bancuri, zvonuri, hobby-uri, imagini, filme haioase, chat, ID-urile membrilor...
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici: http://clubrv.ro/forum/viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Fiica mea are 18 ani impliniti in luna octombrie, anul acesta, este eleva in clasa a-11a si ii merge mintea, "ca doar are cui semana" :D .
''Ce pui, aia rasare." e o zicala din batrani. :D :D Multumim pentru aprecieri!
Am inteles, nu e chiar o pustoaica, si nu te mai unfla in pene ca seamana cu maicasa si eventual ai sansa sa semene si putin cu tine.
Hai sa vedem ce zice fata lui Stanescu, dar nu numai, despre o problema reala, si serioasa.
E o intrebare de "brain storming".
Adica se lanseaza o intrebare despre o problema concreta de specialitate catre oameni care nu sunt cunoscatori in domeniu.
Raspund la test oameni din orice domeniu si de orice specialitate, mai putin oameni din domeniu.
Prima regula este ca nimeni sa nu rada de nici o idee oricat de ciudata ar fi.
A doua regula ar fi ca nici o idee lansata oricat de bizara ar fi sa nu fie neglijata.
Moderatorul noteaza toate raspunsurile si le pune la dispozitie specialistilor.
Prin aceasta metoda s-au gasit solutii geniale la probleme insurmontabile pentru specialisti.
Problema:
Exista niste jocuri formate din mai multi magneti permanenti micuti ca niste cilindri de 2 cm lungime si 4-5mm grosime.
Cu acesti magneti se pot construi forme geometrice spatiale spectaculoase.
Doi astfel de magneti se atrag puternic asezandu-se cu polii N la sudul celuilalt.
Daca sunt trei se asaza singuri intr-un triungi...
Daca luam insa un numar mare de astfel de magneti constatam ca se formeaza un fel de ghem urias foarte stabil si strans.
1. In afara acestui ghem ce fel de pol magnetic avem? Nord sau sud?
Adica daca la cativa centrimetrii de acest ghem aducem un magnet, cum se va orienta, cu nordul sau cu sudul spre ghem?
2. Ghemul format din cateva sute de magneti va avea un camp magnetic mai puternic decat al uni singur magnet?
Adica la aceeasi distanta de exteriorul ghemului, sau de capul unui singur magnet, se simte aceeasi forta de atractie sau respingere sau nu?
3. Cum credeti ca se va orienta o busola aflata la 1-2 metri de acest ghem?
Atentie , cei ce cunosc cate ceva in domeniu pot fi dusi in eroare de o similitudine ca aceea a magnetizarii fierului. Nu exista similitudine, magnetii nu sunt liberi in ghem sa se orienteze cum pot face in structura "cristalina" din fier.
Voi nota orice idee oricat de trasnita si explicatie oricat de ciudata si rog pe cei ce citesc acest post sa nu intervina cu nici un fel de comentarii despre postarea celorlalti.
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
La multi ani tuturor pe 2013!
Au trecut sarbatorile si dupa cum vad problema pusa nu trezeste interes.
Cand am timp pun niste poze cu ghemul de magneti si cu o busola sa vedeti concret cum se intampla. Pana atunci o las asa cum a cazut.
In alta ordine de idei vreu sa imi cer scuze fata de Stanescu pentru cum a sunat acel citat dintr-un cantec cunoscut referitor la a unfla in pene. Imi cer scuze si fata de Domnisoara Stanescu daca am suparat-o cumva. In acest caz sunt absolut convins ca a inteles corect gluma pentru ca nivelul inteligentei unui om este direct proportional cu simtul umorului.
Pentru ca topicul acest se intituleaza "stiati ca?" o sa trec intr-un alt registru.
Voi incepe o serie de prezentari de curiozitati interesante despre teme diverse care pe mine m-au interesat dealungul timplului.
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
Iata o tema care m-a preocupat multi ani dar foarte tarziu am inceput sa aflu cate ceva.
De ce bulgarii si romanii au o relatie neprietenoasa, in timp ce cu sarbii suntem considerati vechi prieteni, cu care nu am avut niciodata diferende?
Raspunsul este: Razboaiele balcanice 1912-1913
Ce a fost atunci?
