Camper sau Rulota?

topicuri de informare
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Scrie răspuns
Cica Ovidiu
Membru forum
14
Oras: craiova
Data nasterii: 19 Apr 1967

Camper sau Rulota?

Mesaj de Cica Ovidiu »

am facut cearta in familie!
de ce?
cochetez cu ideea de a trece la camper
ma adresez celor care au posedat rulota si care au trecut pe autorulota(camper)
ma intereseaza o analiza comparatorie foarte pragmatica
manevrabilitate,consum,comoditate,etc
nu vreau sa imi spuneti cat costa!
astept informatii avizate de posesori!
multumesc anticipat !
Cica Ovidiu
Sa mai auzim si de Bine , ca de rau este pamantul plin !
Iveco Daily 4x4 - expedition vehicle
0722 299 447
Cica Ovidiu
Membru forum
14

Re: camper sau rulota?

Mesaj de Cica Ovidiu »

george!
stiu ca nu ai spus-o cu rea intentie
dar pt bunul mers al topicului si extrapoland al forumului e bine sa avem in vedere subiectul
Cica Ovidiu
0722 299 447
Radu Pascu
Membru forum
15
Oras: Brasov
Data nasterii: 11 Sep 1958

Re: camper sau rulota?

Mesaj de Radu Pascu »

Dupa un turneu destul de lung recent incheiat prin Europa (aproape 8500km) in care am traversat Slovenia Italia Franta, Germania Ungaria si bineinteles Romania) in timpul traseului, am tot discutat cu sotia mea despre aceasta tema. Concluzia noastra este urmatoarea:
Camperul este mai comod la rulaj
Este mai costisitor ca rulota. (taxe, intretinere, parcare, etc)
Necesita auxiliare daca doresti confort (platforma, masina mini, etc)
Daca nu ai "posibilitati" unde campezi...acolo ramai, caci nu ai un mijloc de deplasare.
Nu poti sa campezi intr-un loc si sa te plimbi la toate obiectivele pe o raza, sa spunem de 50km. Noi cam asa procedam cand vizitam o regiune.
Off camping, cred ca este mai greu sa "intri" prin locuri neamenajate.
Nu poti sa te deplasezi cu camperul la servici. Deci obligat mai ai nevoie de inca un autorurism cel putin.
In cea mai mare parte a timpului camperul sta nefolosit, versus autoturismul care in mod obisnuit este "de servici" si la tras si la...etc
================================================
Rulota, este mai "dificila" la deplasare datorita vitezei limitate.
Consumul creste simtitor, si la panta devine un dezastru.
Este mai fragila decat camperul, prin insasi structura sasiului, deci o grija in plus
Cine nu are indemanare, are tot timpul probleme la parcare, la "inghesuiala" si mai stiu eu unde.
Ofera libertatea de a te deplasa cu autoturismul dupa ce ai campat.
Este mult mai ieftina si nu deranjeaza ca mai tot timpul sta parcata. Deci mai eficienta economic ca achizitie versus folosinta.
Intretinerea este nesemnificativa ca si costuri, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa o faci.
Pentru cine are posibilitatea sa o parcheze "la tara" devine un loc de iesire chiar si pentru o zi in weekend.
================================================
Concluzia noastra (eu si sotia) este ca ramanem (cel putin pentru moment) la rulota. Daca o se ne "ploua" pe undeva candva cu ce stiu eu ce....o sa ne mai gandim. Dar acum ne multumim cu ce avem.
invata repede si aplica... tot repede.

RENAULT Megane IV TCE140
Rulotă T.E.C. Siena Saphir 390T
tel. 0742044570
Rusu Mihail
Moderator
20
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 22 Iun 1956

Re: Camper sau Rulota?

Mesaj de Rusu Mihail »

Subiectul s-a mai discutat, e cam dificil, dar trebuie cautat in arhiva...Ar fi f f f mult de discutat , dar o sa incerc sa punctez doar citeva realitati.
In cea mai mare parte are dreptate Radu din BV. Exceptie: Daca ai un scuter "bun" la spate, poti iesi cu nevasta in vizita oriunde, dar cu ea si atit
La viteza nu se pune problema, deoarece se poate merge in acelasi ritm, daca rulota e bine incarcata si echilibrata. La depasiri e mai greu insa...
Conducerea unui camper este mai fara grija si mai usoara, cu exceptia vintului lateral cind rulota nu prea il simte in comparatie cu "sifonierul" meu.
Consumul nu sare de 9/100 pe Romania si 10 pe autostrada la 2,5D 116 CP, deci economic pt 3,5T. De gradul de confort nu mai are rost sa vorbim
Usor de intrat si in orase ( cine are interes ) dar mai dificil de intrat in locuri off, pt ca noi avem 3,5T (uneori 4) pe 4 roti impartite si nu pe 6 roti..

