Buna Ziua
Din experienta propie va pot spune urmatoarele
-Cand am cumparat RV-ul am avut in dotare o butelie GPL mica ( 1/2 din butelia clasica ) 7 l Ulterior am mai achizitionat inca una in regim de second hand (aceasta second hand mai noua decat butelia mea cu un pret modic de 50 lei de la Dl Varza din Tg Secuiesc )
-Am cautat sa verific instalatia rulotei in vederea efectuarii RARului si a imatricularea acesteia pe nume PROPIU (dar mai ales dpdv a sigurantei mele, mai ales ca eram nou in aceasta familie a utilizatorilor de RV )
- am apela la RAR -nu fac astfele de verificari si nici revizii periodice nu au legislatie in acest sens
- am apelat la ISCIR nici acestia nu au nici o problema cu instalatii din dotarea RVurilor - nu au legislatie in acest sens
-am apelat la Politie nici un interes ptr acestia sa verifice sau sa ceara un document de atestare a verificarilor facute
-am discutat ( corespondenta ) cu multe campinguri dinRO/ EU despre impunerea unor avize ptr reviziile acestor instalatii la camparea in acete locatii -NIMENI NU CERE NIMIC LA CAMPARE
-Am cautat in legislatia de specialitate -NICI O REFERIRE LA ASEMENEA PROBLEME
Ex in campingurile din ANGLIA fiecare loc de campare este prevazut contracost cu CURENT ELECTRIC ,APA SI GPL ( nu stiu daca toate campingurile sau numai unele ,nu stiu daca au legislatie sau nu dar nici aici nu se cere nici o atestare tehnica ca RV are revizuire pe instalatia de curent si/sau gaz )
Singura explicatie logica am primit-o de la Dl COLPOS NIC SC CAMPERLAND AUTO SERVICE SRL DARMANESTI si anume :
- la unitatea de service RV se poate face o verificare amanuntita a instalatiilor RVului ( atat ptr GPL cat si ptr electric ) pe baza unui protocol tehnic
- in urma eliberarii unei facturi fiscale aceasta unitate elibereaza o rovigneta care sa ateste aceasta verificare facuta de unitatea service
- aceasta unitate poate sa fie recunoscuta profesional in tara sau in afara tarii ( este o problema a acelei unitati service )
- aceasta unitate service are tehnicieni autorizati in acest sens
- nu exista legislatie tehnica nici in RO si nici afara
Verificarea tehnica a rulotei ( inmatriculare ,sistem iluminare ,sistem semnalizare ,sistem franare ,integritate fizica) se face obligatoriu , conform legislatie noastre ,la fiecare 3 ani ( cu viza si documentul aferent )
SFAT este foarte intelept ca fiecare posesor de RV ( pe baza constintei personale ) sa se gandeasca la securitatea propie si/sau a familiei si din acest motiv sa-si mentina un grad ridicat de functionare tehnica a RVului personal - cred ca fiecare constientizeaza modul in care poate sa-si minimalizeze riscurile in utilizarea RVului
In rest sunt discutii ,interese mai mult sau mai putin majore ale unor sau altora
ATENTIE faptul ca o instalatie TRUMA se strica si trebuie reparata sau verificata este altceva .Se poate face cu cunostinte personale sau se poate apela la o persoana calificata si autorizata de producator ( similar si ptr frigider si alte accesorizari ) dar sa vorbesti despre o impunere ,care defapt nu o regasesti concret in nici o legislatie ,este eronat
INFO ptr cei care merg spre GRECIA In drumul spre granita Bulgaria cu Grecia la aproximativ 25 de km de granita exista un LUKOIL care umple ( autorizat in sensul ca are stand de umplere specializat ) cu GPL orice tip de butelie GPL ( avand o colectie mare de reductii ) Conditia de umplere este sa scoti butelia din RV si sa parchezi RVul in parcarea benzinariei .
In alta ordine de idei este adevarat ca aceasta greutate ( atestata de producatorul carligului de tractare de 75 100 etc) trebuie sa fie strict respectata
Am vazut cazuri cand in AUSTRIA un echipaj de politie pe AUTOSTRADA verifica cu cantar specific greutatea pe carlig ( in perioada aceea nu aveam RV si nu am constientizat
foarte exact ce se intampla defapt ) dar daca discuti cu un politist din Germania ,Austria Elvetia PRIMESTI UN RASPUNS PERTINENT in acest sens .
Daca exista alte pareri documentate cu enuntarea in clar a unor legi /normative sau alt gen de regulamente ( nationale sau europene) este foarte bine de stiut ptr a ne conforma.
Marian Enache 0740 390 147
marianenache21@yahoo.c