Avand in vedere ca rulota mea nu a avut din fabrica acumulator, m-am hotarat sa ma apuc de adaptarea unei baterii pe rulota. Teoretic pare simplu - legi acumulatorul la ierirea transformatorului. Problemele sunt urmatoarele: amaratul ala de transformator nu este gandit sa incarce si un acumulator, iar la legarea in acest fel nu asigur tensiune decat pentru pompele de apa. Pana acum aveam un acumulator+invertor pe care-l cuplam la intrarea de 220V a rulotei. Cand voiam sa-l incarc de la panou, trebuia sa leg si panoul. Daca voiam sa-l incarc de la generator sau reteaua de 220V a campingului, alte legaturi. Avand in vedere ca lenea a dus la progresul omenirii (implicit m-am saturat sa stau cu surubelnita la indemana si aparatul de masura asijderea), m-am hotarat sa pun pe hartie o mica automatizare care sa faca toate aceste legaturi in locul meu, in timp ce eu ma bucur de berea rece.
Sistemul l-am gandit asa fel incat sa se poata adapta pe orice rulota, cu minime modificari. Practit se va intercala pe firul dintre priza unde va cuplati la 220V si restul instalatiei (adica la intrare).
Ce stie sa faca (asa cum l-am gandit pana acum):
-In momentul in care rulota este cuplata la o sursa de 220V, ea va functiona ca si pana acum, cu deosebirea ca va incarca (controlat) acumulatorul. Deocamdata fabric un redresor pentru acumulator care sa regleze curentul, iar la sfarsitul incarcarii sa se decupleze.
-In momentul in care dispare alimentarea externa cu 220V, din varii motive (s-a impiedicat cineva de fir, n-ai platit factura, s-a terminat benzina din generator sau s-a furat generatorul), modulul de automatizare taie legatura cu 220-ul extern si cupleaza invertorul, care va debita tensiune pe restul instalatiei (cu exceptia redresorului de incarcare, fireste).
-In rest, modulul de automatizare stie sa incarce acumulatorul de la masina (in mers), precum si de la panoul solar. Mai stie sa arate si starea de incarcare a acumulatorului cu ajutorul unui instrument analogic in montaj "lupa de tensiune" (adica imi indica numai de la 10V la 15V pe toata scala aparatului). Am preferat instrumentul analogic din cauza consumului - aproximativ 500 microamperi, fata de cativa zeci de miliamperi ai unui instrument digital. Si nici nu ma intereseaza asa precis ce tensiune am pe acumulator.
Deocamdata schema se afla in stadiul de experiment, voi posta si schema bloc.
Daca are cineva idei cam ce ar trebui sa mai faca aceasta automatizare, va rog sa-mi spuneti. Mie doar atat mi-a venit in cap.
O zi buna tuturor.