Conversie duba in campervan

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Scrie răspuns
Avatar utilizator
Catalin Popescu
Membru forum
Mesaje: 323
Membru din: 22 Ian 2009, 10:36
16
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Conversie duba in campervan

Mesaj de Catalin Popescu »

Topic interesant , nu-l abandonati ! Nelu are dreptate , discutati aici daca se poate.
Hilux Vigo + Knaus 500
Arcadie Sandu
Membru forum
Mesaje: 252
Membru din: 29 Dec 2010, 22:18
14
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 16 Oct 1973
Localitate: bucuresti

Re: Conversie duba in campervan

Mesaj de Arcadie Sandu »

Pentru o idee mai clara asupra interiorului va propun cateva variante: http://www.youtube.com/watch?v=T-h8ruMKBog
Fendt 420 Saphir+ Passat
Avatar utilizator
Nelu Predonu
Membru forum
Mesaje: 828
Membru din: 23 Sep 2012, 14:16
12
Oras: Manolache - Ilfov
Data nasterii: 21 Iul 1959
Localitate: Manolache - Ilfov

Re: Conversie duba in campervan

Mesaj de Nelu Predonu »

Foarte bine Sandu, cu cat avem mai multe informatii legate de configurare, cu atat mai bine.

Revenind la configurarea propusa in ultima postare, incerc sa reprezint ce ar fi in mare, in spatele acesteia.
O posibila amplasare in materie de apa si gaz. Sub paturile aflate in lungul viitorului camper, rezervoarele si subansamblurile corespunzatoare le-am pozitionat astfel:
amplasare-apa-si-gaz-web.jpg
amplasare-apa-si-gaz-web.jpg (92.04 KiB) Vizualizat de 8221 ori
De ce am tinut cont la aceasta amplasare:
- circuitul de gaz sa fie cat mai scurt cu putinta;
- aparetele racordate la gaz sa fie cat mai grupate;
- echilibrarea greutatilor pe cele doua laterale ale campervanului. Aceasta echilibrare de greutati este totusi destul de relativa, este si functie de cantitatea de lichide aflata in rezervoarele de apa si combustibil;
- amplasarea rezervorului de apa cat mai aproape de consumatori;
- posibilitatea realizarii racordarilor fara traversari in zona de circulatie sau prin podea;
- acces foarte facil in cazul interventiei de service la instalatiile de apa si gaz, fara demontari de mobilier, doar prin rabaterea unor elemente. Eu la camperul meu, am demontat mare parte din mobila si circuitul de gaz pentru a avea acces la un rahat de conector al circuitului de apa;
- acces facil la zonele mai mari de depozitare;
- acces lejer la buteliile de gaz - pe usa din dreapta spate.

Rezervorul de apa uzata va trebui amplasat intr-o zona de sub podea, functie de configuratia exterioara a dubei, de asa natura incat sa nu se ocupe locul rotii de rezerva prevazut de fabricantul acesteia ... nu cum au facut, din pacate, nemtii care au produs camperul meu.

Sigur, aceasta amplasare e discutabila ca si modul propus de configurare.
Totul a pornit de la realizarea unui spatiu mai generos in baie si de la un anumit disconfort dat de patul dublu atunci cand doresti sa cobori fara a-ti mai deranja partenerul, lucruri deloc de neglijat. Putem fi lasati sa ne calarim doar cand ne dorim noi, :) nu cu orice ocazie cand vrem sa mergem la baie peste noapte.
Probabil, daca m-as apuca de o conversie, as merge pe aceasta varianta. Dar binenteles, functie de optiunile fiecaruia putem discuta orice alta varianta dorita.
In cazul in care sunteti de acord cu cele mentionate, putem merge mai departe si trece la lucruri mai de amanunt legate de conversie - izolatii, decupari in caroserie pentru adaosuri de suprafete vitrate si trape, instalatii de apa, gaz, electrice, executie mobilier, etc.
mail: npredonu@gmail.com
Telefon: 0722.216.683
Campervan: Clever Runner 2021
Avatar utilizator
Costin Tabra
Membru forum
Mesaje: 766
Membru din: 24 Iun 2007, 18:53
17
Oras: București
Data nasterii: 12 Iul 1970
Localitate: Bucuresti - Pta. Rahova
Contact:

Re: Conversie duba in campervan

Mesaj de Costin Tabra »

Am citit tot ce a scris Nelu referitor la camperul sau. De cativa ani de zile ma ocup cu intretinerea si repararea rulotelor si autorulotelor si, printre aceste lucrari, am transformat 4 dube in campervan-uri. Momentan sunt ocupat cu inlocuirea unei podele la o rulota, insa sper ca in 2-3 saptamani sa termin si atunci voi avea mai mult timp liber.

