Reguli forum
Forum rules
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
M-am hotarat ca incep relatarea acestei experiente inainte de intalnirea nationala de la Laguna, in speranta ca acolo vom comenta subiectul.
China excursie in grup.
Prefer sa reproduc aici programul oficial al excursiei ca sa am si eu o linie directoare dupa care sa rememorez traseul dar si sa puteti urmari cumva dupa ofertele zilei obiectivele vizate.
Poze, am “catevaâ€. Ma uit pe folderul cu poze si filme din China si vad ca sunt 4.587 fisiere. Va imaginati cum am sa selectez din ele.
C H I N A – Marele Circuit de toamna
Bucuresti - BEIJING – LUOYANG – XIAN – SHANGHAI - Hangzhou - Bucuresti
PROGRAM:
ZIUA 01 BUCURESTI
Intalnire cu conducatorul de grup la aeroportul Henri Coanda, la ora 17:30. Plecare spre Istanbul cu zborul companiei Turkish Airlines si mai departe la Beijing.
ZIUA 02 : BEIJING
Sosire la ora 14:00 si intalnire cu ghidul local ce va insoti grupul pentru o prima vizita, care include Templul Cerului (sec.15, dinastia Ming si Qing) si celebra piata Tian’An Men, cea mai mare din lume. Transfer, cina si cazare la hotelul Qianmen 4* (sau similar).
ZIUA 03 : BEIJING
Mic dejun. Excursie la Badalin (situat la 80 km de Beijing) pentru a vedea Marele Zid, simbolul Chinei antice, cu o lungime de 6.000 km (fara teleferic); singura constructie de pe pamant, ridicata de mana omului, vizibila din spatiul cosmic. Zidul traverseaza cinci provincii ale Chinei si a fost construit in scop de aparare. Vizita la unul din mormintele dinastiei Ming si la Calea Spiritelor de la Changling. Vizita la o fabrica de cloazoneuri. Dejun in cursul vizitelor. Cina la celebrul restaurant “Rata pekinezaâ€. Cazare.
ZIUA 04: BEIJING – LUOYANG (tren-vagon de dormit)
Mic dejun. Vizitarea Palatului Imperial (Orasul Interzis), construit de imparatul Yongle (acelasi care a construit si Templul Cerului) si unde au locuit 24 de imparati din dinastia Ming si Qing si care, cu cele 9.000 de camere, este cel mai mare din lume; cateva dintre marile sali sunt folosite ca muzee ce adapostesc impresionante colectii ale artei chinezesti. Se continua cu Colina Carbunelui (o superba gradina imperiala) si Palatul de Vara, supranumit “Gradina Undelor Clareâ€, chintesenta arhitecturii gradinilor chinezesti. Dejun in timpul vizitelor. Transfer la gara pentru plecare la ora 21:00 cu trenul la Luoyang (vagon de dormit, in cusete cu 4 locuri).
ZIUA 05: LUOYANG
Sosire la ora 08:22 la Luoyang, unul din cele 7 orase imperiale ale Chinei, asezare preistorica, avand reputatia preeminenta de leagan ancestral al civilizatiei chineze. Vreme de patru milenii, Luoyang a servit drept capitala a treisprezece dinastii chineze, inclusiv prima dinastie Xia (sec. 21-16 I.C.). Transfer la hotel. Mic dejun. Vizita la Muzeul Regional, Templul Calului Alb si la cel mai mare reper cultural, loc de obarsie a budhismului in China, grotele de la Luoyang, tezaur al artei budhiste, cu cele 100.000 de statui ale lui Buddha. Dejun in timpul vizitelor. Cazare la hotelul “Xin Youyi†3* (sau similar).
ZIUA 06: LUOYANG – XI’AN (tren expres)
Mic dejun. Plecare la Xi’An cu trenul de mare viteza, dat recent in folosinta. Sosire in orasul care a fost capitala a Chinei timp de 1062 de ani, sub 13 dinastii si unde incepea celebrul drum al matasii. Vizita la Marea Moschee si Cartierul Musulman. Dejun la restaurantul “Palatul dinastiei Tangâ€. Cazare la Hotel Xi’An 4* (sau similar).
