Reguli forum
Forum rules
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Deci iata o altfel de excursie in strainatate fara RV.
Mexic, peninsula Yucatan intre Cancun si Playa de Carmen resortul Mayan Palace - este un resort club privat in sistem timeshare.
Am fost acolo intre 19 si 26 august 2007 impreuna cu sotia fiul si nora.
Cum arata e suficient sa pun cateva poze. Prin resort se circula cu un KIKIcar in circuit permanent, un sistem de 8 piscine in cascada inconjurate de seslonguri si paturi baldachin umbrite cu bambus impletit. Plaja cu un nisip de culoarea si consistenta grisului, apa smarald si cerul azur. Intr-un cuvant Marea Caraibelor.
N-am apucat sa facem baie a doua zi dupa instalare ca am primit o avertizare scrisa pe hartie albastra "cod albastru de uragan" Cam batea vantul si ereau valuri.
Inchiriasem masina asa ca am asteptat zile mai frumoase pentru plaje si am plecat sa vizitam imprejurimile Orasul Playa de Carmen de unde se pleaca cu feri pe insula Cozumel.
A doua zi am primit o avertizare de cod galben de uragan. Am inceput sa urmarim CNN si am vazut ca se apropie Uraganul DEAN care afectase deja Jamaica la o amplitudine maxima de 5 grade. De la receptie ni s-a sugerat sa lasam bagajele in hotel si sa plecam cu autocarele puse de ei la dispozitie spre centrul Mexicului unde uraganul se va domoli. 70% din turisti au plecat care incotro mai ales ca ereau americani si pana la ei acasa ereau 2 ore cu avionul sau o zi cu vaporul.
Am predat masina, cu pierderi desigur, si am votat ce sa facem. Am decis cu totii sa ramanem in hotel si sa intram in adaposturile despre care vorbeau localnicii.
A treia zi am primit avertizare de cod portocaliu si avertizarea ca daca ramanem nu raspund de viata noastra.
CNN anunta ca directia uraganului este chiar peste zona noastra si forta maxima se resimte pe o latime de 20km de traiectoria uraganului pana la 100 km scazand la gradul 4 si asa mai departe. In 21 august erea marti vantul a devenit foarte puternic, am primit avertizare de cod rosu, am fost mutati intr-un apartament de la etajul 1 (existau numai 2 niveluri) . Ne-au adus sanvich-uri, sucuri, apa si hrana rece si ne-au sfatuit sa nu ne apropiem de ferestrele balconului in timpul apogeului uraganului care urma sa fie cam la ora 3 noaptea.
Cerul a devenit negru in plina zi.
In apus cerul a luat foc pur si simplu (vedeti poza).
Aerul mirosea puternic a "gaina oparita" ca si cum ai fi stat langa o oala in care ai introdus o gaina in apa clocotita ca sa o cureti de pene.
Fetele ereau disperate si se caiau ca am ramas.
Din fericire, la atingerea uscatului uraganul a virat brusc spre sud si a trecut pe la o distanta de circa 200km de noi.
Vedeam imagini cu cladiri, magazine, retezate de la circa un metru de pamant, copaci, totul.
Cine putea sa doarma?
Cand s-a luminat erea aproape liniste, doar cativa nori si un vant usor. In complex, dezastru, toate seslongurile in piscine, piscinele cu un strat de 1 m de nisip si restul apa de mare. Palmierii la pamant, acoperisuri smulse (cele de bambus). Plaja erea redusa la jumatate din latime si plina cu pietre Ponce !!!
Mai aveam 4 zile de sejur. Am inchiriat alta masina si am colindat cautand efectele uraganului dar si vizitand Chechenitza-piramidele mayase.
Voi continua povestea intr-un poster ulterior ca sa nu fie prea plictisitor. Mai jos adaug cateva poze semnificative.
Fişiere ataşate
2007 MAYAN PALACE 60 (Copy).JPG (85.52 KiB) Vizualizat de 2254 ori
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
Mda....o experienta nu prea placuta se pare...Bine ca ati avut siguranta in locul unde v-ati aflat...Surprizele naturii sint imprevizibile oriunde ne-am afla...
Cat pe ce sa nu mai gasesc locatia propriei postari. Eu am jucat si pimpong in tinerete dar nu pe post de minge.
Vad ca exista preocupare pentru acest tip de postare, dar mai ales pentru a o pozitiona , Oare de citit...
In afar de Rusu, nu am vazut macar un comentariu.
Ceva de genul:"Lasane dom'le ca nu ne intereseaza" sau similar.
Voi continua numai daca cel putin un forumist isi va exprima dorinta de a citi in continuare astfel de povestioare, zic eu educative.
Haide dom'le ca ne intereseaza :D ...dai bataie in continuare ca avem ce invata de la voi...data viitoare trebuie sa prind un loc alaturi de tine langa focul de tabara ca asa tare imi plac povestile astea ...
ps sa nu mai vi la spartul targului ))) si nepregatit ))))))
Traiane, daca nici faptul ca topicul tau a fost vizualizat de 316 ori nu te multumeste...atunci nu mai continua ! :mrgreen:
Eu cred ca totusi ar trebui sa relatezi mai departe, pentru ca multi dintre forumisti citesc cu mare placere acest tip de relatari.
Imi amintesc, tanar fiind am citit cu mare infrigurare o carte de calatorie "O calatorie spre marea interioara" Volumul I a lui Romulus Ruslan (sotul Anei Blandiana) . Am asteptat degeaba aparitia Volumului II pentru ca intre timp Blandiana "calcase pe bec"
Am trimis un PM de notificare cu privire la mutarea subiectului...
Dar ce am putea comenta despre asemnea locatii ...am zice ca natangi decat wooow wooow :mrgreen:
Eu unu te felicit pt excursiile tale ...exotice.
