria »

Multumesc ! Intreb fiindca nu stiu si vreau sa fac o alegere buna ! Pana la urma nu conteaza una sau 2 sute in plus , important sa fie fiabila ! Aceasta este deep-cicle ... ce spuneti ? De fapt daca iei in considerare pretul ??? Ce pot sa zic ? ( Am cumparat din Italia un leptop si tot PRC scrie pe el, si are 6 ani ) ... http://www.e-solare.com/produs/chalenger-g-12-100-ah Numai de bine !
"Cand viata iti impune limite , depaseste-le "! Hyundai Tucson CRDi + Caravelair Palma 420
David Maria
Membru forum
11

Mesaj de David Maria »

Gabi Peterca
Membru forum
14

Mesaj de Gabi Peterca »

Cred ca cel mai bine ar fi sa cereti o parere si celor care au montat panouri si acumulatori pe rulote. Ma refer la firmele mari gen Camperland, Exis si la colegii care au service-uri si monteaza panouri cu acumulatori pe rulote sau campere.

Daca doriti ceva de calitate ridicata, cautati acumulatori model Optima Blue Top:
http://www.dcbattery.com/optima_blue.html
In exploatare tin min de doua ori mai mult decat Zap-ul si decat ceilalti acumulatori ce ce gasesc la noi pe piata. Sunt "altceva".
VW Sharan, Sprinter 350
www.prietenipescari.ro
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

DAVID MARIA scrie:Multumesc ! Intreb fiindca nu stiu si vreau sa fac o alegere buna!
Eu unul, am AGM de 5 ani pe rulota sunt foarte bune, dar au un pret mai mare. Cele cu gel necesita incarcatoare speciale sunt si mai scumpe, nu le vad avantajul. La un pret mai accesibil sunt cele semitrax, comercializate de magazinele cu accesorii de rulote. Durata de viata e mai mica decat la AGM dar si pretul. E mult mai complexa povestea acumulatorilor. Va recomand sa-l contactati pe Costin Tabra si va poate da multe detalii despre ce ar fi bine sa alegeti. Parerile noastre sunt in functie de ce avem, am avut sau am auzit ca au altii; uneori pot fi subiective. Costin cu asta se ocupa printre altele si e mult mai in tema cu ele.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
DanutLupu
Membru forum
14

Mesaj de DanutLupu »

Eu am kitul asta montat pe rulota de mai bine de un an, http://www.exis.ro/accesoriu_rulota/Set ... -3214.html bateria e de 120 Ah, o gasiti separat http://www.exis.ro/accesoriu_rulota/Bat ... -1371.html
Nu stiu cat tine ca se incarca non stop de la panoul solar, am vazut becul galben la regulator doar in primavara dupa ce a stat 6 luni in garaj fara lumina. In rest am fost 7 zile la pescuit in toamna pe ploaie si cer innorat cu incalzirea, pompa apa pentru dusuri si spalat vase, lumini si radio folosite fara restrictie iar la plecare am chinuit-o cu moverul 20 de minute de am scos-o din mocirla dar nu a gafait deloc. La fel când am ajuns acasa m-am jucat cu ea vreo 10 minute s-o bag in garaj cu moverul; nici o problema, bateria avea zeama si nu a dat deloc semne de oboseala.

O fi si panoul bun, dar in mod sigur si bateria e buna si v-o recomand.
Elddis Avante 482 trasa de Toyota Hilux la pescuit
David Maria
Membru forum
11

Mesaj de David Maria »