Am facut aceasta mica introducere pentru a va confirma ca nu doar la camperva-uri exista greseli de proiectare, ci si la rulote. Astfel incat, pe cei care doresc sa se apuce de transformare, ii sfatuiesc sa se documenteze mai ales cu privire la normele legale implicate de aceasta transformare. Nelu a punctat foarte bine care este definita legala a autorulotei. In completare, as dori sa adaug faptul ca nu se poate instala un geam sau o bancheta suplimentara (pentru un numar mai mare de persoane transportate) in curtea proprie. Aceste operatii trebuie facute de catre o firma de carosari autorizata de R.A.R.

Procedura este, in linii mari, urmatoarea:
- mergi cu masina la carosier;
- povestesti ce modificari vrei sa faci;
- carosierul realizeaza un proiect pe care il trimite spre avizare R.A.R.;
- dupa obtinerea avizului se produce transformarea propriu-zisa;
- dupa montarea geamurilor sau a scaunelor (sau a altor elemente structurale), masina se prezinta la R.A.R. impreuna cu toata documentatia pentru inscrierea modificarilor in C.I.V..

Abia dupa parcurgerea acestor pasi masina este din nou legala si poate transporta 5 sau 6 persoane in loc de 3 cat au de obicei dubele mentionat in C.I.V.

Referitor la utilitati, deoarece s-a discutat destul de mult despre rezervorul de apa uzata, parerile sunt impartite. Unii spun ca cea mai buna solutie este cu rezervorul si toata canalizarea sub masina. Eu personal nu sunt de acord cu aceasta parere, caci in conditiile existente in majoritatea tarilor europene, iarna sansele de inghet sunt foarte mari. Din acest motiv, parerea mea este ca un rezervor de apa uzata cat mai plat, montat intr-o podea dubla, este solutia ideala pentru a putea folosi campervan-ul si in perioada friguroasa a anului. Aceasta dispunere nu exclude cele mentionate de Nelu si anume folosirea de materiale de calitate foarte buna in instalatia de apa. Desi in ultima vreme se merge foarte mult pe tubulatura de PVC de 28 mm, va recomand s-o evitati cu desavarsire. Coturile au tentinta sa crape si astfel apa, in loc sa ajunga in rezervorul de apa uzata, va ajunge in podea (motivul principal pentru care am schimbat podeaua la o rulota fabricata in 2000...). Daca in acea podea dubla aveti loc si pentru rezervorul de apa proaspata, atunci este si mai bine, caci veti economisi spatiu.

Nu neglijati incalzirea caci un somn bun se datoreaza intr-o masura destul de mare confortului termic. De asemenea, incalzirea spatiului interior conduce la evitarea formarii de condens cu consecintele cunoscute: putrezirea materialului lemnos sau ruginirea suprafetelor metalice. Solutii exista, depinde foarte mult de bugetul fiecaruia, dar si de dotarea initiala a van-ului.

Pe masura ce apar intrebari suplimentare voi incerca sa va raspund mai ales din punctul de vedere al "codului de bune practici", caci nu sunt adeptul lucrurilor facute "dupa ureche".
Ford Focus Tournier 1,6 TDCi + Wilk DeLuxe 450
Membru asociat
+40 729 082819
+40 730 RULOTA
costin.tabra@gmail.com
Arcadie Sandu
Membru forum
Mesaje: 252
Membru din: 29 Dec 2010, 22:18
14
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 16 Oct 1973
Localitate: bucuresti

Re: Conversie duba in campervan

Mesaj de Arcadie Sandu »

Despre incalzire....
Am observat la unele campervanuri realizate in regie proprie butelia pozitionta in spate, sub pat.
Din punctul meu de vedere este cam riscant sa ti butelia in spatiul de dormit, as alege un spatiu cu acces din exterior si bine izolat la interior (asemanator cu locul de butelie al rulotelor Beyerland si nu numai).
Fişiere ataşate
DSC06121.JPG
DSC06121.JPG (57.8 KiB) Vizualizat de 7825 ori
Fendt 420 Saphir+ Passat
Avatar utilizator
ionutcostache
Membru forum
Mesaje: 154
Membru din: 30 Sep 2013, 13:17
11
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 01 Ian 1970
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Conversie duba in campervan

