Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va salut , am nevoie de sfaturi pentru ca ma bate un gand sa-mi montez pe rulota o baterie de 12 v cu sistem de incarcare cu un panou solar ... sau 2 , nu stiu cum e mai bine . Cam ce variante am si ce electrician de rulote imi recomandati pentru aceasta operatiune . Dupa ce am studiat forumul pe toate partile am ajuns la concluzia ca si offcamping-ul este un stil de rulotism mai libertin si si ar fi pacat sa nu incercam ,mai ales ca vad discutii cu intalniri in locatii unde nu exista 220v .... si imi pare rau ca nu pot participa . Pana acum agreeam numai campinguri cu 220 v . Orice sfat e binevenit
Mihai Pop
Rulota Fendt Platin (an fabricatie 2000)+ VW Touareg V6 TDI
Tel : 0727.841.467
Email: popmihaitmga@icloud.com
Depinde de necesitati: televizor, antena satelit, laptop, vent pe 12v etc.
Daca nu ai nevoie de acestea ci doar de lumini si de alte lucruri care nu necesita consum mare este de ajuns o baterie (100ah) cu incarcare in mers de la masina.
Panoul solar trebuie sa stea la soare :mrgreen: . Daca e montat pe rulota inpreuna cu aceasta :( daca e mobil se poate pozitiona pe langa) dar aceste discutii se pot urmari la "tehnic".
Noi nu avem nevoie de televizor sau laptop in iesiri si nu am considerat oportun montarea unui panou solar (alegere proprie) dar fiecare ia decizia potrivita pentru el.
O seara buna!
Echipajul nostru contine si doi copii care au nevoie de televizor + antena satelit + lumini ... nu stiu ce sa zic daca ma incadrez numai cu o baterie .Si daca stau un week-end tine bateria ? Si sistemul acesta de incarcare de la baterie ... necesita alta instalatie aparte ? Am vazut la un coleg un sistem special .. cand conectezi rulota la 220v se incarca automat si bateria . Asa ceva cat ar costa ? Mai iau in calcul si un generator ... dar totusi nu vreau sa stric linistea din jur . Voi lua legatura si cu Costin Tabra ... dar in principiu vroiam sa aud parari de la beneficiarii directi
Mihai Pop
Rulota Fendt Platin (an fabricatie 2000)+ VW Touareg V6 TDI
Tel : 0727.841.467
Email: popmihaitmga@icloud.com
Salutare , si eu am fost in mare dubiu cu acesta problema dar mi-am calculat urmatoarele :
daca plec cu rulota si ma prinde norii sau ploaia nu pot incarca bateria decat cu motorul pornit la masina sau conectat la 220v prin redresor ..
daca plec si folosesc pe seara 40 Ah din baterie o voi incarca in 10 ore de panou in soare dar trebuie sa fie la 45g inclinatie pe soare sa incarce putere maxima si anume 5.85 Ah la un panou de 100w daca nu incarc la jumate .
investitia este undeva la 700 ron + munca (aici il montam singur).
Generator
il pornesc 2 ore pe zi pentru boiler incarcare baterie ,tv ,etc.
consum in 4 ore 2.5 litri benz . 15 ron dar aici apare fum ,galagia motorului si injuraturile celor din jur :evil: .
daca am nor sau ploaie generator poate incarca restul din bat. ce ai consumat .Majoritatea generatoarelor au iesire de 12 v cu 10 ah incarcare si poti incarca linistit bateria :D
Acum fiecare face ce doreste dar trebuie bine calculat si gandit inainte de investitie..
Voi lua legatura si cu Costin Tabra ... dar in principiu vroiam sa aud parari de la beneficiarii directi
Costin e rulotist ca si noi si sigur te vei lamuri cum e mai bine dupe ce veti discuta; ai incredere, Iti va explica toate modalitatile, cu rabdare dar si cunostinte solide in domeniu. Pareri obiective, nu subiective.
Si eu mi-am achizitionat un panou solar de 100w pt rulota mea (chiar daca in aceasta vara nu am avut nevoie de asa ceva). A fost o pasarica ce m-ia zburat mie prin cap. Chiar daca acum vre-o 6 luni m-am si legat de o oferta foarte buna a unui fost rulotist de a cumpara un Kipor 1000 aproape nou (cu doar vre-o 10 ore de functionare) la un pret foarte bun.
Instalarea panoului cu regulatorul si cu bateria le-am facut chiar eu, fara prea mult efort.
Duster 4x4 1.5 Dci
Rulota: KIP 41 EKL HY LINE '96
Fiat cu Dethleffs T680 Globetrotter-Comfort 1998
VDF: 0722622445
Sunt adeptul off camping asa ca mi-am montat panou solar, regulator de incarcare, baterii si invertor pe fiecare atelaj pe care il am.
