Categoria BE sau EB sau B+E sau E+B

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Scrie răspuns
Constantin Curelea
Membru CD
20

Re: categoria BE sau EB sau B+E sau E+B

Mesaj de Constantin Curelea »

Permisele de conducere , in Franta, dupa 19 ianuarie 2013.pentru RV-uri.
Sunt aceleasi ca la noi?!
Fişiere ataşate
FFCC permis.jpg
Constantin Curelea
Bucuresti
Renault FLUENCE+Rulota Knaus Sudwind 420
0723 206 708
e-mail : cureleacostel@yahoo.com

ORICE CĂLĂTORIE ESTE O EXPERIENŢĂ DE VIAŢĂ !
Toni Conecini
Membru asociat
12
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 13 Feb 1968

Mesaj de Toni Conecini »

stie cineva in Bucuresti care sunt scolile de soferi care fac cursul si dau autorizatia pt categoria B cu maxim 4250 kg? Eu am gasit doar scoala teo insa tariful a crescut de la 300 la 500 lei. as vrea sa vad daca alte scoli au alte tarife, mai mici
Toni

Adria Coral Silver 660 SP
Dragos-Iulian Dobrovat
Membru fondator
19

Mesaj de Dragos-Iulian Dobrovat »

Pe vremea cand am facut eu scoala teo costa pentru categoria BE 800 ron
Nu stiu ce este asa greu MMA masina+MMA rulota mai mare de 3500 trebuie minim BE cu esceptia remorcilor de pana in 750 KG care nu se insumeaza cu MMA masina.
Mai nou am vazut pe noile Certificate de Inmatriculare masa maxima a ansamblului care intra in alta discutie.
Cu stima si deosebita consideratiune,
Dragos D

TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL
Toni Conecini
Membru asociat
12

Mesaj de Toni Conecini »

Dragos-Iulian Dobrovat scrie:autovehicule a căror masă maximă autorizată nu depășește 3500 kg și care sunt concepute și construite pentru transportul a maximum opt pasageri în afara conducătorului auto; la autovehiculele din această categorie se poate atașa o remorcă având o masă maximă autorizată care nu depășește 750 kg.

Fără a aduce atingere dispozițiilor privind normele de omologare pentru vehiculele respective, la autovehiculele din această categorie se poate atașa o remorcă având masa maximă autorizată de peste 750 kg, cu condiția ca masa maximă autorizată a acestui ansamblu să nu depășească 4250 kg. În cazul în care un astfel de ansamblu depășește 3500 kg, statele membre, în conformitate cu dispozițiile anexei V, solicită ca acest ansamblu să fie condus numai după:

- efectuarea unui curs de formare sau

- promovarea unui test de verificare a aptitudinilor și comportamentului.

Statele membre pot solicita, de asemenea, atât efectuarea unui astfel de curs de formare, cât și promovarea unui test de verificare a aptitudinilor și comportamentului.

Statele membre indică dreptul de conducere a unui astfel de ansamblu pe permisul de conducere prin codul comunitar corespunzător.

Vârsta minimă pentru categoria B este stabilită la 18 ani
stie cineva in ce lege ROMANEASCA este scris paragraful cel cu rosu? Azi am tot vorbit cu scolile de soferi si mi-au zis ca de fapt dupa noua lege eu nu pot cu Bul sa tractez decat remorca sub 750 kg, iar daca vreau sa tractez peste 750 imi trebuie adeverinta asta (chiar daca totalul este mai mic de 3500). Si as vrea sa le dau legea in care este scris foarte clar acest paragraf.
Toni

Toni Conecini
Membru asociat
12

Mesaj de Toni Conecini »

Dragos-Iulian Dobrovat scrie:Pe vremea cand am facut eu scoala teo costa pentru categoria BE 800 ron
Nu stiu ce este asa greu MMA masina+MMA rulota mai mare de 3500 trebuie minim BE cu esceptia remorcilor de pana in 750 KG care nu se insumeaza cu MMA masina.
Mai nou am vazut pe noile Certificate de Inmatriculare masa maxima a ansamblului care intra in alta discutie.
se pare ca dupa 19 ianuarie nu mai trebuie BE ca sa tractezi peste 3500 kg, ci trebuie acest curs (asta pt MMA pana la 4250kg)
Toni

Toni Conecini
Membru asociat
12

Mesaj de Toni Conecini »

Toni Conecini scrie:
Dragos-Iulian Dobrovat scrie:autovehicule a căror masă maximă autorizată nu depășește 3500 kg și care sunt concepute și construite pentru transportul a maximum opt pasageri în afara conducătorului auto; la autovehiculele din această categorie se poate atașa o remorcă având o masă maximă autorizată care nu depășește 750 kg.

Fără a aduce atingere dispozițiilor privind normele de omologare pentru vehiculele respective, la autovehiculele din această categorie se poate atașa o remorcă având masa maximă autorizată de peste 750 kg, cu condiția ca masa maximă autorizată a acestui ansamblu să nu depășească 4250 kg. În cazul în care un astfel de ansamblu depășește 3500 kg, statele membre, în conformitate cu dispozițiile anexei V, solicită ca acest ansamblu să fie condus numai după:

Statele membre pot solicita, de asemenea, atât efectuarea unui astfel de curs de formare, cât și promovarea unui test de verificare a aptitudinilor și comportamentului.