ZIUA 07: XI’AN
Mic dejun. Plecare cu autocarul pentru vizitarea sitului arheologic situat la 40 km distanta de Xi’An, dedicat mormantului primului imparat al Chinei, Qin Shihuang, unde s-a descoperit armata celor 7.000 de razboinici de teracota, socotita a opta minune a lumii (inclusiv noul sector cu ultimele descoperiri). In incinta se mai viziteaza si Muzeul Trasurii de Bronz, dedicat vietii si mestesugurilor din acea perioada. Dejun in timpul vizitelor.Vizitarea ansamblului arhitectural dedicat Pagodei Marii Gaste salbatice, construita in anul 625, inalta de 67 m si cu 7 nivele, locul unde au fost traduse in limba chineza textele sacre de catre calugarul Xuan Zand, dupa ce acesta a s-a intors din India si a templului ce i-a fost dedicat, precum si un atelier de prelucrare a jadului, pentru care Xi’An este celebru. Cazare.
ZIUA 08: XI’AN – HANGZHOU (avion)
Mic dejun. Transfer la aeroport si plecare cu avionul la Hangzhou, una din cele 7 capitale imperiale pe care Marco Polo l-a numit cel mai frumos si mai grandios oras din lume. Vizita la resedinta Mandarinului Huxeyan si la Muzeul Farmaciei chineze. Cina si cazare la hotel Baihehua 3* (sau similar).
ZIUA 09: HANGZHOU
Mic dejun. Plimbare cu vaporul pe Lacul de Vest, gratie caruia Hangzhou este supranumit Paradisul Terestru. In continuare se viziteaza Templul Lingyan (sec.4), Pagoda celor 6 Armonii si o plantatie de ceai (la Hangzhou se cultiva cel mai bun ceai din China). Dejun in timpul vizitelor. Cazare.
ZIUA 10: HANGZHOU – SHANGHAI (tren)
Mic dejun. Transfer la gara si plecare la Shanghai. Sosire la Shanghai, cel mai mare oras al Chinei, situat la malul Marii Orientale, pe fluviul Huangpu. De Shanghai se leaga istoria Chinei moderne, fiind astazi un oras ultradezvoltat, cu bulevarde largi, strazi suspendate, cladiri monumentale si peisaje urbane inedite. Dejun la restaurantul mongol. Vizitarea resedintei si a gradinii Mandarinului Yu. Plimbare prin orasul vechi, unde se afla si un impresionant centru comercial. Plimbare pe celebra strada comerciala Nankin. Seara, se vizioneaza celebrul spectacol de acrobatie din Shanghai. Cazare la hotelul Tianhong 3* (sau similar).
ZIUA 11 si 12: SHANGHAI
Mic dejun. Timp liber. Excursie optionala cu autocarul la Suzhou, orasul gradina si patria matasii. Se viziteaza Gradina Maestrului si gradina Politicii Simple, satul Luzhi si o fabrica de matase. Dejun in timpul vizitelor. Intoarcere la Shanghai. ( pret 65 usd/pers.). Cazare.
In primul rand, in aceasta excursie am avut un ghid roman de cea mai buna calitate posibila. Buzatu Ion a fost atasat cultural la Pekin in perioada comunista, cunoaste bine chineza si deasemenea istoria Chinei. A tradus din filosofia lui Confucius in romana. Datorita lui am aflat extrem de multe amanunte despre locurile vizitate si in general despre China.
Traseul pe care l-am urmat cuprinde obiective incluse in toate vizitele strainilor in China, inclusiv oficialitati.
Este un traseu impus de sistemul de securitate chinez si e greu sa te abati din el fara a fi atent supravegheat.
China are o economie capitalista dar controlata si planificat orientata prin directive de partid (partid unic) Politic nu difera mult de Romania comunista.
