Salutare tuturor. Astazi m-am decis sa fac o mica revizie pompei de recirculare a sistemului de incalzire PRIMUS. In principiu pompa functiona bine dar din cand in cand o apucau bazdacii... si incepea sa scoata un sunet ciudat si imi crestea apa in vasul de expansiune, chiar dadea pe rascoale, uneori.
De ce aveti nevoie:
de o surubelnita + si - ; de un patent, de o galeata si de un ibric care sa incapa printre furtunele sistemului de incalzire.
Se incepe cu deconectarea de la gaz (atentie sa fie inchisa butelia), si cu inlaturarea partii electrice a centralei care este prinsa de incalzitor prin 2 suruburi care se desfac fie cu mana, fie cu o surubelnita -. Se deconecteaza conexiunile electrice iar apoi se trece la golirea vasului de expansiune, prin deconectarea furtunului din spatele acestuia, si se goleste in ibric. Se deconecteaza furtunul din partea de sus a vasului de expansiune si se indeparteaza vasul prin extragerea din lacasul lui pentru a avea un acces mai bun (cel putin la mine accesul la Primus si la furtunele de circulatie se face destul de greu). Urmatorul pas consta in deconectarea furtunelor de tur si retur de la centrala, acelasi procedeu ca la cel din spatele vasului de expansiune. O sa curga antigel, dar nu prea mult deoarece caloriferele sunt situate sub nivelul centralei, deci va curge doar antigelul care se afla in serpentina centralei.Pentru a fi siguri ca nu curge si lichidul din calorifere ridicati rulota din partea din fata. Apoi se indeparteaza capacul si cosul care sunt prinse in doua holsuruburi cu cap +. Centrala e prinsa de podea in 4 holsuruburi 3 in fata si unul in spate, ceva mai greu de desfacut, dar cu rabdare se desface (desfacerea acestor suruburi poate fi facuta inaintea deconectarii furtunelor de tur si retur ca sa puteti misca centrala si sa extrageti aceste furtune mai usor.)
Dupa tot acest procedeu care a durat cam 20 de min am extras incalzitorul si pompa cu pricina. Am demontat pompa de recirculare care este prinsa in 2 holsuruburi. Aceasta pompa este formata din doua parti (partea cu paletii care imping apa prin instalatie si motorul). Cele doua parti functioneaza prin inductie magnetica, fara contact direct. Am verificat motorasul alimentandu-l direct de la baterie si se pare ca el este cel vinovat. Am incercat sa demontez partea de sus care e prinsa de axul motorasului printr-un surubel minuscul pe care nu am reusit sa il desfac, asa ca l-am extras cu tot cu axul motorului (la mine a iesit destul de usor, nu stiu daca este ok cum am procedat, dar a functionat). Dupa ce am extras axul am curatat bine magnetul care invarte cealalta parte a pompei si am uns cu ulei de mecanisme fine axul motorului. Dupa o curatare amanuntita, surpriza, totul functiona perfect, fara zgomote si foarte usor.
Am facut cateva probe cu motorasul in gol, si dupa ce m-am convins ca totul este ok am trecut la asamblare in care se repeta procedura de sus in ordine inversa. Lichidul strans pe parcursul operatiunii se toarna in vasul de expansiune, dupa ce toate componentele sunt asamblate la loc.
Momentan functioneaza perfect, cel putin pana acum :) .
Motorul este fabricat de
http://www.premotec.com. In cazul in care aveti probleme cu el cred ca e mai ieftin sa achizitionati doar motorul...
Sper sa va fie de folos acest post. Am atasat si cateva poze.