Mesaj de ionutcostache »

In cazul in care am reusit sa atasez imaginea, asta e schita amenajarii interioare. In caz contrar, mai incerc... :D
Am incercat diverse variante, toaleta ma forteaza sa aleg aceasta pozitie. Vreau sa fac golirea prin exterior, iar din acest motiv nu prea am variante. Mi-ar fi placut sa pun toaleta in spate, dar la Master, puntea spate este prea aproape de usile din spate, nemaifiind loc pentru usita golire.
Astfel, cred voi pune baia pe mijlocul masinii, imediat dupa usa glisanta, separand cumva interiorul in doua zone: cea de zi, din fata si cea de noapte, in spate (paturi fixe).
Intrucat usile spate nu au o izolare buna in zona chederelor, indiferent cat as izola de bine panourile celor doua usi, frigul s-ar simti in pat, asa ca am gandit un perete despartitor intre pat si usi, pastrand un loc de depozitare obiect lungi (undite, bete, etc).
Sub pat intentionez sa montez rezervorul de apa curata (100l) si rezervorul de apa calda, iar restul spatiului sa-l impart cat mai bine pentru bagaje, cu o zona cu acces comun si din interior. Instalatia de apa as vrea s-o fac pe teava de cupru, la colac, care se muleaza usor pe orice traseu, asigurandu-mi un somn usor in viitor. Rezervorul de apa uzata nu cred ca e cazul sa-l izolez, e usor de golit aproape oriunde (apa de la dus si de la chiuveta de bucatarie). Oricat de bine ar fi izolat, daca nu are si o sursa de incalzire, sigur va ingheta. As putea sa fiu paranoic, sa instalez un sistem de incalzire a acestuia, dar sincer nu cred ca are rost. Parchez linga o rigola si evacuez instantaneu, fara sa deranjez pe nimeni.
Volumul interior cred ca este suficient pentru impartire in diverse spatii depozitare, mai ales suspendate. Sub cadita de dus ramane un spatiu suficient pentru instalarea aerotermei pe motorina (Webasto), pentru pompa de apa (hidrofor) si poate chiar pentru incalzitorul de apa calda (tot Webasto, tot pe motorina).
Unele accesorii nu le voi monta de la inceput, chiar daca bugetul este limitat, vreau sa fac toate pregatirile pentru un montaj ulterior, fara modificari.
Instalatia electrica va fi in principal pe 12V, cu un mic convertor la 220V, pentru cateva prize. Ma atrage ideea unui cuptor cu microunde, insa nu m-am decis daca va fi instalat. Unul la 24V este extrem de scump, la 12V nici nu am vazut, asa ca solutia ar fi un cuptor de putere cat mai mica, la 220V, si un convertor pe masura. Am sa folosesc bateria masinii pentru inceput, urmand sa instalez o a doua baterie de minim 100 Ah, deep cycle, exclusiv pentru rulota.
Izolatia este una din cele mai importante lucrari la acest proiect. Inca nu am studiat toate posibilitatile, insa deocamdata m-am oprit la solutia izolatiei cu spuma poliuretanica rigida, care se aplica direct pe tabla. Va fi un strtat de 3-5 cm, urmat de un strat de vata minerala, apoi placarea interioara. Izolatia de spuma va fi un strat de minim 3 cm pe toti peretii, plafon si podea, urmat de placarea finala, care are si rol estetic.
Cam atat deocamdata, poate in elanul meu am comis greseli sau mi-a scapat cate ceva, astept critici sau corecturi. Sunt in faza de panificare, nimic nu e batut in cuie (prins in suruburi) deocamdata.
Fişiere ataşate
schita 1 comprimata.jpg
schita 1 comprimata.jpg (20.22 KiB) Vizualizat de 7507 ori
..............Expedition Camper 4x4 Sprinter 508 (under construction)..................