Printre altele m-a incitat si aversiunea unui grec prieten fata de bulgari in general.
Oricine poate cauta pe google Romania si razboaiele balcanice, sau razboiul romano bulgar.
Dar voi incerca aici sa fac o concentrare a ideilor din lipsa de timp pentru cititor.
Primul razboi balcanic a fost pornit de o parte din Mica Alianta ( Bulgaria, Serbia, Muntenegru si Grecia toate regate pe atunci) impotriva Turciei, cu intentia de a recucerii vechile teritorii . Din Mica Alianta mai facea parte si Romania.
Surprinzator pentru marile puteri Mica alianta a invins Tircia si au impins-o pana aproape de Constantinopol.
Dar acum incepe problema, invingatorii incep sa se bata pe prada si fiecare emite pretentii teritoriale pe aceleasi zone proaspat cucerite.
Imperiul Austroungar incurajeaza Bulgaria sa inceapa un razboi propriu cu vecinii ,ca sa obtina cat mai multe teritorii.
Scopul Austroungariei erea slabirea vecinilor imediati, Serbia si Muntenegru.
Bulgarii trec la ofensiva si impotriva Grecilor si impotriva Serbiei si alipesc o parte importanta a Macedonie si o parte din Grecia pana la Salonic.
Pretindeau iesire la Marea Egee.
Rusia erea puterea insarcinata la Conferinta de pace de la Londra ca garant al pacii in Balcani.
Totusi nu intervine pentru ca fusesera invinsi de Japonezi intr-un razboi fulger si pe plan intern ereau zdruncinati de miscari ce prevesteau revolutia bolsevica.
Balcanii considerati butoiul cu bulbere al Europei, trezesc temeri marilor puteri si atunci Romania este incurajata de Italia si de Germania sa intervina in conflict, ca aliat moderat in Mica Alianta.
Carol I someaza Bulgaria sa se retraga din teritoriile aliate, ocupate dar este refuzata.
Intr-o interventie fulger, pe poduri de vase, Armata Romana ocupa practic Bulgaria concomitent cu ofensiva Grecilor si Sarbilor si Bulgaria capituleaza.
Se incheie pacea de la Bucuresti in urma careia Grecii recupereaza teritoriile pana la Seres, Drama si Kavala. Sarbii recupereaza Macedonia.
Romania cere Bulgariei Cadrilaterul (cele patru cetati).
Principalele orașe din această zonă sunt Silistra și Turtucaia (în bulgară Tutrakan), în fostul județ Durostor, respectiv Balcic, Bazargic (în bulgară Dobrici) și Caliacra (în bulgară Kavarna) în fostul județ Caliacra.
Scopul declarat al acestei alipiri era o conventie cuprinsa in tratatul din primul razboi balcanic conform caruia romanii urmau sa aduca aici aromanii si ceilalti romani de origine valaha din Grecia, Albania si Macedonia, angajandu-se sa despagubeasca cetatenii bulgari transmutati.
Zona erea locuita 80% de turci si tatari si numai 10% romani, mocani stabiliti aici in urma transhumantei cu turmele de oi.
Romania a reusit in aceste tratative sa evite interventia unor mari puteri in balcani si sa joace rolul de mare putere intre tarile care ereau semnatare ale Micii Aliante balcanice.
Repercursiunile istorice s-au dovedit insa nefericite in multe privinte.
Vremelnic alipit, Cadrilaterul a fost pierdut in 1940 si datorita lui Bulgaria a fost de partea celalta a baricadei alaturi de Ungaria si Rusia.
Succesul repurtat de armata Romana in acest mic razboi a incurajat intrarea Romaniei in primul razboi mondial impotriva Germanie desi erea mult inferioara militar.
Alianta ramasa ca o serioasa prietenie intre monarhii Greciei, Serbiei, si Romania s-a rasfrant in timp intr-o incredere remarcabila intre popoarele roman, sarb si grec.
Regele Romaniei si-a casatorit fiul mostenitor Carol II cu fica regelui Greciei devenita regina Elena a Romaniei mama Regelui Mihai.
Totusi, datorita angajamentului de a transmuta toti locuitarii din Balcani de origine valaha in Dobrogea, Romania nu a mai putut cere tarilor respective dealungul timpului, protectie, scoli si biserici pentru numerosii valahi si aromani ramasi acolo.
