Mini CNC - manufacturat in regie proprie

topicuri ce fac obiectul unor alte pasiuni ...... alte "pasarele"
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Nelu Predonu

Mini CNC - manufacturat in regie proprie

Mesaj de Nelu Predonu »

Venind sezonul rece, impropriu iesirilor cu RV-ul si necesitatea fiului meu (student la arhitectura) de a executa fel si fel de machete, m-au determinat sa abordez executia unui mini CNC in regie proprie (costuri minime).
In termeni generali, CNC, inseamna o masina unealta cu Comanda Numerica asistata de Calculator, utilizata la prelucrarea unor piese (repere).

Ce imi propun sa faca aceasta masina:
- debitari;
- frezari;
- gauriri;
- gravura pe sticla, plastic, lemn, aluminiu;
- desene pe diverse suprafete improprii executiilor la imprimanta sau plotter.

Materialele ce vor putea fi prelucrate cu acest CNC vor fi: polistiren, lemn, plexiglas, sticla, aluminiu (doar inscriptionari), mdf, plastic, etc.

Componentele, in mare, ale viitorului mini CNC:
- motoarele CNC - motoare pas cu pas - 3 sau 4 bucati; voi folosi 4 motoare cu prindere Nema 23 de 1,85 N;
- driverele de comanda a motoarelor;
- sursa de alimentare, probabil de 27v / 11,7A;
- scula de aschiere, gravare, debitare - voi folosi un Proxxon cu turatie variabila 5.000 - 20.000 rot/min.;
- ansamblu mecanic pe care vor veni montate motoarele si toate accesoriile viitoarei masini - voi merge pe o constructie de conceptie proprie.

Dimensiunile utile ale masinii vor fi: 610 (axa "x") x 370 (axa "y") x 110 mm (axa "z").
Aceste dimensiuni le-am stabilit functie de necesitatile fiului meu, respectiv pe axa "x" putandu-se introduce placi intregi de polistiren extrudat (latime 600 mm), grosimi de pana la 50 mm, iar pe axa "z" am stabilit o cursa utila de 110 mm pentru grosimi de 100 mm ale aceluiasi material.

Atasez si cateva link-uri cu CNC-uri de genul celui pe care doresc sa-l construiesc:

http://www.youtube.com/watch?v=3rdIrY0dls8
http://www.youtube.com/watch?v=bVIWPi2k8ic

sau cum isi construiesc si altii asa ceva:

http://www.instructables.com/id/How-to- ... aply-and-/

Domeniile in care se folosesc astfel de CNC-uri sunt foarte variate, aeromodelism, jucarii, bibelouri, suveniruri, machete de orice fel, gravuri, etc.
Acum sunt in faza de proiectare, de stabilire a reperelor ce vor compune aceasta masina, dar in situatia in care mai este cineva interesat de asa ceva voi posta in cadrul acestui topic toate amanuntele necesare si binenteles pretul de executie la care voi ajunge.
Catalin Gigi
Membru forum
15
Oras: Mizil
Data nasterii: 10 Mar 1971

Re: Mini CNC - manufacturat in regie proprie

Mesaj de Catalin Gigi »

Succes in ceea ce ti-ai propus Nelu !

Ca sa iti mearga bine cum se spune iti lansez o prima comanda de 150 de buc ...sigla ClubRv-Ro gravata pe ceva ... sa le pun in piept la membrii asociati :mrgreen:
Nelu Predonu

Mesaj de Nelu Predonu »

Multumesc Gigi pentru urare si sper ca in cca. o luna sa termin executia CNC-ului. Cat despre comanda, sper sa o pot onora si nu voi uita ca prima comanda pe acest CNC vine de la tine.
Radu Pascu
Membru forum
15
Oras: Brasov
Data nasterii: 11 Sep 1958

Mesaj de Radu Pascu »

Daca te inspira, eu am modificat aceasta freza in CNC acum trei ani.
Freza CNC 001.jpg
In plus, o multime de alte realizari CNC poti sa le vezi la colegii mei modelisti http://www.rhcforum.ro/forum/36-robotica/

BAFTA SI MINUNI!
invata repede si aplica... tot repede.

