Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Am ajuns si eu la momentul in care trebuie sa schimb cauciucurile, in carte am urmatoarele dimensiuni 195/65R14 89T, 195/70R14 96N si 185R14C (99/97N). Rulota are MMA 1100 kg , iar momentan pe ea are 195/65R14 89T. Eu as merge tot pe 195/65R14 pe motivul ca sunt mai late si mai joase dar nu prea se mai gasesc multe modele din care sa aleg decat (firestone si debica), in schimb la 185R14C sunt destule dar sunt si mai inguste si destul de inalte (80 fata de 65) si ma gandesc ca inalta destul de mult rulota. Greutatea mare nu prea car cu rulota ca sa fiu nevoit sa pun C-uri .
Am gasit in schimb 195/70R14 cu 91 (barum brilantis 2) nu 96 ca in carte, 91 fiind pana la 615 kg , deci pe total ar fi 1230 kg, ce parere aveti? am talon nou deci nu am dimensiunile trecute in el, si nu cred ca se obosesc sa afle in trafic indicele de incarcare, asta la noi dar in afara tarii?
Foloseste exact modelul pe care il ai scris in cartea de identitate,nu treci ITP-ul cand il vei face cu alte dimensiuni la anvelope!!!...cu exemplul dat de anvelope esti la limita greutatii si sfatul meu este sa nu faci experiente, este incredibil cata paguba faci la rulota in cazul unei pene ,nu-ti vei da seama cand faci pana iar anvelopa taiata si franjurata taie precum un fierastrau contraaripa si mobilierul din interior!!!...gandeste-te ca la orice autoturism cu o greutate de 1300kg de ex folosesti anvelope care sustin cam 500-700kg fiecare deci toata greutatea este distribuita pe 4 anvelope, la rulota greutatea este distribuita pe 2 anvelope, nu ignora faptul daca ai specificatia "C" in carte sa nu o respecti...dar fiecare face ce vrea cu banii si investia lui!!!
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India
C- ul este trecut la alte anvelope nu este la tipurile principale,
ITP-ul momentan ( in 2 - 3 saptamani) il voi face cu anvelopele existente care au carne destula pe ele, le schimb doar pentru ca au 10 ani vechime si nu am incredere sa plec pe autostrada in afara tarii. Cu C-uri pierd 1 cm la latime si creste inaltimea cu 2 cm, sper sa nu gresesc. Cat de mult influenteaza la stabilitatea ansamblului? mai ales ca din cate am observat la o autoutilitara C-urile sunt mult mai dure si masina cam topaie la denivelari.
Cifra care da inaltimea cauciucului nu este in milimetri, este de fapt un procent din latimea cauciucului.
Janta de 14 inch are 356 mm diametru.
Pentru cauciucul 195/65R14 inaltimea peretelui cauciucului este 195 mm x 65% = 127 mm. Diametrul total al rotii va fi 356 (janta) + 2 x 127 = 610 mm.
Pentru cauciucul 195/70R14 inaltimea peretelui cauciucului este 195 mm x 70% = 136 mm.
Pentru cauciucul 185R14 inaltimea cauciucului este 184 mm x 82% = 151 mm. Daca inaltimea nu este specificata atunci este 82%. Diametrul total al rotii va fi 356 (janta) + 2 x 151 = 658 mm.
Diferenta de inaltime intre cauciucul "195/65" si cauciucul "185" este 151-127 = 24mm. Daca-i dat de producator inseamna ca incape. Faptul ca e mai inalt nu poate fi decat un plus. Zic eu, pentru ca eu dau cu spatele rulotei de pamant :)
Greutate mare carati in permanenta cu rulota: spre deosebire de o remorca comerciala, care azi cara ceva greu si maine ceva voluminos, rulota este in permanenta incarcata. Daca are MMA 1100kg probabil cand e "goala" are 1000kg si atunci cand e "plina" are 1150kg. Cauciucul care poate mai mult poate si mai putin, invers nu e valabil. Teoretic C-urile sunt mai rezistente si vor suporta mai multe abuzuri.