In 1940, desi aparent aliata cu Germania, Romania este supusa dictatului de la Viena prin care Bulgaria reprimeste Cadrilaterul facand un schimb de locuitori intre Dobrogea de sud si cea de nord cu romani si valahi contra bulgari. Bulgarii si ungurii ereau aliati la inceputul razboiului cu Romania, dar primesc ca dar din partea Germaniei bucati din Romania. De partea cealata, Rusia primeste prin lipsa de reactie din partea aliatilor Romaniei, Basarabia si Bucovina de nord. (Exista pactul secret Ribentrop-Molotov)
Astazi, bulgarii de rand stiu ca romanii sunt agresori si nu stiu nimic despre sacrificiile razboiului de independenta 1877-1878 in urma caruia si Bulgaria a fost eliberata de sub turci. Asa au fost invatati in cartile lor de istorie in ultimii 70 de ani.
Nu sunt istoric si nu pretind ca stiu tot despre aceste evenimente. Cei ce vor sa afle mai multe pot cauta pe internet unde sunt multe amanunte.
.
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
Foarte interesant, nu cunosteam aceasta parte a istoriei...
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India
Cu cat se cunoaste mai putin despre ceva cu atat teama de acel ceva este mai mare.
Am auzit atatea afirmatii ciudate despre radiatiile nucleare, radiatiile neutronice exploziile nucelare ale termocentralelor nucleare, incat vreau sa incerc o clarificare cat de cat a subiectului.
De data asta tratez un subiect de fizica in calitated e fizician.
Incerc sa fiu cat mai concis dar nu eliptic si pe cat posibil la un nivel de cunostinte ce le poseda un absolvent de liceu.
Atomul este format dintr-un nucleu in jurul caruia „graviteaza” electroni.
Nucleul este format in principal din doua feluri de particule:
- protoni care sunt de 1834 de ori mai grei decat electronii dar au o sarcina electrica egala cu a electronilor dar de sens opus,
- si neutroni care au masa foarte apropiata de cea a protonilor dar nu au sarcina electrica.
Distanta intre electroni si nucleu este de peste 10.000.000. de ori mai mare decat dimensiunea nucleului sau a electronului. (atomul este foarte rarefiat)
Pe pamant s-au decoperit 105 elemente chimice care s-au ordonat in tabelul chimic al elementelor (Mendeleev)
Intre aceste 105 elemente chimice fiecare are un anumit numar de protoni numit numar atomic (de la 1 la 105) si acelasi numar de electroni pe orbite. Astfel atomii sunt neutrii din punct de vedere electric.
Pe langa protoni, atomii au in nucleu si un anumit numar de neutroni care se pare ca au rolul de stabilizare a structurii interne a nucelului.
Nucleul contine protoni care au sarcini electrice identice si exista forte uriase de respingere intre ei.
In afara de fortele electrostatice de respingere intre protonii din nucleu exista si un altfel de forte, numite forte nucleare, care sunt de atractie si sunt mai mari decat fortele electrostatice.
Echilibrul intre aceste forte combinate se stabileste pentru un anumit numar de protoni si un anumit numar de neutroni, la care cele doua tipuri de forte sunt complet compensate si nucelul este stabil.
De exempu: hidrogenul are un singur proton in nucleu si un electron.
Dar exista in natura, in apa, atomi de un fel de hidrogen care contine in nucleu pe langa proton si un neutron.
In natura sunt cateva mii de astfel de atomi intr-un gram de apa normala.
(apa are doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen)
Acest atom special se numeste DEUTERIU si apa care contine un deuteriu in locul unuia dintre atomii de hidrogen se numeste APA GREA deoarece are densitatea mai mare decat cea normala ( in loc de 10 unitati are 11 unitati atomice de masa) cu 10% mai densa.
(circa 1,10g/cmc, fata de apa normala care are 1,00 g/cmc)
Exista si un alt IZOTOP al hidrogenului mai greu care are 2 neutroni si un proton si se numeste TRITIU.
Dar mult mai interesant este ca in natura exista o familie intreaga de elemente chimice grele numite actinide in tabelui periodic care au fiecare mai multi izotopi.
