As vrea sa va mai intreb, din experienta voastra, care marchize sunt mai bune, cele cu zip care se monteaza in sina rulotei, sau cele in caseta care practic raman fixate pe rulota? Varianta 2 e ceva mai grea, dar alte diferente..?
Ca si firma ce recomandati, Omnistor - Thule sau Fiamma?
Parerea mea personala, atentie la marchizele in caseta, in special pe rulota. Eu pe rulota mea am avut marchiza in caseta, Omnistore Thule, a rezistat pana la prima iesire cand o usoara rafala de vant mi-a zburat marchiza peste rulota. Am ramas cu o gaura apreciabila in peretele lateral al rulotei, motiv pentru care dupa Baloanele de la Campul Cetatii rulota mea se duce la d-l Peti sa-mi inlocuiasca panoul lateral. Paguba: aprox 700 euro panoul lateral + contravaloarea marchizei in caseta de 4 metri care sta la mine in curte pe pavaj, pe rulota n-o mai pun si n-am la ce s-o folosesc. Poate ca am avut eu ghinion, poate ca marchiza mea nu era de rulota, poate ca nu a fost montata cu accesoriile de rulota (in "cutie" vine cu accesorii de montaj pentru autorulota, nu pentru rulota). Poate ca nici cu accesoriile de autorulota n-a fost montata bine, dar nu mai insist ca nu pot insista fara sa "arat cu degetul".
Ideea este sa va ganditi la ce se poate intampla in caz de vant. Marchizele in caseta montate pe panoul lateral al rulotei au o distanta, sa zicem de 10 cm intre marginea de sus a panoului si locul de prindere al bratelor. Daca vantul "umfla" marchiza si o face sa se roteasca acolo se formeaza o parghie cu pivotul pe sina de sus a rulotei, un brat foarte lung (lungimea totala a marchizei deschise) si unul foarte scurt (aprox 10 cm) care se termina in punctul de prindere al marhizei in perete. Oricine a invatat despre parghii intelege cam ce forte vor fi exercitate asupra punctelor de prindere, e usor de imaginat ce se poate intampla. Sunt convins ca sunt oameni care au marchize in caseta montate in felul asta pe rulote de ani de zile fara probleme, dar presupun ca sunt FOARTE atenti la vant si chiar si asa, nu sunt in afara pericolului.
Acum am inlocuit marchiza cu un cort cu montare rapida (Kampa Rally 390), pe principiul "cine s-a ars cu supa sufla si in iaurt", dar pe viitor nu-i exclus sa ma dotez si cu o marchiza in saculet. Asta pentru ca in 3 saptamani de "touring" cu rulota prin europa, am montat cortul de doar 2 ori. Se monteaza repede, dar nu suficient de repede!