Statele membre indică dreptul de conducere a unui astfel de ansamblu pe permisul de conducere prin codul comunitar corespunzător.

Vârsta minimă pentru categoria B este stabilită la 18 ani
stie cineva in ce lege ROMANEASCA este scris paragraful cel cu rosu, in ce monitor oficial a fost publicat? Azi am tot vorbit cu scolile de soferi si mi-au zis ca de fapt dupa noua lege eu nu pot cu Bul sa tractez decat remorca sub 750 kg, iar daca vreau sa tractez peste 750 imi trebuie adeverinta asta (chiar daca totalul este mai mic de 3500). Si as vrea sa le dau legea in care este scris foarte clar acest paragraf.
Toni

Serpescu Gheorghe
Membru forum
16

Mesaj de Serpescu Gheorghe »

Toni Conecini scrie: se pare ca dupa 19 ianuarie nu mai trebuie BE ca sa tractezi peste 3500 kg, ci trebuie acest curs (asta pt MMA pana la 4250kg)
Adica din fraza asta sa inteleg ca eu daca am BE, nu mai am voie sa tractez ansamblul rulota masina daca depasesc 3500 kg si trebuie sa fac un curs? Acum, chiar nu mai inteleg nimic.
Opel Insignia Sport Tourer+Chateau Chiara 450

Când ești mort, nu știi că ești mort. E greu doar pentru ceilalți... la fel și când ești prost. "Philippe Geluck"
Toni Conecini
Membru asociat
12

Mesaj de Toni Conecini »

daca ai BE e ok,. aici e vorba despre cei ce au doar B...ca nu ar avea nevoie de BE ca sa traga o remorca cu masa totala a ansamblului de max 4250 kg

in Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformată)
scrie ca

În cazul în care un astfel de ansamblu depășește 3500 kg, statele membre, în conformitate cu dispozițiile anexei V, solicită ca acest ansamblu să fie condus numai după:

Toni

Serpescu Gheorghe
Membru forum
16

Mesaj de Serpescu Gheorghe »

Huh, m-am linistit!. Multumesc de lamurire.
Opel Insignia Sport Tourer+Chateau Chiara 450

Când ești mort, nu știi că ești mort. E greu doar pentru ceilalți... la fel și când ești prost. "Philippe Geluck"
Constantin Curelea
Membru CD
20

Mesaj de Constantin Curelea »

Daca parcurgeti :

LEGE nr. 203 din 9 noiembrie 2012
pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 760 din 12 noiembrie 2012

care a intrat in vigoare pe 19 ianuarie 2013 veti gasi art 24/1 (3)

(3) Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depăşeşte 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule."

Unitatea autorizata este o scoala de soferi care are autovehicule care se incadreaza la aceste conditii.(in general autorizate pt cat. BE)

iar anexa 1 din aceeasi lege spune:

f) categoria B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

http://www.lege-online.ro/lr-LEGE-203-2 ... 2724).html
Constantin Curelea
Bucuresti
Renault FLUENCE+Rulota Knaus Sudwind 420
0723 206 708
e-mail : cureleacostel@yahoo.com

ORICE CĂLĂTORIE ESTE O EXPERIENŢĂ DE VIAŢĂ !
Toni Conecini
Membru asociat
12

Mesaj de Toni Conecini »

linkul pus de dl. Curelea nu mai functioneaza. Stie cineva unde gasim sa printam legea ca sa o avem la noi?

Legat de ce intreba un coleg...in RO e ok ii aratam printul politistului si poate citi in romaneste. Insa ce facem in alte tari? Cum facem sa evitam situatii de genul celor patite de colegul nostru in BG? ce putem printa? Stie cineva legea Europeana unde este postata?
Toni

ionutcostache
Membru forum
11
Data nasterii: 01 Ian 1970

Mesaj de ionutcostache »

Codul Rutier
Art. 24.1 alineatul (3)
http://www.odat.ro/codul-rutier-capitol ... 4AKAz.dpuf

Ultimul Cod Rutier a trebuit sa se alinieze legislatiei europene, de acceea a aparut textul:
(3) Persoanele care poseda permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevazute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, in cazul in care ansamblul depaseste 3.500 kg, numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de formare in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de vehicule.
Din cate stiu, in Romania, singurul "curs de formare" este scoala de soferi si examenul pentru obtinerea categoriei "B+E".
Daca poti avea norocul sa dai peste un agent de politie neatent, nu cred ca vei scapa de un inspector de asigurari in cazul unui accident, atunci cand MTMA masina plus rulota depasesc 3500kg, iar rulota are peste 750 kg. Chiar daca nu s-a produs din vina ta, vei fi gasit vinovat de accident, in plus te vei alege si cu dosar penal pentru conducere fara permis de conducere valabil.
..............Expedition Camper 4x4 Sprinter 508 (under construction)..................

Dacă libertatea cuvântului chiar înseamnă ceva, ea este dreptul de a le spune oamenilor ceea ce nu vor să audă.
Scrie răspuns