Printre acestea cele mai cunoscute sunt Plutoniul, Thoriul, si Uraniul.
Forma naturală a elementului chimic uraniu are numărul atomic 92, adica are 92 de protoni si 92 de elctroni plus 142 pana la 146 de neutroni.
Principalii iozotopi ai uraniului sunt
U-234, care se gaseste in natuar in proportie de 0,006%
U-235 care se gaseste in natuar in proportie de 0,72%
U-238 care se gaseste in natuar in proportie de 99,275%
Uraniul cu o concentrație mai mare decât cea naturala de U-235 este numit uraniu imbogatit
Această proporție din natură se datoreazǎ timpului de injumatatire al celor trei izotopi.
Timpul de injumatatire este timpul in care jumatate dintre atomii izotopului respectiv se rup spontan in particule alfa( nuclee de heliu adica o pereche de protoni) si elementul cu 90 de protoni si 90 de electroni adica thoriul: Th 230 din U-234, Th 231 din U 235, sau Th 234 din U 238
In reactiile necontrolate se ajunge la niveluri de energii care permit ruperea atomului de uraniu in atomi de iod si cesiu radioactivi care au timpi de injumatatire scurti de ordinul anilor sau orelor. Acesti componenti afecteaza cel mai mult populatia in cazul unei explozii necontrolate, accidentale sau provocate.
În timp ce uraniul-238 prezintă o mică probabilitate de fisiune spontană sau fisiune datorată bombardării cu neutroni rapizi,U 235 și U234 prezintă o mare probabilitate de fisiune când sunt bombardați cu neutroni lenți.
Daca U234 este bombardat cu neutroni este grabita fisiunea si incep sa se emita tot mai multi neutroni. Apare o emisie de neutroni in avalanse care produce o reactie in lant care creste exponential ducand la explozie. Fisiunea se face si cu emisie de radiatii gama si cu emisie de caldura foarte mare. Acest tip de reactie se numeste reactie nucleara necontrolata si se foloseste la fabricarea armelor nucleare.
Un exemplu de proces de îmbogățire a uraniului este urmatorul:
în prima fază se amestecă UF6 (hexafluaorura de uraniu) cu un gaz hidrogen sau heliu. Curentul de gaze este trecut printr-o centrifugă de îmbogățire compusă dintr-un cilindru metalic care se rotește foarte repede (20 000 rotații/minut). Aici are loc separarea izotopilor după masele lor. Spre centrul cilindrului ajunge izotopul ușor, U235 care părăsește cilindrul printr-o serie de conducte și ajunge într-o uzină de procesare unde este transformat în oxizi. Izotopul U238 se va deplasa spre exteriorul cilindrului, loc de unde va fi colectat și va fi utilizat, în general, la prepararea unor reactivi de laborator dar se foloseste si la blindarea vehiculelor sau buncarelor impotriva radiatiilor posibile.
Reactia nucleara in lant de care am vorbit mai sus poate fi initiata artificial cu oexplozie clasica de initiere (la armele nucleare)
In cazul reactiei nucleare controlate exista o intreaga teorie despre probabilitatea ca unul dintre cei trei neutroni emisi dintr-o scindare sa intalneasca un alt atom de uraniu sau sa iasa din zona de reactie fara a-l intalni. Aceasta probabilitate depinde in primul rand de dimensiunea si de densitatea barei de uraniu folosit. Fiind impur neutronii se pot opri pe impuritati. Din aceasta cauza s-a definit un termen numit MASA CRITICA definita ca o anumita masa de uraniu imbogatit la un anumit grad de puritate. Adstfel cu o bucata de astfel de uraniu se poate atinge initierea unei reactii in lant daca se depaseste azsa zisa masa critica (sub care nu se poate obtine o bomba nucleara activa) Peste aceasta masa se ajunge la explozoe necontrolata dar la o masa comparabila cu acea masa se poate intretine o reactie nucleara in parametri controlabili.
Astfel s-au putut construi sisteme care controleaza gradul de initiere de reactie nucleara asfel incat sa nu se ajunga la o reactie in avalanse. Energia eliberata este de lunga durata si de mare intensitate.
Cantitati de cateva kg de uraniu asigura independenta energetica a unui submarin mai multi ani.