Oricum, o concluzie clara in timp e ca, daca apuci sa ai un camper, nu prea stiu cazuri cind au revenit la rulota, decit poate din motive financiare..
Tot asa am o parere (doar o parere) ca daca apuci sa mergi pe un integral, greu sa te mai intorci la alkoven. Dar subiectul asta nu-l discutam acum.
Noi am avut rulote initial si apoi au fost combinate cu campere, dar in ultimii 6-7 ani, am ramas pe camper. Totul depinde si de politica fiecaruia..
Alt avantaj ar fi ca stringi f repede tot, bagi cheia si pleci. Uneori am facut asta chiar si pt. cumparaturi...La rulota e un pic mai complexa treaba.
Insa:

Cea mai sincera parere este: Atit timp cit ai un servici ce nu-ti permite decit 15-21 zile/an vacanta, trebuie uitat cuvintul Camper, asta-i adevarul.
Aaaa, daca esti ceva mai liber si mai poti fenta cite o zi in plus pe weekend...e altceva, incepe usor sa se justifice. Nu vorbim de " cei ce au liber "
Dezavantaj: sa nu mai vorbim de taxa de inmatriculare ce nu ne permite a ne lua un camper, deoarece poate ajunge chiar la valoarea lui dublata..
Deci
Camper= cind este timp, pt. a exploata banii dati pe el. Daca dai cit dai pe el, macar sa-l si folosesti, nu doar citeva weekenduri si-o vacanta, logic.

*Asa ca nu-s de invidiat camperistii si pastrati-va rulotele, atit timp cit se mai si munceste in tara asta. Noi am muncit, acum cheltuim munca.. :lol:

PS: Vacante placute tuturor si Vreme buna !- Miine incepem "traseul lunii august", un circuit prin Romania impreuna cu alte 3 familii de "camperisti"

Imagine

Imagine

Imagine

.
Familia Rusu - Lipanesti PH - Granduca Pegaso 63 - 0722.634.800 Mail: familionrusu@gmail.com
Ovidiu Ciobanu
Membru forum
15

Mesaj de Ovidiu Ciobanu »

Raspund si eu - mai exista a 3-a varianta, mixul "weekender".
Rulota e buna daca mergi intr-un loc si stai macar 3 zile. Este ieftina (<5000 euro) si are taxe foarte mici, in afara de investitia initiala care se depreciaza lent, merita sa o tii daca ai o curte undeva. In schimb e incomoda sa o cari doar pentru un weekend sau in trasee lungi cu etape zilnice. Nu prea poti sa opresti pe marginea drumului sa dormi in ea cateva ore noaptea.
Camperul e bun daca mergi in circuite lungi cu pauze intre etape. Este extrem de scump (>15000 euro) si are taxe foarte mari deoarece motorul trebuie sa fie mare, si nu isi justifica costurile decat daca il folosesti intensiv, se depreciaza repede, si cere revizii si reparatii chiar mai des decat un autoturism. Chiar si o vechitura costa enorm si mai e si taxa de poluare. M-am gandit serios sa iau unul de prin 1985 cu 4000 euro si sa-l inscriu pe BG - dar m-a speriat riscul sa raman cu el in drum.
In ambele cazuri mai ai nevoie sa platesti pentru inca o masina (de tras la rulota, de oras la camper). Ambele sunt bune daca ai concediu mult, peste o luna pe an, si evident destui bani pentru ele.
Eu am ales a 3-a varianta combinata, un van familial cu bancheta-pat, fara alta masina (la servici merg cu scuterul). E bun si in oras la cumparaturi, si la drum lung, incredibil de spatios, si nu esti limitat la 100 km/h, ba chiar din contra, e o masina mare, stabila, solida, si merge pana la 165 km/h. Se poate dormi ok pentru un weekend (patul are 1.50x1.90), si i-am luat si cort cu conectare (Busvorzelt), daca stau mai mult duba e doar pentru dormit noaptea/plimbat ziua (patul e ca o canapea extensibila), cortul il folosesc ca depozit, garderoba, camera de zi, veranda. Sunt inca in perioada de a rezolva facilitati ca incalzire, perdele, frigider, dar altceva nu cred ca imi mai trebuie.
Ce mai mare bucurie pentru mine este ca il folosesc, anul acesta aproape in fiecare weekend, comparand cu rulota pe care anul trecut am folosit-o de 2 ori in 2 weekenduri.
In concluzie conteaza cel mai mult profilul utilizarii - noi suntm de obicei 3 persoane, mergem noaptea, oriunde ajung trag patul si nani, pentru weekend e suficient, vineri seara cand vin de la servici daca dorim ne suim in "duba" si plecam, cand imi iau o saptamana de concediu programat ma duc la hotel.
Sanatate!
VW T4 Multivan - in transformare
Cica Ovidiu
Membru forum
14