Si punctezi direct la obiect ...multumim.
Evident ca exista interes!Daca locul din dreapta e luat de Gigi la focul de tabara, locul din stanga il rezerv eu.Si mie imi plac grozav povestile voastre si stilul de relatare.Mai vrem!
Si topicul propus e in asentimentul nostru.
M-ati convins.
Cancunul este un Acapulco, construit dupa 2000 de americani. 20km de strada care are spre Marea Caraibelor hotel langa hotel cu acces privat la plaje iar pe cealalta parte este o zona de lacuri mai putin luxoasa plina de vilisoare barci, etc.
In acel moment erea pustiu. Doar un restaurant cu muzica rock. Dezolant.
Alt drum l-am facut spre Tulum unde fusese traiectoria epicentrala a uraganului.
Un sat statiune erea practic troienit cu piatra ponce si trei buldoescavatoare eliberau strada. Cand am luat una dintre pietrele care acopereau totul de marimi intre dimensiunea pumnului si dimensiunea capului unui om, am inteles totul.
Pietrele ereau rupte din stancile de corali din mare care au consistenta caramizii de BCA. Sunt mai usoare decat apa si rupte plutesc pe apa. Sfaramate devin un fel de grisi calcaros care reprezinta exact "nisipul" plajelor din Marea Caraibelor.
Am mers mai departe si am avut cea mai placuta surpriza posibila. Am gasit o plaje ca in filmul Laguna Albastra.
In urma cu 20 de ani mi-am pus un fototapet cu un peisaj ca acela si am dormit visand la acele locuri.
A fost cea mai frumoasa locatie de plaje pe care am gasit-o in viata mea. vedeti poza. aveam mai multe dar redimensionate au 108kb
A doua zi am vizitat situl Mayas Chechen Itza situat la circa 200km de cazare
Soseaua , un fel de autostrada fara banda de salvare, flancata de jungla, trecea prin tr-un orasel unde am mancat cel mai bun platou asortat de fripturi de vita , porc, rata ascultand musica clasica la pian, cantata live.
In parcul orasului am stat pe niste sacune pe care vreau sa le vedeti.
Chechen Itza Un vechi oras Maya care nu trebuie sa il prezint eu, e super cunoscut.
Impresii:
Piramida principala incomparabil mai mica decat cele egiptene. Forma si modul de constructie total diferite.
Cladirile avusesera acoperisuri din lemn si au mai ramas doar peretii, Doar Observatorul erea din piatra si a ramas in picioare si cladirea destinata probabil administratiei erea inca partial cu acoperis. Complexul , cel putin ce se viziteaza este ne exploatat si arata cum l-a lasat timpul.
Peretii sculptati sunt totus exceptionali si au misterul cunoasterii. M-a impresionat ca existau bai comunale si saune, iar ceea ce la greci erea Agora, piata publica, la mayasi era piata comerciala unde se vindeu produse si care erea o hala de peste un hectar acoperita.
Doar in 2011 am aflat ca in jurul acestui oras exista un fel de grote cilindrice in piatra foarte adanci care dateaza din perioada marelui meteorit care a exterminat dinozaurii.
Am mai multe argumente care mi-a confirmat si mie personal teoria. O sa discut asta in posterul viitor.
Fişiere ataşate
Laguna albastra dupa uragan
2007 MEXIC DUPA URAGAN (Copy).JPG (95.95 KiB) Vizualizat de 2243 ori
scaun pentru indragostiti in parc.
2007 MEXIC MT SCAUN (Copy).JPG (95.7 KiB) Vizualizat de 2243 ori
piramida principala, loc destinat sacrificiilor umane.
2007 MEXIC CHECHENITZA (Copy).JPG (81.77 KiB) Vizualizat de 2243 ori
Opservatorul astronomic maya.
2007 MEXIC CHECHENITZA DIM (Copy).JPG (84.26 KiB) Vizualizat de 2243 ori
cladirea cu cele mai multe simboluri mayase si cel mai bine pastrata dupa piramida
2007 MEXIC CHECHENITZA MT1 (Copy).JPG (97.48 KiB) Vizualizat de 2243 ori
Din pacate nu am avut un ghid propriu si am tras cu urechea la grupurile cu ghid.
In piramida nu se poate intra si eu nu sunt sigur ca sunt destinate tot inmormantarii ca la egipteni dar probabil ca gresesc.
De jur imprejur nu se vede nimic de genul intrarii ca la piramida Kefren din Cairo.
Pietrele din care sunt construite sunt mai mici decat cele din Egipt si sunt foarte etans imbinate. In Egipt pietrele care se vad sunt partial macinate sau sparte probabil datorita descopertarii. Aici pietrele au un strat de muschi si depuneri de praf probabil in acsti ani si au pete colorate ruginii, negre , rosii, verzi. Probabil clima umeda din jungla mexicana a lucrat altfel decat la piramidele egiptene unde piatra este uscata alburie si rotunjita probabil de la furtunile de nisip.
Dar materialul din care sunt facute aici in mexic pare granit (In Egipt doar pietrele din stratul superficial, original, ereau din granit, straturile inferioare sunt dintr-un material mult mai moale erodabil usor. In Egipt toate cele 3 piramide au fost descopertate de localnici in timp, doar varful de la Kefren a ramas original).
Zidurile celorlalte constructii pe care am putut sa le studiez de aproape si care se opresc na nivelul de 2-3 m de la cladirile care au ramas fara acoperis, au un fel de mortar intre pietre. Mortarul e moale, se poate zgaria cu unghia. Atunci am considerat ca poate sunt ziduri reconstruite in trecutul apropiat.
La piramide nu se vede mortar deloc.
Sa caut daca mai am si alte poze cu piramidele si o sa mai atasez poze.