Apropos de zice d-l Niky Radu. Eu am schimbat cauciucurile la rulota cu C-uri dupa o pana. Tata a patit de fapt patania, in Constanta. Era o zi calda de vara, venea cu rulota de la Cheia, probabil cauciucurile erau incinse, la un viraj la dreapta a atins cu balonul cauciucului bordura si a taiat cauciucul!
...si rulota topaie la denivelari,cu "C-uri" sau fara, ideea este ca anvelopa sa reziste la aceste topaieli!!! dar aceasta corectura nu o faci din anvelope ci din amortizoare, exista locuri pe sasiu unde se pun amortizoare
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India
are amortizoare rulota si nu sunt curse, Cosmin Prund multumesc pt calcule abia m-am verificat ca nu gresisem si eu la ele, ma uit cand ajung acasa sa vad cat loc este sub contra aripa.
Pe mine nu ma avantajeaza sa inalt rulota caci nu o trag cu un suv si va opune rezistenta si mai mare la inaintare, dar daca voi ziceti ca e mai sigur cu C-uri o sa merg pe mana voastra. Rulota goala are 900 kg.
O remorca de transportat marfa cu masa maxima autorizata 1100 kg ar avea circa 200 kg masa proprie (1). Din punctul de vedere al cauciucurilor, atunci cand e goala, cauciucurile cara 200 kg, deci ar fi incarcate la 20% din capacitate. Rulota cand e "goala" e deja la 80% din capacitatea cauciucurilor, si in plus nu e aproape nici o data goala. De-asta am zis ca in rulota carati in permanenta greutate mare: carati rulota!
(1) Am cautat pe mobile.de o remorca de marfa similara dar n-am gasit, in schimb am vazut ca in general se respecta proportia de 1:5 intre masa proprie a remorcii si masa maxima autorizata
185R14C intra dar la limita, pana la urma am gasit Barum VANIS 195/70 R14C 101/99R, acum credeti ca se vor lega la controale de faptul ca au indicele de incarcare mai mare 101/99 fata de de 96?
Si eu am facut la fel, am pus cauciucuri cu dimensiunile geometrice din talon si indici de incarcare mai mari (atat la viteza cat si la greutate). Dupa logica mea pare in ordine, adica am pus cauciucuri cu caracteristici superioare; N-am idee ce parere o sa aiba "organul" pentru ca de cand umblu cu rulota nu m-a oprit nimeni nici o data!
Eu consider chestia asta un mic risc pe care mi l-am asumat. Sunt curios daca site cineva exact cum stau lucrurile.
Cu organul daca e batut in cap nu o scoti la capat, mie imi explica ca nu am voie sa trag cu masina decat o remorca de 750 kg, noroc ca eram la pescuit vecini de stand si nu pe sosea.
Voi intreba la cei unde fac ITP-ul daca sunt probleme caci astia sunt mai tehnici si oricum organul fara RAR habar nu are ce cauciucuri ar trebui sa am pe rulota ca nu sunt scrise in talon.
La un control serios in trafic(Organ si RAR),daca pe autovehiculul sau vehiculul pe care il conduceti sau tractati nu corespund anvelopele ca dimensiune si caracteristici,vi se va retine certificatul de inmatriculare si se va aplica si o sanctiune contraventionala.Nu este nevoie sa aveti trecut in talon dimensiunea anvelopelor caci atat organul cat si RAR-ul au bazele proprii de date.Pentru redobandirea talonului este obligatorie cate o vizita pe la cele doua institutii.
Am rezolvat pana la urma, am gasit cu greu una din dimensiunile din talon care sa aiba indice de incarcare mai mare, nu vad de ce s-ar lega de faptul ca doar indicele de incarcare este mai mare decat in talon, caci pana la urma este mai sigur asa si cei de la ITP au confirmat ca nu sunt probleme daca indicii de incarcare si viteza sunt mai mari decat in talon atata timp cat dimensiunile sunt cele corecte.
Nu stiu ce baze de date au ei, caci atunci cand am luat-o de la Dvs avea MMA 1200 kg si cei de la rar trecusera cauciucuri cu indice 89.