Tehnologia de control a reactiei este foarte sofisticata si super protejata astfel incat un reactor nuclear ajuns in avarie sa iasa singur din situatia in care este intretinuta reactia.
Pur si simplu bara de uraniu este mentinuta fortat in zona de intretinere a reactiei si in caz de avarie bara cade singura din zona de reactie. Exista inca alte multe sisteme de protectie in acest sens.
Problema cea mai grava care poate apare este supraincalzirea in lipsa agentului de racire. De aceea centralele nucleare se construiesc pe cursuri importante de apa sau pe malul marii ca sa aiba destula apa de racire in caz de avarie.
Ca agent de schimb de caldura se foloseste Apa Grea pentru ca este inerta la ciocnirile cu neutronii de reactie si preiau numai energia lor termica (nu intra in procese de fusiune spre un izotop superior, fiind deja un izotop superior).
Efectul asupra organismelor vii al radiatiilor nucleare radiatii X sau neutroni.
Elementele chimice din natura primesc neutroni si trec in forma izotopilor superiori care sunt instabili in timp. Daca o anumita cantitate din astfel de atomi grei intra in corpul vietatilor ele incep sa emita lent neutroni si radiatiiX de dezintegrare. Aceste elemente de dezintegrare produc mutatii la nivelul lantului genetic si celulele reproduse nu mai seamana cu cele initiale inducand celule canceroase.
Dar multe alte efecte negative se petrec la nivelul structurii celulelor vii sub efectul neutronilor si al radiatiilor nucelare.
Obtinerea acelui procent intre neutronii care duc reactia mai departe si cei ce se pierd este problema pe care incearca Coreea de Nord si Iranul sa o rezolve. Atingerea masei critice.
Sper ca se va putea citi atata text.
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
Pe langa Complexul schiturilor rupestre,comuna Bozioru din judetul Buzau este recunoscuta pentru"cerul straniu. Comuna Bozioru,cu satul Fisici si catunul Nucu,aproape de Lacul Gotes,are deasupra cupola unui cer de o claritate neverosimila,ale carui nuante intense contrariaza lumea stiintifica.Demersurile stiintifice au evaluat in masuratori sticlirile cerului de Bozioru la 23000 de grade Kelvin,in timp ce pentru un cer senin acesta ajunde de regula la 6000 de grade Kelvin.Asemenea unui vortex,unei spirale care te absoarbe catre o alta dimensiune,cerul din Bozioru iti amorteste simturile hipnotic si te transporta in strafundurile fiintei cu vehicule nestiute.Cercetatorii extrasenzoriali il considera fara dubiu,una dintre portile energetice ale Universului,in care spatiul si timpul se acorda cu axa infinitului.Pe langa cerul aparte,organizatii oficiale sau mai putin oficiale au fost atrase de evenimentele devenite obisnuite,aici,care au depasit de mult eticheta coincidentei.Disparitii misterioase de persoane,care s-au facut nevazute sub ochii celor care le insoteau si care,fie nu au mai aparut niciodata,fie s-au trezit in cu totul alt loc,fara sa stie ce au patit;defectarea inexplicabila a aparaturii electronice;izvoarele radioactive,asa-zisele ape vii;anomaliile magnetice;aparitia unor Obiecte Zburatoare Neidentificate;activarea brusca a fenomenelor telepatice si a altor manifestari extrasenzoriale,la oameni obisnuiti care traverseaza locul,sunt numai cateva dintre ciudateniile Boziorului.Picturile rupestre din pestera Coliboaia din BihorSpeologii romani au gasit in Pestera Coliboaia din Bihor desene care s-au dovedit a fi cele mai vechi din Europa Centrala,datand de acum aproape 35.000 de ani.Desenele, reprezentand animale din acele vremuri, bizoni,rinoceri,capete de urs,au fost bine pastrate datorita conditiilor bune de umiditate din zona pesterii unde au fost gasite.Momentan, pestera este inchisa,specialistii urmand sa continue cercetarile.In plus,accesul in zona picturilor rupestre este extreme de dificil.
