Intradevar ,aveti dreptate in privinta drumului Strategica ,care se desprinde din Transalpina si duce catre Vidra .
Eu m-am referit la numele preiorativ ,dat de catre istoricii romani ,asupra drumului care traverseaza Muntii Carpati ( recte Muntii Sureanu ,Muntii Cindrel ,Muntii Parangului ,etc Romanii au construit acest drum ( sau asa se spune ),pentru a le fi mai usor sa ajunga cu armatele ( Legiunile romane ),in Muntii Orastiei
Cea cu mov este 'Strategica ".
Mai putem spune si faptul ca germanii in Primul Razboi Mondial ,au numit Transalpina ,tot drum strategic ,nu strategica !
Transalpina a inceput sa treazeasca interesul foarte multor pasionati de turism
Cu negru este drumul Petrosani-Obarsia Lotrului-Voineasa...Brezoi
Cu rosu este drumul "Transalpina" DN67C Novaci-Ranca-Obarsia Lotrului-Oasa-Sebes
Cu albastru este "strategica" ce se desprinde din Transalpina si ajunge in apropiere de Voineasa ori in Curmatura Vidrutei (astea nu stiu sigur, am vazut pe google earth)
Cu verde este drumul ce trece prin Curmatura Oltetului face legatura intre Polovragi-Curmatura Oltetului-Petrinanu-Ciunget
Acum, sa explicam putin si starea drumurilor:
Traseul negru: asfalt, poate fi facut cu orice masina in orice conditii (mai putin in miezul iernii daca nu e curatat)
Traseul negru punctat: e un drum pietruit in stare buna, merge orice masina doar ca nu e foarte spectaculos (doar daca va pasioneaza barajele sau unele mine parasite)
Traseul albastru (strategica) nu e foarte circulat, si intilniti in el santuri facute de torenti, zone cu iarba, sunt unele portiuni unde abia iti dai seama daca ai pastrat traseul, pt ca sunt "diversiuni" drumuri care duc la zone cu stini, sau duc in vale catre Vidra. Recomandat masina 4x4, daca va bagati cu masini de strada trebuie sa va rugati sa nu vina vreo ploaie mai consistenta, ca e pericol mare. Atentie si la cauciucuri, niste roti de vara uzate pot crea probleme chiar si pt un suv cu 4x4 daca vine ploaia.
Traseul verde: pina la cabana Petrimanu, e accesibil pt orice masina, dupa aia incepe urcarea, dar problemele apar mai incolo, dupa coborire, cind ne apropiem de Polovragi. Sunt portiuni de drum rupt de ape (cel putin anul trecut) si nu cred ca se grabeste cineva sa repare traseul. zonele rupte de apa sunt periculoase pt masini mici, si trebuie sa fii sofer cu experienta si copilot care sa te ghideze si sa te ajute la mutat bolovani. In mod evident, trebuie scut si nepasare pt bolovanii care iti ating masina pe burta.
Despre transalpina (rosu) se poate face cu orice tip de masina
Multumesc ,pentru intelegere