RASPUNS OFICIAL LA CATEGORIA DE PERMIS PT. TRACTARE RULOTA

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Încuiat
danutflorin
Membru forum
13
Oras: craiova
Data nasterii: 12 Oct 1968

Re: RASPUNS OFICIAL LA CATEGORIA DE PERMIS PT. TRACTARE RULO

Mesaj de danutflorin »

Desi topicul e vechi, eu sunt membru nou si incerc sa ma bag si eu in seama... Fratilor, nu va bazati pe prostia garcilor ca s-ar putea sa gasiti unul istet care a ajuns din greseala acolo si va face dosar penal. Si, atentie, ARE DREPTATE! Cititi cu atentie regulamentul de aplicare al ordonantei 195 si nu mai intrebati garci indiferent de la ce nivel (minister, igpr, ijp, etc.) pt ca sunt varza si iresponsabili. Si, mai mult, nu va puteti apara in instanta cu un raspuns de acest gen pt ca militia nu e organ legislativ. Art. 30 lit B din regulament este ff clar! Al 1 defineste AUTOVEHICULUL de cat B dupa care al 2si3 spun ce se mai poate conduce cu B-ul. Si f mare atentie sa nu confundati mtma cu masa proprie(ambele inscrise in C Id si Cert de inmatric.)!! Apoi, nu uitati ca la examen nu se da doar din art. 30 lit.b se da si din lit.c care reglementeaza categ BE si care spune ca poti sa tragi cu un auto care se incadreaza la B o remorca ce poare depasi 750 kg. Deci, per a contrario, cu B simplu NU POTI! Decat sa intrebati militieni mai bine intrebati juristi de meserie(jud. av. proc. etc) persoane care stiu sa interpreteze o norma juridica. Zic si eu... STIMA!

Bun venit pe forum, completeaza localitatea din care esti in ''Panoul utilizatorului'', multumesc !
Adrian.Apreotesei
Membru forum
13
Oras: Bacau
Data nasterii: 10 Mai 1977

Mesaj de Adrian.Apreotesei »

Am incercat sa deschid si un topic nou pentru ca fiecare din noi, indiferent de oras sa anunte daca stiu scoli de soferi care fac ore pentru categoria BE.
Eu sunt din bacau si pe unde am tot intrebat titi imi recomanda sa fac C si CE(de parca eu trebuie sa fiu la fel cu cel care pleaca cu tir-ul din tara).
Am gasit pe internet ceva in Iasi, Brasov, Bucuresti. La un moment dat am gasit si la Roman (jud. Neamt)dar acum nu mai dau de acel anunt.

Asa ca pote membrii acestei mici comunitati ne dau o mana de ajutor si scriu fiecare ce stiu.

PS. In preimavara am fost cu cineva cu rulota si cand ne-am intors pe european ne-a oprit politia si i-a facut direct dosar penal. Din martie abia pe 1 noiembrie cu interventii mari a reusit sa bage dosarul la judecata si si-a putut lua permisul. Permisul care i-a fost retinut fara drept de conducere.
Cu stima Apreotesei Adrian, tel. 0730559613
WV SHARAN 1.9 TDI, 115CP + TEC TE 490P2 Siena (BC 06 YRV)
adrian.apreotesei@gmail.com tel 0730559613
adrian petroaica
Membru forum
13

Mesaj de adrian petroaica »

@danutflorin si eu sint nou, am insa o rugaminte la tine nu mai alerta lumea aiurea. Daca citesti cu atentie in Regulamentul de aplicare al lui O.U.G. 195/2002, art.30,lit.C se arata ca detinatorii categoriei BE, pot sa conduca un vehicul la care iti da dreptul categ.B impreuna cu o remorca cu mma peste 750 kg, in conditiile in care ansamblul descris depaseste 3500 kg.,, Per a contrario''daca mma total este sub acest ansamblu, SE POATE conduce cu categoria B.
PS:daca tu esti juristul care stie sa interpreteze o norma de drept... 😢
PS2:poate ai o scoala de soferi unde poti oferi Eul...?
Muntean Cristian
Membru forum
14

