DIY Panouri solare -Putem sa construim singuri...?

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Scrie răspuns
Costin Tabra
Membru forum
17
Oras: București
Data nasterii: 12 Iul 1970

Re: DIY Panouri solare -Putem sa construim singuri...?

Mesaj de Costin Tabra »

Sergiu, la panourile fotovoltaice de fabrica se foloseste sticla trata special anti reflexie, cu grosimea de 3 mm. Prin procesul de fabricatie, panoul fotovoltaic devine un laminat cu sticla la partea superioara si cateva straturi de folie plastica (la fel, special pentru industria fotovoltaica) la partea inferioara. Datorita procesului de fabricatie, acest laminat capata o anumita elasticitate si rezistenta la impact. Rigiditatea cunoscuta a panoului fotovoltaic este data de profilul de aluminiu care constituie rama panoului.

Stiu toate acestea din vizita pe care am facut-o in fabrica din Germania a furnizorului nostru de panouri fotovoltaice.

@Dinu: Daca nu ati cumparat inca regulatorul de sarcina, va recomand sa studiati inainte ceea ce ofera fiecare regulator de sarcina. Daca aveti nevoie de ajutor, numarul meu de telefon si email-ul sunt in semnatura.
Ford Focus Tournier 1,6 TDCi + Wilk DeLuxe 450
Membru asociat
+40 729 082819
+40 730 RULOTA
costin.tabra@gmail.com
Adrian.Apreotesei
Membru forum
13
Oras: Bacau
Data nasterii: 10 Mai 1977

Mesaj de Adrian.Apreotesei »

Daca ma puteti lamuri si pe mine ce face diferit acel regulator fata de un releu de incarcare auto?
Cu stima Apreotesei Adrian, tel. 0730559613
WV SHARAN 1.9 TDI, 115CP + TEC TE 490P2 Siena (BC 06 YRV)
adrian.apreotesei@gmail.com tel 0730559613
Dinu Zabrauteanu
Membru forum
13
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 13 Iul 1980

Mesaj de Dinu Zabrauteanu »

Am cumparat regulatorul de tensiune. Astept sa cumpar 1000W de celule bulk si sa incep montarea lor in panouri de 50W sau 100W.

@Adrian:
Regulatorul de tensiune accepta ca intrare tensiuni fluctuante de la panourile solare si scoate la iesire tensiune buna pentru incarcat bateria.
Dinu Zabrauteanu
Sprite Musketeer (92), Opel Zafira 1.8 (2001)
Doru Bodeanu
Membru asociat
14
Oras: ploiesti
Data nasterii: 19 Dec 1960

Mesaj de Doru Bodeanu »

Regulatorul de tensiune asigura incarcarea si protectia acumulatorului. Cand bateria este "full" , tensiunea fiind in jur de 14-15 V, acesta opreste incarcarea evitand "fierberea" iar cand bateria se descarca pana la o tensiune de aprox. 10,5V, regulatorul intrerupe consumatorii evitand o descarcare completa si implicit degradarea ei. In plus regulatoarele ceva mai performante au si afisaj propriu (vezi de ex. marca "SOLSUM"), cu 3-4 leduri colorate, afisaj electronic sau ampermetre si voltmetre clasice, putand monitoriza permanent starea acumulatorului, consumatorii sau curentul de incarcare. Achizitionarea unui regulator nu se face oricum ci in functie de panoul solar folosit iar pentru alegerea lui recomand calculatorul pentru panouri solare al firmei Exis.
Cu stima,
Autorulota FORD- HOBBY
tel. 0724670730
Silviu Ghete
Membru forum
14
Oras: Jugureni PH
Data nasterii: 26 Mar 1969

INVENTII...mai mari sau mai mici! 2

Mesaj de Silviu Ghete »

Pentru ca am fost intrebat, pretul unui set de celule fotovoltaice, impreuna cu benzile de interconectare, un marker de flux si o dioda este undeva pe la 220 lei. Nu vand eu, se gasesc pe net.
MCV+Hobby Prestige 425
Imi place sa gatesc cu vin. Uneori pun si in mancare.
Silviu Ghete
Membru forum
14

Re: INVENTII...mai mari sau mai mici!

Mesaj de Silviu Ghete »

Si poza cu produsul finit:
Fişiere ataşate
P1200812_m.JPG
P1200812_m.JPG (95.55 KiB) Vizualizat de 2456 ori
MCV+Hobby Prestige 425
Emeric Chiuzan
Membru forum
16

Mesaj de Emeric Chiuzan »

Da este chiar OK. Facem o conlucrare sa-mi fac si eu una? In luna aprilie am delegatie in zona dumneavoastra si daca imi faceti o lista cu tot ce am de cumparat as veni sa-l facem in perioada respectiva. Cred ca merge si palinka mea.......... Cu respect Emeric. Apropo, anul trecut am reusit sa-mi cumpar iara rulota un Abby .Mai povestim....
Marius Beldiman

Mesaj de Marius Beldiman »

Felicitari Silviu pentru mestereala! La ce cheltuiala te-a dus panoul si cum stai cu condensul?
Bratulescu Ionut
Membru forum
15

Mesaj de Bratulescu Ionut »

Silviu Ghete scrie: -Panoul meu nu sta permanent pe rulota, are 10m de cablu si il montez in loc convenabil, astfel incat sa nu trebuiesca sa stau cu rulota in soare.
Nici eu n-as prea sta cu rulota in plin soare...vara.
Dar unii colegi nu recomanda un fir lung de la panou la baterie. Sunt un pic in ceata deoarece am inteles ca se pierde "ceva" pe traseu :roll: ...amperaj..parca.
Burstner 4303+papuc diesel 1,9...Sunt atatea legi, incat nimeni nu este scutit de a fi spanzurat ...(de Bonaparte)
Silviu Ghete
Membru forum
14

Mesaj de Silviu Ghete »

Cheltuiala... m-a dus pe la vreo 300...350 lei in 2011. Dar celulele s-au ieftinit, se gasesc si cu 5lei/buc (am vazut pe okazii).
Ionut, intr-adevar, un fir scurt inseamna pierderi mai mici. Dar, pentru 10m, sunt neglijabile (parca masurasem ca pierzi cam 0,1V la 3A). Mai mult pierzi pe dioda.
Condens n-am avut pana acum (si nici silicagel nu i-am pus).
MCV+Hobby Prestige 425
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Bratulescu Ionut scrie: Dar unii colegi nu recomanda un fir lung de la panou la baterie. Sunt un pic in ceata deoarece am inteles ca se pierde "ceva" pe traseu :roll: ...amperaj..parca.
Dealer-ul panoului(si cel care la cerere le si monteaza) recomanda folosirea unui conductor de minim 4mmp pe o lungime de max.6m,de la panou la regulator;(asta pentru un panou de 80W);daca creste distanta,ar trebui marita si sectiunea conductorului.De la regulator pana la baterie,producatorul recomanda pentru un regulator de 6A,conductor de minim 2.5mmp pe lungime de minim 30cm si maxim 100cm si pentru regulator de 8A,conductor de minim 4mmp pe lungime de minim 30cm,maxim 100cm.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Bratulescu Ionut
Membru forum
15

Mesaj de Bratulescu Ionut »

Va multumesc pentru raspunsuri ! 😉
Burstner 4303+papuc diesel 1,9...Sunt atatea legi, incat nimeni nu este scutit de a fi spanzurat ...(de Bonaparte)
Scrie răspuns