Nu au someri. Am vazut cum se face curatenie pe strada. Doua femei umbla impreuna , una cu matura si una cu farasul. Cand gaseau o hartie una tinea farasul si cealalta impingea gunoiul pe faras. In pauza de masa se asezau langa un stalp, scoteau o supa din aia de a lor din taitei si cu betisoarele “luau masa in orasâ€.
Pe strazi sunt foarte multe masini si toate aproape noi (marci chinezesti, contrar a ceea ce credeam eu pana atunci) Dar puhoaiele umbla mai ales cu bicicleta sau cu niste mopede silentioase. Pe o bicicleta sau moped se inghesuie toata familia, sotia in spate si copilul pe ghidon. La semafor, cand se face verde, toti pleaca in toate partile trecand usor unii printre altii indiferent ca merg inainte, la dreapta sau la stanga, daca sunt pietoni sau pe vehicule.
Am vazut o faza demna de relatat. Noi am incercat sa trecem pe zebra dar ne-am uitat sa nu vina careva. Venea un chinez pe motoreta cu un rucsac in spate si erea sa dea peste noi. Alaturi erea un echipaj de politie cu masina. S-a repezit la el, si a inceput sa ii care pumni in cap bodoganind pe chineza ceva. Omul nu a zis nimic si a plecat cu motoreta de coarne. Oare ar fi mai eficient si la noi decat o amenda ?
Noi eream un grul de 34 de persoane, dar peste tot eream inconjurati de sute de grupuri de chinezi cu ghid, imbracati toti la fel (tricou de aceeasi culoare sau macar seapca identica).
Ghidul chinez povestea folosind o portavoce si in apropierea lor nu se putea sta. Chienza vorbita in portavoce e un latrat strident si enervant.
Mancarea chinezeasca din China nu seamana nici 1% cu cea europeana. Mai mult, nici cu mancarea chinezeasca servita in Europa nu seamana aproape deloc.
Mancarurile lor de baza sunt
- O supa din frunze care are un gust bun dar are exact consistenta albusului de ou nefiert. Supa se serveste ultima.
- Salate din frunze de mai multe feluri de exemplu lotus (nufarul chinezesc) sau alte frunze, dar toate aceste frunze sunt fierte in aburi si servite calde.
- Bolul cu orez fiert, in loc de paine probabil, dar nu are nici un gust, si nici macar sare.
- Un fel de snitele sau coltunasi, de obicei fierti, mici cat lingurita, umpluti cu ceva ce poate fi carne sau legume, sau peste, dar nu poti sti nici dupa aspect, nici dupa gust. In general unele sunt usor dulci si iuti, altele au gust de sos de soia, unele au sos altele nu.
Mesele in restaurante (nu numai pentru turisti, si cele numai pentru ei) sunt rotunde cu 9 scaune. In centrul mesei este o alta masa de sticla mai mica in diametru care se poate roti. In fata fiecarui scaun se asaza o farfuriuta mica precum cele dela ceasca de cafea mai mica decat podul palmei fara degete. Poti primi la cerere furculita sau betisoare.
Ospatarul aduce pe rand cate un bol sau farfurie cu mancarea descrisa mai sus si o asaza pe masa rotitoare. Fiecare mesean isi pune in farfurioara din felul respectiv dar nu poate pune decat cat intra in acea mica farfuriuta. Altfel ceilalti opt de la masa nu ar mai prinde (eu am patit-o).
Se aduc pe rand 9 feluri de mancare dar se pot aduce si mai multe odata. Noi aveam in meniu si un pahar de bere sau de apa gazoasa. La sfarsitul mesei se aducea si ceai chinezesc.
Ceva care sa arate a carne am primit o singura data si s-au laudat ca este un fel de mancare extrem de select si cautat si foarte scump. Ce erea? Intr-un fel de cana de lut, erea un fel de supa bruna cu gust bun in care ereau ceva fructe afumate si o bucata de slanina de porc fiarta in acea zeama.