Mesaj de Muntean Cristian »

Buna ziua. Aseara am avut si eu o intalnire cu un politist. Bineinteles ca prima si singura problema ridicata a fost faptul ca nu posed permis auto categoria BE. Am scos raspunsul pe care l-am primit personal de la Brigada de politie a Municipiului Bucuresti in care mi se aducea la cunostinata faptul ca am dreptul sa circul cu o remorca cu o greutate mai mare de 750 kg cu conditia ca greutatea ansamblului sa nu depaseasca 3500 kg. S-au mirat de raspuns si a zis " ia uite astia sunt nebuni, ce raspuns dau ". Ulterior dupa vreo 10 minute in care au fost ocupati cu opritul unor masini care depasisera viteza legala mi-au dat drumul sa plec convinsi ca ei au dreptate si nu eu. Aveti cumva o sentinta definitiva intr-un dosar penal deschis pe aceasta tema in care justitia sa ne dea dreptate ?
Pentru ca aceasta sentinta impreuna cu raspunsul pe care l-am primit de la Brigada de Politie cred ca ar putea sa inlature dubiile oricarui politist plin de zel.
Calin Lisovschi
Membru forum
18

Mesaj de Calin Lisovschi »

ii rogi respectuos sa citeasca art 30 din oug 195.
pe vremuri: FORD MONDEO (desigur...), acum JEEP GRAND CHEROKEE + DETHLEFFS CAMPER

@klinutzu

0727.19.19.39
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

am dreptul sa circul cu o remorca cu o greutate mai mare de 750 kg cu conditia ca greutatea ansamblului sa nu depaseasca 3500 kg
Acesta este pct.2 din cele doua pct. ale art. 30 care face referire la remorci ce pot fi tractate cu cat.B.
2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;
(acesta permitand sa se depaseasca 3500 kg/ansamblu masina+remorca).
Mai este unul pct.3
3. ansamblul de vehicule a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca, a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;
De obicei unii politisti fac referire doar la pct.2,ignorand :mrgreen: sau necunoscand :shock: si pct.3.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Muntean Cristian
Membru forum
14

Mesaj de Muntean Cristian »

Da, pai sunt foarte selectivi.
Stiu doar ce vor sa stie. Sincer nici nu stiu ce intentiona, ce dorea. Nu parea sa astepte ceva si oricum nu aveam nici o intentie sa-i dau. Oricum, probabil ca, daca n-as fi avut cu mine raspunsul de la Politia Bucuresti povestea se lungea. Oricum ... tipic lor ...
Cristi Argesanu
Membru forum
14
Oras: Dragasani
Data nasterii: 17 Iul 1981

Mesaj de Cristi Argesanu »

Eu din cate mi-am dat seama din decret, conditia este ca daca remorca depaseste 750kg(adica nu este remorca usoara cum e trecuta in lege) trebuie musai sa aiba sistem de franare(cum dealtfel cu totii avem) ,si asa ne incadram la pct 3
Nissan Pathfinder + RULOTA HOBBY 460 ufe
Alin Mihaila
Membru asociat
12
Oras: București
Data nasterii: 08 Iul 1981

Mesaj de Alin Mihaila »

A aparut o problema! :(
Se pare ca Loganul meu nu poate trage rulota pe care tocmai am achizitionat-o pentru ca MMA al rulotei e 1050( F.1 pe talon), iar la G in talonul Loganului (Masa vehiculului in serviciu cu caroseria si cu dispozitiv de cuplare in cazul unui vehicul de tractare in exploatare, din oricare alta categorie in afara de M1) am 1025...
Pot sau nu pot tracta rulota cu Loganul meu? Poate n-am inteles eu...
Mersi anticipat pentru raspuns!
Dacia Duster 1.5 dCi, 4x4 + Hobby 440 Excellent Easy
Totul pentru țară, nimic pentru mine- Carol I
Tel. 0748124289
Cosmin Prund
Membru forum
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980

Mesaj de Cosmin Prund »

Ce ai scris acolo la "G" in talon este asa-zisa masa "la gol" a autovehiculului in conditii de functionare. Aceasta cifra este de obicei folosite ca baza pentru calculul masei maxima pe care o poti tracta, dar cifra reala ti-o poate da doar producatorul (cartea tehnica a masinii). Pentru exemplificare, "tractorul" meu Hyundai ix35 are scris acolo 1731kg si producatorul zice ca pot tracta pana la 1600 kg. Asta pentru ca am cutie de viteze automata, la acelasi nivel de dotare dar cu cutie automata masina are doar 1679 kg si producatorul zice ca poate tracta 2000 kg!

