acum lucrez la un nou proiect de panou solar mixt: incalzire apa calda si aer cald.
panoul va avea 14 coloane de cutii de bere dispuse una peste alta( 11 la numar) si va avea prin interiorul lor introdusa cate o teava de cupru moale de 10mm; capetele coloanelor vor fi din teava de 15mm.
am si un boiler cu gas de 200 litri pe care vreau sa-l folosesc pentru acumularea apei calde(fara sa-l utilizez pe gas) de la panoul solar proiectat mai sus; nu m-am hotarat inca in ce fel sa fac legaturile, poate imi dati ceva sfaaturi, va rog!
-in prima imagine alimentarea cu apa rece se face la panou si are si un circuit de "recirculare", ca sa-i spunem asa
-in a doua imagine alimentarea cu apa rece se face la boiler
-in ambele imagini circuitul este proiectat prin termosifonare, boilerul fiind mai sus decat panoul
intrebare: circuitul fiind sub presiune termosifonarea functioneaza bine?
Panoul solar mixt este proiectat astfel incat vara sa functioneze pentru incalzit apa, iar iarna se goleste circuitul de apa si se foloseste pentru incalzirea aerului din casa.
M-am gandit ca dispunind teava in interiorul coloanei din cutii de bere va sta ca si intr-un cuptor de aer cald; cutiile de bere din tabla de aluminiu foarte subtire se incalzesc foarte repede atunci cand sint vopsite in negru si in acelasi timp se mareste si suprafata de captare a soarelui.