Mesele de pranz si cinele le serveam de obicei in incinta unor obiective turistice interesate in vanzarea de bunuri sau servicii. De exemplu mergeam la pranz la fabrica de perle, fabrica de ceaiuri, fabrica de matase, fabrica de cloazoneuri, fabrica de jad, policlinica de tratamente traditionale chineze.
Acolo aveau sali de mese – tip cantina, unde normal mancau angajatii dar si turistii (si cei mai multi turisti sunt chinezi) La masa primeam un fel de card cu care ziceau ca avem reducere in magazinele lor de prezentare.
De fapt mancarea oferita erea bonus din partea fabricii catre agentia de turism pentru ca aduce clienti in magazinul lor.
Preturile ereau mari dar dupa mine asi fi umplut cateva geamantane din ce ofereau acele magazine.
Pacat ca eream cu avionul si cu buzunarul gol. Le voi prezenta pe rand in ordinea vizitarii impreuna cu pozele. Desi ereau pur chinezesti nu ereau niste chinezisme.
Continui cu prezentarea mancarurilor chinezesti.
In ultimele doua zile am avut in Shanhai liber pentru shoping si nu am avut decat mic dejun la hotel. Am cautat ceva de mancare in bazaruri sau in complexele comerciale.
In afara de mancarurile de tip fast fud ( Mac Donalds cand il gaseai, servea mancare chinezeasca) am cautat ceva mezeluri, paine, conserve, In afara de dulciuri, nu am gasit decat intr-un loc.
Ce?
La mare cinste ereau gheare de gaina sau rata afumate, trase in tipla.
Deasemenea se mai gaseau gaturi de rata afumate, trase in tipla. Mai ereau niste carnaciori uscati sub vid super iuti pe care scria ca sunt de vita unii si de pui altii. Am gasit un singur tip de muschi file de porc ambalat, afumat, care ne-a costat 20 dolari americani 300g. Paine nu exista. Exista ceva de tip biscuiti de orez si un fel de briose de orez.
Nu am descoperit nici un supermarchet de tip Carefour de exemplu sau macar de tip Plus.
Singura mancare pe care am avut curajul sa o mancam luata din bazarurile lor a fost supa de teitei ambalata in cutii de carton pe care o preparam cu apa fiarta la ceainicul din camera de hote.
Bauturi alcolice au ceva de tip UZO grecesc (ei ii spun “deliciul de la doua focuriâ€) distilat deasemenea din orez.
Vin nu am vazut dar au un singur fel de bere la sticle de 660g si se numeste Tzintao.
Intr-una dintre zile am evadat din zona centrala si am intrat intr-un restaurant din afara zonei turistice. Toti se uitau la noi ca la extraterestrii. Nu stiu engleza sau alta limba. Ospatarul ne-a adus un meniu cu poze tradus si in engleza. Am ales un fel de ceaun servit cu foc sub el cu un fel de paella spaniol cu pulpe de pui si creveti si paste fainoase.
Avea un gust excelent dar mi-a luat foc crestetul.
Erea iute de trasnea. Cum putea fi altfel, din moment ce avea inauntru cel putin 30 de ardei iuti de 4 tipuri.
Pretul a fost mic circa 10 USD.
Restaurantul erea plin, mesele ereau lungi din lemn si scaune din alea din lemn curbat ca acum 40 de ani la noi.
Ne-au adus niste linguri din alea deale lor intoarse ca nu aveau furculite ci numai bete.
La aceeasi masa cu noi au stat doi parinti cu fata lor de circa 17 ani. Fata stia maxim 10 cuvinte englezesti dar ne-am inteles in limba gestica.
Ereau tare simpatici. Ei ne-au recomandat sa bem bere ca sa scapam de iuteala si au avut dreptate.
Intr-o alta evadare am ajuns pe o strada in spatele bazarului Yu Yoan din Shanhaiul vechi.
Acolo se vindeau legume (aproape toate necunoscute), animale vii ( serpi, broaste, pui de gaina, peste de multe feluri), fructe (multe necunoscute).
