Liviu Teica scrie:
Conform noului cod rutier (Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 760, din 12 noiembrie 2012.) si care a intrat in vigoare in ianuarie 2013, cu categoria B a permisului auto poti conduce (Anexa 1):
„f) categoria B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg.”
Deci se poate observa ca raspunsul la ambele intrebari este DA. Exista in vechiul cod rutier o mentiune care specifica faptul ca masa maxima autorizata a remorcii sa nu depasasca masa proprie a vehiculului tractor, mentiune ce a disparut deoarece contrazicea multe situatii reale (asa cum este si cazul de fata). In speta, exista masini (posesorii de SUVuri pot confirma) care pot tracta conform producatorului, remorci cu mma aproape dubla fata de masa proprie a masinii. Oricum eu pentru situatia in care ma intalnesc cu vreun „militian” care nu a citit noua lege, o am scoasa la imprimanta si i-o ofer spre lectura daca are ceva de comentat. Si eu ma incadrez in situatia acesta avand tot Logan 1.6 MPI si rulota cu MMA de 1050 de kg. Partea cu masa autotrenului nu are legatura cu masele maxime autorizate, ci cu masele reale in momentul deplasarii, iar acestea nu se pot demonstra decat prin cantarirea ansamblului. Din cate stiu eu si din ce am observat pe forum pana in prezent nu a confirmat nimeni ca a fost oprit de cei de la CNADR sau RAR (cei care au mijloacele necesare unei astfel de verificari). Personal am trecut de cateva ori pe langa statiile mobile ale institutiilor enununtate mai sus si nici macar nu s-au uitat la mine. Respect si concedii placute!
Domnu' Liviu, m-ati bagat in ceata.......la punctul 2 amintit de D-vs, se specifica faptul "ca ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg".
Pe talonul de care vorbeam eu, este specificat ca masa maxim autorizata a rulotei este de 1100 Kg.
Cu toate astea, D-vs ziceti ca este inregula......Ce sa mai inteleg ?