Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei de alimentare cu gaz (GPL).
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Buna seara,
de cand folosim GPL la camperul nostru avem probleme cu frigiderul Dometic, mai exact se afuma rau cosul de fum pana se infunda. Prima data s-a intamplat in Grecia acum cativa ani, unde cei de la un service ne-au comunicat ca e din cauza gazului, mai exact pt ca folosim GPL de foarte proasta calitate. Si au avut dreptate, era prima daca cand foloseam GPL. L-au curatat, am schimbat butelia si totul a fost ok. De atunci a devenit obisnuinta ca la 2-3-4 zile sa-l desfundam. Asta in functie de calitatea GPL-ului, adica prost sau foarte prost. Am pus si butan dar dezastrul a fost si mai mare. Inainte procuram propan de la Butan gaz (str. Coralilor), dar de cand s-au mutat catre Tirgoviste, nu mai distribuie catre persoane fizice sau juridice decat in cantitati mari.
Doresc sa aflu daca mai exista vreun loc in care se poate incarca propan in butelii nemtesti.
Va multumesc, m-ar ajuta orice informatie!
La noi la Suceava am gasit la depozitul Petrom de butelii(depozitul central) in butelie normala romaneasca numai ca e de culoare gri si e mai scumpa garantia pe butelie..una normala cu butan e 100 lei iar asta e 150 lei doar butelia..asa ca am dat-o pe ce-a veche si 50 lei diferenta..Parerea mea e sa treceti la sistemul de butelie romaneasca si cu siguranta ve-ti gasi la orice depozit Petrom propan de calitate pt persoane fizice..si a costat doar 81 lei incarcatura.In rest la micile centre de butelii nici macar nu au habar de propan..Eu am o centrala Primus pe rulota si se recomanda Propan asa ca ii dau ce-i mai bun :D Puteti arunca si un ochi pe site la ei http://www.petrom.com/portal/01/petromc ... PL/Butelii .
M-am gandit si la varianta de a trece la sistemul romanesc, din pacate imi trebuie doua butelii in custodie, un adaptor pe care sa vad de unde il iau si bineinteles sa gasesc sursa aici in Ploiesti.
Va multumesc pentru informatie.
Frigiderele , ca si sobele , functioneaza foarte bine si cu gpl . Eu banuiesc ca reductorul de presiune nu este potrivit ! Verificati in interiorul frigiderului pe eticheta fabricantului ce presiune de gaz este necesara !
Zile bune !
@cristians tel. 0245222086 ; 0760691892
Dacia 1310 + Caravelair Brasilia 365
Frigiderul este o combina mare Dometic automata. Regulatorul original. Masina a fost noua, iar la niciun an de cand am luat-o, cand am pus gpl a afumat. Cu propan mergea perfect. Cosul de fum este cu mult mai inalt decat la frigiderele rulotelor, iar arzatorul putin diferit. Acum sincer, doar dupa ce voi mai incerca o noua butelie de propan as putea sa-mi dau seama daca si regulatorul are ceva desi ma indoiesc.
Grecii au zambit cand am ajuns la ei cu mancarea stricata in frigider :| , au zis ca numai noi, turcii si bulgarii avem aceasta problema cu gazul prost. Deasemea nemtii mi-au zis clar sa nu folosesc gpl auto.
Cand gpl-ul este mai bun nu afuma, decat cand incepe butelia sa se goleasca.
si am uitat sa va spun... un amic de-al meu a cumparat un camper identic la cateva luni dupa mine. Aceiasi problema si la el. Merge si cu gpl dar nu de la noi ci din afara.
