Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va salut! :) Am si eu o intrebare: Cine ma poate lamuri si pe mine cum pot transforma cei 12 volti de pe rulota in 9 volti ptr un consumator de aproximativ 2-3 wati? vreo rezistenta legata in serie , sau exista vreun adaptor, ceva?
Eu am luat un astfel de adaptor de la Obi acum vreo 3 ani, dar am vazut si la Ambient ulterior; in mod sigur sunt si la alte magazine. Are mai multe trepte de transformare pana la 3,5V (poate fi folosit la mai multe adaptari in acest caz) si mai multe capete de adaptare in functie de tipul de mufa la care se foloseste. Ca marime este cat un stecher de 12V. Reglajul tensiuni se poate face linear sau rotativ la alte modele( cu o surubelnita). Eu am luat unul ca cel din imagine. A fost vreo 15-20 lei. Face fata la un consum de pana la 1A daca retin bine.
Foarte fain link-ul cu pro DC!
Ce se vinde acolo sunt circuite buck/boost, cu eficienta mare (96% la cel din link). Utile la consumuri mai mari.
Circuitele bazate pe familia LM 7809 (si aproape sigur asa este si adaptorul acela de priza) au eficienta mult mai mica si se mai si incalzesc! Practic diferenta de tensiune este transformata in caldura.
Un LM 7809 alimentat la 12V are eficienta 75% (9 / 12), restul de 25% se transforma in caldura. Daca e alimentat la 14V (baterial "full") eficienta scade la 64% (9 / 14).
Pentru consumatorul domnului Daniel probabil nu are importanta, am inteles ca-i vorba despre un consumator de 2-3W, deci consumatorul va ajunge sa consume 4-5W in loc, dar pentru consumuri mai mari (exemplu: televizor, router wireless) conteaza. Eu in rulota mi-am procurat astfel de adaptoare pentru toti consumatorii pentru a evita folosirea unui Inverter.
Pacat ca toate minunile astea de circuite buck/boost sunt fabricate si livrate din china, pentru ca asta ridica costruile. Eu mi-am cumparat circuite de-astea pentru 12->15V si 12->24V pentru rulota, le-am luat pe toate de pe eBay de la furnizori de prin China. Costurile de transport nu-s foarte mari dar vin la posta "asistata vamal", nu vin direct acasa sau la posta din cartier. La noi in Sibiu posta asistata vamal este una singura si are program doar cateva ore miercurea!
Eu n-am gasit o sursa de circuite de-astea in Romania, dar stiu ca avem printre noi electronisti, poate ne ajuta cineva cu un link!