Campervan amator

prezentare RV
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
http://clubrv.ro/forum/viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Avatar utilizator
Nelu Predonu
Membru forum
Mesaje: 828
Membru din: 23 Sep 2012, 14:16
12
Oras: Manolache - Ilfov
Data nasterii: 21 Iul 1959
Localitate: Manolache - Ilfov

Re: Campervan amator

Mesaj de Nelu Predonu »

Interesant ce spui Florin, legat de autocolant. Daca nu se rupeau acele suruburi din rama, eram tentat sa o dau si eu pe contractia autocolantului.
Pe langa prinderea in acele suruburi, binenteles sub rama era pus si mastic, mastic care cum am putut constata, a cedat si el intrandu-mi apa in interior.
Geamul de la baie, de acelasi tip, inca nu l-am demontat. Nu stiu daca nu cumva si acolo sa se fi intamplat acelasi lucru cu acele suruburi, fiind posibil sa-mi intre apa in interior si in acea zona. Nu-mi dau seama datorita panoului termoformat din interiorul baii. Va trebui sa demontez si acel geam, sa nu cumva sa-mi intre apa printre peretele caroseriei si acel panou vacumat, sa ajunga si camperul meu precum masina lui Fred si Barney. :)
Oricum, sunt anumite matriale care isi modifica vizibil dimensiunile functie de temperatura. In pozele de la interior se vede clar acest lucru.
Sper ca din discutiile/pataniile noastre, dl. Toma sa ia cele mai bune decizii cu privire la realizarea autorulotei.
mail: npredonu@gmail.com
Telefon: 0722.216.683
Campervan: Clever Runner 2021
Avatar utilizator
Roman Vasile
Membru forum
Mesaje: 206
Membru din: 10 Ian 2009, 08:16
16
Oras: Cluj
Data nasterii: 13 Mai 1950
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Re: Campervan amator

Mesaj de Roman Vasile »

Am observat ca doriti sa montati doua rezervoare GPL auto. In caz ca acestea vor servi ca rezervoare de combustibil alternativ este ok. Daca in schimb montati aceste rezervoare pentru necesarul de gaz pentru frigider/incalzire/boiler/aragaz atunci faceti o maaaaare greseala! Recipientii montati de Dvs. nu sunt potriviti pentru asa ceva din mai multe motive: gazul necesar pentru utilitatile rulotei trebuie sa fie distribuit in sistem sub forma gazoasa, nu lichida. Rezervorul de gaz pentru GPL auto din constructie livreaza GPL sub forma lichida pana la motor! Din constructie priza de iesire este in asa fel construit ca sa preia gazul lichefiat din "adancul" rezervorului. Nici modificarea acestei sonde nu da rezultate fiindca nerezolvata ramane si incarcarea buteliei la statie, gura de umplere nefiind prevazuta cu robinet de limitare a incarcarii la doar 80% (spatiul de 20% este necesar pentru "zona de gazeificare"). Rezervoare speciale care se pot incarca normal de la statiile de alimentare se gasesc la o firma din Germania (ai in PM adresa ), dar cred ca daca iei legatura cu Costin Tabra te poate ajuta in procurare . Intradevar, montarea unor rezervoare de acest gen iti vor usura foarte mult viata, mai ales cand te vei perinda prin diferite tari prin EU si nu numai fiindca schimbatul sau umplerea buteliilor clasice este o adevarata aventura!
Faci treaba frumoasa, spor la treaba!
@Nelu P: de acord cu amicul Florin! Nu geamul cu rama cu tot ti-a intrat la apa ci autocolantul! Poate cativa mm si chederul de cauciuc de protectie care s-a mai "strans" un pic. Suruburile s-au forfecat din cu totul alta cauza! Geamurile astea vin la pachet cu suruburile aferente, doar ca suruburile sunt pentru a se fixa printro tabla subtire de aluminiu, eventual fibra de sticla si nu prin tabla otelita a caroseriei vanului! Asa ca muncitorul neamt (care ai perfecta dreptate-nu mai e neamtul de dinainte...) pune mana pe surubelnita cu aer comprimat sau electric, se infinge in surub, acesta se rupe...si gata...dupa care daca tot a reusit cateva sa prinda le lasa asa si pune chederul de ornament! Poate nu sunt inca rupte de tot...dar deja sunt in faza de "curgere" , si la prima torsionare cauzata de drumurile nu intotdeauna netede pe unde umblam , fac poc!
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni un bloc!
Camper Chausson/Fiat Ducato
Avatar utilizator
dobre toma
Membru forum
Mesaje: 16
Membru din: 14 Iul 2012, 10:06
12
Oras: Giurgiu
Data nasterii: 22 Feb 1961
Localitate: thessaloniki
Contact:

Re: Campervan amator

Mesaj de dobre toma »

Buna seara,

Dl. Predonu, foarte bun si corect argumentul experientei dvs, referitor la deschisul ferestrelor. Intr-adevar, trebuie sa te gandesti cand si unde folosesti aceasta facilitate. Ma pune serios pe ganduri din urmatoarele motive: estetic - imi plac cel mai mult cele fixe, cu marginea neagra de jur imprejur, economic - sunt cele mai ieftine (in jur de 80 EUR buc), tehnic - se monteaza cel mai usor. Referitor la mobilier, nu cred ca aveti probleme f. mari. Si eu cred ca ABS -ul bordurat este de calitate proasta. Nici eu nu am facut prea calitate la mobilier, iti trebuie mai multe, nu numai scule de mana. Rotii de rezerva eu nu i-am dat, nu-i dau si nici nu-i voi da importanta prea mare. Port un compresor la mine, (are si gel de gauri) iar daca chiar se taie cauciucul sau se stramba janta, voi intampina pe loc. Mercedes, Alfa Romeo si altii scot masinile fara roata de rezerva. Prefer rezervor de apa mare. Multumesc frumos. Nu voi mai lucra duminica.
Dl. Olah, ma bucur ca dezvoltam subiectul gaz care este f important pt siguranta. Poate gasim solutii bune si pt noi si pt alti colegi interesati. Unul dintre rezervoare este special de presiune pt CNG, il voi folosi pentru motor. Celalalt de GPL, pentru utilitati, este de instalatii auto,si are o prima diferenta fata de cele speciale pt rulote vazute de mine la Dusseldorf, o placa cu diverse filete pt a facilita umplerea, distribuirea si diverse racordari. Cel de auto, are numai o gura pt o multivalva cu functii multiple, inchisa intr-o camera etansa. Adoua diferenta este de pret. Eu optez pt aceasta deoarece cred ca are suficiente sisteme de siguranta, este mult mai ieftina si am putina experienta deoarece am mai montat pe masina mea ARO 244. Multivalva fiind montata pe singura "gaura" din rezervor, este inchisa in camera etansa care comunica cu exteriorul prin niste tuburi de cca 3,5 cm diametru (in interiorul lor sunt si conductele) si astfel este rezolvata problema event. scurgeri de gaz. Multivalva are mai multe functii: in primul rand limiteaza umplerea la 80 %, apoi are o supapa de prea plin( da afara pana la restabilirea proportiei), o supapa care sesizeaza viteza de curgere (in cazul ruperii unei conducte) si inchide, o supapa electromagnetica 12 v care se va alimenta numai cand functioneaza un consumator, o supapa de foc care se topeste la o anumita temperatura si elibereaza gazul jos, o supapa de inchidere manuala si are intr-adevar o teava sorb ca sa traga de pe fund, care se poate ridica si sa traga de deasupra. La masina diferenta este ca exista reductorul care este legat la apa masinii si incalzeste gazul pt a-l transforma din lichid. Daca ridic teava sa traga de sus, va trage numai in stare gazoasa si pe masura ce scade presiunea sus vor fi numai vapori. Oricum toti consumatorii vor fi legati cu bobina de 12 v si a multivalvei si a electrovalvei suplimentare impreuna cu detector de gaz. Firma WynenGas de la expo vindea o butelie de 90 l mixt cu 445 eur eu am dat pe ea 75. Traseul gazului este: gura de umplere de pe laterala masinii, intra in multivalva, in butelie, iese tot prin multivalva si merge intr-o cutie exterioara unde voi monta electrovalva, robinetii central si pt fiecare aparat. Despre peripetii prin Europa cu buteliile am citit pe postarile d lui Rusu. Am avut si eu experiente destule in legatura cu alimentarea GPL in diverse tari, mai ales la motocicleta. Cand plec am adaptoare aproape de toate felurile. Mi-as dori sa ne intalnim si sa discutam cat mai multi pe viu cu masinile, asa prin scris este putin mai altfel. Fata in fata mai gesticulam, mai aratam piesa cu degetul. Imi place. Multumesc frumos.
Avatar utilizator
Roman Vasile
Membru forum
Mesaje: 206
Membru din: 10 Ian 2009, 08:16
16
Oras: Cluj
Data nasterii: 13 Mai 1950
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Re: Campervan amator