Pe langa acele tarabe mobile exista si un fel de buticuri deschise intr-un fel de garaje la parterul blocurilor.
Acolo ereau scoase pe trotuar mici tejghele cu un fel de gogosi, sau placinte, sau sendvisuri ciudate. Dar toti aveau cate o galeata cu oua fierte tinute in sos de soia cu coaje cu tot.
Se spunea ca acele oua sunt delicii si sunt tinute in acel sos cateva luni pana le vand, ca sa se mureze. In interiorul acelor garaje erea in spate un pat si cele necesare pentru locuit si la stand vindea intreaga familie.
Copii chinezi sunt foarte iubiti cand sunt mici. Pana la 3 ani parintii nici nu il cearta si ii permit orice. Copii pana in 3 ani poarta un fel de pantaloni cu crapatura la fund si cand ii trece se aseaza acolo unde sunt si isi face nevoile.
Pe unde umblam veneau la noi chinezi-turisti- si doreau sa se pozeze cu noi, mai ales cu sotia mea sau cu alta colega blonde amandoua.
Dintr-un bazar am cumparat o videocamera panasonic cu 400 USD ful HD
In cele 30 de minute cat am negociat si am probat camera s-a invartit in jurul nostru un tip fara varsta care nu erea hot ci mai degraba securist.
La ei preturile sunt negociabile. Pentru camera avea afisat pretul de 850 USD si am ajuns la sub jumatate. La fel a fost la tot ce am cumparat de acolo. In general nu am avut timp sa intram in magazine pentru ca programul erea strict si ne astepta autocarul si ghizii chinezi.
Chinezii primesc locuinta de la servici si platesc chirie. Dar se pare ca mai mult de jumatate din locuintele care ereau construite in ultimii ani ereau ne ocupate. Dupa dinesiunea ferestrelor si distanta dintre ele camerele nu aveu nici 3 metri latime.
La periferia marilor orase (noi am fost in 4 orase si toate veau peste 6 milioane de locuitori) ereau cartiere intregi cu vile noi. Ceva specific ce sarea in ochi erea arhitectura. Toate vilele aveau ca ultim etaj un fel de foisor rotund sau poligonal cu ferestre de jur imprejur chiar in varful acoperisului, ca o turela. Apartineau noii burghezii aparute dupa liberalizarea economiei. Casele astea nu aveau gard intre ele si nimic care sa determine o granita de proprietate.
Am mers cu trenul de doua ori si am asteptat imbarcarea in doua gari. Sala de asteptare din Peking erea cat un stadion de fotbal si erea permanent plina ochi. Si ereau mai multe sali de asteptare. Peking-ul are 23 milioane de locuitori oficial, dar mult mai mult in realitate. Imaginativa cat ar trebui sa fie Gara de Nord din Bucuresti, daca toti romanii ar locui in Bucuresti.
Fişiere ataşate
2010 CHINA 065 mausoleul lui Mao in piata Tian anmen.jpg (48.14 KiB) Vizualizat de 1950 ori
2010 CHINA 531 Armata de teracota.jpg (52.71 KiB) Vizualizat de 1950 ori
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
Mai atasez cateva poze de pretutindeni.
Nu stiu daca e cazul sa pun f. multe poze aici.
Poate o sa completez cate 2-3 poze din fiecare locatie cu comentariile corespunzatoare.
Oricum la Laguna o sa am laptopul cu toate pozele.
Fişiere ataşate
o fabrica de alcol din orez cu cazanele de distilare clasice ca si la noi. Bautura are gust specific care nu seamana nici cu wiskiul, nici cu tuica noastra, dar gustul e greu de suportat pana te obisnuiesti.
2010 CHINA shanghai 208 fabrica de alcol din orez.jpg (53.47 KiB) Vizualizat de 1899 ori
Super frumos ,nea Traiane mai baga niste imagini , ca sunt adevarate .
Stau in masina ,afara ploua de zici ca sunt la Londra, si visez la o excursie in CHINA .