Dacă libertatea cuvântului chiar înseamnă ceva, ea este dreptul de a le spune oamenilor ceea ce nu vor să audă.
Avatar utilizator
Nelu Predonu
Membru forum
Mesaje: 828
Membru din: 23 Sep 2012, 14:16
12
Oras: Manolache - Ilfov
Data nasterii: 21 Iul 1959
Localitate: Manolache - Ilfov

Re: Conversie duba in campervan

Mesaj de Nelu Predonu »

ArcadieSandu scrie:Despre incalzire... Am observat la unele campervanuri realizate in regie proprie butelia pozitionta in spate, sub pat ...
Sandu, butelia sub pat, nu este o inovatie a amatorilor de conversii, este o varianta folosita si de producatorii consacrati.
La camperul meu, cam asa arata compartimentul buteliilor:
compartiment-butelii-1.jpg
compartiment-butelii-1.jpg (98.84 KiB) Vizualizat de 7495 ori
compartiment-butelii-2.jpg
compartiment-butelii-2.jpg (99.73 KiB) Vizualizat de 7495 ori
In compartimentul buteliilor, in partea de jos, in podea este practicat un orificiu (aerisire) care comunica cu exteriorul.
Avantajul amplasarii in interior (in spatiu incalzit) a buteliilor consta in protejarea acestora in situatia in care temperaturile exterioare sunt foarte scazute.
Nici la - 20 de grade nu am avut probleme cu gazul, cu bruma pe ceas, etc. ... probleme cu care, din nefericire, colegii rulotisti se confrunta.
mail: npredonu@gmail.com
Telefon: 0722.216.683
Campervan: Clever Runner 2021
Avatar utilizator
Nelu Predonu
Membru forum
Mesaje: 828
Membru din: 23 Sep 2012, 14:16
12
Oras: Manolache - Ilfov
Data nasterii: 21 Iul 1959
Localitate: Manolache - Ilfov

Re: Conversie duba in campervan

Mesaj de Nelu Predonu »