Mesaj de Roman Vasile »

Am inteles ca stiti despre ce e vorba. Siguranta inseamna totul pentru cei ai casei si cei din imprejur!
Un mic detaliu tehnic: electrovalva de gaz consuma in jur de 2,5A. A fost proiectat si realizat ca sa functioneze in timpul mersului, unde acest consum nu conteaza. Cand esti in stationare, mai ales off, cand nu ai o sursa exterioara de curent, acest consum este enorm fiindca este permanent! Adauga consumurile ventului de la Truma, becuri, pompa de apa, aparat de radio (deloc neglijabil, mai ales la cele moderne) si o sa vezi ca e o problema! Aceeasi siguranta pot s-o obtii si cu dispozitive dedicate pe care le gasesti la pret de Falle la Peti. Cauta in catalogul falle si vei gasi cele trebuincioase care sa-ti asigure siguranta, fara a goli acumulatorul. Oricat de mare e acumulatorul de serviciu...tot e putin...crede-ma!
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni un bloc!
Camper Chausson/Fiat Ducato
Avatar utilizator
dobre toma
Membru forum
Mesaje: 16
Membru din: 14 Iul 2012, 10:06
12
Oras: Giurgiu
Data nasterii: 22 Feb 1961
Localitate: thessaloniki
Contact:

Re: Campervan amator

Mesaj de dobre toma »

Buna seara,

D-le Olah, multumesc, asta nu este un mic amanunt. E foarte important. Nu stiam (de fapt nici acum nu stiu ce inseamna 2,5 A) despre consum . este un capitol pe care l-am amanat pana dupa terminarea lucrurilor de ansamblu. Chiar mi-as dori si multumesc de pe acum, daca cineva poate sa ma ajute, cu informatii despre electrice. De genul: puterea instalata totala poate fi de la pana la... Iluminatul poate fi x w , fotovoltaicul trebuie sa fie de la... Nu stiu exact ce. Poate toate adunate informatiile, vor fi de folos si altora. Poate se poate face o baza de date (cu detalii, fotografii, calcule, sabloane etc.) eu ofer cu inima deschisa tot ce stiu. Am sa vorbesc si cu dl. Luidort.
Avatar utilizator
Cosmin Prund
Membru forum
Mesaje: 765
Membru din: 17 Aug 2012, 10:56
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980
Localitate: Sibiu

Re: Campervan amator

Mesaj de Cosmin Prund »

Ce inseamna consum permanent de 2,5A. Sa zicem ca ai acumulator de 95 AH (Amperi-Ora). In exploatarea normala acest acumulator nu va fi nici o data descarcat 100%, si in fapt cu cat e descarcat mai putin, cu atat va rezista in timp mai mult. Sa zicem ca acumulatorul va fi descarcat maxim 80%, asta inseamna 76 AH disponibili. 76 / 2.5 ~= 30, adica la un consum constant de 2.5 Amperi respectivul acumulator rezista aproximativ 30 de ore. Calculul se poate face asa pentru ca este un consum mic (pentru un acumulator de 95), daca rata de descarcare ar fi mai mare atunci acumulatorul s-ar descarca mai repede. Altfel spus, daca am descarca cu 76A, sigur ar tine mult mai putin de 1 ora, chiar daca 76 / 76 = 1.

Relatia intre Wati, Amperi si Amperi-Ora (AH, unitatea de masura in care este data capacitatea acumulatorilor).

Puterea (W) = Tensiunea (Volti) * Curentul (Amperi). Exemplu: Un aparat de 120W, alimentat la 12V => curentul = 10A (120W / 12V = 10A). Pentru a afla cu aproximatie cat "duce" acumulatorul, ca si in exemplul cu 2.5A, impartim capacitatea acumulatorului cu curentul: 95 AH / 10A = 9.5 ore;

In practica lucrurile vor fi oarecum "tulburi". Consumul in Watti de pe aparate va fi ba mai mare, ba mai mic decat cel declarat, si cel mai probabil nu va fi constant.