Mesaj de Cica Ovidiu »

va salut domnu radu!
vorbiti strict din punctul de vedere al unui rulotist sau ati posedat si camper?
reale dealtfel unele opinii
totusi:confortul depinde de dotarile sculelor(rulota sau camper)
deplasarile in jurul taberei se pot face si cu bicicleta(ele)-nu chiar 50km :(
intrari/iesiri spre/de la locul propriuzis de campare - am vazut campere suficient de inalte ca garda la sol(oricum mai ridicate decat un auto 2x4)

ps:n-as vrea sa ma fii vazut cu prima rulota(mica 600kg!)cand veneam din iesiri si ma cazneam sa o bag in curte:jdemii de manevre pana cand ieseau vecinii si ziceau:nu mai chinui masina vecine ca doar la asta suntem aicea!
acuma s-a schimbat calismera(adica am ajuns sa o bag in curte fara ajutor-decat verbal:stangaaaaaa nuuuu dreaptaaaaaaa!!!!)

era un topic cu dotari obligatorii la rulote:pt mine as include obligatoriu moover
Cica Ovidiu
0722 299 447
Cica Ovidiu
Membru forum
14

Mesaj de Cica Ovidiu »

domnu rusu!
de cand va asteptam!
credeti ca scapati numai cu ,,firimiturile,, astea? :)
deci:chestia cu vantul -valabila numai pt alkoven(adica alea care ies din gabaritul cabinei fata cu mai mult sau mai putin-nu?)
super convenabil sa parchez(dorm)in fata(langa) obiectivelor(muzee,biserici,etc)
bun consum aveti(tot ce nu depaseste 10l/suta e ok)

si acuma intrebari:ce garda la sol au avut(are)sculele(camperele)pe care le-ati avut in dotare?
stiu ca ati avut si cu tractiune spate:de ce ati trecut pe tractiune fata?

ps:va recomand pt ,,restililizarea,,air bag-ului frontal sa inlocuiti scuterul cu bicicleta
Cica Ovidiu
0722 299 447
Cica Ovidiu
Membru forum
14

Mesaj de Cica Ovidiu »

ovidas!tizule!
esti (pana acuma!) cel mai aproape de ce am eu in gand!
dar o sa spun asta(idealul dpdv personal)mai incolo dupa ce mai vad cateva impresii de la veterani
nu e musai sa dau jdemii de euro sa iau o scula din 2029(nu ca n-ar fii buna!)si sa nu pot intra cu ea pe unde vreau eu
chestia cu bg e luata in calcul serios
am folosit acum vreo 14 ani ,2 dube pe post de camper:un mercedes 206 si un iveco
dar vreau in continuare:aragaz,frigider,wc(cu golire exterioara),truma(vreau sa ies si iarna)
vreau dupa caz (de ce nu!)si o viteza nu mai mare de 120km/h(cu consum de max 10l)
multam
Cica Ovidiu
0722 299 447
Radu Pascu
Membru forum
15

Mesaj de Radu Pascu »

CICA OVIDIU scrie:va salut domnu radu!
vorbiti strict din punctul de vedere al unui rulotist sau ati posedat si camper?
reale dealtfel unele opinii
totusi:confortul depinde de dotarile sculelor(rulota sau camper)
deplasarile in jurul taberei se pot face si cu bicicleta(ele)-nu chiar 50km :(
intrari/iesiri spre/de la locul propriuzis de campare - am vazut campere suficient de inalte ca garda la sol(oricum mai ridicate decat un auto 2x4)

ps:n-as vrea sa ma fii vazut cu prima rulota(mica 600kg!)cand veneam din iesiri si ma cazneam sa o bag in curte:jdemii de manevre pana cand ieseau vecinii si ziceau:nu mai chinui masina vecine ca doar la asta suntem aicea!
Vorbesc din prisma celui ce a studiat foarte mult fenomenul inainte de a se apuca de asa ceva.
Nu am avut camper si nici rulota inainte de a lua hotararea ca am nevoie de un RV.
Nu sunt un novice in ale manevrabilitatii atelajelor, chiar ma descurc foarte bine, dar pentru aia tot am optat la varianta cu MOVER. Nu fac niciun rabat la confort. Am dotat rulota cam cu tot ce se putea. AC, TV, Microunde, instalatie 12v, panou, invertor, generator Kipor 2600W si multe altele. O folosesc totsezonull, aproape tot la doua saptamani, di in concediu, nu o folodesc iarna datorita sotiei, nu mi-e frica de drumuri lungi, si chiar daca nu-mi convine, am urcat si pe drumuri cu panta considrabila.
Acestea sunt cateva raspunsuri pentru dvs. Despre campere stiu din relatarile celor care au, cu care nu am ezitat niciodata sa discut pro si contra. Cum spuneam si la sfarsitul relatarii mele, este o parere personala a mea si a sotiei mele, care nu este neaparat sa fie absolut corecta. In fapt, nimeni si nimic nu este perfect.

RENAULT Megane IV TCE140
tel. 0742044570
Cica Ovidiu
Membru forum
14

Mesaj de Cica Ovidiu »

domnu radu!
nu va ,,aprindeti,,asa usor!
am pus intrebarea pt ca am intrezarit ca ati fii avut si un camper
daca v-am lezat cu ceva primiti umilele mele scuze!
revenind:tot cam asa ies si eu
da stiu ca ati pus ceva dotari pe melc!
cat priveste perfectiunea:UNUL singur le cuprinde pe toate:DUMNEZEU

nu va retineti sa mai adaugati argumente!
toate bune!
Cica Ovidiu
0722 299 447
Radu Pascu
Membru forum
15

Mesaj de Radu Pascu »

Scuze daca comentariul meu a avut alt ton decat cel real. Chiar nu sunt aprins :D si nici nu m-am simtit lezat. Dar asa sunt eu scurt si la obiect. Dotari sunt chiar mai mullte si inca nu am terminat totul.
Postvorbitorii mei au enumerat cam aceleasi plusuri si minusuri, ba chiar au fost confirmate de cei care au camper. Cat priveste deplasarea cu scuterul, eu o agreez. Toata facultatea am circulat cu un BMW 750 cu atas model R12 din 1938. Dar se pare ca sotiei nu prea-i place. Asa ca in curand (ca tot vorbeam de dotare mai sus) voi achizitiona doua biciclete pliabile, ultralejere, fapt "aprobat" si de colega. apoi am sa o las sa vada cum este cu datul din pedale si voi achizitiona motoare electrice la ele .
Cel perfect, tine de credinta. Eu respect credinta fiecaruia, dar numai atat.

RENAULT Megane IV TCE140
tel. 0742044570
Ovidiu Ciobanu
Membru forum
15

Mesaj de Ovidiu Ciobanu »

Toate variantele au plusuri si minusuri.
Cu rulota e greu la deal, manevrabilitate, ia mult timp pana o pui in "ordine de drum", pana o asezi, pana o parchezi.
Cu camperul parca conduci o balena, mai ales daca are suspensie pe aer, si la orice groapa iti clantzane cratizele in cap si furculitele in sertar, e supradimensionat si structura e foarte fragila (tot panouri sandwich), nu ai voie sa stai decat pe scaunele autorizate. Insa este incomparabil mai confortabil - cand ajungi inchizi motorul si te culci, deja e cald inauntru, apa e calda, poti sa conduci in pijama si papuci.
In concluzie ce conteaza mai mult?
1. banii? cel mai bine rulota
2. confortul? cel mai bine camper (daca ti-l permiti)
3. viteza / manevrabilitate / acces off-road chiar 4x4 / consum / mobilitate? multivan.
Cand voi fi pensionar (daca voi mai prinde) promit sa iau un camper oricat de vechi, nu rulota. Chiar daca raman in drum ma bag sub ea si repar :) Nu suport sa stau mai multe zile in acelasi loc, deci rulota nu e de mine. Pana atunci imi e suficienta duba.
Acum 2 saptamani pe la miezul noptii eram la statia de taxare Fetesti langa un camper destul de nou (alcov) - soferul "mi-a luat fatza" si a bagat mandru 110 km/h. Am stat dupa el curios pana la primul pod, stiu ca sunt gropi. Se clatina serios si mi s-a parut ca se cam torsioneaza structura, banuiesc ca este tot pe scanduri de lemn ca rulotele, eventual stalpi de metal la colturi. Oricum a franat rapid la 80-90, cam asta e limita pe toate drumurile noastre... limita tehnica sau de zgomote in bagaje.
P.S. Exista si posibilitatea ieftina a conversiei unei dube de marfa, merita doar pentru maxim 3 persoane, dupa aia devine prea complicat cu recarosare si RAR si acte. Trebuie doar mult timp liber. Toate piesele se pot lua foarte ieftin de la rulote dezmembrate, sau iei o rulota cu probleme (lemn putred sau la neinmatriculabila) si muti tot continutul in duba.
VW T4 Multivan - in transformare
Scrie răspuns