Prima data am dus rulota mea Coachman la Camperland in Darmanesti. Am cumparat panoul de 90w din Doraly P6 cu 550 ron, un controler de pe Ocazii cu circa 100 ron si un invertor cu unda modificata de 1000w reali cu circa 300 ron. Aveam baterie de 100A gel cumparata cu 700 ron pentru alta treaba.
Lucrarea a costat circa 200 ron la Camperland dar acest pret e relativ pentru ca am facut mai multe lucrari la rulota la Nicu Colpos.
Cum cu rulota se merge mai ales vara panoul incarca suficient astfel incat sa am bateria permanent full oricat folosesc apa, luminile muzica etc.
Pentru ca am vazut cat e de simplu si de util am montat singur pe doua alte campere pe unul 2 panouri si pe altul doua panouri fiecare de cate 235 w dar cu iesire de 24V. Aceste panouri le-am luat pentru un sistem casnic de panouri fotovoltaice puse pe casa. Am luat panourile cu pret bun 650 ron bucata pentru ca am luat 50 de panouri. Tot asa am investit si in 10 baterii gel de 100A, asa ca am avut de unde sa folosesc si la rulote.
De data asta a trebuit sa cumpar controlere mai deosebite cu afisaj cu circa 700 ron bucata care preia pana la 56V de pe 2 panouri de 24 legate in serie si incarca doua perechi de baterii de cate 100W legate doua in serie(24V ) si cele doua perechi in paralel. In miezul zilei, vara, panourile incarca cele 4 baterii cu 400W adica aroape 38 A. Controlerele simple reduc tensiunea de incarcare de pe panouri taind puterea nu transformand-o prin cresterea curentului iar aceste controlere scumpe preiau intreaga putere a panourilor si o trimit in baterii.
De ce am nevoie de atata curent?
Am montat aer conditionat Truma Saphir care consuma circa 500W si o folosesc inclusiv in mers. Cu bateriile pline clima merge pana la 6 ore folosite seara si noaptea ( In Italia, Grecia si Croatia, in iulie, noaptea e cald)
Trebuie spus ca aceste sisteme de cate 2 panouri le-am montat pe campere unde se sta in timpul mersului nu ca la rulotele trase.
daca te hotaresti sa pui un anumit tip de panou sau alte sisteme de inmagazinare a energiei electrice sunt deschis la discutii.
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
Fara discutii si fara nici o indoiala panoul solar este prezentul si viitorul. Nu cred ca vara se pune problema soarelui, cred ca nici toamna pentru un weekend nu este o problema, iar o baterie buna intr-un weekend e suficient, daca nu e soare mai reduci din consum, te adaptezi la conditiile specifice, ca oricum nu o sa stai in rulota sa te uiti la televizor. In alta ordine de idei cred ca trebuie eliminat din start ideea invertorului, cred ca toti consumatorii ar trebui sa fie pe 12 V,ma refer la televizor, radio cd, laptop, tableta, becuri cu led, pompa de apa si truma 12V.
Un panou de 100-130 W e investitia cu randamentul cel mai bun. Mi s-a parut foarte scump un panou de 90 W cumparat de la Doraly cu 560 lei. Nu e o idee rea, constructia panourilor sa se realizeze in casa. Ma gandeam la o chestie, sa poti lipi toate celulele astea direct pe rulota, ca la masinile experimentale.
Cu stima
Pentru ca si eu sunt interesat de acest subiect, va expun si eu calculele mele.
PANOUL SOLAR
Un panou solar de 100W (500lei) sau 130W (600lei) si un regulator de incarcare de 10A (100lei) iti produce in medie 400Wh/zi (in functie de pozitia geografica, inclinare, luna calendaristica, etc).
BATERIA
La un asemenea panou, se recomanda o baterie solara, cu gel de cca 80Ah sau 100Ah (500lei) care suporta cicluri multiple incarcari/descarcari.
Aceasta se incarca de la panoul solar cu 24Ah in fiecare zi (dupa calculul de mai sus) de la empty la full in cca 4 zile (mai exact 16 ore cu soare).
INVERTORUL
Intr-adevar e nevoie de un invertor cu putere reala de cca 1000W care costa cu noroc cca 300lei. Nu este obligatoriu, poti trece toti consumatorii la 12V dar uneori e nevoie si de acces la prize de 220V.
CONSUM
O baterie de 100Ah iti da cca 80Ah de consumat. Daca consumatorii vin prin invertor atunci se scade randamentul invertorului care e cca 90% in cazul celor bune.
Aerul conditionat de mai jos consuma cca 40Ah la 12V deci poti sa mergi 2h pana se consuma toata bateria.
Un TV sau laptop consuma 3Ah la 12V deci poti sta cu tvul deschis/lucra pe laptop cca 24h in continuu sau cele 4 zile cu soare maxim 6h pe zi.
Pentru iluminat consumul e mult mai mic.
In concluzie ar fi sistemul bun pentru un consum normal/redus.
Parerea mea/calculele mele de nespecialist. Specialistii sa ma corecteze, amatorilor sa le dea de gandit.