Aici sunt multe detalii interesante: http://www.windsun.com/Batteries/Battery_FAQ.htm - in limba engleza. Daca exista interes as putea traduce si copia pe Wiki un extras din textul respectiv, sau integral daca primesc permisiunea de la autorul sit-ului.
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
Avatar utilizator
Odenie Sergiu
Membru forum
Mesaje: 890
Membru din: 24 Aug 2009, 11:01
15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Re: Campervan amator

Mesaj de Odenie Sergiu »

Cosmin Prund scrie: Sa zicem ca acumulatorul va fi descarcat maxim 80%, asta inseamna 76 AH disponibili..
Cu cat imbatraneste acumulatorul nu va mai avea capacitatea pe care o are cand e nou,deci din cei 100% mai scadem si acea parte care oricum nu mai poate fi folosita.Iar acel consum pe ore e teoretic.Practic pe masura ce se consuma din acumulator scade si tensiunea lui;consumatorul(puterea lui) fiind acelasi,conform formulei I=P/U va creste curentul absorbit de consumator pentru ca a scazut tensiunea si astfel nu va mai fi valabil timpul calculat initial,pentru ca,curentul consumat va creste progresiv.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Avatar utilizator
Cosmin Prund
Membru forum
Mesaje: 765
Membru din: 17 Aug 2012, 10:56
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980
Localitate: Sibiu

Re: Campervan amator

Mesaj de Cosmin Prund »

Socotelile pe care le-am facut acolo se vreau orientative. Daca ne apucam sa luam in calcul natura consumatorilor precum si toti factorii care pot influenta modul de descarcare al acumulatorului ne vom lasa de orice calcule si o vom lua doar pe cale experimentala, ca e mult, mult prea complicat. N-am treaba cu electronica, alta e meseria mea, dar am studiat recent subiectul (altfel n-as fi produs asa de repede link-ul ala). Eu sunt de parere ca socoteala mea e buna, repet, pentru orientare. Cate ore vrei sa mearga becurile, cate ore TV-ul, poti calcula un necesar de capacitate la acumulator. Daca se poate mai precis, ma intereseaza si pe mine. Dar fara ecuatii de gradul 3...
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
Viorel Grosu

Re: Campervan amator

Mesaj de Viorel Grosu »

Domnilor, deja deviati de la subiectul topicului. Multumesc pentru intelegere.
Avatar utilizator
Rusu Mihail
Moderator
Mesaje: 1765
Membru din: 01 Dec 2004, 01:47
20
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 22 Iun 1956
Localitate: Ploiesti - Prahova

Re: Campervan amator

Mesaj de Rusu Mihail »

Va urmaresc evolutia lucrarilor si va felicit. In ceea ce priveste curentul de care aveti nevoie, parerile sint impartite, in functie de ce excursii veti face, offcamping sau in camping.
Eu unul, am montat un panou monocristalin de 130 W luat de pe ebay.de cu un pret f bun. Acest panou suplimentar celui pt. frigider, va va satisface acumulatorul pt. consum intern.
In caz ca va pot ajuta, nu ezitati sa ma contactati pe mail. Cu aproximativ 200 euro, puteti avea panoul de 130W si regulatorul cu afisaj electronic care va spune exact tot ce doriti

Imagine

Imagine

Imagine

.

Wassertank 80 Liter für Fiat Ducato Kastenwagen V17-11

Imagine

.
Familia Rusu - Lipanesti PH - Granduca Pegaso 63 - 0722.634.800 Mail: familionrusu@gmail.com
Avatar utilizator
dobre toma
Membru forum
Mesaje: 16
Membru din: 14 Iul 2012, 10:06
12
Oras: Giurgiu
Data nasterii: 22 Feb 1961
Localitate: thessaloniki
Contact:

Re: Campervan amator

Mesaj de dobre toma »

Buna seara,

Multumesc pt aprecieri, am cumparat de la Cristi Homos un frigider SH care cred ca este o alegere buna pt mine, si o data cu el si un panou solar cu regulator de incarcare, dar nu scrie pe el putere ceva. Maine voi pune ceva foto si dimensiuni. Eu voi folosi vanul mai mult in orase, calatoresc mult la expozitii si in general cu treburi. Nu-mi plac hotelurile si nu mananc la restaurante decat foarte obligat. Nu stiu ce inseamna monocristalin. Cand voi ajunge la electrice voi intreba. Multumesc frumos.
Perju Florian
Membru forum
Mesaje: 1
Membru din: 13 Apr 2018, 13:24
6
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 28 Feb 1975

Salut Scaunele din fata le faci rotative ?

Mesaj de Perju Florian »

Salut Scaunele din fata le faci rotative ?
Scrie răspuns