Pestera cu Oase din Valea MinisuluiEste locul unde a poposit cel mai„vechi”om din Europa In sistemul carstic al Vaii Minisului,in apropiere de Anina,judetul Caras Severin,se afla o pestera al carei nume a facut inconjurul lumii in urma cu aproape un deceniu.Pestera cu Oase este locul unde au fost gasite cele mai vechi ramasite din Europa ale omului modern.Fosilele,provenind de la trei indivizi,au fost datate la o vechime de 35.000 de ani,sau 40.500 folosind date calibrate.Cel mai vechi papirus intreg din EuropaSingurul papirus din Romania,descoperit in urma cu peste 50 de ani,este scris in greaca veche si este unic,fiind singurul papirus intreg din Europa care dateaza din secolul IV i.H..Acesta a fost descoperit la Mangalia in 1959 si a fost trimis,in acelasi an,in Rusia,pentru restaurare si conservare.Ulterior,insa,nu s-a mai stiut nimic despre el.In vara anului 2011acesta a fost predat reprezentantilor Muzeului de Arheologie „Callatis”.Credeti ca masinile urca la deal cu motorul oprit sau apa curge in sus?Exista locuri in Romania ,in care masinile urca la deal cu motorul oprit sau par ca urca la deal.Zona Bucium-Iasi,este de acum notorie.Acesteia i se alatura o alta din Muntii Gutai,la trecerea dintre Baia Mare si Sighetu Marmatiei,Pasul Tihuta si chiar o portiune in Babadag,Tulcea,Maramures,Obarsia Lotrului,Buzau sau Magura Baciului,Bacau.Ramane sa mergeti si sa verificati singuri,traind pe pielea voastra experienta si inclinand balanta catre una dintre explicatii.
Padurea Baciu si turismul paranormalPadurea Baciu,aflata la 5 kilometri de orasul Cluj,a cunoscut celebritatea in 1968,cand Emil Barnea a publicat o fotografie a unui posibil OZN ajuns in zona. Aici exista o zona magnetica de 300 de metri,unde muschii de pe copaci nu arata nordul,asa cum ar fi normal,iar ciupercile,obisnuite pentru aceasta padure,nu cresc niciodata.Aici ar fi fost vazute broaste rosii de dimensiuni foarte mari.Au fost semnalate si cazuri stranii,in care in acest loc a plouat torential,dar fix doar pe suprafata de 300 de metri.Si tot aici apar asa numitii”ingeri pazitori”, entitati care pot fi surprinse doar cu ajutorul aparatului de fotografiat si care nu sunt vizibile ochiului uman.Potrivit relatarilor din presa,in zona se petrec mai multe lucruri greu de explicat.Pe langa aparitia misterioasa a OZN-urilor,fenomene ciudate intamplate in noaptea de Sanziene si disparitii de persoane,precum in Triunghiul Bermudelor.Micul Canion al Romaniei:printre turnuri si piramide,in haurile de la Rapa RosieFratele mai mic al Marelui Canion Colorado se afla la aproximativ 3 kilometri de orasul romanesc Sebes,din judetul Alba.Se numeste Rapa Rosie si se intinde pe o suprafata de circa 25 de hectare.Chiar daca dimensiunile nu se compara cu cele ale faimosului canion de peste Ocean,rezervatia continua sa atraga sute de curiosi.Rapa Rosie este o rezervatie geologica ai carei pereti ating inaltimi de pana la 100 de metri.Turistii sunt atrasi in primul rand de formele deosebite sapate de ape in lutul colinei.Safirul dintre dealuri-Laguna albastra de la AghiresExploatarea de caolin de la Aghires a strapuns stratul impermeabil de argila si a intepat panza de apa freatica sau un izvor subteran.Apa a navalit si a inundat toata cariera.Lacul astfel format este supranumit Laguna Albastra,datorita culorii apei incarcate cu praf de argila.Ciudat este faptul ca apa lacului imprumuta culoarea cerului.Este gri in zilele mohorate si albastra in cele senine,ca sufletul omului. La Zaplaz, porti catre alta dimensiuneUrcand de la Refugiul Spirlea pe traseul La Lanturi,din Piatra Craiului,gasesti sparturile in stanca si nu te poti opri sa nu te intrebi"cum a fost posibil?"Aceste inaltimi,au fost candva fund de mare.Iar marturie stau gramezile de cochilii pietrificate,pe care daca sunteti cautatori cu ochi atent,le puteti zari la tot pasul.Ce mana a putut avea atata rabdare si forta?!Ei bine,mana timpului cu ucenici ca apa,vantul,vremurile... Rezervatia Gradina ZmeilorGradina Zmeilor este o rezervatie geologica si morfologica impresionanta.(judetul Salaj,La 10 km de Jibou se gaseste satul Galgaul Almasului).