Intradevar un raspuns pe masura asteptarilor :!: Multumesc ! Apropo de cati wati aveti panoul ? ( am vazut in kitul de la exis la baterie de 120 AH, panou de 120w sau de 140 w ) Ramane totusi sa ma hotarasc pentru cea de 120 AH, s-au cea de 100 AH ( eu nu am mover care am vazut ca au un consum de pana la 35A). Panoul meu nu are decat 100 w, dar mai pot suplimenta cu inca unu daca nu incarca suficient , as vrea inca unu de 50w (nu stiu daca pot functiona 2 panouri de puteri diferite incarcand aceiasi baterie prin acelasi controler s-au fiecare cu controlerul lui :?: , poate-mi spune cineva ?) . As vrea sa pun 2 panouri pentru situatia in care rulota este la umbra implicit panoul fixat pe ea, atunci sa-l pun pe cel de-al doilea in soare , daca va fi soare :lol: ?) Oricum puterea instalata la rulota fara frigider functionand la 12v ( il voi folosii pe gaz in off-camplng) este aprox 150w/h cam 3 ore pe seara + restul zilei , cam 600w/ 24h= aprox 50A/24h ( socotind tensiunea pe baterie la 12v, dar are cam 13,5 si atunci curentul consumat va fi cam 45 A/24h ). Asadar baterie de 100 AH ar trebuii sa faca fata cu succes nevoilor mele la rulota. Panoul de 100w incarca in soare cam 5,5 A, si poate 2A sau 2 A si ceva , in conditii vitrege, deci cu o medie de 3,5 A in 12 ore = 42 A, dar sunt zile bune in care incarca la maxim 12h x 5,5 A =66 A. Asta socoteala " babeasca " imi arata ca pot consuma mai mult in anumite conditii si ar fi mai mult decat suficient o baterie de 100 AH ! Multumesc si astept corecturi/comentarii ! O zi buna va doresc ! Apropo de la Exis am cumparat mai multe produse dar nu stiam nimic despre baterii!( cat sunt de bune cele comercializate de ei .) Inca o data multumesc !
DanutLupu
Membru forum
14

Mesaj de DanutLupu »

Panoul meu e cel din link, 140 W iar de când am montat kitul am uitat de economie la curent, apas pe buton si merg toate si cel mai important moverul, nu am facut nici un calcul pana acum ca nu am avut deloc probleme. Am facut o singura verificare dupa instalare in 2012, era o zi de toamna cu soare si in baterie intrau 14,4 V adica exact cum trebuie, panoul si regulatorul isi fac treaba. Am vandut generatorul de curent, mai mult pentru iesirile cu rulota la pescuit il tineam.
Si anul trecut si anul asta, rulota sta in garaj din octombrie de când am scos-o ultima data si am sa-i fac preventiv o incarcare, adica am s-o conectez la retea sa-si faca treaba redresorul ei. Acum in iarna si in mai când o scot din garaj sunt singurele ocazii din an când vede priza, s-ar descurca si fara ele daca as avea iluminator natural in garaj, dar nu este decat un geam lateral si e cam bezna.
Elddis Avante 482 trasa de Toyota Hilux la pescuit
Dragomir Gabriel
Membru asociat
14
Oras: Ploiesti- Prahova
Data nasterii: 08 Oct 1968

Mesaj de Dragomir Gabriel »

Am studiat cu atentie toti parametrii instalatiei si la prima vedere se pare ca este Ok. Recomandat ar fi un regulator MPPT deoarece nu stiu ce panou ati achizitionat, on-grid sau off-grid. Alta curiozitate, ce consumatori aveti pentru 150w ? Tv plus receiver maxim 80w si posibil laptop care ia cam 70-90w... plus led-uri aprox. 20w. Pentru aceste aparate obligatoriu invertor unda sinus pura, altfel riscati sa iasa ceva fum din aparate, nu mai zic de randament. Un acumulator suficient ar fi de 120A, preferabil gel, nu recomand sh... Alta problema ar fi camparea, daca vreti umbra ar fi indicat un panou amorf, cel monocristalin va incarca mai greu acumulatorul. O alternativa ar fi panou mobil, il pozitionati dupa soare. Avantajul celor amorfe este ca sunt flexibile, le puteti mula dupa profilul rulotei, genereaza energie indiferent de pozitie, umbra, soare. Dezavantajul este ca sunt duble ca suprafata decat cele monocristaline. Parerea personala este sa incepeti instalarea aparaturii, pentru o rulota este suficient ce ati achizitionat. Spor !!!
Gabi Dragomir
LMC Liberty 2.8 TDI
tel 0723470679
Canal excursii Youtube- gabi dragomir
Mail- draggabi@yahoo.com
Scrie răspuns