incalzire - trumatic 6002 combi merge fara probleme doar ca atunci cand foloseam propan se incalzea instantaneu
aragazul - nu afuma vasele in schimb flacara nu mai e perfect albastra, iar cand arde sar mici scantei din flacara care se sting in aer, probabil impuritati
Mda...cred ca grecilor cel mai usor a fost sa puna acest diagnostic decat sa caute sursa problemei. Si problema voastra precis nu e in gaz ci un alt element care duce la ardere cu gaz in exces care duce la acea afumare exagerata. Mai e cate o butelie proasta, mai e cate o statie GPL care vinde amestec de gaz si gunoi...dar chiar toate? Aproape sigur e o problema de reglaj: ori ceva in zona arzatorului (de exemplu diuza de dimensiune decalibrata) ori ceva in zona regulatorului. Regulatorul se verifica destul de usor: daca aragazul arde cu flacara mica albastra si nu va afuma fundul oalei si daca cosul boilerului (ori a combiTrumei) nu se afuma inseamna ca regulatorul iese din cauza. Daca nu...de verificat daca nu au incurcat borcanele la montare si au pus un regulator de 50mB in loc de 30mB. Daca nu e aici baiul va recomand sa cautati un atelier specializat Dometic (in afara, ca in tara nu gasiti asa ceva) care sa verifice arzatorul frigiderului. La halul in care ziceti ca afuma (cos infundat in 2-3 zile!!!) nu m-ar mira sa lipseasca sau sa nu fie stransa bine diuza(e o placuta metalica, usor bombata si cu o gaura minuscula). Ori pur si simplu s-a montat o diuza rebut, decalibrata. Propanul din cauza puterii calorice ridicate arde mai bine si din aceasta cauza nu afuma atat de tare ca amestecul GPL sau butanul.
Ultima oară modificat 24 Ian 2013, 21:50 de către Roman Vasile, modificat 1 dată în total.
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni un bloc!
Camper Chausson/Fiat Ducato
Olah Laszlo scrie:Mda...cred ca grecilor cel mai usor a fost sa puna acest diagnostic decat sa caute sursa problemei. Si problema voastra precis nu e in gaz ci un alt element care duce la ardere cu gaz in exces care duce la acea afumare exagerata. Mai e cate o butelie proasta, mai e cate o statie GPL care vinde amestec de gaz si gunoi...dar chiar toate? Aproape sigur e o problema de reglaj: ori ceva in zona arzatorului (de exemplu diuza de dimensiune decalibrata) ori ceva in zona regulatorului. Regulatorul se verifica destul de usor: daca aragazul arde cu flacara mica albastra si nu va afuma fundul oalei si daca cosul boilerului (ori a combiTrumei) nu se afuma inseamna ca regulatorul iese din cauza. Daca nu...de verificat daca nu au incurcat borcanele la montare si au pus un regulator de 50mB in loc de 30mB. Daca nu e aici baiul va recomand sa cautati un atelier specializat Dometic (in afara, ca in tara nu gasiti asa ceva) care sa verifice arzatorul frigiderului. La halul in care ziceti ca afuma (cos infundat in 2-3 zile!!!) nu m-ar mira sa lipseasca sau sa nu fie stransa bine diuza(e o placuta metalica, usor bombata si cu o gaura minuscula). Ori pur si simplu s-a montat o diuza rebut, decalibrata. Propanul din cauza puterii calorice ridicate arde mai bine si din aceasta cauza nu afuma atat de tare ca amestecul GPL sau butanul.
aragazul nu afuma oalele, cosul de la truma e alb, arzatoare am doua, unul l-au pus nou chiar atunci in GR cu toate ca si celalalt e la fel de bun, iar baietii astia din Salonic sunt autorizati, la ei am ajuns printr-un nr. international de service Dometic. Acum am sa ma uit si la regulatorul montat pe camper. De afumat afuma f tare, uneori optureaza spirala din capatul tevii, miroase si nu mai raceste cum trebuie...
Exista la magazinele de specialitate regulatoare de gaz speciale pentru GPL, si exista ceva filtre pentru gaz. Regulatoarele sunt semnificativ mai scumpe decat cele obisnuite si despre filtre nu stiu nimic.
Nu stiu daca respectivele regulatoare sunt bune de ceva, zic doar ca le-am vazut in oferta magazinelor si mi-au atras atentia: acum si eu am GPL in butelii la rulota, cu regulatorul pentru butan.
Cand am cumparat rulota dealer-ul (NU am luat de la Peti, chiar daca e Weinsberg - nu el mi-a spus prostii) mi-a pus in vedere sa "folosesc neaparat butelii rosii de la Butangas ca sa nu afume frigiderul", frigiderul este tot un Dometic. O spun numai ca fapt divers, pentru ca am intrebat apoi la cei care vand Butangas, nu exista diferenta de compozitie a gazului intre butelii, ce se vinde la butelii este 100% butan. Nu ma intrebati cum merge Dometicul meu pe gaz ca nu stiu, l-am folosit pe gaz mult prea putin timp.