Blocuri de stanca de toate formele si marimile stau aruncate intr-o mare dezordine,aidoma jucariilor unor copii.Turnuri,tancuri,pilieri,hornuri,fisuri,cuburi,ciuperci,toate formele de relief de eroziune din atlas sunt cuprinse aici in Rezervatia Gradina Zmeilor.Focul viuFocul Viu este localizat in judetul Buzau,pe Valea Slanicului,intr-un deal din apropierea satului Terca,comuna Lopatari.Si reprezinta,de fapt,un fenomen firesc,ce are la baza emanatiile de gaze naturale din scoarta terestra,care,sub actiunea razelor solare,se transforma intr-un foc cu trimiteri infernale.Flacarile sale pot ajunge la jumatate de metru si chiar un metru inaltime.Considerat monument natural,este inscris in baza de date a ariilor protejate din lume.
Groapa Ruginoasa,un fenomen unic in EuropaSituata la est de Pasul Vartop,in Muntii Batrana,Groapa Ruginoasa,o imensa ravena in forma de amfiteatru,lata de circa 600 de metri si adanca de 100.Fenomenul este unul aparte si ofera o priveliste de neuitat.In urma cu doar 80 de ani,locul nu era marcat decat printr-o mica vaiuga.Aflata la o altitudine de peste 1.300 de metri,Groapa Ruginoasa s-a format din cauza eroziunii solului intr-un timp foarte scurt.Procesul de eroziune a scos la suprafata straturi de coartite.Culoarea rosie-violacee transforma zona intr-una deosebita,de la departare semanand cu o rana deschisa in trupul muntelui.Aspectul sau fantastic care sugereaza un colt din Canionul Colorado este astazi un adevarat laborator morfologic.Balta vrajitoarelor.Balta Vrajitoarelor si se afla undeva prin Padurea Boldu-Creteasca.Nu are casuta postala,insa poate fi vizitata cu usurinta,mai ales de bucuresteni, intrucat se afla la iesirea din Capitala,spre Stefanesti.Balta fermecata masoara doar cativa metri in diametru si mai putin de doi metri in adancime. Dimensiunile nu le impiedica,insa,pe vrajitoare sa se adune acolo in momente cheie ale anului.In preajma noptilor de Sfantul Gheorghe,Sanziene sau Sfantul Andrei,se spune ca se deschid portile spre alte taramuri.Atunci se incarca vrajitoarele cu puteri magice,care sunt transmise din generatie in generatie.Dupa cutremurul devastator din’77,sustin unii presupusi martori,in Balta Vrajitoarelor ar fi fost descarcate basculante cu moloz pentru a fi astupata.Nu numai ca nu s-a astupat,dar ramasitele aruncate acolo au si disparut dupa cateva saptamani.
Sfinxul din Bucegi mai are fratiFaimosul Sfinx din Bucegi are un frate mai mic in Cheile Tatarului,din Muntii Gutai. Denumit Sfinxul Maramuresului
seamana mai degraba cu un cap de dac,fiind compus din roci de andezit dur,roca greu erodabila”.Sfinxul Maramuresului va fi acoperit de apele barajului Runcu-Firiza,imediat ce acesta va fi pus in functiune. In judetul Buzau,exista un alt monument al naturii,mai putin cunoscut,care seamana cu un chip uman.Este vorba despre Sfinxul din masivul Breazau,situat pe raza localitatii Bustea,comuna Manzalesti(50 km de orasul Buzau,pe Valea Slanicului).Unii istorici sustin ca Manzalesti este una dintre cele mai vechi asezari umane din tara noastra.
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India
Dacă țipi timp de 8 ani, 7 luni și 6 zile, o să produci suficientă energie pentru a fierbe o ceașcă de cafea.
(E greu de crezut că merită să faci asta)
La porci orgasmul durează 30 de minute.