ionutcostache scrie: ...Intrucat usile spate nu au o izolare buna in zona chederelor, indiferent cat as izola de bine panourile celor doua usi, frigul s-ar simti in pat, asa ca am gandit un perete despartitor intre pat si usi, pastrand un loc de depozitare obiect lungi (undite, bete, etc)...
Ionut, nu te sfatuiesc sa faci asa ceva. Incearca sa rezolvi problema chederelor si a etanseitatii usilor. Daca e cazul apeleaza la un tinichigiu bun. Daca chederele etansaza bine, nu ai sa ai probleme cu pierderea caldurii in acea zona. Ai sa castigi acei 20 cm la interior, lucru foarte important.
ionutcostache scrie: ... Instalatia de apa as vrea s-o fac pe teava de cupru, la colac, care se muleaza usor pe orice traseu ...
Nu te sfatuiesc sa faci asa ceva. Folosirea tevii de cupru va face ca instalatia sa fie foarte rigida, nu poti sa stii ce surprize neplacute poti avea, mai ales pe drumurile din Romania.
Gasesti furtune de foarte buna calitate, cu insertie, care se muleaza mult mai usor, iar in plus, acestea sunt capabile sa absoarba si anumite socuri date de trepidatii.
Este foarte important ca de pe acum sa iti pui problema cum vei depana o astfel de instalatie. Mergi pe mana producatorilor consacrati, mergi pe furtun de calitate chiar daca acesta este mult mai scump decat teava de cupru.
Eu am avut mari probleme cu instalatia de apa datorita folosirii de catre constructor a unor materiale de proasta calitate si a unor solutii de pozare a circuitului total neadecvate:
gatuire-furtun.jpg
gatuire-furtun.jpg (99.79 KiB) Vizualizat de 7445 ori
Furtunul a frecat de acel colt de mobila. In primul rand, furtunul este de proasta calitate (fara insertie) iar in al doilea rand, traseul ales trece peste un colt de mobilier care putea fi usor indepartat prin taiere oblica in acea zona, acea zona de mobila nefiind la vedere. In zona in care furtunul a frecat de acel colt, acesta este compromis. In mod normal, in astfel de zone furtunele se protejeaza cu intarituri speciale.
ionutcostache scrie: ... Sub cadita de dus ramane un spatiu suficient pentru instalarea aerotermei pe motorina (Webasto), pentru pompa de apa (hidrofor) si poate chiar pentru incalzitorul de apa calda (tot Webasto, tot pe motorina). Unele accesorii nu le voi monta de la inceput, chiar daca bugetul este limitat, vreau sa fac toate pregatirile pentru un montaj ulterior, fara modificari....
Da, o buna idee dupa parerea mea, folosirea instalatiilor webasto, tot ai motorina in rezervor, dar atentie ! Nu va face fata la incalzirea aerului decat modelul de 3900w. Cel de 2000w cred ca va fi insuficient.
Legat de montajul acestor instalatii, cred ca locul ales de tine - sub cada, nu este deloc potrivit. La orice astfel de aparate trebuiesc gasite solutii de montaj cat mai accesibile unor posibile interventii. Ai suficiente alte locuri in care poti monta asemenea subansambluri. La fel de important este sa stabilesti un loc cat mai la indemana a panourilor de comanda a acestor instalatii. Spre exemplu, comanda incalzitorului webasto sa fie in apropierea patului, cu acces din pat, sa nu fii nevoit sa cobori din acesta pentru a modifica temperatura interioara peste noapte.
ionutcostache scrie: ...Instalatia electrica va fi in principal pe 12V, cu un mic convertor la 220V, pentru cateva prize. Ma atrage ideea unui cuptor cu microunde, insa nu m-am decis daca va fi instalat. Unul la 24V este extrem de scump, la 12V nici nu am vazut, asa ca solutia ar fi un cuptor de putere cat mai mica, la 220V, si un convertor pe masura. Am sa folosesc bateria masinii pentru inceput, urmand sa instalez o a doua baterie de minim 100 Ah, deep cycle, exclusiv pentru rulota...
Despre instalatia electrica sunt multe lucruri de discutat. Eu zic ca inca de la inceput sa instalezi acea a doua baterie de 12v/100Ah. Cat despre cuptorul cu microunde, cred ca bine ar fi ca intai sa gasesti acel cuptor la 12v si apoi sa vezi de ce circuit ai nevoie si unde il montezi. Sincer, m-as lipsi de acel cuptor. Mult mai important mi s-ar parea sa incerci sa gasesti un frigider cu compresor la un pret bun. La camperul meu, frigiderul este cel mai mare consumator electric si sunt foarte multumit de consumul acestuia.
ionutcostache scrie: ...Izolatia este una din cele mai importante lucrari la acest proiect. Inca nu am studiat toate posibilitatile, insa deocamdata m-am oprit la solutia izolatiei cu spuma poliuretanica rigida, care se aplica direct pe tabla. Va fi un strtat de 3-5 cm, urmat de un strat de vata minerala, apoi placarea interioara. Izolatia de spuma va fi un strat de minim 3 cm pe toti peretii, plafon si podea, urmat de placarea finala, care are si rol estetic...
Asa este Ionut, izolatia este extrem de importanta.
Daca folosesti acea spuma poliuretanica aplicabila cu pistolul, aparuta de data mai recenta, cu aplicatii in special in domeniul constructiilor la izolari termice, pot sa-ti spun ca aceasta aplicata in acest domeniu are marele neajuns ca in situatia in care atingi la exterior camperul, tu, sau intra altul in tine (Doamne fereste!), posibilitatea de a repara acea zona este practic aproape imposibila.
Din cate stiu, folosirea acelei spume este si destul de costisitoare. Poate bine ar fi sa dai doar o mana cu pistolul (strat foarte subtire) pe toate elementele de tabla unde poate aparea condensul, dupa care, sa folosesti acel material de izolare aplicat de Mircea la izolarea camperului sau - armaflex - vezi aici: viewtopic.php?f=24&t=7096
Si la fel cum a procedat si Mircea, peste acest armaflex (placa cu gr. pana la 33 mm) vii cu o izolatie suplimentara de vata bazaltica.

La camperul meu izolatia este realizata doar cu armaflex, probabil din motive de economie.
izolatie-armaflex.jpg
izolatie-armaflex.jpg (99.18 KiB) Vizualizat de 7445 ori
Sunt convins ca in materie de izolatie se pot face lucruri mult mai bune fata de ce fac constructorii specializati, dar ... cu o singura conditie valabila nu numai in ceea ce priveste izolatia ... In permanenta trebuie sa urmariti evolutia greutatii vehiculului in noua configurare. Greutatea acestuia nu trebuie sa sara in aer, trebuie sa va incadrati in limitele impuse de producatorul platformei si binenteles in limitele de greutate legale ... altfel veti circula cu morcovul in partea dorsala, riscand sa transformati o plimbare de agrement intr-una plina de stres.
mail: npredonu@gmail.com
Telefon: 0722.216.683
Campervan: Clever Runner 2021
Avatar utilizator
Nelu Predonu
Membru forum
Mesaje: 828
Membru din: 23 Sep 2012, 14:16
12
Oras: Manolache - Ilfov
Data nasterii: 21 Iul 1959
Localitate: Manolache - Ilfov

Re: Conversie duba in campervan

Mesaj de Nelu Predonu »