Asta este scopul adevarat al forumului ... :P
Iata si cateva dovezi ca Shanghai a depasit New York-ul la capitolul constructii super moderne.
Exista cladiri de peste 100 etaje, dar spectaculos este faptul ca partea de sus depaseste baza sau cladirea este inclinata din proiect cu calculul exact al stabilitatii.
Turnul televiziunii depaseste Turnul Eifel si sfera mare se roteste si are restaurante. La periferia sferei pardoseala este din sticla si se vede de la inaltimea de peste 300m, mare parte din Shanghai si Fluviul Albastru la confluenta cu alt fluviu inainte de revarsarea in Marea Chinei de est. Pe fluviu se fac croaziere cu vaporase si spectacolul este denedescris.
Orasul Shanghai are peste 30 milioane de locuitori in prezent, si primarul lui este vicepremierul Chinei. Orasul are semiautonomie administrativa fata de Beijing, si are guvern propriu.
Sunt atatea imagini interesante dar trebuie sa ma limitez aici la 10.
Fişiere ataşate
Capitania portului si debarcaderul
2010 CHINA shanghai 607 (Copy).jpg (31.51 KiB) Vizualizat de 1866 ori
alte "mici constructii"
2010 CHINA shanghai 569 (Copy).jpg (24.09 KiB) Vizualizat de 1866 ori
Ciprian
Chiar vrei sa afisem momeala aia si sa aducem multi chinezi aici ?
O sa mai pun cateva poze.
In Sanghai exista centrul comercial vechi in apropierea gradinii YuYoan (gradina demnitarului modest)
O sa pun poze din vechiul Sanghai
Toate strazile sunt numai comerciale dar cladirile sunt in stilul traditional cu pagode si fatade din lemn.
In centrul ei exista o ceainarie cu lac imprejur unde regina Marii Britanii a servit ceaiul.
Totul este un bazar cu o oferta pentru care trebuie sa vii cu geamantanul de bani.
In exteriorul acestui bazar, vechiul centru "corso" al Shanghaiului dinainte de comunism, se organizeaza piata de legume, fructe si animale dn care am pus mai sus poze.
In poze apar doi japonezi turisti.
Exista o legenda in istoria Chinei care explica formarea poporului japonez. Imparatul 'X' al chinei a decis sa populeze o insula cu copii selectati special si educati cativa ani pentru asta penbtru a face un experiment ca sa vada daca o rasa oura este superioara amestecului. A selectat 500 de baieti si 500 de fete, i-a educat cu tot ce stiau atunci chinezii si i-a trimis pe o insula indepartata aflata sup stapanirea Chinei. Dupa disparitia imparatului s-a rupt legatura cu insula iar cei 100 de tineri au repopulat insula cu un popor selectat. Unii japonezi recunosc aceasta posibilitate dar nu toti.
In timpul unui spectacol de balet in Xiyan langa masa noastra erea o familie de japonezi despre care nu stiam. Dar in timpul spectacolului discutam despre popularea japoniei cu sotia si japonezul a auzit si a inteles ca vorbesc despre formarea poporului japonez. M-a batut pe umar din spate si mi-a facut un semn pe care eu l-am inteles ca semn de multumire si aprobare.
Fişiere ataşate
e un fel de "corso"
2010 CHINA shanghai 887 (Copy).jpg (53.69 KiB) Vizualizat de 1820 ori
Chinezii mananca foarte multe feluri de paste fainoase, mult mai variate decat italienii.
Ei sustin ca tehnologia de producere a pastelor a fost dusa in Italia de Marco Polo.
Marco Polo erea un insotitor de caravana negustoreasca pe drumul matasii si a fost sechestrat (arestat) de chinezi odata cu toate bunurile caravanei pentru ca insotitorii au nesocotit ordinele imparatului. Dupa cativa ani Marco Polo a invatat Chineza si s-a remarcat prin diversitatea obiceiurilor si prin cunoasterea unei limbi vorbita de caravanele comerciale. S-a casatorit chiar cu fica unui demnitar din Xiian si dupa cativa ani a ajuns sa fie trimis reprezentant al comunitatii chineze spre occident sa trateze siguranta caravanelor. Marco Polo a ajuns din nou in Italia si nu s-a mai intors niciodata.