(În viața viitoare aș vrea să fiu porc.)
Când te dai cu capul de pereți utilizezi cam 150 de calorii pe oră.
(Încă nu pot să-mi iau gândul de la chestia cu porcul.)
Oamenii și delfinii sunt singurele specii care fac sex de plăcere.
(Oare de asta zâmbeste Flipper mereu?… Și porcii au 30 de minute de orgasm. Nu pare corect…)
Persoanele dreptace trăiesc, în medie, cu nouă ani mai mult decât cei stângaci.
(Dacă ești ambidextru se împarte diferența?)
Furnica poate ridica de 50 de ori propria greutate, poate trage de 30
de ori propria greutate și întotdeauna cade pe partea dreaptă când se
îmbată.(Au plătit oare contribuabilii pentru această cercetare?)
Dracii-de-mare au peste 27.000 de papile gustative.
(Oare ce poate fi atât de gustos pe fundul apei?)
Puricele poate sări peste de 350 de ori lungimea trupului său. Este ca și cum un om ar sări peste un teren de fotbal.
(30 de minute… poți să-ți imaginezi? Și de ce tocmai porcii?)
Un gândac de bucătărie trăiește nouă zile fără cap, după care moare de foame.
(Groaznic… Începi să te minunezi de cât de sadici și bolnavi trebuie să fi fost cei care au urmărit asta.)
Masculul de călugăriță nu se poate împerechea cât timp are capul atașat
de corp. Femela inițiză sexul prin tăierea capului masculului.
(Iubito, sunt acasă. Ce zici de…) (Ei bine, cel puțin porcii sar peste acest aspect…)
Unii lei se împerechează de peste 50 de ori pe zi.
(În viața mea viitoare încă îmi doresc să fiu porc… calitatea înaintea cantității)
Fluturii gustă cu ajutorul picioarelor.
(O, doamne…)
(La ăștia este mai rău decât la dracii-de-mare)
Ochiul struțului este mai mare decat creierul său.
(Cunosc astfel de persoane.)
Steaua de mare nu are creier.
(Cunosc și astfel de persoane.)
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India
Pentru antenament si voie buna va propun urmatoarea problema de rationament cunoscuta :
,, Sunt 15 lazi care contin cuie . In 14 din ele sunt cuie de 15 g si in una sunt cuie de 14g. Aratati cum poate fi determinata lada care contine cuie de 14g printr-o singura operatie de cantarire ".
Matematic nu pot sa explic, dar cum as face eu, logic...
Se iau din prima cutie 15 cuie, din a 2-a 14 cuie, etc... din a 15-a 1 cui. Se cantaresc si va da o greutate. Daca toate cuiele ar fi de 15g, la o astfel de cantarire ar da 2000g. Din acest total scadem greutatea cantarita, iar diferenta va fi numarul de cuie luat din cutia x, ce contine cuie de 14g. Voi incerca sa explic si matematic... Multumim pentru problema.
Gabi Dragomir
LMC Liberty 2.8 TDI
tel 0723470679
Canal excursii Youtube- gabi dragomir
Mail- draggabi@yahoo.com
Acum matematic...
In ordine inversa... din prima se ia un cui, din a doua 2,... din a 12 se iau 12... etc... E mai simplu asa si da direct numarul cutiei, numarul cutiei coincide cu numarul de cuie luat.
n+2n+3n+...+12(n-1)+13n+14n+15n=
=n(1+2+3+...+15)-12
Unde 12 reprezinta numarul cutiei ce contine cuie de 14g. Sper ca am fost explicit.
Gabi Dragomir
LMC Liberty 2.8 TDI
tel 0723470679
Canal excursii Youtube- gabi dragomir
Mail- draggabi@yahoo.com
Felicitari domnului Dragomir . Rezolvarea propusa de dansul este corecta si este cea mai simpla . Totul e ca din fiecare lada sa se ia numere diferite de cuie care se cantaresc tote. Daca toate ar fi de 15g am avea un rezultat usor determinat prin calcul inmultind numarul de cuie cu 15 . Indicatia cantarului este mai mica , din cauza
cuielor de 14 g . Diferenta dintre rezultate arata numarul de cuie de 14g si indica si lada care contine aceste cuie .