Revenind la izolatie si la greutatea proprie a noului vehicul, pot sa va spun, ca in cazul campervanului meu, diferenta intre aceasta (greutate proprie - 2650 kg) si MMA (3500 kg) este de peste 800 kg.
O greutate mult peste nevoile a 2-3 pasageri. Constructorul acestui campervan se pare ca a avut ca prim scop reducerea cat mai mult a cheltuielilor.
Spun asta, avand in vedere ca putea insista pe o izolatie mai buna dpdv. termic. Spre exemplu, zona interioara a usilor spate nu are nici un fel de izolatie ! :shock:
mail: npredonu@gmail.com
Telefon: 0722.216.683
Campervan: Clever Runner 2021
Avatar utilizator
ionutcostache
Membru forum
Mesaje: 154
Membru din: 30 Sep 2013, 13:17
11
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 01 Ian 1970
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Conversie duba in campervan

Mesaj de ionutcostache »

Parerea mea este ca izolatia este una din cele mai importante lucrari la constructia unui campervan. Izolatia este cea care face diferenta intre necesitatea unei aeroterme de 2000W si a uneia de 3900W. Sau intre necesitatea (sau nu a) unui aer conditionat pe timp de vara. Izolatia ofera mai tarziu confort deplin: termic si fonic.
Cat priveste reparatia in caz de accidentare a caroseriei, mie mi se pare aproape la fel de dificila interventia pe un perete izolat cu armaflex ca si pe unul acoperit cu spuma. (vorbesc in cunostinta de cauza, am intervenit la ambele tipuri de structuri). E drept, ca armaflex-ul sau alte solutii de materiale spongioase lipite pe tabla sunt mult mai accesibile (pret si disponibilitate) decat spuma.
Inca nu m-am decis, si daca n-o fac repede, s-ar putea sa renunt la varianta cu spuma din cauza temperaturilor scazute care se apropie.
Teava de cupru mi se pare cea mai fiabila solutie, va fi izolata integral cu armaflex sau ceva similar, pozarea acesteia nu este o problema pentru mine, iar protejarea suplimentara in zone expuse va evita orice risc in viitor. Eu chiar vreau sa scot un produs aproape fara intretinere. Furtunurile, fie ele de plasitc sau cauciuc, nu mi-au placut niciodata la lucrari definitive. Poate am eu fixatiile mele.
Greutatea este o obsesie pentru mine, am de gand sa cantaresc si sa notez fiecare piesa ce urmeaza sa fie instalata in camper. Sunt foarte curios ce voi reusi. Orice kg in plus se va regasi in consumul de combustibil si in performantele "melcului". Spuma, daca am am retinut bine, ar avea undeva in jur de 30 kg / mc. Personal apreciez spuma mai usoara decat orice burete. Am sa cantaresc sa fac comparatii.
..............Expedition Camper 4x4 Sprinter 508 (under construction)..................

Dacă libertatea cuvântului chiar înseamnă ceva, ea este dreptul de a le spune oamenilor ceea ce nu vor să audă.
Avatar utilizator
radu raducu
Membru forum
Mesaje: 27
Membru din: 05 Feb 2014, 21:34
11
Oras: pascani
Data nasterii: 20 Aug 1976
Localitate: Pascani
Contact:

Re: Conversie duba in campervan

Mesaj de radu raducu »

Buna ziua! Nu stiu daca postez unde trebuie,insa doresc sa achizitionez o duba,pe care apoi sa o transform in autorulota.Dilema mea este ca nu stiu ce model sa aleg.Rog pe cei care detin asa ceva sau care au cunostinte de mecanica,sa-mi recomande unul dintre urmatoarele modele: Mercedes Sprinter,Vw LT,Renault Master,Fiat Ducato,Peugeot Boxer,Fort Transit,Citroen Jumper,etc,varianta maxi,sa fie cat mai inalta si cat mai lunga.Multumesc anticipat pt raspunsuri!
Fam Radu-Mercedes V 220-tel 0786298289-radurdc@yahoo.ca
Avatar utilizator
Gabi Peterca
Membru forum
Mesaje: 364
Membru din: 08 Mar 2011, 14:20
14
Localitate: Iasi
Contact:

Re: Conversie duba in campervan

Mesaj de Gabi Peterca »

Punte dubla, motorul cel mai puternic, model maxi dar spatiul interior cel mai mare, km cei mai putini dar reali, clima, webasto, sa aiba garda cea mai ridicata de la sol.
VW Sharan, Sprinter 350
www.prietenipescari.ro
Scrie răspuns