RENAULT Megane IV TCE140
Rulotă T.E.C. Siena Saphir 390T
tel. 0742044570
Nelu Predonu

Mesaj de Nelu Predonu »

Mersi Radu !
Doresc ceva de mici dimensiuni, ceva sa nu-mi ocupe mult loc in garaj. Imi iese cam la 93 cm x 66 cm x 45 cm, cote de gabarit.
Cam o saptamana am stat pe o multime de forumuri si mi-am cristalizat o parere vis-a-vis de ce fac altii si de ce doresc eu sa fac.
Spre exemplu, cnc-ul din primele doua link-uri puse de mine in prima postare costa cca. 1.300 $, fiind comercializate de firma americana Probotix, cam asa ceva mi-as dori, insa vazand in detaliu materialele folosite de firma respectiva totusi as dori sa fac ceva mai "profi", in special pe partea de lagare, ghidaje si privitor la robustete.
Am facut ceva schite cu desenul de ansamblu, acum urmand sa scot desenele de executie. Inca nu m-am hotarat de unde voi achizitiona ghidajele de alunecare. Partea electronica nu ridica nici un fel de probleme, schema cinematica si realizarea (imbracarea) acesteia este cea mai importanta la o astfel de masina. Cu toate ajustarile facute, folosind numai AlMg (dural), componentele axei "y" nu reusesc sa le reduc sub 9 kg. Inca ma mai gandesc sa vad cum pot reduce aceasta masa mare inertiala pentru ca nu doresc sa mai maresc diametrele coloanelor de ghidare de pa axa "x".
Cam asa arata prima schita cu viitorul CNC :
CNC.jpg
Popa Violeta
Membru CD
16
Oras: Iasi
Data nasterii: 06 Oct 1949

Mesaj de Popa Violeta »

Foarte interesanta prezentarea dv. Cred ca un gravator de mici dimensiuni m-ar interesa si pe mine. Mi-ar fi de mare ajutor la gravarea unor diverse texte pe aluminiu, plastic sau lemn. Sa ne tineti si pe noi la curent cu evolutia lucrarilor si, eventual, cu pretul de cost. Chiar ma intereseaza.
Cu stima,
Violeta Popa
Familia Popa, Violeta si Stefan.
Rulota Hobby Prestige 495 / 1999.
Masina Renault Trafic.
Tel: 0232252600.
0722686928
Nelu Predonu

Mesaj de Nelu Predonu »

Am retinut si tot ce va fi de interes referitor la acest mini CNC veti regasi in acest topic.
Pana cand se va intra in program normal, in noul an, voi definitiva desenele, urmand ca de saptamana viitoare sa incep sa achizitionez materialele necesare executiei. Dupa cum spuneam, sper ca in cca. o luna sa pot face primele probe cu acest CNC.
Radu Pascu
Membru forum
15

Mesaj de Radu Pascu »

Tot de pe http://www.rhc.ro la sectiunea vanzari vei gasi componente (ghidaje, rulmenti liniari, surubururi cu bile etc etc) de vanzare foarte ieftine si sigur fair play.

RENAULT Megane IV TCE140
tel. 0742044570
Nelu Predonu

Mesaj de Nelu Predonu »

Radu, am sa incerc sa vad ce pot achizitiona de acolo. Multumesc !
Mai atasez cateva desene:
Nelu Predonu

Mesaj de Nelu Predonu »

Dupa vreo 10 zile de proiectare a structurii noului CNC si cu ajutorul fiului meu in a pune cap la cap desenele de executie facute de mine si a le reprezenta in desene 3 D, cam asa ar urma sa arate structura mecanica a mini cnc-ului:
Fişierul ataşat desen-3d1.jpg nu mai este disponibil
Fişierul ataşat desen-3D2.jpg nu mai este disponibil
desen-3D2.jpg
desen-3D3.jpg
desen-3D4.jpg
Am comandat placile de aluminiu, joi urmand ca acestea sa-mi ajunga debitate la cote cu adaosuri minime de prelucrare.
Mihai Gheorghe

Mesaj de Mihai Gheorghe »

Offff, si eu credeam ca va dura o luna...! :D
Radu Pascu
Membru forum
15

Mesaj de Radu Pascu »

Foarte talentat fiul tau. Umbre, reflexii, textura etc.
Cu ce program a lucrat?

RENAULT Megane IV TCE140
tel. 0742044570
Scrie răspuns