In drum spre casa de la Gdansk ne-am oprint in Malbork sa vedem casteul Teutonilor. Aveam de gand sa ne oprim o ora maxim doua, n-a fost sa fie; Polonezii au un stil al lor de a-ti prezenta obiectivele turistice cu ghid, si asa a fost si aici. Am asteptat pana a venit ora de vizitat castelul cu ghid in limba engleza, pe urma am vizitat 3 ore castelul, pe urma am mancat ceva, si in final am stat jumatate de zi :) Nu-i bai, castelul este frumos. In final ne-am bucurat si de ghid, pentru ca ghidul facea fiecare incapere interesanta, fiecare incapere are o poveste. Daca ne-am fi plimbat singuri am fi "ochit" probabil cele mai aratoase chestii, dar povestile locului nu le-am fi stiut.
Castelul dinspre parcare:
Personajul in albastru este ghidul nostru. Grupurile de polonezi erau absolut imense, inteleg ca Polonezii isi viteaza tara; in grupul de limba Engleza am fost 3 familii toti cu copii :)
Focarul pentru sistemul de incalzire. Toate camerele importante erau incalzite: sala de mese de iarna, salile unde aveau loc inalnirile tuetonilor. Dormitoarele cavalerilor nu erau in schimb incalzite!
Focarul era construit sub camera care trebuia sa fie incalzita. Deasupra focarului erau pietre mari care sa acumuleze caldura si apoi spre sala care trebuia sa fie incalzita mergeau conducte de aer, acoperite in partea de sus cu niste capace. Cand se ridicau acele capace aerul cald se ridica in camera de deasupra si in acest mod se incalzea.
In castel era o expozitie temporara de arta moderna. Aici se vad o serie de sculpturi metalice care pazeau curtea interioara a castelului:
In vremurile sale de glorie acest castel realiza mari venituri din medierea comertului cu chilimbar de la Gdansk si Marea Baltica.
Una dintre salile castelului gazduieste o expozitie cu obiecte decorative realizate din chihlimbar:
Bucataria castelului, absolut uriasa:
"Chapter House", sala de adunare a congregatiei, locul in care se discutau problemele ordinului Teutonic:
Exista in castel o sala speciala, care se numeste "Turnul Toaletelor". Accesul spre aceasta sala se face pe un coridor lung si ingust, si este la nivelul superior al castelului, deci la inaltime.
Aceasta sala a toaletelor, din turnul toaletelor, contine cateva toalete, vreo 4 sau 6 la numar.
Intreaga constructie este complet suspendata deasupra santurilor de aparare ale castelului, santuri care erau pline cu apa. De fapt apa circula din raul din apropiere.
Se zice ca acest sistem era foarte igienic si ca pe intreaga durata de functionare a castelului nu a existat nici o epidemie la castel:
Sala de mese de vara, foarte bogat decorata, cu foarte multe geamuri si fara sistem de incalzire.
Pe timp de iarna incaperea nu era utilizata pentru ca suprafata vitrata mare ar fi facut incalzirea ei imposibila:
Haine precum cele purtate de Teutonii de rang inalt:
MINUNATA vreme am prins si aici, nu-i asa?
Acest domn calugar din imaginea batea monede! Exact asa cum faceau si pe vremea Teutonilor.
Ne-a aratat cum se fabrica moneda care echivala cu 1 ora de munca la castel, moneda pentru 1 zi, etc.
Aveau evident si mici pungi de bani din piele care contineau cateva monede... facem socoteala... 2 copii, 2 pungute... Asta e :)
Capela castelului, din pacate distrusa in timpul celui de-al II-a razboi mondial.
Inca nu a fost complet reconstruita, s-a conservat ce nu era complet distrus dar mai sunt foarte multe de re-construit.
Clar Polonezii stiu sa faca turism, si comert pe langa turism. Ne-am dotat, suntem pregatiti de atac: