Am fost si noi luni o tura mica.
Dinspre Sibiu pana dupa cascada Capra un pic si retur pe acelasi traseu.
Superb si ... plin de turisti. Am urcat un pic spre varf (vreo 1 ora) dar fiind cu copii mici a trebuit sa ne intoarcem, incepuse sa-i doara fundul de stat in carca :D
Niciodata sa nu mergeti cu viteza mai mare decat poate ingerul vostrul pazitor sa zboare...
George Marcu @ maurice
Campervan Weinsberg CaraBus 600DQ
De Sf. Maria ,am fost pe Valea Valsanului ,dupa care pe un drum forestier ,destul de bun ,am ajuns ,pe Transfagarasan ,la coada lacului Vidraru ,in apropierea Complexului Hotelier Valea cu Pesti .De pe Valea Valsanului ,3 km ,sunt asfaltati ,iar restul de 7 km ,sunt macadam ( poate fi parcurs cu orice fel de masina si rulota ).
Pod peste Valsan
Drumul forestier dintre Valea Valsanului - Transfagarasan
Am iesit pe Transfagarasan ,langa Complexul Hotelier Valea cu Pesti
Pe o bucate de drum de aproximativ 10 -15 km ,pana aproape de intersectia cu soseaua ce duce la Cumpana ,soseaua este rupta ,( de zici ca a fost bombardata ) ,dupa care drumul este foarte bun ,pana pe partea cealalta a tunelului ( jud. Sibiu )
Inainte sa postez alt set de poze ,sa vorbim putin si de istoria Transfagarasanului .
Drumul DN7C – Transfăgărășan începe în comuna Bascov, Județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km.
Drumul construit peste Munții Făgăraș, cel mai înalt lanț muntos din România, care face parte din Carpații Meridionali, este un drum asfaltat care în apropierea tunelului de lîngă Lacul Bâlea, ajunge la altitudinea de 2042 m . Transfăgărășanul este situat pe locul al doilea ca altitudine în România după șoseaua Transalpina (DN67C) cu 2145 m din Munții Parâng.
Transfăgărășanul a fost construit între anii 1970 – 1974 în timpul lui Nicolae Ceaușescu, care a vrut să asigure un drum strategic peste munți. Inaugurarea având loc în data de 20 septembrie 1974.
Drumul peste Munții Făgăraș, s-a realizat cu eforturi materiale considerabile și cu prețul multor vieți de soldați și muncitori care au contribuit la construcția lui .