Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
In varianta de fata se mai numeste si "Closca pe oua" !!! :D
Se pregateste puiul cu ceva timp inainte, se sareaza si condimenteaza dupa gust, dupa care se impaneaza cu usturoi.
Se taie "cateii" de usturoi in lung in 2-4 felii, dupa care se impunge puiul cu cutitul si se introduce usturoiul.
Pentru a fi bine "facut" pieptul si pulpele se cresteaza de cateva ori cu cutitul. Aripioarele si pulpele se departeaza de corp cu ajutorul unor betisoare de frigarui sau chiar scobitori.
In cutia gratarului, sau intr-un loc special pentru foc se pregateste jarul (de lemn sau carbune).
Cand este gata jarul se da pe margine, iar in mijloc se asterne o folie de aluminiu pe care se aseaza 6-8 cartofi (spalati in prealabil pentru a putea fi cdecojiti in farfurie) si in mijlocul lor puiul pe un suport de sarma sau pe o sticla de 1/2 l,plina cu apa pentru a nu se usca puiul.
In ascest moment intra in actiune "arma secreta"...GALEATA ! Din tabla neagra (nu galvanizata!) si eventual modificata un picut, in sensul ca toarta se muta la...fundul galetii si se creeaza o "bordura" care sa tina jarul !
Galeata se aseaza peste pui cu gura in jos, se trage jarul pe langa ea, ba chiar se pune jar pe fundul galetii.
Timp de 45-60 de minute, se lasa puiul la copt, dupa care, cu grija se ridica galeata si se pun "preparatele" pe un platou.
Peste cartofi puteti pune sare, piper si un pic de unt.
Pofta buna !
Tocmai pe ideea asta, a gatitului la rulota, deci in natura as vrea sa mergem, pentru a-i ajuta pe colegi cu retete usor de preparat.
Imi pare foarte rau ca niciun participant de la Cheia nu a pozat "mielul la cuptor" tinut in vin si mirodenii 36 de ore si apoi "copt pe gratar" cu ajutorul unei alte "inventii" de-a mea. A iesit atat de bun, incat vreo cativa inamici declarati ai carnii de miel nu se mai puteau satura :D
Si daca sunteti cuminti, voi posta si ceva retete de deserturi (pentru aniversari), destul de usor de facut !
Ciuperci umplute ca la Cetateni
- Ciuperci albe (chapignion)potrivite ca marime
- Kaizer sau costita afumata
- Cascaval
- Unt
- Patrunjel verde
- Sare, piper, cimbru (optional usturoi)
Se rupe picorusul ciupercilor si se curate de pielia palariile.
Piciorusul spalat se taie cubulete mici de 2-4mm si se amesteca in unt cu cascavalul si costita taiate la fel. La aceasta compozitie se adauga condimentele si patrunjelul tocat marunt.
Palariile ciupercilor sarate in prealabil in interior si unse la exterior cu putin ulei se umplu cu aceasta compozitie, dupa care se presara deasupra cascaval ras.
Se frig pe gratar sau pe disc, dar se pot pune si in tava la cuptor, pana se rumeneste bine si ciuperca si cascavalul de deasupra compozitiei.
Se pot servi ca atare sau ca garnitura la friptura. In pozele de la Zugreni (cu Relu si Marcel )au fost garmitura la ficatei pe disc alaturi de piure de cartofi.
Dupa...am servit un vin alb ! :lol:
Clatitele : Se amesteca cu telul 2 oua intregi, 300 ml de lapte, 200 g de faina, 200 ml de apa minerala, putina sare si cand este neted se adauga 50 ml ulei.
Modul de prajire a clatitelor: la prima clatita se unge tigaia cu ulei; la restul ajunge uleiul adaugat in aluat. Daca se lipeste de tigaie, partea arsa se indeparteaza cu un cutit, se sterge doar locul respectiv si se unge cu ulei.
Umplutura :
Se toaca marunt ( cuburi sau fasiute), costita afumata, cascaval, ciuperci conservate (eventual miez de nuca).
Se amesteca ingredientele cu smantana si se adauga condimentele : sare, piper, cimbru, vredeata.
Se pune compozitia pe foaia de clatita si se ruleaza, dupa care se inchid capetele clatitei. In cazul in care "se incapataneaza" folositi doua scobitori.
Clatita astfel impachetata se da prin faina, apoi ou batut cu sare si ceva condimente, si in final prin pesmet si se prajeste in tigaia cu ulei incins pana se rumeneste bine.
Cei care au mancat in anii trecuti de 8 Martie si de Paste la Cheia din clatitele facute de mine, stiu despre ce este vorba :lol:
Noi cautam sa postam aici RETETE ACCESIBILE TUTUROR RULOTISTILOR !!!
O sa postez poze cu "cuptorul" rulotistic (facut de mine si care poate fi folosit pe jar) la care friptura de miel de la Paste a iesit...delicioasa !!!
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India
Am preluat din prima parte prepararea aripioarelor... ATENTIE ! Ce vedeti sunt aripioare, nu ciocanele... :lol: Cam migaloasa operatia dar a meritat. E bun si "iutubu" la ceva :D .
Iar rezultatul... fara cuvinte...
Gabi Dragomir
LMC Liberty 2.8 TDI
tel 0723470679
Canal excursii Youtube- gabi dragomir
Mail- draggabi@yahoo.com
Bravo, Gabi, si eu mi-am propus sa incerc aceeasi operatie, dar la cuptor, panee
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India