De o saptamana ne-am intors dintr-o excursie de aproape 4000km. Traseul a fost: Ungaria (intalnirea autoruloristilor MLK de la lacurile Szajki), partea de sud a Austriei de la Jenersdorf la Kötschach Mauten, prin Villach si Klagenfurt, am trecut in Italia prin Plöckenpass, au urmat Ampezzo si Cortina D'Ampezzo, dupa aceea am trecut prin Dolomiti prin doua trecatoare majore -Farzarego(2117m) si Pordoi (2239m), pe urma prin Predazzo (raiul schiorilor) ne-am indreptat catre lacul Garda. Am urmarit malul sinuos drept pana la Pescheria del Garda (Gardaland). Am intrat si pe istmul Sirmione (sa nu o faceti cu rulota sau autorulota ca drumul se infunda brusc intr-o parcare cu limitator de inaltime si e o arta sa intorci si o bicicleta...). Drumul nostru a urmat pe urma directia Cremona, dupa care, trecand prin valea foarte sinuoasa si cu hauri ametitoare al raului Trebione am dat binete Mediteranei la Genova. Am traversat Genova la ora de varf si noroc cu pozele trase de sotie ca altfel nu am vazut prea multe din oras...ma simteam intre sutele de masini si miile de motorete-motociclete ca o sarmaluta presata in oala :lol: . Am vizitat zona numita Cinque Terre unde am ramas impresionat de cele cinci localitati intre Levanto si La Spezzia...mai ales cum au fost construite pe niste stanci abrupte , pe malul mari. Noi am facut drumul pe soselele inguste, sinuoase si abrupte din partea de sus a zonei, dar exista posibilitatea de a vizita direct aceste locatii cu un trenulet special care merge pe malul marii (de fapt impropriu zis fiindca mai mult prin tuneluri semideschise) si care face o pauza de o jumatate de ora in fiecare sat). De la golful Spezzia am traversat invers "carambul cizmei" prin Modena, Bologna pana la Ravena unde am salutat reintalnirea cu Adriatica. Am intors catre nord-vest casuta motorizata, si urmand drumurile secundare de pe malul marii am vizitat Venetia, dupa care ne-am indreptat catre Slovenia. Am trecut granita la Nova Goricia, am intrat in Alpii Iulieni, unde la 1000 de metrii am intalnit prima zapada din acest an. Pe drumuri inguste de munte am ajuns la Bohinjska Bistrica unde am petrecut doua zile placute pe malul lacului cu aceeasi nume. A urmat zona turistica de pe malul lacului Bled dupa care ne-am intors catre acasa. Traseul de intoarcere ales ne-a plimbat pe granita austro-slovena, fapt pentru care drumul a trecut alternativ cand prin Austria...cand prin Slovenia! Cea mai simpatica a fost una din granite marcate prin mijlocul unui tunel (Lojbl). Pe urma dupa o pauza la campingul termal Lenti (in Ungaria) am ajuns acasa.
Aproape 4000 de km, peste 2000 de poze, 400l de motorina (preturi intre 1,45-1,68 euro) dormit prin campinguri inscrise in ACSI sau in parcari speciale (dar si simple)pentru autorulote. Cheltuieli:150 euro si 20000 Huf cash si cam 2500Ron de pe card. Ponderea cheltuielilor au fost pe combustibil, urmat de cazare, restul taxe de intrare si mancare. Dar mancare mai mult paine-legume si fructe ca in rest am plecat cu "camara" plina.
Drumul l-am planificat in amanunt inca de acasa si l-am inscris in GPS in etape de o zi. Astfel am avut elasticitatea necesara, si am trecut exact pe unde am prevazut. Din start am exclus autostrazile si am cautat drumurile cele mai spectaculoase de pe traseu. Si daca spectaculozitate am vrut, spectaculozitate am avut! In viata mea nu am trecut prin atatea trecatori montane, si nu am mers pe drumuri cu atatea curbe in ac de par! In unele portiuni am avut parte de drumuri atat de inguste (dar asfaltate si intretinute!!!), mai ales in Alpii Sloveni(lucrurile decurgeau cam asa:cel care era mai aproape de o cat de cat mai lata parte a drumului dadea inapoi, pe urma cel dinspre stanca isi plia oglinda pe stanga si se lipea efectiv de stanca, celalalt cu oglinda dreapta pliata se strecura pe langa...nu de putine ori cu rotile din exterior pe buza prapastiei ), incat orice intalnire cu alte autovehicole ne punea la grea incercare talentul de sofer ambilor.
Autorulota noastra batranica-Chausson Acapulco 59 pe Fiat 2,5TD din 1991 s-a comportat excelent....am ridicat capota motorului doar o singura data sa vad daca nu a scazut cumva nivelul uleiului.
Vremea a tinut cu noi! A fost o vreme mai mult de vara decat de toamna tarzie! In Dolomiti nici la inaltimi de peste 2500m nu era inca zapada, dar in Alpii Iulieni, in Slovenia deja la 1000m am gasit strat gros de zapada cazuta anterior Am facut baie in Mediterana, am stat la plaja la lacul Bohinj... Doar acasa ne-a asteptat vreme urata! La intrarea in tara la Oradea ploua mocaneste iar pe la Huedin deja ningea!!!
Poze la adresa:
https://picasaweb.google.com/Rolacika/A ... venia20011#