Nilul mai e acolo dar crocodilii, am avut o disputa polotica cu ei si s-au retras. N-am vazut frate decta unul de 4000 de ani, mumie.
Daca ma intalneam cu unul nu mai aveati ce astepta acum.
Tuaregii nu ereau mumii poate doar camilele ? ... sau bpoate ereau papusi miscatoare.
Dar sa continuam excursia in Egipt.
M-au impresionat muntii aceea uscati, sfaramiciosi cu grohotisuri de nisip din sfaramaturile pietrei.
Am vazut pentru prima data o specie de planta “umblatoareâ€.
Este acea minge de spini pe care am vazut-o rostogolindu-se peste strazile oraselor din vestul salbatic din filme, in bataia vantului.
Aceea este o planta vie care are pe lujerii exteriori mici radacini prin care soarbe apa din roua dimineti de pe nisipul pe unde se rostogoleste, dupa care este mutata de vant in alt loc cu resursa de apa.
Asuan este un oras asezat pe o retea de canale construite pe malurile Nilului.
Zona eset o oaza verde cu culturi de bananieri pitici si trestie de zahar.
Toate casele, fara exceptie sunt lipsite de acoperis si par si chiar sunt neterminate. In egipt se plateste impozit pe casa doar dupa ce i se pune acoperisul. Pana atunci casa se considera in constructie. Cum la ei nu ploua, lipsa acoperisului nu e o problema.
Am vazut un egiptean imbracat in rochia aia lunga a lor alba, calare pe un magar.
Dar omul erea atat de mare pe langa magar, incat trebuia sa isi tina picioarele mult lateral ca sa nu atinga de pamant.
Dar mergea calarea, nu mergea pe jos, desi pe jos ar fi mers mai repede, …. chestie de demnitate.
Am fost imbarcati pe un vapor ancorat pe Nil .
Cusete elegante cu fereastra spre apa, cu doua paturi si baie proprie.
Patru zile am locuit pe acel vapor.
A fost una dintre cele mai placute experiente din calatoriile mele.
Mancare din belsug si foarte variata.
Vaporul avea 2 piscine, baruri, sali de jocuri, sali de spectacol cu scena si mese de consumatie.
In fiecare seara dupa cina erea specatcol cu dansatori (dansuri nubiene: sudanezi-negrii dansau acompaniati de tobe) si dupa aceea turistii ereau antrenati in jocuri de societate de tipul: balul mascat, pasatul portocalei fara maini, imbalsamarea cu hartie igienicae, etc.
Se formau 4-5 grupuri pe nationalitati, olandezi, britanici, americani, francezi, si desigur cei sase romani. Distractie pe cinste.
Noaptea dormeam, iar vaporul se muta de la un obiectiv la altul. Dimineata dupa micul dejun coboram de pe vapor si vizitam obiectivele nemaipomenite din LUXOR.
Luxor o prezentare generala a obiectivelor din zona
http://www.youtube.com/watch?v=ROg1-enJ ... re=related
http://atractiituristice.com.ro/egipt/d ... din-aswan/
Templul Karnak
http://www.youtube.com/watch?v=p5Vd9g5awk8&feature=fvst
La Karnak sunt doua temple legate intre ele de o alee de circa un un km ca un bulevard , flancat de statui din 10 in 10m reprezentand sfinxul cu cap de berbec sau cu cap de caine.
La jumatatea distantei aleea dispare in pamant, sub nisip si reapare in celalalt templu. Aceasta alee este paralela cu Nilul actual la cateva zeci de metri de mal.
Inceput de Ramses al doilea si continuat de toti urmasii sai precum regina Hatshepsut si fiul lui, inclusiv de Alexandru Macedon dupa cucerirea egiptului.
Cred ca este cel mai impresionant templu prin dimensiuni, cantitate de scrieri pe pereti si pe stalpi. Acei stalpi care sustineau tavanul sunt efectiv uriasi. Au diametrul de doi metri si inaltimea de 6 m. Distanta intre stalpi nu e mai mare de 6 m asa ca stalpii par o padure prea deasa iar oamenii niste pigmei.
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?