Dar ramas foarte repede sarac a ajuns la "Groapa datornicilor", in puscarie. Acolo a stat in celula cu un scriitor boem, sarac ca toti artistii vremii. I-a povestit acestuia toata aventura lui din China. Iesit din puscarie, scriitorul a scris o carte despre aventurile lui Marco Polo in China. Cartea este primul reper in cunoasterea civilizatiei chineze in occident si Marco Polo este si astazi celebru.
Multe alte tehnologii chineze au fost dorite de occidentali printre care cresterea viermilor de matase, tehnologia Cloazonet, reteta prafului de pusca, portelanul de china, cresterea plantei de ceai, si prepararea ceaiului din frunzele ei (denumirea europeana a ceaiului vine chiar de la numele englez al Chinei-ceaina).
Voi reveni cu explicatii depre cloazonet, ceai, intr-o postare ulterioara.
Aducerea viermilor de matase in europa a fost o adevarata aventura, nereusita dealungul a sute de ani. Pana la urma in urma negocierilor, China a trimis in Europa viermi de matase. (pana atunci se incerca furtul viermilor de matase).
Interesant ramane faptul ca in china se selecteaza dintre gogosile de matase 2 feluri de gogosi, unele cu firul lung si ne ramificat din care se fac tesaturile de matase si alta inferioara cu firul ramificat din care nu iese o matase suficient de fina si se foloseste pentru a confectiona pilote si perne extrem de usoare dar foarte izolatoare, superioare celor din fulgi de pasare.
Deasemenea a ramas un secret broderia in matase cu fata dubla. Tablourile brodate in matase sunt extraordinare. (postez mai jos cateva poze)
Gradina demnitarului modest situata langa bazarul You Yang este locuinta unui prim ministru care s-a retras de buna voie din functie ca sa-si traiasca batranetea in liniste. A ramas celebru pentru ca de obicei demnitarii ereau corupti si se lafaiau in bogatii si huzur, si nu renuntau la putere pana mureau.
Gradina este plina de bonzai probabil plantati si ingrijiti de el dar si de aranjamente superbe, mobilier de gradina, etc.
Fişiere ataşate
2010 CHINA shanghai 070 (Copy).jpg (43.05 KiB) Vizualizat de 1747 ori
2010 CHINA shanghai 118 (Copy).jpg (60.56 KiB) Vizualizat de 1747 ori
Despre Cloazonet (nu stiu exact cum se scrie)
Este o tehnologie prin care se obtin bibelouri, vase, sculpturi, cu aspect de mozaic din portelan colorat.
Forma dorita a fi obtinuta este imbracata intr-un grilaj ca un caroiaj (un fel de stergator de picioare miniatural...) din tabla subtire de cupru. Spatiile dintre tablele de cupru au dimensiuni de cativa milimetrii si adancimea de cativa milimetrii si se muleaza usor pe suprafata sculpturii. ( e un fel de cofrag cum ar fi cel din tavita de cuburi de gheata dar foarte finut).
Dupa imbracarea sculpturii in acest cofrag de umple fiecare gol cu o pasta de caolina colorata in culorile dorite. La final se introduce in cuptor si se arde. In felul acesta se obtine un bibelou sa zicem colorat ca si cum ar fi facut din bucati mici de portelan ca un mozaic de portelan colorat. Este o tehnologie care nu a fost preluata de europeni iar produsele sunt opere de arta de o valoare extraordinara.
Fişiere ataşate
2010 CHINA 483 (Copy).jpg (63.18 KiB) Vizualizat de 1709 ori
2010 CHINA 500 (Copy).jpg (73.16 KiB) Vizualizat de 1709 ori