Cifra privind masa ce poate fi tractata, chiar daca nu este scrisa in talon, poate fi dedusa din tabela VIN de pe masina. Cifra cea mai mare din respectiva tabela este masa maxima a ansamblului masina+remorca in miscare, prima cifra reprezinta masa maxima autorizata a masinii. Diferenta lor da masa maxima autorizata a remorcii. Uite un exemplu gasit cu google, o tabela VIN de pe un Logan 1.4:

Imagine

Din aceasta imagine rezulta ca masina+rulota poate avea maxim 2300 kg, masa maxima a masinii este 1535, deci o potentiala rulota trebuie sa aiba maxim 2300-1535=765 kg :oops:

Chiar mai mult, rulotistii ar trebui sa traga rulote a caror greutate sa fie maxim un procent (care variaza in functie de autor, intre 75 si 85%) din ce rezulta pe baza acestui calcul. Altfel spus, ar trebui sa tragem o rulota chiar mai usoara decat zice producatorul ca poate masina. Este o mare diferenta intre o remorca "box" mica si grea (exemplu: saci de ciment) si o rulota, adica un dreptunghi de 2 metri si ceva inaltime, 2 metri si ceva latime, si lungime de pe la 4 metri in sus: aerodinamica de caramida, mai lata decat masina si cu suprafete laterale numa' bune sa "prinda" vantul si curentul de aer.
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
Alin Mihaila
Membru asociat
12
Oras: București
Data nasterii: 08 Iul 1981

Mesaj de Alin Mihaila »

De tras nu-mi fac probleme ca duce Loganul, cel putin asta mi-au spus-o mai multi, eu m-am referit la partea legislativa. Oare militianu' ce spune cand vede 1025<1050? Mai ia in calcul ca Loganul mai are la volan un talamb de cel putin 80 de kile adica 1025+80 sau ia de bun ce scrie in certificate?
Stiu ca poate pare puerila exprimarea dar e mai greu la ingineri!
Dacia Duster 1.5 dCi, 4x4 + Hobby 440 Excellent Easy
Totul pentru țară, nimic pentru mine- Carol I
Tel. 0748124289
Liviu Teica
Membru asociat
15
Oras: Craiova
Data nasterii: 02 Iun 1976

Mesaj de Liviu Teica »

Alin Mihaila scrie:...Pot sau nu pot tracta rulota cu Loganul meu? Poate n-am inteles eu...
Nu aveti nicio problema. Cele 2300 de kg trecute in certificat se refera la masa reala a ansamblului de vehicule. Adica, daca va opresc si va cantaresc nu trebuie sa depasiti in ansamblu cu incarcatura cu tot cele 2300 de kg. Astfel daca rulota dvs. are 1000 de kg incarcata, masina nu va trebui sa depasasca 1300 de kg cu pasageri cu tot. Practic, conteaza masele reale din momentul cantaririi, datele tehnice din carte sau certificat nu au nicio implicare aici, atat timp cat in momentul cantaririi nu depasesc ambele 2300 kg. Astfel de verificari se pot face numai de catre cei de la ARR sau RAR cand fac controale cu statiile mobile unde au si cantarele necesare pentru aceasta. Bineinteles ca in situatia acesta se pot verifica si daca sunt depasite masele maxime autorizate :D . Sper ca m-am facut inteles. Iesiri frumoase si linistite!
Ford Kuga 2.0 TDCi 4WD Titanium + Beyerland Vitesse 430 TM
Încuiat